Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?

Lama

Re:Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?
« Odpověď #135 kdy: 24. 12. 2017, 15:24:05 »
tak vyšlo najevo, že 43k+-2k jsme měli všichni.

Hmm, tak nevim, taky jsem chtěl být programátor a když to srovnám, tak jako čerstvý seřizovač mám nějakých 37, časem bych se mohl dostat i na těch 40. K tomu 13, 14 plat, příspěvek na penzijko. A to nemusím mít tolik odborných znalostí jako opravdu schopnej programer. Ale zas dělám noční (což ale mnoho programátorů taky), dojíždím na píchačky a celkově asi větší buzreraci, ale zas z práce jdu s čistou hlavou.

xxx

« Odpověď #136 kdy: 24. 12. 2017, 15:29:04 »
Pracoval jsem v Praze postupně ve dvou nadnárodních korporacích...

Díky za tvůj pohled. Máš pravdu, ale problém je s tím, že s tebou prostě vyjebali. Když mi někdo řekne málo, tak ho akorát vyfakuju a jdu dělat jinam. Kdyby to dělali všichni, tak tam nikdy nemůžeš brát po 20 letech pod 50. To je prostě blbost. To berou lidi bez praxe.

+1
Nástupní plat čerstvých absolventů Fakulty Informatiky MUNI je 45 000Kč měsíčně.
Zdroj:
https://www.fi.muni.cz/admission/reasons/alumni-job.html.cs

vyvojar

« Odpověď #137 kdy: 24. 12. 2017, 15:46:00 »

Díky za tvůj pohled. Máš pravdu, ale problém je s tím, že s tebou prostě vyjebali. Když mi někdo řekne málo, tak ho akorát vyfakuju a jdu dělat jinam. Kdyby to dělali všichni, tak tam nikdy nemůžeš brát po 20 letech pod 50. To je prostě blbost. To berou lidi bez praxe.

+1
Nástupní plat čerstvých absolventů Fakulty Informatiky MUNI je 45 000Kč měsíčně.
Zdroj:

Bylo by fajn, kdyby v tomto uzasnym zdroji bylo napsano 1) jak se zjistovaly platy absolventu, 2) kdo je absolvent, jake ma zkusenosti a praxi, 3) jak vypadala data, ze kterych je spocitany prezentovany prumer. Takhle mam pocit, ze skola prezentuje nejake totalni hausnumero, protoze se zrejme akademikum libi...

CoffeeMan

« Odpověď #138 kdy: 24. 12. 2017, 15:46:13 »

+1
Zdroj:

A už jste někdy slyšel o průměru? Učí se to na matematice, myslím.

anonym

« Odpověď #139 kdy: 24. 12. 2017, 16:00:45 »
45000,- z FI MUNI je dost možných, znám korporát v Praze, kde nabírají ve velkém juniory na outsourcing (a nabírali by víc, kdyby byli) za 35k a to jsou často lidi, kteří nemají ani technický background. Proto pokud v průměru lidi z FIT mají 45k, tak mi to příjde naprosto reálné.

Ale znám člověka, který třeba nastupoval jako junior na projekt do korporátu (byli jsme v jednom týmu) a ten člověk dělal za juniorní plat to, co tam dělali senioři, kteří brali přes 100k na ičo. Vedl prostě celý projekt, protože se v něm tak dobře vyznal. Dělal spoustu neplacených přesčasů. Když jsem se ho zeptal, proč proboha tam dělá, když by ho někde jinde platili zlatem, tak jeho odpoveď pořád byla, že člověk nemůže být moc náročný. Mám dojem, že je věřící ::) Taky říkal, kde všude byl a oni ho nevzali ani za 25 hrubého. Je totiž silný introvert, možná trochu autista nebo dis-něco, ale když ho člověk pozná, tak super kluk. Měl snížené sebevědomí z toho, že ho v pár firmách jako absolventa odmítli, a prostě potom makal za malé peníze. Kladl na sebe vysoké nároky a snížené nároky na lidi kolem sebe. To je sen každhého zaměstnavatele, ale moc takových lidí není. A v žumpách, ve kterých na takové lidi čekají, je odmítne jejich HR, protože se jí nebude moc zdát  8) :D

