Mě opravdu fascinují některé názory tady a že dokonce i Kiwi...
Já jsem Junior. Na linkedin mi nedávno psali, źe hledají Angular programátora za 5-6000,- / den do Prahy na živnosťák. Pak jsem psal asi do 4 firem v Praze, jenom. Z jedné mi hned volal borec, že má pro mě nabídku pro americkou vývoj firmu, pro kterou jako firma doporučují. Práce by byla z Prahy, mzda začínala na 120000,- , jednalo by se opět o projekt na nějakou dobu. Netroufl jsem si pač jsem junior. Dělal jsem ve finanční sektoru. Senior na HPP v Praze počítejte tak 80 tyček + služební auto, na švarc přes 100 tyček. Viděl jsem ale i firmu, kde mnoholetí programátoři měli max tak 55k a juniory tam brali i jen za 18k. Jenže, ta firma byla plná zevlujících lidí, že jako rodinná, kde prostě seděli ti lidi už hlavně ze zvyku. Ale co je normálnímu člověku po takových gumácích, totál introvertních a neprůbojných melancholiků? Je to prostě tak, v IT pracuje spousta gum.
Spousta IT dokonce zevluje na úřadu práce, to by mě nenapadlo jít někam pracovat z toho místa. Takové ty korporáty často zaměstnávají juniory, kteří neumí vůbec ale vůbec nic. Pokud někdo vystudoval VŠ VUT, tak ať se vůbec nedívá na průměrnou mzdu, spadá daloke výš, protože už tím předběhl dobrých 60% programátorů svými schopnostmi. Můj názor z toho co jsem viděl. Kolega s praxí 1.5roku si našel v Praze za 50k na hpp a to v tom angularu kdoví jak neumí, a na nic si nehrál. Každému je jasné, že když junior dostane v Praze 50k, tak kolik asi tak sakra fix dostane člověk, který v tom dělá už jako opravdový profík?
Já se tady u těch témat akorát vždycky naseru. Prostě ty platy v IT jsou, ale když je někdo debil, tak prostě má po zásluze i tskový plat. Zbytečné se kvůli tomu rozčilovat. Nejde o to, že někdo neví, ale že sakra se neumí podívat ani na ten pitomý glassdoor, kde lidi ty platy píšou.