Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?

Jenda

Re:Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?
« Odpověď #105 kdy: 23. 12. 2017, 18:21:54 »
Nebo si ta firma prostě tolik nevydělá, že, aby mohla lépe platit.

To by ale zaměstnanec neměl řešit (a taková firma pak na nedostatek zaměstnanců zkrachuje).

vyvojar

« Odpověď #106 kdy: 23. 12. 2017, 18:28:31 »

To by ale zaměstnanec neměl řešit (a taková firma pak na nedostatek zaměstnanců zkrachuje).

Vzdyt von to taky neresi, resite to tady vy. On pise, ze si nestezuje, tak je asi spokojenej. Tak mu to prejte...

CoffeeMan

« Odpověď #107 kdy: 23. 12. 2017, 18:35:29 »

No a co, že zkrachuje? Se jako začne planeta otáčet opačně? Nebo se bude řvát jako u horníků? Víte kolik dementních firem v ČR by potřebovalo zkrachovat? Hodně! ;D

J

« Odpověď #108 kdy: 23. 12. 2017, 19:08:10 »
Tak jsem se pro zajímavost podíval na výplatní pásku a vzhledem ke skoro poloviční sumě oproti tazateli, bych se možná měl zamyslet, jestli mě po deseti letech ta práce ještě baví, protože pro peníze tam zřejmě nechodím...   ;D
Ale co se dá dělat, když do "města" nechci a "programovat" web nebo databáze by mě nebavilo?

Na jednu stranu myslím, že mám hromadu znalostí a zkušeností, které nejsou u programátorů samozřejmé (linux kernel, průmyslové sběrnice, modemy, RFID, bankovní karty, kryptografie, vývoj HW, testování a měření...), na druhou stranu mi to omezuje výběr, protože v okolí není moc firem, které by ocenili programátora, co umí zacházet s osciloskopem a nebojí se hardwaru...

greger

« Odpověď #109 kdy: 23. 12. 2017, 20:07:10 »
Citace
Piš česky protože dávat tuhle maďarštinu do překladače zabere hodně času ... .

Myslis ze ma takymito vtipkami na narodnost urazis? Po tom vsetkom co som sa tu na roote docital je toto nic :) Skus nabuduce nieco lepsie, menej otrepane, dik.
Co?

Kolemjdouci

« Odpověď #110 kdy: 23. 12. 2017, 21:06:15 »
Tak jsem se pro zajímavost podíval na výplatní pásku a vzhledem ke skoro poloviční sumě oproti tazateli, bych se možná měl zamyslet, jestli mě po deseti letech ta práce ještě baví, protože pro peníze tam zřejmě nechodím...   ;D
Ale co se dá dělat, když do "města" nechci a "programovat" web nebo databáze by mě nebavilo?

Na jednu stranu myslím, že mám hromadu znalostí a zkušeností, které nejsou u programátorů samozřejmé (linux kernel, průmyslové sběrnice, modemy, RFID, bankovní karty, kryptografie, vývoj HW, testování a měření...), na druhou stranu mi to omezuje výběr, protože v okolí není moc firem, které by ocenili programátora, co umí zacházet s osciloskopem a nebojí se hardwaru...

Fakt za 25 tisic ceskych korun mesicne delate na full time embedded vyvojare? Proboha... Dejte vypoved a sezente si na homeoffice neco v Praze... I v embedded oblasti je homeoffice mozny.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #111 kdy: 23. 12. 2017, 21:17:50 »
sezente si na homeoffice neco v Praze... I v embedded oblasti je homeoffice mozny.
Kolik firem nabízí 100% homeoffice, tj. veškerou komunikace elektronicky ? I kdyby se jezdilo jednou týdně na půlhodinovou poradu, tak např. z okolí Ostravy to znamená zabít celý den ve vlaku a MHD.

stoproho

« Odpověď #112 kdy: 23. 12. 2017, 23:14:06 »
Je to vývoj, tam není remote problém. Sem tam někdo chce nejdřív zaškolení u nich a až pak odjet. To jsem nikdy nezkoušel, ale mám pár kamarádů, kteří nejdřív byli třeba 3 měsíce on-site a pak odjeli. Ale to je o ničem. HO by mělo být od prvního dne a nejlépe zaměstnavatele nikdy nepotkat osobně.

