Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?

greger

Re:Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?
« Odpověď #150 kdy: 24. 12. 2017, 19:39:51 »
V pohodě, PHP je dnes OK, protože kopíruje Javu. Takže nemůže být špatné, když kopíruje krále. Jen říkám, že ty peníze jsou menší spíše kvůli jazyku. V korporacích PHP také moc nefrčí.

Můj cíl je 100 se zachováním dobré party a relativního klidu a pohodlí. Víc nepotřebuju, nejsem ten typ :-) Raději středně velkou firmu s dobrýma lidma, bez legacy kódu a radějich těch 100 než 160 za Javu v korporátu ale se vším tím bullshitem kolem.
Vše je jen otázka priorit.

Jinak hezké svátky všem :-)
Přesně tak. Na co se honit, 60k navíc mít nebo nemít neni takový rozdíl ... .

pepazesklepa

Shrnuti vlakna.
« Odpověď #151 kdy: 24. 12. 2017, 22:31:18 »
Shrnuti vlakna.

Par trolu - asi tak 2 studenti elektroprumyslovky v Karlovych Varech co neco zkousi s arduinem a c# v konzole si nasli root a taky se docetli ze existuje nejaka *java* coz je takovy jako cecko ale jednodussi s *garage colecktorem* a taky je za tu javu strasne moc penez ale musite byt v *Praze* nebo maximalne *Brne* v *koproporatu* a umet *frejmwoky* a alespon dva roky v ni programovat abyste byl senior.

A pak berete 100k jako tatka  s mamkou co  jim patri autoopravna, dve samoobsluhy, krematorium a z restituce ma bytovej dum.

A nasli si takovou zabavu ze provokuji (nebo to spis zkousi..) slovem "lopata" postarsi parezy co je jim kolem 35-40ti a berou za C++ popr. Visual Basic, kde delaji program - uz 8 let -na vypocet objemu drevni hmoty nebo nebo rizeni pletaciho stroje svych 48k - no future - hrubeho .

pekne Vanoce.

« Odpověď #152 kdy: 24. 12. 2017, 22:47:18 »
Existuje jista hranice (silne individualni) od ktere jiz clovek nepracuje pro vice penez.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Lama

« Odpověď #153 kdy: 24. 12. 2017, 23:03:50 »
A co jinak, zašu-š-kali ste si aspoň o vánocích?

pepazesklepa

« Odpověď #154 kdy: 24. 12. 2017, 23:05:43 »
Jako Vyvojar v korporatu jen hodite na sklo novy slozity system ktery mate dnes nahodou v hlave, zbytek lopat ma cely zbytek tydne aby pochopil a rozvedl tok vasich myslenek. S tim jste hotovy asi za 20 minut po prichodu do prace, cili v 10:00.
Sef vam donese pred obedem kazdy den na stul balicek novych stodolarovych bankovek v hodnote 100k a ty zatizi zlatou cihlou aby je nevzal pruvan. Snazi se vam tim kazdy den pripominat jak je firma k vam loajalni, aby vas ani nahodou nenapadlo zasurfit na jobs.cz. A decentne ulozi do supliku sacek koksu - proste aby vas trochu taky potesil.
Zatim jak sef pocita bankovky a hleda v trezoru cihlicky vy su*te bez ochrany zrzky z HR opreny o automat na kafe. Kolem chodi kolegove a nedovoli si vas rusit. HR maji mnohem lepsi k*zy a figuru nez testerky, testerky jsou takovy trochu nerdsky spekozni a maji plastove bryle od VZP - ale ty z HR jsou vysportovane z vikendovych teambuldingu a casto se meni... Az vysypete dvakrat pytel do zrzky, jednou do brunety a jednou do te nove blondyny odveze vas tago na stejk do stejkhauzu kde zaplatite zlatou stravenkou, ktere si naberete v krabici lezici pod sefovym stolem.
Cestou zpet to na vas zkousi ta nova blondyna .. ale sex vas uz tak nezajima - snupli jste si totiz trochu koksu a odpoledne mate obvyklou degustaci padesatiletych rumu se sefem, a kontrolu lopat - vam staci letmo ve stavu stredni opilosti projit openofic a kouknout jim na sklo - zadna tezka prace pro vyvojare.

