Hloupé otázky od HR?

m.

Re:Hlupe otazky HR?
« Odpověď #75 kdy: 23. 05. 2017, 08:44:44 »
Vidis, a me prijde z toho co rikas, ze ten cil mas.

No, pokud to beres takto siroce, tak asi jo. :-) Ale dalo by se rict, ze si v praci rad nevybiram. Veci, ktere nikdo nechce delat, davaji casto vetsi prilezitost byt tvurci.

A co se tyce konicku, tam spis ty cile honi me. Proste se vzdycky do neceho zajimaveho zakoukam.. ale jestli to budu delat za 5 let? No, to je tedy dost tezko rict, asi bych i rad, ale typicky se objevi zase neco jineho.

Tak vidis, neco chces a podle toho se chovas. Navic to, co chces neni vubec blby :-)

Ono je fakt jedno, co si predstavujes, ze bude za 5 let, ale od blbce dostanes casto nakou blbou odpoved a ti ostatni ti neco zajimaveho reknou. Navic, nikdy to neni jedina otazka co ti hr da a to co odpovis neni jedina informace, kterou hr od tebe za pohovor dostane.

Ivan Nový

« Odpověď #76 kdy: 23. 05. 2017, 09:10:20 »
Vidis, a me prijde z toho co rikas, ze ten cil mas.

No, pokud to beres takto siroce, tak asi jo. :-) Ale dalo by se rict, ze si v praci rad nevybiram. Veci, ktere nikdo nechce delat, davaji casto vetsi prilezitost byt tvurci.

A co se tyce konicku, tam spis ty cile honi me. Proste se vzdycky do neceho zajimaveho zakoukam.. ale jestli to budu delat za 5 let? No, to je tedy dost tezko rict, asi bych i rad, ale typicky se objevi zase neco jineho.

Tak vidis, neco chces a podle toho se chovas. Navic to, co chces neni vubec blby :-)

Ono je fakt jedno, co si predstavujes, ze bude za 5 let, ale od blbce dostanes casto nakou blbou odpoved a ti ostatni ti neco zajimaveho reknou. Navic, nikdy to neni jedina otazka co ti hr da a to co odpovis neni jedina informace, kterou hr od tebe za pohovor dostane.

Ono je taky možné, že právě hledají "blbce".

flack

Re:Hloupé otázky od HR?
« Odpověď #77 kdy: 23. 05. 2017, 10:15:41 »
Zdravim ja som sa nedavno zucastnil jedneho "workshopu" i ked sa to podla mna dalo klidne nazvat prezentacia.
Kde chlapik z volkswagenu(HR) povedal, ze clovek ktory si u nich poda viac ziadosti(teda aspon dve) a z toho  jedna je na poziciu operator. Tak to podla nich je clovek ktory nevie co chce. A uz sa nim nezaoberaju.. fajn motivacne ak niekto hlada pracu v tak velkej firme.

Dalej neskor vravel, ze rovnako neprijmaju zamestnancov  co uz maju 50r vraj to je cisto pre ICH DOBRO, ze ich chcu chranit a setrit.  Ze uz takyto ludia nestihaju to pracovne tempo(myslel asi hlavne operatorov, aj ked ktovie co myslel). Takze chcu mladych ludi a zaroven uznal, ked som mu namietol ze inde sa stazuju ako su mlady ludia pomaly a nezvladaju to co starsie rocniky, ktore su zvyknute pracovat tazko. Z mojho pohladu si tak trocha protirecil, tvrdil o starych ze su pomaly a o mladych este viac. Ale preto neberu starych, ze ich chcu vyslovne chranit:D asi pred moznostou prace.  Za mna su to bludy, ktore niekto prezentoval pred mladym obecenstvom, ktore nebolo schopne povedat im do oci ze za tie peniaze co ponukaju, sa idu tvarit ako super firma.

Mimochodom poslednu dobu pozorujem priliv samo-korunovanych HR odbornikov, ktory sa snazia hlasat, akesi vizie a posolstva v oblasti ludskych zdrojov. 