Wolf

« Odpověď #113 kdy: 23. 12. 2017, 23:22:58 »

Jsem na tom obdobně akorát máte díky praxi větší záběr jak já. Ve městě sice dostanete větší plat, ale taky spálíte více prachů na životních nákladech

mikrom

« Odpověď #114 kdy: 24. 12. 2017, 00:37:16 »
V současnosti se platově pohybuju někde k hranici 50k a s tím, že na tu částku se průměrně dostanu až cca po roce, kdy jsou vyplaceny různé jednorázové složky. Nejsem s tím spokojený, moje představa by byla, aby mi co nejdřív na účet měsíčně chodilo 40k. Práce musím uznat, že je hodně v pohodě, na ty nejbližší spolupracovníky a nadřízené nemůžu říct půl slova a vždycky bych to tam po této stránce doporučil. Jsem tam cca rok a něco
Zhrnutie:
- si rok vo firme.
- prepoctane z rocneho platu mas cca 50k mesacne (t.j. so vsetkymi pohyblivymi zlozkami), ale nemas mesacne ani 40k.

Takze podla toho co pises predpokladam, ze mas rocne cca 50*12=600k. Je dobre pocitat rocny prijem, pretoze niektore firmy davaju len 12 platov niekde je 14 platov a niekde su este kvartalne, alebo rocne odmeny. Samozrejme najlepsie by bolo mat 12 dobrych platov, ale to je malokde. Ja mam tiez 12 platov plus odmeny a ked to cele za rok zratam, tak mesacne mi vychadza taka suma - ze tazko tu najdem lepsie plateny job. 
Rok je dost kratka doba a nemysli si, ze niekto za tebou sam pride a ponukne ti zvysenie. Musis sa o to postarat sam. Ak sa citis v praci dobre nema zmysel ist za trochu vacsi plat niekam inam. Moze sa ti stat, ze tam sa ti pacit nebude. Najprv si radsej skus vybojovat zvysenie platu tam kde pracujes. Chod na nejake pohovory a zisti si ci mas realnu sancu dostat tolko co pozadujes. Ak ano tak chod za sefom a vysvetli mu aka je situacia, ze ta oslovili z inych firiem a ponukli ti ovela vacsie peniaze, ale ze by si rad zostal tu, ale kedze mzdy na pracovnom trhu sa pohybuju vyssie, tak pozadujes zvysenie. Myslim si, ze ak ta tam chcu sef urobi vsetko aby ti vybavil vyssiu mzdu. Bude ta to stat sice nejake nervy , ale prejst do inej firmy kvoli par drobnym ta moze stat este vacsie nervy a mozes to olutovat, lebo sa ti moze stat, ze sa dostanes z pohody do stresu (pred casom som to zazil na vlstnej kozi 8) tak viem o com hovorim)
Vseobecne je dobre raz za cas ist na nejaky pohovor - jednak je to dobre cvicenie a hlavne si overis aka je aktualna platova situacia na pracovnom trhu - to aby ti neusiel vlak  ;D

anonym

« Odpověď #115 kdy: 24. 12. 2017, 11:42:40 »
Mě opravdu fascinují některé názory tady a že dokonce i Kiwi...

Já jsem Junior. Na linkedin mi nedávno psali, źe hledají Angular programátora za 5-6000,- / den do Prahy na živnosťák. Pak jsem psal asi do 4 firem v Praze, jenom. Z jedné mi hned volal borec, že má pro mě nabídku pro americkou vývoj firmu, pro kterou jako firma doporučují. Práce by byla z Prahy, mzda začínala na 120000,- , jednalo by se opět o projekt na nějakou dobu. Netroufl jsem si pač jsem junior. Dělal jsem ve finanční sektoru. Senior na HPP v Praze počítejte tak 80 tyček + služební auto, na švarc přes 100 tyček. Viděl jsem ale i firmu, kde mnoholetí programátoři měli max tak 55k a juniory tam brali i jen za 18k. Jenže, ta firma byla plná zevlujících lidí, že jako rodinná, kde prostě seděli ti lidi už hlavně ze zvyku. Ale co je normálnímu člověku po takových gumácích, totál introvertních a neprůbojných melancholiků? Je to prostě tak, v IT pracuje spousta gum.

Spousta IT dokonce zevluje na úřadu práce, to by mě nenapadlo jít někam pracovat z toho místa. Takové ty korporáty často zaměstnávají juniory, kteří neumí vůbec ale vůbec nic. Pokud někdo vystudoval VŠ VUT, tak ať se vůbec nedívá na průměrnou mzdu, spadá daloke výš, protože už tím předběhl dobrých 60% programátorů svými schopnostmi. Můj názor z toho co jsem viděl. Kolega s praxí 1.5roku si našel v Praze za 50k na hpp a to v tom angularu kdoví jak neumí, a na nic si nehrál. Každému je jasné, že když junior dostane v Praze 50k, tak kolik asi tak sakra fix dostane člověk, který v tom dělá už jako opravdový profík?