Pak vas jeste ceka navecer telekonference s CEO v USA, ze jste davno na kasi nevadi, system co jste rano naznacil staci na to aby vam zvedli okamzite plat na dvojnasobek a poslali extra vypravenym boigem bednu stoletych rumu na zitrejsi degustaci...
--
(a lopaty ?? - mackaji F5 a divi se ze zase zapomeli zapocitat posledni prvek v poli a proto jim to celej den furt nevychazelo ..)

cppman

« Odpověď #155 kdy: 24. 12. 2017, 23:13:01 »
Existuje jista hranice (silne individualni) od ktere jiz clovek nepracuje pro vice penez.

Peníze jsou směnitelné za volný čas. Takže čím víc peněz, tím líp, tak to prostě je. Když mi na jedné pozici bude stačit dělat 8 měsíců, abych měl totéž, jako na jiné pozici za celý rok, tak je to sakra velký rozdíl – vždyť můžu mít čtyři měsíce v roce volno a dělat si úplně, co chci – nebudou mě otravovat žádní kolegové, šéfové, zákazníci, prostě nikdo. Můžu odjet na dovolenou, sportovat, vzdělávat se, rozjíždět vlastní podnikání nebo se věnovat svým projektům, klidně i neziskovým jen tak pro zábavu. A nikdo mi do toho nebude kecat.

K čemu je celkem dobrý kolektiv, když je tam člověk zahrabaný celý rok a nejproduktivnější část svých dnů věnuje té firmě, která mu stejně nepatří? To radši budu dělat X měsíců s dementama pod nějakým kokotem, a pak budu mít volno a od všech klid.

Jasně, některá práce je víc zábavná, některá míň, některá mne posune dál, něco se tam naučím… tohle taky hraje roli, ale ne takovou, jak si hodně lidí myslí – pokud mi totiž ten rozdíl v penězích umožní vzít si tolik volna, že se v něm pobavím nebo vzdělám víc, než během té práce, tak fakt nedává smysl zůstávat v „dobré“ práci za málo peněz a nějak si to omlouvat – protože ve skutečnosti není dost dobrá (zábavná, povznášející), aby to nešlo dohnat v tom volnu, které si můžu dovolit díky větším penězům.

Chápu, že někdo nechce měnit práci kvůli tomu, že nechce jít do nejistoty, budovat si znovu postavení, riskovat, že selže (sice ho vezmou, ale pak s ním nebudou tak spokojení…) nebo prostě proto, že je to opruz s někým jednat a dohadovat se. Ale nechtít lépe placenou práci, pokud v tom není nějaký morální problém, jen kvůli tomu, že tam nejsou tak zábavné projekty a zajímavá práce… to je ve většině případů blbost, protože tu zábavu a osobní rozvoj si člověk užije ve volném čase díky těm vyšším penězům a to ve větší míře.

cppman

« Odpověď #156 kdy: 24. 12. 2017, 23:17:12 »
Jako Vyvojar v korporatu jen hodite na sklo novy slozity system ktery mate dnes nahodou v hlave, zbytek lopat ma cely zbytek tydne aby pochopil a rozvedl tok vasich myslenek. S tim jste hotovy asi za 20 minut po prichodu do prace, cili v 10:00.
Sef vam donese pred obedem kazdy den na stul balicek novych stodolarovych bankovek v hodnote 100k a ty zatizi zlatou cihlou aby je nevzal pruvan. Snazi se vam tim kazdy den pripominat jak je firma k vam loajalni, aby vas ani nahodou nenapadlo zasurfit na jobs.cz. A decentne ulozi do supliku sacek koksu - proste aby vas trochu taky potesil.
Zatim jak sef pocita bankovky a hleda v trezoru cihlicky vy su*te bez ochrany zrzky z HR opreny o automat na kafe. Kolem chodi kolegove a nedovoli si vas rusit. HR maji mnohem lepsi k*zy a figuru nez testerky, testerky jsou takovy trochu nerdsky spekozni a maji plastove bryle od VZP - ale ty z HR jsou vysportovane z vikendovych teambuldingu a casto se meni... Az vysypete dvakrat pytel do zrzky, jednou do brunety a jednou do te nove blondyny odveze vas tago na stejk do stejkhauzu kde zaplatite zlatou stravenkou, ktere si naberete v krabici lezici pod sefovym stolem.
Cestou zpet to na vas zkousi ta nova blondyna .. ale sex vas uz tak nezajima - snupli jste si totiz trochu koksu a odpoledne mate obvyklou degustaci padesatiletych rumu se sefem, a kontrolu lopat - vam staci letmo ve stavu stredni opilosti projit openofic a kouknout jim na sklo - zadna tezka prace pro vyvojare.

