Tak ona je otázka, jestli člověk vůbec chce ty otázky od HR nějak správně odpovídat.
Já třeba měním práce po 1-2 letech, protože ve firmě většinou zamrznu jako admin, vše automatizuji, a pak reálně makám 30 minut denně, což mě nebaví. Občas se pak zaměstnavatel zcvokne a začne jančit a buzerovat typem: "zadávám ti málo práce, nic neděláš, tak chci výkazi co děláš, ale furt po tobě nechci nic dělat". To mě nebaví.
Když HR se začne ptát na důvod odchodu z posledního zaměstnání, vidím v tom standardní otázku. Jakmile HloupýRekruiter začne klást dotaz proč jsem odešel z 4 posledních zaměstnání a chce znát důvod u každého z nich (není to tedy generalizující otázka, proč třeba měním na české poměry firmy častěji), tak zdrhám, na otázky odpovím, ale dál s HRem nekomunikuji, protože je to ztráta času.
Někteří recruiteři dělají i tzv. "drillování", psychologicky se o vás snaží zjistit co nejvíce sérií otázek, a pak si udělají často zcela mylný názor na věci, takže opět zdrhám.
Většinou, co jsem takhle dělal ve firmách, tak to probíhalo tak, že recruiter měl za úkol mě jako kandidáta vyhledat, zjistit základní informace (plat a tak.), a prezentovat mě manažerovi a kolegům. Když pak sedím na pohovoru, tak kolikrát lidi čumí, že třeba v Linuxu znám spoustu příkazů včetně jejich parametrů totálně nazpaměť a umím i programovat.
Nemám problém sehnat práci, obvykle mi to trvá dva týdny, a blbé recruitery, kteří se ptají na blbosti zpravidla ze seznamu vyřazuji, protože jejich nabídky jsou často nezajímavé.
Pokud člověk chce úspěch, tak podle mě je důležité mít znalosti a dobře napsaný životopis.
To co opravdu doporučuji je udělat 2-stránkový životopis, na 1. stranu napsat pracovní zkušenosti za posledních 5 let a kvalifikace (je potřeba to dost zkrátit), no a 2. stranu věnovat technickým otázkám, rozepsat se fakt podrobně o všech technologiích a zkušenostech.
Ono vůbec už styl psaní životopisu říká o kandidátovi hodně.
Když si někdo do technologií napíše C++,Java,Excel,Word tak je jasné, že ten člověk sotva umí zapnout počítač.
Když si tam napíše Java 7 EE, Hibernate, Spring MVC, Maven, GIT, Excel (pivot tables, statistical functions, VB macros), Word (professional level, headers, styles) tak to hned vypadá jinak.
Už jen netřeba mluvit, že já třeba držím jen EN verzi životopisu, praxí jsem zjistil, že CZ životopis vlastně žádnou lépe platící firmu nezajímá.