anonym

« Odpověď #140 kdy: 24. 12. 2017, 16:07:48 »
Ale on zase tím jak byl introvert, tak se nikdy asi moc nezajímal o platy lidí kolem sebe, někde u piva (protože na pivo moc asi nechodil). Ani by ho nenapadlo se na to někoho zeptat. Možná měl nějaký ten syndrom xyz... Takže si myslím, že si sám i myslel, jak lidi kolem něj mají ne o moc větší peníze a jak junioři, kteří tam nastoupili, mají málo, priřom třeba neměli o tolik míň, než on. Takový ten typ, který se prostě nezorientuje snadno v tom, že lidi kolem něj, kteří makají míň než on, berou přes 100k na ičo, zatímco on dělá za almužnu. Myslím, že by hodně rychle vystřízlivěl, kdyby viděl. Řekl bych, že  ho na to nikdo ani moc nechtěl z lítosti upozorňovat, že není v dobré situaci.

pepazesklepa

« Odpověď #141 kdy: 24. 12. 2017, 16:26:08 »

Tvůj framework a know-how vývojáře vůbec nezajímá. Řekni mu, co chceš postavit a to ti udělá.

tak to je ale hloupocke a naivni. Pokud nechci tedy postavit od Vyvojare Stavovy Automat o 8954 stavech nebo Distribuovane Trideni Databaze - cili system "IT pro IT" tak mu stejne bude muset vysvetlovat nekdo pul roku, co a proc ktery kolecko dela a co se stane, kdyz si to postavi jinak a co fungovalo skvele a co je potreba predelat protoze se to z nejakeho obskurniho duvodu jednou za mesic vy***re. 

Je to stejne jako idea ze naberu Pana Konstruktera a on mi zkonstruuje Predni Napravu kterou dam do seriove vyroby, Lis Na Lisovani hrncu nebo Cerpadlo na okyslicovadlo do raketoveho motoru -
 proste co bude potreba. Tomu prece nikdo nemuze verit ani na HR.  Ano takovemu Panu bych 100 dal :) ale on neexistuje :):)

děda mráz

« Odpověď #142 kdy: 24. 12. 2017, 16:30:12 »
Pokud budeš nabízet stovku na HPP, tak existovat pro tebe nikdy nebude. Zkus příště trochu přitlačit a i pán bude.

praguedev

« Odpověď #143 kdy: 24. 12. 2017, 16:46:37 »
Dal jsem si tu práci a prošel faktury.

843 211 Kč za minulých 12 měsíců, což je cca nějakých 70 000 Kč měsíčně. Na IČO.
Z faktur vidím, že jsem pracoval pro 2 firmy + jedna miniaturní zakázka za hodinovku.

PRAHA. Backend PHP dev, převážně tvorba API. Komerční praxe cca 4-5 let, považuji se "téměř seniora" (předtím cca 8 let samostudia různých jazyků, dokončená škola strojař - maturita).

V předchozí firmě brali někteří kolegové dělající stejnou práci jako já 100k Kč. Jsou tam doteď co vím, přitom jsou na stejné ne-li horší úrovni jako já - díky dobrému CV a vyjednávání na pohovoru prostě ty prachy dostali.
A pak tam jsou starý páky, který dělají za 50 000 Kč, jsou spolehlivý a pečlivý ale třeba zaseknutí na starých postupech, sami se nijak nerozvíjí. Budou tam i za 5 let.

Ostatní raději napište jak to reálně máte, mi přijde že tu je 3/4 věcí fake

greger

« Odpověď #144 kdy: 24. 12. 2017, 16:48:27 »
Senior na HPP v Praze počítejte tak 80 tyček + služební auto, na švarc přes 100 tyček.

To si delas srandu? Za 80 v Praze zadny senior nenastoupi, ledaze tim myslis duchodce. Minimalne dvojnasobek a i to je _malo_.

Sluzebni auto, to je dneska v IT standard. Vyvojar si dneska muze snadno dojednat 3 dny v tydnu home office a k tomu auto vyssi tridy, aby se mel do prace jak ty zbyle dva dny dostat.