SPECZ

« Odpověď #78 kdy: 23. 05. 2017, 13:34:05 »
Když to tu tak pročítám, připomnělo mi to srážku s mladou HR pipinou při jednom pohovoru.
Byla to firma která dělala  záruční servis mobilů jedné velké značky, pro několik států, denně se tam opravovalo cca 2000 telefonů.
Ptala se na náplň předchozího zaměstnání. Popisuju: "Dělal jsem technika výstupní kontroly a opravy chybně vyrobených kusů, kontrolu, nastavování a kalibrace používaných měřících přístrojů, koordinaci časování výroby jednotlivých oddělení s ohledem na časovou náročnost testování a seřizování různých typů výrobků. Vyráběli jsme především distribuční zařízení pro satelitní a televizní příjem, jednoduše řečeno krabičky které umožní připojit pět satelitních antén, jedinným koaxiálním kabelem signál z nich rozvést po celé budově nebo bloku budov a u jednotlivých satelitních příjimáčů signál zase dalšími krabičkami upravit tak aby tomu přijímač rozuměl. Zároveň skrz krabičky mohlo procházet pozemní televizní a rádiové vysílání a internet po kabelu. K tomu patřily i různé zesilovače a rozbočovače, aby měl  signál po dlouhé cestě kabelem rozumnou kvalitu. Krom toho jsmě dělali i klasické a kanálové zesilovače pro pozemní televizní vysílání. Některých typů výrobků jsme produkovali i malé desítky tisíck kusů týdně". Pipina na mě chvíli kouká, a pak zřejmě v potřebě říct něco co bude znít chytře prohlásí: "No to my tady žádný vysílací zařízení neděláme". Chvíli na ní koukám jek na debila a pak se zeptám: "A jak si myslíte že mezi sebou komunikují mobilní telefony ? Telepaticky ?!" Pipina zrudla, a pak prohlásila: "Přejdeme radši k praktickému testu." Pak odběhla někam pryč zavolat člověku z provozu ať si mě přijde vyzkoušet jestli umím držet páječku v ruce ...

Lama

« Odpověď #79 kdy: 23. 05. 2017, 22:43:09 »

Od blbce dostaneš blbou odpověď na cokoliv, kvuli tomu se nemusím ptát zrovna na toto, to se během pohovoru pozná tak jako tak, jestli je to blbec, takže ta otázka ztrácí smysl i vzhledem k tomu, že je fuk, kde se vidim.

A varianta, ze jsou v HR ve velkem mnozstvi lidi, kteri maji schopnost pracovat s lidmi te nenapadla? ;-)
Moje naprosto upřímná odpověď - ne, toto by mě tedy ani ve snu nenapadlo. Ale jako vtip dobrý  ;) :D

Zrovna tady bych si tipnul, ze neni casto dulezite zdaleka to, co odpovidas (pokud nereknes nejakou totalni haluz), ale proste to JAK odpovidas.
Tak na zjištění JAK odpovídáš snad nejsou třeba speciální otázky, protože to, JAK odpovídáš, se projeví v celém pohovoru i u otázek, které jsou k tématu  ;)

Ale jinak jako jo, ať se ptá kdo chce na co chce. Pokud se z nějakýho důvodu vzájemně nebudem líbit, nevadí, jde se o dům dál. Vnucovat se někam by asi nebylo dobré pro obě strany, takže je vlastně lepší, když se to vyfiltruje. Já vím, že tam nemám lézt, oni vědí, že mě nemaji brát, takže v podstatě spokojenost na obou stranách.
Zdroje se přerozdělily optimálně a svět je dokonalý. A to vše díky tomu, že jsem v mládí četl Bibli a díky tomu je ze mne ateista. Zaplať pánbu...

Ivan Nový

« Odpověď #80 kdy: 24. 05. 2017, 03:36:36 »

Ale jinak jako jo, ať se ptá kdo chce na co chce. Pokud se z nějakýho důvodu vzájemně nebudem líbit, nevadí, jde se o dům dál. Vnucovat se někam by asi nebylo dobré pro obě strany, takže je vlastně lepší, když se to vyfiltruje. Já vím, že tam nemám lézt, oni vědí, že mě nemaji brát, takže v podstatě spokojenost na obou stranách.
Zdroje se přerozdělily optimálně a svět je dokonalý. A to vše díky tomu, že jsem v mládí četl Bibli a díky tomu je ze mne ateista. Zaplať pánbu...

Tak to jste výjímečný Čech, většina Čechů nevěřila nikdy, ani v dětství ne. Pocit víry vůbec nikdy nedoznali. Představa, že někdo svět řídí, je jim úplně cizí. A tím jsou Češi zajímaví. Nikde jinde na světě to není.

