Je treba si ale uvedomit ze byl nemecky pracovni trh po dlouhou dobu uzavreny a pak otevreny pouze pro lidi s VS a urcitym vzdelanim takze zednici zrovna moc nefrceli . Ja nevidim moc problem v docasnem odlivu mozku na par let, vydelat nejakou tu zlatku, nabrat zahranicni zkusenosti a vratit se zpet. Uprimne sem uz neco procestoval a nikde jinde nez v CR bych zit nechtel, ono u nas totiz vubec spatne neni. Jen je, k tomu aby to clovek pochopil potreba vytahnout nos na chvili ven.
No, ja nevim... Uz jsem mimo CR 8 let a kdyz vidim, co se ted doma deje, tak se mi vracet opravdu nechce. Kdyz prijizdim autem do CR (pres okresky u Domazlic), rikam si, ze je CR preci jen krasna zeme a padne na mne nostalgie, ze bych se i chtel vratit. Pak mi ale staci zapnout zpravy (sama korupce, podvadeni,...) a poslechnout si o cem lide na ulici mluvi (slevy v Kauflandu, drahota, zavideni sousedum, za vse muze EU, atd.) tak me ta nostalgie rychle prejde! Ja vim, korupce je vsude, ale to ceske "vychcankovstvi" ("Vsechny ocuram, vdyt jsou vsichni ostatni - hlavne ti z EU - pitomci, tak proc se ostychat! A ze jsem nikdy nevystrcil paty z CR - krome nakupu v nemeckem preshranicnim supermarketu - to prece nevadi, za hranicema jsou stejne vsichni blbi...") a posedlost nakupy/slevami je na me proste moc...
Nejdrive jsem si take rikal: venku se neco naucim a pak se vratim, abych nejak pomohl CR k blahobytu... Ted vidim, ze to byla uplne naivni predstava. Bohuzel.
No, casem snad zmenim nazor!
PS: pro info, abyste si nemysleli, ze jsem jen dalsi zavistivec a pomlouvac, tak pracuji jako programator v Bruselu. A ano, i Belgie ma sve stinne stranky (politikove neschopni sestavit vladu za 540 dni, "hlavni mesto Evropy" co vypada jako by bylo v severni Africe, 50% dane z prijmu, atd...) a neporovnavam CRC s nejakym rajem na zemi...