Pak vas jeste ceka navecer telekonference s CEO v USA, ze jste davno na kasi nevadi, system co jste rano naznacil staci na to aby vam zvedli okamzite plat na dvojnasobek a poslali extra vypravenym boigem bednu stoletych rumu na zitrejsi degustaci...
--
(a lopaty ?? - mackaji F5 a divi se ze zase zapomeli zapocitat posledni prvek v poli a proto jim to celej den furt nevychazelo ..)

Krásně napsáno, už se pomalu těším po Novém roce do práce :-)

praguedev

« Odpověď #157 kdy: 25. 12. 2017, 11:51:02 »
@greger:
@cppman:

Nenapsal jsem to asi dostatečně pochopitelně i pro vás. Samozřejmě že 160 je lepší než 100 a bral bych to, taky přece nechci dělat za 20, protože je mi známá hodnota peněz. Problém je v tom, že v závislosti na ostatních okolnostech je od určité hranice navyšování složité a šéfstvo očekává od člověka co bere víc než zbytek vývojářů <něco> navíc. Jsem ochotný snést v práci nějaký tlak, i dlouhodobě. Ale čůráčka kvůli tomu ze sebe teda dělat nebudu. Rat race je tu pro jiné :-*

Ostra lopata

« Odpověď #158 kdy: 25. 12. 2017, 12:22:02 »

Peníze jsou směnitelné za volný čas. Takže čím víc peněz, tím líp, tak to prostě je. Když mi na jedné pozici bude stačit dělat 8 měsíců, abych měl totéž, jako na jiné pozici za celý rok, tak je to sakra velký rozdíl – vždyť můžu mít čtyři měsíce v roce volno a dělat si úplně, co chci – nebudou mě otravovat žádní kolegové, šéfové, zákazníci, prostě nikdo. Můžu odjet na dovolenou, sportovat, vzdělávat se, rozjíždět vlastní podnikání nebo se věnovat svým projektům, klidně i neziskovým jen tak pro zábavu. A nikdo mi do toho nebude kecat.

K čemu je celkem dobrý kolektiv, když je tam člověk zahrabaný celý rok a nejproduktivnější část svých dnů věnuje té firmě, která mu stejně nepatří? To radši budu dělat X měsíců s dementama pod nějakým kokotem, a pak budu mít volno a od všech klid.

Jasně, některá práce je víc zábavná, některá míň, některá mne posune dál, něco se tam naučím… tohle taky hraje roli, ale ne takovou, jak si hodně lidí myslí – pokud mi totiž ten rozdíl v penězích umožní vzít si tolik volna, že se v něm pobavím nebo vzdělám víc, než během té práce, tak fakt nedává smysl zůstávat v „dobré“ práci za málo peněz a nějak si to omlouvat – protože ve skutečnosti není dost dobrá (zábavná, povznášející), aby to nešlo dohnat v tom volnu, které si můžu dovolit díky větším penězům.

Chápu, že někdo nechce měnit práci kvůli tomu, že nechce jít do nejistoty, budovat si znovu postavení, riskovat, že selže (sice ho vezmou, ale pak s ním nebudou tak spokojení…) nebo prostě proto, že je to opruz s někým jednat a dohadovat se. Ale nechtít lépe placenou práci, pokud v tom není nějaký morální problém, jen kvůli tomu, že tam nejsou tak zábavné projekty a zajímavá práce… to je ve většině případů blbost, protože tu zábavu a osobní rozvoj si člověk užije ve volném čase díky těm vyšším penězům a to ve větší míře.

