Platy programátorů absolventů - jaká je realita?

lort

Re:Platy programátorů absolventů - jaká je realita?
« Odpověď #105 kdy: 08. 02. 2017, 16:35:35 »
Kdybych chtěl jít do SV makat pro Big 4 za $300k (= nebýt lopata, lol), ten titul by se zatraceně hodil minimálně v procesu získávání víz.
Sni dal :D
Už jsem odmítl stipko na PhD a pár nabídek (kolem $150k) z NYC. ;)

Někdo bez titulu (libovolného) má možnosti o poznání omezenější.

Asi k tomu byl dobrej duvod :) Ja taky nevzal praci za 12k CHF mesicne z Baselu. ;)
Muzeme tady na sebe tahat pindiky. Urcite. Ale vubec me tvoje PhD a prace z NYC nezajima. Stejne jako tebe nezajima moje.
Chtel si to tady pouzit jako argument? Budes se muset vic snazit.
Ja nejsem lopata :D

liewyec

« Odpověď #106 kdy: 08. 02. 2017, 16:50:21 »
Me prijde trochu usmevne ze lide kteri zde maji nejvetsi pochybnosti o vzdelani jsou predevsim ti kteri to vzdelani nemaji :).

Take si nemyslim ze VS je samospasna, nicmene zvlast pokud clovek nechce byt prave ta "lopata" jak tu tak krasne zazniva, pak nejake formalni vzedlani rozhodne na skodu neni.

Vidim to spis tak, ze malokdo dela dostatecne zajimavou praci aby se mu tam takove vzdelani skutecne hodilo. Nicmene to uz neni problem vzdelani samotneho.
Teď dostal hřebíček po hlavičce. On zedník taky nepotřebuje VŠ, aby stavěl, kdežto architekt už se neobejde bez vysokoškolské fyziky (statiky) atd. V IT holt většina lidí dělá jednotvárnou jednoduchou práci, tak nějaké teoretické znalosti neocení. Pro výzkum (například vymýšlení nových algoritmů) ale už potřebují hluboké znalosti a dovednosti, které bez VŠ získají těžko. Ne každý má tyto ambice (naštěstí).

Tak muzu rict ze jsem zazil lidi kteri po dokonceni VS byli schopni pouzivat glabalni promene v tridach, vytvaret umele omezeni v knihovnach a navrhnout system tak ze udelat tam upravu vyzadovalo zasah do velke casti zdrojaku.

Naucit se delat spravne navrhy zohlednit rizika a vyhody / nevyhody zvoleneho reseni chce skusenosti a ty z VS nedostanes pokud k ni nedelas nekde aspon na castecny uvazek a nemas praxi.

« Odpověď #107 kdy: 08. 02. 2017, 18:51:12 »
Jasně, začnem tu dávat příklady na těchto singularitách postavíme globální pravdu...

Já bych to viděl tak... V ČR je inflace titulů, vejšku má každej dement. Jde o to, jakou VŠ člověk studoval. Pokud má kvalitní (MFF/ČVUT/MUNI/VUT), sice nemá 100 let praxe a musí praxi získat (ať už při studiu nebo po), ale je schopnej se mnohem rychleji učit (aha a proč asi? protože se učil náročný disciplíny jako matematiku apod. posledních 5 let?), má širší záběr (aha a proč asi? ptž se naučil spoustu teorie) a navíc zaměstnavatel vidí, že člověk, co má VŠ, byl schopnej "něco" (například diplomku) dokončit bez keců, s nějakou stanovenou úrovní kvality a v daném termínu...

Pak jsou samozřejmě lidi, co už po maturitě vědí, co chtějí dělat a tu danou věc opravdu umí a mají šanci, aby byli přijati na trochu rozumnou pozici a nebyli jen podržtašky - těch je ještě méně než šafránu.

Lidé z těchto dvou kategorií mohou trochu rozumně argumentovat, protože jejich názor není ovlivněn komplexem - čti dále...

Další kategorie jsou ti, kteří šli na kvalitní VŠ a byli odtamtud potupně odejiti (javaman() haha) a teď hází špínu na VŠ kde můžou.

Pak jsou tu ti, kteří vystudovali nějakou sra*ku (VŠE, hnojárna, soukromý VŠ...), myslí si, že jsou elita, umí kulový a nedají na VŠ dopustit...

