Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?

CoffeeMan

Re:Je plat vývojáře opravdu okolo „kila“?
« Odpověď #75 kdy: 23. 12. 2017, 16:04:27 »
No, a právě i proto IT firmy a zaměstnanci můžou mít zisk a mzdy takový, jaký mají. Auta jsou třeba taky docela složitá a výrobce se holt musí starat.

Troufám si tvrdit, že oproti SW jako Windows 10 a dalších návazných aplikací je auto ještě poměrně jednoduché. Kdybyste si koupili auto z Ikea jako nábytek v rozmontovaným stavu do šroubku a dostali k tomu stručnej návod, tak se vsadím, že pár lidí to dá v pohodě dokupy.
U toho SW je to komplikovaný už jen tim, že kolikrát jeden neví, jestli je to chyba HW, nebo SW, přičemž některé chyby se objevují jen v určité kombinaci HW+SW+dalšího SW. A pak mi řekni, kdo za to může...

Všichni za to pak můžou a já jdu domů ;D

gll

« Odpověď #76 kdy: 23. 12. 2017, 16:19:36 »
No, a právě i proto IT firmy a zaměstnanci můžou mít zisk a mzdy takový, jaký mají. Auta jsou třeba taky docela složitá a výrobce se holt musí starat.

Troufám si tvrdit, že oproti SW jako Windows 10 a dalších návazných aplikací je auto ještě poměrně jednoduché. Kdybyste si koupili auto z Ikea jako nábytek v rozmontovaným stavu do šroubku a dostali k tomu stručnej návod, tak se vsadím, že pár lidí to dá v pohodě dokupy.
U toho SW je to komplikovaný už jen tim, že kolikrát jeden neví, jestli je to chyba HW, nebo SW, přičemž některé chyby se objevují jen v určité kombinaci HW+SW+dalšího SW. A pak mi řekni, kdo za to může...

v autě je většina dílů svařená. To podomácku v potřebné kvalitě nezvládnete. Nezvládnete vyrobit ty díly.

« Odpověď #77 kdy: 23. 12. 2017, 16:27:27 »
Občas jsem dělal pro automotive a souhlasím s tím, že je to relativně dekomponované na jednoduché části.
Nikdo nechce aby se lidi zabíjeli v autě. Podobným způsobem lze vyvíjet i běžný software - ale je to při té komplexnosti dost drahé.

Nakoukl jsem na nějakou část takového SW a mělo to nějakých 100GB s verzováním jen zdrojové kódy. Dělá to hodně lidí nevím sto určitě z celého světa. Je to jenom kousek z celé skládanky.

Ovšem jak je zmíněno to není normální počítač, je to jednoúčelovka neumí nic jiného. Je to relativně "hloupé". Zacvaknete krabičku a ona dělá omezené množství funkcí.
I tak si myslím, že při výsledné sumě by se nám zatajil dech. Vývoj tam probíhá kontinuálně roky.

Tesla to má jinak a tam by to mohlo být zajímavé... hodně propojené.

Všichni za to pak můžou a já jdu domů ;D
« Poslední změna: 23. 12. 2017, 16:33:58 od Jan Forman »
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #78 kdy: 23. 12. 2017, 16:28:41 »
Smysl. Příklad: https://www.jobs.cz/fp/mblue-czech-s-r-o-335936766/1252202594/.
Všimni se "možnosti práce na IČO". Řešil jsem jiný inzerát od mBlue, kde bylo rozpětí 100-140 a také možnost práce na IČO. Z perzonalisty vylezlo, že nabízená částka platí pro kontrakt na IČO na jeden projekt. HPP bylo možné také, ale mzda nebyla uvedena. Takže než začneš dělat statistiky z inzerátů, tak si na ně zavolej. Jinak tu už někdo dával oficiální úřední statistiku pro loňský rok a byly tam mediány 45k programátor a 51k vývojář.

švarcman

« Odpověď #79 kdy: 23. 12. 2017, 16:34:21 »
Tak je to švarc 120 až 160 na Python. Java je výš. Takže švarc za 200 je reálný. HPP za 120 je normální. Vaše mediány jsou nějaké bejkárny. Ale pokud v nich jsou i vesnice, kde celý barák stojí 150 tisíc, tak proč ne. Barák v Praze je za 10 úplný základ a tak za 20 už použitelný.

chemik

« Odpověď #80 kdy: 23. 12. 2017, 16:39:40 »
Leta dělámn jako osvč. Začínal jsem ny 20-30 než mi došlo, že jsem idiot a že na remote tady v čr je 70 normálních na dlouhodobej kontrakt pokud něco produkuješ a víš o projektu víc než CTO, kterej má svý práce dost. A je to blbý PHP(backend) s CI. Kilo neni problém pokud budeš spolehlivej a najdeš klienta neskrblíka co ti nebude srát na hlavu.

Loni jsem se poohlížel na trhu "práce" a vim proč nikdo nemůže sehnat vývojáře.

chemik

« Odpověď #81 kdy: 23. 12. 2017, 16:46:00 »
Jestli tě to baví, zůstaň kde si. Investuj do sebe a průběžně hledej kde ti daj normální plat. Samozřejmě chtěj vidět codebase. Leckdy je to na palici a přestane tě to bavit hned. ;)

Jenda

« Odpověď #82 kdy: 23. 12. 2017, 16:58:23 »
Všimni se "možnosti práce na IČO".
Ano, možnost. Kamarád o tom pokročile jedná a vypadá to na normální HPP.