Lemming

« Odpověď #81 kdy: 24. 05. 2017, 07:24:56 »
A varianta, ze jsou v HR ve velkem mnozstvi lidi, kteri maji schopnost pracovat s lidmi te nenapadla? ;-)
Moje naprosto upřímná odpověď - ne, toto by mě tedy ani ve snu nenapadlo. Ale jako vtip dobrý  ;) :D

Samozřejmě, ty jsi totiž jediný geniální a ostatní jsou pitomci. Tak přesně takovýhle druh lidí mají tyhle "hloupé" otázky poznat a vytřídit.

Yarda

« Odpověď #82 kdy: 24. 05. 2017, 08:06:52 »
Jen tak na okraj. Vybavilo se mi, že jsem kdysi četl o výběrovém řízení na místo ve vedení firmy (tehdy se tomu asi neříkalo "vrcholový management"). Uchazeči co prošli předvýběrem byli zváni k panu nejvyššímu do jeho pracovny kde byl na podlaze drahý koberec, byli usazeni do přepychového křesla a byla jim nabídnuta cigareta. Pokud popel neodklepávali na koberec a sháněli se po popelníku, byli z dalšího výběru vyřazeni, protože se usoudilo, že když řeší ptákoviny (kam s cigaretovým popelem), nebudou schopni se soustředit na řešení skutečně závažných problémů.
Co bylo, pokud někdo byl nekuřák se tam nepsalo. Takoví se asi nedostali ani přes vrátného.

qwertz

« Odpověď #83 kdy: 24. 05. 2017, 08:30:19 »
Jednou jsem byl na pohovoru požádán, abych o krátkou prezentaci CV v angličtině. Plynule jsem přepnul a pokračoval pohovor, HR pokyvovalo hlavou, povídám a povídám, a svůj proslov přeruším otázkou. HR z ticha, nechápavě na mě kouká, proč nepokračuji....

Dodnes jen tipuju, že ta pipina neuměla anglicky, a vůbec něvěděla o čem mluvím, takže naprosto přirozenou otázku v konverzaci vůnbec nezaregistrovala :-)

Bohužel platí, že nejlepší pohovor je ten, který HR zcela obejde.

Yarda

« Odpověď #84 kdy: 24. 05. 2017, 08:44:54 »
Údajně nějaký politik, snad ze Země Svobody byl na návštěvě v nějaké zemi třetího světa. Měl pronést úvodní proslov, myslel si, že tam nikdo neumí jeho rodný jazyk, nechtělo se mu nic vymýšlet, tak začal počítat od jedné. Když dopočítal do dvaceti, předal mikrofon hostiteli a ten pokračoval v jazyce politika v počítání.
Takže i když pipina možná neumí anglicky, není vyloučeno, že někde je mikrofon a na druhém konci drátů poslouchá někdo, kdo anglicky umí
 ;D

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #85 kdy: 24. 05. 2017, 12:07:08 »
Tak ona je otázka, jestli člověk vůbec chce ty otázky od HR nějak správně odpovídat.

Já třeba měním práce po 1-2 letech, protože ve firmě většinou zamrznu jako admin, vše automatizuji, a pak reálně makám 30 minut denně, což mě nebaví. Občas se pak zaměstnavatel zcvokne a začne jančit a buzerovat typem: "zadávám ti málo práce, nic neděláš, tak chci výkazi co děláš, ale furt po tobě nechci nic dělat". To mě nebaví.

Když HR se začne ptát na důvod odchodu z posledního zaměstnání, vidím v tom standardní otázku. Jakmile HloupýRekruiter začne klást dotaz proč jsem odešel z 4 posledních zaměstnání a chce znát důvod u každého z nich (není to tedy generalizující otázka, proč třeba měním na české poměry firmy častěji), tak zdrhám, na otázky odpovím, ale dál s HRem nekomunikuji, protože je to ztráta času.

Někteří recruiteři dělají i tzv. "drillování", psychologicky se o vás snaží zjistit co nejvíce sérií otázek, a pak si udělají často zcela mylný názor na věci, takže opět zdrhám.