Jenže, ta firma byla plná zevlujících lidí, že jako rodinná, kde prostě seděli ti lidi už hlavně ze zvyku.

Jenze presne tak to zamestnavani ve vetsine pripadu funguje...
Jako tady je vidět kam to zašlo. Nikdo mi nenamluví, že programátor dostává služební auto a homeoffice. Tomu druhému věřim, ale na co by mu bylo to auto to teda netuším ... ale když to je firma co dává 160k tak proč ne to auto, že. Já osobně bych nenastoupil k formě co nedává soukromé letadlo.

děda mráz

« Odpověď #145 kdy: 24. 12. 2017, 16:56:16 »
Backend PHP dev, převážně tvorba API.

PHP se obecně bere za odpad. Já ho také tak beru, ale to není podstatné. Jsou tam jak pozice za 30, tak i za 100. Takže si myslím, že na tu praxi a špatný jazyk máš dobré peníze. A API myslíš co? Jako REST a websocket? Tak tím víc buď rád, protože to nepatří mezi top věci.

Stačí změnit jazyk a jsi o 50 % výš.

vyvojar

« Odpověď #146 kdy: 24. 12. 2017, 17:13:26 »
Jako tady je vidět kam to zašlo. Nikdo mi nenamluví, že programátor dostává služební auto a homeoffice. Tomu druhému věřim, ale na co by mu bylo to auto to teda netuším ... ale když to je firma co dává 160k tak proč ne to auto, že. Já osobně bych nenastoupil k formě co nedává soukromé letadlo.

Ja myslim, ze jsi to pochopil docela dobre. Auto vetsinou slouzi k jezdeni...

praguedev

« Odpověď #147 kdy: 24. 12. 2017, 17:13:36 »
Backend PHP dev, převážně tvorba API.

PHP se obecně bere za odpad. Já ho také tak beru, ale to není podstatné. Jsou tam jak pozice za 30, tak i za 100. Takže si myslím, že na tu praxi a špatný jazyk máš dobré peníze. A API myslíš co? Jako REST a websocket? Tak tím víc buď rád, protože to nepatří mezi top věci.

Stačí změnit jazyk a jsi o 50 % výš.

Ano, většinou REST nebo GraphQL. Jsem rád, že se nemusím zabývat věcmi na frontendu, nebaví mě to. Jazyk se mi moc měnit nechce, na PHP je nabídek pořád dost. V D mě nikdo nezaměstná. C++ je zase příliš komplikované, kdysi jsem v něm matlal nekomerčně a dnes vidím, jak moc špatné to bylo. Stálo by mě spoustu času naučit se v něm psát správně. Python? Tak to prosím raději zůstaňme u PHP. Stejně tak Ruby. NodeJS? To by asi šlo, psát v něm jakštakš umím..

Ať mi to vychází jak vychází, PHP je pro mě z ekonomického pohledu pořád dobrá volba. Těch pár failů co se týče návrhu z verzí 4 nebo 5 už dnes stejně neřešíte, protože nad vším jsou frameworky. Rychlé to už taky je a bezpečně se dá psát bez problému.

děda mráz

« Odpověď #148 kdy: 24. 12. 2017, 17:24:32 »
V pohodě, PHP je dnes OK, protože kopíruje Javu. Takže nemůže být špatné, když kopíruje krále. Jen říkám, že ty peníze jsou menší spíše kvůli jazyku. V korporacích PHP také moc nefrčí.

praguedev

« Odpověď #149 kdy: 24. 12. 2017, 17:30:47 »
V pohodě, PHP je dnes OK, protože kopíruje Javu. Takže nemůže být špatné, když kopíruje krále. Jen říkám, že ty peníze jsou menší spíše kvůli jazyku. V korporacích PHP také moc nefrčí.

Můj cíl je 100 se zachováním dobré party a relativního klidu a pohodlí. Víc nepotřebuju, nejsem ten typ :-) Raději středně velkou firmu s dobrýma lidma, bez legacy kódu a radějich těch 100 než 160 za Javu v korporátu ale se vším tím bullshitem kolem.
Vše je jen otázka priorit.

Jinak hezké svátky všem :-)