Přesně tak. Na co se honit, 60k navíc mít nebo nemít neni takový rozdíl ... .
Existuje jista hranice (silne individualni) od ktere jiz clovek nepracuje pro vice penez.
Peníze jsou směnitelné za volný čas. Takže čím víc peněz, tím líp, tak to prostě je. Když mi na jedné pozici bude stačit dělat 8 měsíců, abych měl totéž, jako na jiné pozici za celý rok, tak je to sakra velký rozdíl – vždyť můžu mít čtyři měsíce v roce volno a dělat si úplně, co chci – nebudou mě otravovat žádní kolegové, šéfové, zákazníci, prostě nikdo. Můžu odjet na dovolenou, sportovat, vzdělávat se, rozjíždět vlastní podnikání nebo se věnovat svým projektům, klidně i neziskovým jen tak pro zábavu. A nikdo mi do toho nebude kecat.
K čemu je
celkem dobrý kolektiv, když je tam člověk zahrabaný celý rok a nejproduktivnější část svých dnů věnuje té firmě, která mu stejně nepatří? To radši budu dělat X měsíců s
dementama pod nějakým
kokotem, a pak budu mít volno a od všech klid.
Jasně, některá práce je víc zábavná, některá míň, některá mne posune dál, něco se tam naučím… tohle taky hraje roli, ale ne takovou, jak si hodně lidí myslí – pokud mi totiž ten rozdíl v penězích umožní vzít si tolik volna, že se v něm pobavím nebo vzdělám víc, než během té práce, tak fakt nedává smysl zůstávat v „dobré“ práci za málo peněz a nějak si to omlouvat – protože ve skutečnosti není dost dobrá (zábavná, povznášející), aby to nešlo dohnat v tom volnu, které si můžu dovolit díky větším penězům.
Chápu, že někdo nechce měnit práci kvůli tomu, že nechce jít do nejistoty, budovat si znovu postavení, riskovat, že selže (sice ho vezmou, ale pak s ním nebudou tak spokojení…) nebo prostě proto, že je to opruz s někým jednat a dohadovat se. Ale nechtít lépe placenou práci, pokud v tom není nějaký morální problém, jen kvůli tomu, že tam nejsou tak zábavné projekty a zajímavá práce… to je ve většině případů blbost, protože tu zábavu a osobní rozvoj si člověk užije ve volném čase díky těm vyšším penězům a to ve větší míře.