PS: Moc se mi líbí, jak se troll javaman() sám vytrolil :D

javaman ()

« Odpověď #108 kdy: 08. 02. 2017, 19:54:46 »
Co? Že jste lopaty a nechápete, že po maturitě není jen praxe? Že nepotřebuješ školu na to, abys uměl teorii? Prostě si žijete ve svém lopatím světě, kde všechno funguje dost podivně, ale s realitou to nic společného nemá.

jpu

« Odpověď #109 kdy: 08. 02. 2017, 20:53:07 »
Teba v mladi treskli lopatou po hlave, ked je to tvoje oblubene slovo?

Liewyec

« Odpověď #110 kdy: 08. 02. 2017, 20:55:32 »
Jasně, začnem tu dávat příklady na těchto singularitách postavíme globální pravdu...

Já bych to viděl tak... V ČR je inflace titulů, vejšku má každej dement. Jde o to, jakou VŠ člověk studoval. Pokud má kvalitní (MFF/ČVUT/MUNI/VUT), sice nemá 100 let praxe a musí praxi získat (ať už při studiu nebo po), ale je schopnej se mnohem rychleji učit (aha a proč asi? protože se učil náročný disciplíny jako matematiku apod. posledních 5 let?), má širší záběr (aha a proč asi? ptž se naučil spoustu teorie) a navíc zaměstnavatel vidí, že člověk, co má VŠ, byl schopnej "něco" (například diplomku) dokončit bez keců, s nějakou stanovenou úrovní kvality a v daném termínu...

Pak jsou samozřejmě lidi, co už po maturitě vědí, co chtějí dělat a tu danou věc opravdu umí a mají šanci, aby byli přijati na trochu rozumnou pozici a nebyli jen podržtašky - těch je ještě méně než šafránu.

Lidé z těchto dvou kategorií mohou trochu rozumně argumentovat, protože jejich názor není ovlivněn komplexem - čti dále...

Další kategorie jsou ti, kteří šli na kvalitní VŠ a byli odtamtud potupně odejiti (javaman() haha) a teď hází špínu na VŠ kde můžou.

Pak jsou tu ti, kteří vystudovali nějakou sra*ku (VŠE, hnojárna, soukromý VŠ...), myslí si, že jsou elita, umí kulový a nedají na VŠ dopustit...

Tak zrovna na VUT nadavam cely tyden protoze se k nam hlasili lidi z VUT a chteli jsme po nich zdrojaky a byla to jedna hruza za druhou. Nemyslim ze zalezi az tak na skole spis na pristupu a jestli jsi ochotny udelat i neco navic. Ja jsem po roce zjistil ze mi vyska nic moc nedava a je to v podstate papir. Btw rychlost uceni s VS nesouvisi spis je to o tom ce te bavi a jak te to zajima.

javaman ()

« Odpověď #111 kdy: 08. 02. 2017, 21:03:17 »
Teba v mladi treskli lopatou po hlave, ked je to tvoje oblubene slovo?

Tak to je jen taková přátelská urážka. Proč psát na fóra věci jako hlupák, blbec, neschopa, lempl, atd. Tohle je takové neurčité, ale každý ví :D

Tak zrovna na VUT nadavam cely tyden protoze se k nam hlasili lidi z VUT a chteli jsme po nich zdrojaky a byla to jedna hruza za druhou. Nemyslim ze zalezi az tak na skole spis na pristupu a jestli jsi ochotny udelat i neco navic. Ja jsem po roce zjistil ze mi vyska nic moc nedava a je to v podstate papir. Btw rychlost uceni s VS nesouvisi spis je to o tom ce te bavi a jak te to zajima.

To neni možný. V jeho světě to tak není :D Samozřejmě máš pravdu. Ale prostě jsi na titul neměl, tak teď někde asi zapojuješ kabely. A ještě tě vyrazili, tak sis přišel sem kopnout.

Liewyec

« Odpověď #112 kdy: 08. 02. 2017, 21:08:45 »
Nepri sel jsem si kopnout spi podotknout ze to ze ma nekdo vs moc neznamena. Mozna ma o neco sirsi rozhled ale to se da dohnat

javaman ()

« Odpověď #113 kdy: 08. 02. 2017, 21:10:27 »
Nepri sel jsem si kopnout spi podotknout ze to ze ma nekdo vs moc neznamena. Mozna ma o neco sirsi rozhled ale to se da dohnat

Nemusí se tomu říkat dohnat, pokud to stihneš dřív. Běžný vysokoškolák je dost pomalý, takže je zbytečné jet jeho tempem.