Povídej, proč? Že by to bylo tím, že prostě nejsou?

vyvojar

« Odpověď #83 kdy: 23. 12. 2017, 17:05:47 »
Všimni se "možnosti práce na IČO".
Ano, možnost. Kamarád o tom pokročile jedná a vypadá to na normální HPP.

Povídej, proč? Že by to bylo tím, že prostě nejsou?

Kamarad je asi debil, ne? Divali jste se nekdo, co ta firma dela? Vzdy to jsou nejaci headhunteri, tem pravdepodobne vubec nejde o to nekoho zamestnavat...

A mimoto nabizeji malo, pod 200kKc se dneska zkuseny vyvojar ani nezvedne od pocitace.

Jenda

« Odpověď #84 kdy: 23. 12. 2017, 17:09:07 »
Kamarad je asi debil, ne?

Fascinuje mě, jak dokážeš na základě minimálních a naprosto nedostačujících informací někoho odsoudit.

Divali jste se nekdo, co ta firma dela? Vzdy to jsou nejaci headhunteri, tem pravdepodobne vubec nejde o to nekoho zamestnavat...

Ano, dívali. Ta firma ti pouze zprostředkuje kontakt s cílovým zaměstnavatelem a v případě úspěšného zaměstnání dostane nějakou odměnu. (taky nechápu, proč si cílový zaměstnavatel nemůže ten inzerát dát sám, ale co už)

vyvojar

« Odpověď #85 kdy: 23. 12. 2017, 17:17:14 »
Kamarad je asi debil, ne?

Fascinuje mě, jak dokážeš na základě minimálních a naprosto nedostačujících informací někoho odsoudit.

Divali jste se nekdo, co ta firma dela? Vzdy to jsou nejaci headhunteri, tem pravdepodobne vubec nejde o to nekoho zamestnavat...

Ano, dívali. Ta firma ti pouze zprostředkuje kontakt s cílovým zaměstnavatelem a v případě úspěšného zaměstnání dostane nějakou odměnu. (taky nechápu, proč si cílový zaměstnavatel nemůže ten inzerát dát sám, ale co už)

Boze, ty jsi ale hloupy... Kolik ze to ty chces vydelavat? Cilovy zamestnavatel si ten inzerat nedal sam, protoze tato pracovni pozice za techto podminek vubec neexistuje.

peter92

« Odpověď #86 kdy: 23. 12. 2017, 17:22:29 »
Neviem ci to tu uz padlo, nemam cas citat starsie prispevky, ale ano je to malo. Ak mas tolko skusenosti ako naozaj tvrdis, tak je to malo. To ze mas VUT nikoho nezaujima, aspon ja som sa nestretol aby mal niekto specialne poziadavky na konkretnu skolu, vyvojarov je tak malo, ze filtrovat ich podla tej alebo onej skoly si nedovolia, vid. pracovne ponuky kde im uz pomaly staci aj stredna skola, aj to akakolvek.

Teraz k platu, ak si v mensom meste, povedzme do 70k obyvatelov, tak tie peniaze su slusne, ale stale je mozne dostat viac. Ak si v Brne alebo v Prahe tak je to malo. Ake mas moznosti?

1. Skus sa dohodnut so sefom na zvyseni platu, aj ked malokedy chcu pridat. Preto sa clovek vacsinou dostane k vyssej mzde az pri zmene zamestnania.

2. Ako som povedal, zmenit zamestnanie.

3. Ak si naozaj tak veris ze si dobry ako 90% programatorov, tak skus dokazat ze si lepsi ako 97% a prejdi pohovorom na www.toptal.com/ a budes dostavat ponuky za 200k a viac a to nekecam.

4. Prejdi na zivnost, a zarabaj sam na seba. Nebudes mat benefity ako bezny zamestnanec, ale dostanes na ruku to co realne zarobis, a ako s tym nalozis uz bude na tebe. Ak rozpocitas rocny prijem, tak na mesiac ti to vychadza okolo 90-150k na mesiac. Co je na Cesko alebo Slovensko viac ako slusne.

GL.

peter92

« Odpověď #87 kdy: 23. 12. 2017, 17:27:25 »
Nepocuvaj rady ludi, ktory su radi ze maju teplu kancelariu, neobmedzeny prisun kafe, a 30k v hrubom. Nie kazdy ma bojovneho ducha :)

vyvojar

« Odpověď #88 kdy: 23. 12. 2017, 17:31:12 »
budes dostavat ponuky za 200k a viac a to nekecam.

Jasne, pod 200kKc se dneska zkusenejsi vyvojar ani nezvedne od pocitace. A od pristiho roku cekam zvyseni vyplaty aspon o 20%. Takze to zaokrouhleme - 250000 / mesic.

Atrament

« Odpověď #89 kdy: 23. 12. 2017, 17:32:59 »
Tak a mám novoroční předsevzetí - vyškrtnout root.cz z rss čtečky. Jako chodím sem od úplného začatku, ale jaká žumpa se tady z toho stala během posledních let, to už je fakt neskutečné. Bye. Atrament...