Já se tady u těch témat akorát vždycky naseru. Prostě ty platy v IT jsou, ale když je někdo debil, tak prostě má po zásluze i tskový plat. Zbytečné se kvůli tomu rozčilovat. Nejde o to, že někdo neví, ale že sakra se neumí podívat ani na ten pitomý glassdoor, kde lidi ty platy píšou.

pepazesklepa

« Odpověď #116 kdy: 24. 12. 2017, 12:02:20 »
Jde o to jestli za ty penize je dotycny vytvorit odpovidajici realnou hodnotu. Obvykle ne.

Priklad: delnik / operator rovna do masiny polotovary, kontroluje nastaveni, objednava chybejici material, zodpovida za to ze masina nevyrabi zmetky ze ma porad material a jede... Vysledkem je realnej vystup, napriklad zastrcka nebo ventil na ustredni topeni. Bedna vyrobku ktere maji realnou hodnotu. Snadno se spocita ze kdyz mu dam 30 -40 tis, i s naklady na masinu a halu se mi to krasne vrati.
Ano znam osobne delniky co sice jsou zamazani od smiru, chodi na nocni smenu - ale protoze masina udela kazdych 10 sekund kus auta za 9 EUR vyplati se platit ji padesatku hrubeho po roce praxe.

Jiny priklad: vyvojar prehrabuje frameworky ze kterych zna asi tak 20% a vic ani znat nemuze - protoze se meni rychleji nez se to stiha ucit - a ulohu  na kterou staci parsovat CSV data lezici na serveru pres JQuery v browseru -  napasuje MSSQL a amazon cloud. Co je samozrejme vysoce kvalifikovana a narocna prace ale nevim proc bych mel zrovna toto chit, natoz platit a to neuvadim ze se v tom krome autora samozrejme malokdo zorientuje.

Jasne ze kdyz me doda nekdo vodu do baraku tak, ze ji donese z prehrady v cedniku, udela mnohem vic prace nez vodarny co kdysi polozily trubku.

Asi jako kdyby elektro - rozvodny podnik misto 3 fazi stridaveho proudu najednou zacal dodavat 99 fazi, vytvoril na to komplikovanou strukturu napajeni a platby za jednotlive odbery a jeste z toho byli vsichni nadseni. Absurdni - ne ?

děda mráz

« Odpověď #117 kdy: 24. 12. 2017, 12:23:22 »
Jenže ne každý chce blbosti typu CVS v browseru. Běžně se v korporacích dělají systémy, které musejí zvládat desítky tisíc požadavků za vteřinu, musejí neustále běžet, aktualizovat se za chodu aplikace a další věci. Na to určitě nechceš lopatu za stovku, protože ti to akorát pokazí a přijdeš o zákazníky. Jsou to běžné projekty dneska. Třeba i to blbé streamování televize není jen tak a dělá to dnes plno firem po svém.

anonym

« Odpověď #118 kdy: 24. 12. 2017, 13:15:17 »
Jenže ne každý chce blbosti typu CVS v browseru. Běžně se v korporacích dělají systémy, které musejí zvládat desítky tisíc požadavků za vteřinu, musejí neustále běžet, aktualizovat se za chodu aplikace a další věci. Na to určitě nechceš lopatu za stovku, protože ti to akorát pokazí a přijdeš o zákazníky. Jsou to běžné projekty dneska. Třeba i to blbé streamování televize není jen tak a dělá to dnes plno firem po svém.

To se přesně v korporátech dělá, ale dej mi hint, v jakém to dobře funguje? Já zatím jen totiž viděl, jak to nefunguje a jak je to zmrvené :/

děda mráz

« Odpověď #119 kdy: 24. 12. 2017, 13:30:09 »
Nevím, podle mě nikde. Ale protože jsem hledal zajímavé projekty, tak jsem narazil i na pár pecek v korporátu. Jen nenabídli nic zajímavého a já tam zase nechci být s tupými hlavami.

Ale šlo o to, že pokud nějaká lopata v menší firmě dělá za 50 na HPP webíky a podobné blbosti, tak týpek za trojnásobek nebude dělat 3x více webíků :D Existují i složitější věci.