Tohle sice na papire dava smysl, ale v praxi to nefunguje.

Smenit volnej cas za penize = ted pro nekoho budu 8h otrok je sice ten nejhorsi moznej zpusob vydelku, ale i ten nejrozsirenejsi. Prakticky nikdo nedokaze totalni shutdown na 8h a pretrpet kokoty, dementy, shit projekty, hovna a sracky na moc dlouhou dobu.

Daval jsem si 7k denne svarcik pro jeden korporat. Jelikoz jsem predtim zivoril na HPP, tak to pro me bylo jako vstoupit do jinyho sveta. Praci jsem zvladal, klient byl se mnou spokojeny, ale projekt byl sracka a lidi kokoti. Rikal jsem si ty vole za 7k denne to tu aspon 2 roky vydrzim, pak zacnu stavet barak a pohoda. No vydrzel jsem presne 7 mesicu s tim, ze tohle uz nikdy vic.

Kdyz nekde sypou hodne, muzete si bejt na 100% jisty, ze se ritite do velkych sracek.

corporateman

« Odpověď #159 kdy: 25. 12. 2017, 12:29:39 »
Souhlas s lopatou, je to tak. Těch 160 až 200 se obvykle nedává za dobré projekty. Dává se to za sračky, které hoří a je potřeba klidně i na půl roku sehnat pár blbců. Je to smutné. Ale pokud by tady kolega nebyla ostrá lopata, ale spíše tupá, tak to asi bude v pohodě. Pak si za to koupí nějakou sračku a je v pohodě.

vyvojar

« Odpověď #160 kdy: 25. 12. 2017, 13:23:43 »
Prakticky nikdo nedokaze totalni shutdown na 8h a pretrpet kokoty, dementy, shit projekty, hovna a sracky na moc dlouhou dobu.

8h a padla? Kde to bylo? Jdu tam.

Rdik

« Odpověď #161 kdy: 25. 12. 2017, 14:12:58 »
Teda já nevím. V Brně, v korporátu vedu menší tým produktového vývoje a 50k na HPP u nás mají i testeři (pravda, co mají určité technické znalosti), a vývojáři od 50-70k, podle technologie. A tohle je naprosto normální plat v konkurenčních podnicích, jak vidím při pohovorech nových uchazečů. Vývojář pod 40 ano, pokud jde o čerstvého absolventa.
Kolem 100k mají většinou team leadeři, ať už testerů, vývojářů nebo analytiků, případně různí projekťáci.

cppman

« Odpověď #162 kdy: 25. 12. 2017, 15:28:38 »
Prakticky nikdo nedokaze totalni shutdown na 8h a pretrpet kokoty, dementy, shit projekty, hovna a sracky na moc dlouhou dobu.
8h a padla? Kde to bylo? Jdu tam.

Všude, pokud si nenecháš srát na hlavu. Když si dohodnu cenu za den (8h) práce, tak neexistuje, abych jim dával víc zadarmo (za původní cenu dohodnutou za 8h). To samozřejmě neznamená, že úderem 17:30 odhodíš lopatu a valíš domů. Ale v průměru za měsíc to musí sedět. Tzn. někdy pracuješ o trochu déle, někdy kratší dobu, ale součet musí odpovídat. Totéž případné přesčasy – jasně, když budou ve sračkách, tak je v tom nenechám, pokud nejsem vyloženě na dovolené, kde chci mít fakt klid, ale taky si to pěkně zaplatí.

Jano bez telefonu

« Odpověď #163 kdy: 26. 12. 2017, 15:04:47 »

Pohonil som. To sa taky rátá?

kanec

« Odpověď #164 kdy: 26. 12. 2017, 15:21:59 »

Pohonil som. To sa taky rátá?

To je daleko lepší. Jen lopaty si nechají odčerpávat zdroje za chvilku vzrušení.