Většinou, co jsem takhle dělal ve firmách, tak to probíhalo tak, že recruiter měl za úkol mě jako kandidáta vyhledat, zjistit základní informace (plat a tak.), a prezentovat mě manažerovi a kolegům. Když pak sedím na pohovoru, tak kolikrát lidi čumí, že třeba v Linuxu znám spoustu příkazů včetně jejich parametrů totálně nazpaměť a umím i programovat.

Nemám problém sehnat práci, obvykle mi to trvá dva týdny, a blbé recruitery, kteří se ptají na blbosti zpravidla ze seznamu vyřazuji, protože jejich nabídky jsou často nezajímavé.

Pokud člověk chce úspěch, tak podle mě je důležité mít znalosti a dobře napsaný životopis.

To co opravdu doporučuji je udělat 2-stránkový životopis, na 1. stranu napsat pracovní zkušenosti za posledních 5 let a kvalifikace (je potřeba to dost zkrátit), no a 2. stranu věnovat technickým otázkám, rozepsat se fakt podrobně o všech technologiích a zkušenostech.

Ono vůbec už styl psaní životopisu říká o kandidátovi hodně.

Když si někdo do technologií napíše C++,Java,Excel,Word tak je jasné, že ten člověk sotva umí zapnout počítač.

Když si tam napíše Java 7 EE, Hibernate, Spring MVC, Maven, GIT, Excel (pivot tables, statistical functions, VB macros), Word (professional level, headers, styles) tak to hned vypadá jinak.

Už jen netřeba mluvit, že já třeba držím jen EN verzi životopisu, praxí jsem zjistil, že CZ životopis vlastně žádnou lépe platící firmu nezajímá.

Cek

« Odpověď #86 kdy: 24. 05. 2017, 12:30:44 »

Když HR se začne ptát na důvod odchodu z posledního zaměstnání, vidím v tom standardní otázku. Jakmile HloupýRekruiter začne klást dotaz proč jsem odešel z 4 posledních zaměstnání a chce znát důvod u každého z nich (není to tedy generalizující otázka, proč třeba měním na české poměry firmy častěji), tak zdrhám, na otázky odpovím, ale dál s HRem nekomunikuji, protože je to ztráta času.

Tohle nejak nechapu, proc by podle Tebe melo byt hloupe zjistovat proc dotycny v poslednich 5 zamestnanich vydrzel jenom rok a pul? :-O Dyt to je pro HR docela zasadni vec, vedet, jestli za rok nebudou muset cely vyberko delat znova....

A teda fakt si nedokazu predstavit aspon malinko vetsi sit, na kterou Ti bude stacit 30 minut denne. To, ze jednou neco zautomatizujes, rozhodne neznamena, ze to bude fungovat porad, nemluve o prubeznych zmenach, ktere se vsude najdou. Teda chapu to u firmy s 20 zamestnanci, jednim serverem na postu a jednou NASkou, tam se toho moc menit nebude....ale takove Te zas zretelne nezaplatej, podle toho, co pises. O co vsechno se na ty siti staras?

« Odpověď #87 kdy: 24. 05. 2017, 13:15:41 »

Tohle nejak nechapu, proc by podle Tebe melo byt hloupe zjistovat proc dotycny v poslednich 5 zamestnanich vydrzel jenom rok a pul? :-O Dyt to je pro HR docela zasadni vec, vedet, jestli za rok nebudou muset cely vyberko delat znova....

Taky jsem jenom ziral...

« Odpověď #88 kdy: 24. 05. 2017, 13:23:31 »
Už jen netřeba mluvit, že já třeba držím jen EN verzi životopisu, praxí jsem zjistil, že CZ životopis vlastně žádnou lépe platící firmu nezajímá.

jedna z mala veci, s kterou souhlasim

javaman ((

« Odpověď #89 kdy: 24. 05. 2017, 13:41:58 »
Já třeba měním práce po 1-2 letech, protože ve firmě většinou zamrznu jako admin, vše automatizuji, a pak reálně makám 30 minut denně, což mě nebaví. Občas se pak zaměstnavatel zcvokne a začne jančit a buzerovat typem: "zadávám ti málo práce, nic neděláš, tak chci výkazi co děláš, ale furt po tobě nechci nic dělat". To mě nebaví.

Nejsi prostě běžná lopata. Ty zůstávají klidně 5 let a ještě pak to stejné chtějí po ostatních. Lopaty milují lopaty. Ať se daří!