Polymath

« Odpověď #114 kdy: 08. 02. 2017, 21:15:40 »

Nakonec to je vždy o přístupu konkrétního člověka, ale je fakt, že absolvent kvalitní VŠ se učí (získává praxi) rychleji, o což zaměstnavatelům vesměs jde.

Bez titulu získá 99% lidí v IT leda tak podřadnou práci.

javaman ()

« Odpověď #115 kdy: 08. 02. 2017, 21:24:17 »
Tak jsem rád, že bystrý vysokoškolák počítá s věcmi, které nejsou na sobě závislé. To je jako říkat, že zítra bude teplo, protože dnes jsme se tu bavili. Jako může to souviset...

Liewyec

« Odpověď #116 kdy: 08. 02. 2017, 21:27:01 »
S tim nesouhlasim. Mam znamou manazerku pro jednu nejmenovanou firmu a primo od ni vim ze u nich se hodne dava na pohovor a skusebni dobu nez na titul. A o podobnem postupu vim u dalsich 2 - 3 firem. A jenon opakuju rychlost uceni nema nic spolecneho s VS

LR

« Odpověď #117 kdy: 08. 02. 2017, 22:11:37 »
Tak taky pridam nejake relevantni informace puvodni otazce:

V roce 2013 jsem dokoncil skolu(nutno dodat ze v te dobe jsem mel jiz 2 roky praxe v oboru na part-time) a zacinal jsem svuj prvni fulltime job v Barclays za 62k, po dvou letech jsem se dostal na nejakych 80k. V polovine minuleho roku jsem vsak presel na ICO do jine firmy (avsak stale ve financnim sektoru) za 140k(7k/MD) kde jsem doted

Vse vyse zminene se jedna primarne vyvoje v EE Jave v plnem rozsahu co tato platforma nabizi (JSF,JPA,JMS,EJB...) a vyuzitim frameworku/nastroju jako Spring,Hibernate,Maven,Log4J,JUnit,Git... O nutnosti znat veci jako SQL,XML,HTML,UML snad ani nemusim mluvit

Lokace:PRAHA

« Odpověď #118 kdy: 08. 02. 2017, 22:18:17 »
Já sem neřek, že VŠ zaručuje genialitu. Ale někteří omezenci zde se vyjadřují ve smyslu, že mít VŠ nic neznamená a naopak nemít VŠ je něco, co je IN a že člověk bez VŠ musí bejt snad génius...

Ještě bych podotknul, že nikde jinde člověk nedostane takový objem informací do hlavy tak rychle jako na VŠ - protože prostě člověk, kterej chodí do práce a pak si po práci přečte pár tutoriálů, nemůže nikdy dostihnout člověka, co se na full time věnuje studiu. (samozřejmě pak problém teorie vs. praxe, ale do toho bych znova nezabíhal). Navíc je to problém vejcete a slepice. Kde ses naučil věci, potřebné k tomu, aby ses dostal na dobrou pozici, kde získáš zajímavou praxi? Na střední? Asi těžko...

Pak je to samozřejmě o tom, že někdo například studuje bakaláře, chce se věnovat administraci a ví, že magistr už mu toho do praxe moc nepřinese. Tak dokončí bakaláře (nebo DiS., whatever) a jde pracovat. Proti tomu nic nemám. Mně vadí, když člověk jde na VŠ, stráví tam sotva rok, kvůli jeho neschopnosti je vyhozen a pak si vymýšlí důvody, proč vlastně odešel (opět javaman() :D)

Pak jsou ale pozice, kde se magistr (dnes dokonce už i PhD.) v IT hodí. Nevím, jak jinak si vysvětlit nabídky např. od Google, kde není výjimkou "PhD výhodou". Ale ne vlastně, pardón, javaman() pořádá vlastní vědecké konference, vydává vlastní odborný plátek, kde publikuje vlastní články, má vlastní patentní úřad kde prezentuje, jak se naučil - POZOR! úplně sám - napsat for cyklus v Jave :D

No a nakonec... Přínos VŠ shledávám i v tom, že člověk získá velmi zajímavé kontakty, podívá se levně do světa, může na základě toho získat zajímavé pracovní příležitosti ve světě atd...

+1 všem, kteří srozumitelně reagují na původní otázku!

javaman ()

« Odpověď #119 kdy: 08. 02. 2017, 22:32:32 »
A proč bys měl chodit do práce? Ty jsi snad 5 let místo studia chodil do práce?