Já třeba měním práce po 1-2 letech, protože ve firmě většinou zamrznu jako admin, vše automatizuji, a pak reálně makám 30 minut denně, což mě nebaví. Občas se pak zaměstnavatel zcvokne a začne jančit a buzerovat typem: "zadávám ti málo práce, nic neděláš, tak chci výkazi co děláš, ale furt po tobě nechci nic dělat". To mě nebaví.
Nejsi prostě běžná lopata. Ty zůstávají klidně 5 let a ještě pak to stejné chtějí po ostatních. Lopaty milují lopaty. Ať se daří!
Hele ačkoliv mi kolikrát přijdou tvoje názory mimo, tak nevím. Dělám linux admina, strop je 70k, +- beru 70k, teď se mě ptala personalistka proč si účtuji tak moc. Tak jí říkám, že jednoduše proto, že vím, že to firmy daj, že jsem za ty prachy měl víc nabídek.
No, a že jestli chce, tak i vím, že se linux admin dá sehnat za 30k.
Na to se pousmála, a za týden přišla s nějakou úvahou o práci za fakt super podmínek.
Jako já chápu argumentaci některých, že jak je člověk ve firmě déle, tak lépe zná procesy, má kontakty atd. Ale zase firemně staršímu člověku často chybí vůle něco měnit, chybí mu nový pohled na věc.
Mě každá firma, kde jsem byl něco dala, a naopak. Teď jsem za rok něco co jsem ve firmě všechno zautomatizoval, standardizoval a zdokumentoval. Všechno běží jako po másle, ale mě už to prostě nebaví, tak potřebuji změnu.
Podle mě je naivní představa, že by firma tím, že mě zaměstnala něco ztratila. Spíš naopak, posunul jsem je dál. Oni mají možnost přesunout mých 30 minut práce denně třeba na nějaké jiné IT oddělení ve firmě a ušetřit, a já třeba změním práci sám a rád. Firma i ušetří, protože jsem vše dostal do stavu, kdy to vyžaduje mnohem méně času a námahy na údržbu.
Win-win.
Stejně tak tu můžu tvrdnout dalších 5 let. Stejně tak si firma může najmout někoho, kdo tam prostě bude sedět do důchodu. Hmm, to mi připomíná stát. Úředníci zpravidla makaj až do důchodu jen u státu.
Podle mě fluktuace zaměstnanců je dobrá věc, když je rozumná (typu nemění se celý tým každé 3 měsíce). Firma je pak dynamičtější, nežije se v rutinách apod.