Platy programátorů absolventů - jaká je realita?

lort

Re:Platy programátorů absolventů - jaká je realita?
« Odpověď #90 kdy: 08. 02. 2017, 11:26:49 »
Buď tím vzděláním myslíš maturitu nebo výučák nebo zahraniční univerzitu
Podle mě tím myslí samostudium. Proč pod „vzděláním“ hned myslíš „formální vzdělání“? A i kdyby kdovíjakou prestižní VŠ měl, stejně by si podle mě musel většinu nastudovat sám. Alespoň jestli můžu soudit podle matfyzu; naučili mě tam spoustu skvělých věcí, ale pořád mám většinu znalostí odjinud, a jenom s tím, co jsem se naučil tam, bych si v žádném případě nevystačil.

A stejně tak jsem viděl chytré a schopné lidi bez titulu i nepoužitelné s titulem. Je tam korelace, ale určitě vždy neplatí "titul z matfyzu → schopný" ani "žádný titul → neschopný".
Formalni vzdelani ma velice siroky zaber a v podstate pak clovek nemuze nikde primo najit uplatneni bez nejakeho dalsiho vzdelavani.
Ja bych si dokazal predstavit system, kde si proste predmety sestavis a vyuku si naprofilujes podle tve budouci chtene profese.
Aby byla co nejbliz k budoucimu zamestnani.

Formalni vzdelani je fakt precenovana vec.
Nedavno sem potkal na pobocce banky postavicku, ktere se honisila titulem, ale prace na prepazce pro ni byla podle skoro maximum schopnosti. Koukala jak kdyz ji nadloubete, nebyla schopna debaty na rozumne urovni, nerozumela produktum, ktere prodava.
Poslat navrh smlouvy pred podpisem na prostudovani? To pro postavicku byla vec, kterou vubec dosud neznala.

Srandovni zazitek. A potom i smutny.

lort

« Odpověď #91 kdy: 08. 02. 2017, 11:28:13 »
Plat po absolvovani - 30k ceskych. Plat v zahranici po 1 roku - 10k jurov. Vsetko v hrubom na HPP. Som iba lopata, znamosti nemam.

Leda tak hovno. Rekni kdy a kde, jinak je tvoje odpoved bezpredmetna.

Tve rves jak Babis. Si najdi nabidky prace v A a DE a uvidis kolik se tam bere.

trosku kecas, ne trosku vic kecas ..... v AT a DE je maloktera nabidka na 10 litru ecek na HPP

Kde tam ctes, ze rikam, ze mluvi pravdu? Ja ti napsal, at nerves jak blbecek, ze chces dukazy a podivas se sam kolik se tam asi bere.
Tak si to zjistil.
Ja sem nikde netvrdil, ze se tam tolik bere nebo ze ma predchozi autor pravdu.
To sis ty vymyslel. Nevkladej mi do huby veci, ktere sem nepsal. Dik.

Polymath

« Odpověď #92 kdy: 08. 02. 2017, 11:32:31 »
Buď tím vzděláním myslíš maturitu nebo výučák nebo zahraniční univerzitu
Podle mě tím myslí samostudium. Proč pod „vzděláním“ hned myslíš „formální vzdělání“? A i kdyby kdovíjakou prestižní VŠ měl, stejně by si podle mě musel většinu nastudovat sám. Alespoň jestli můžu soudit podle matfyzu; naučili mě tam spoustu skvělých věcí, ale pořád mám většinu znalostí odjinud, a jenom s tím, co jsem se naučil tam, bych si v žádném případě nevystačil.

A stejně tak jsem viděl chytré a schopné lidi bez titulu i nepoužitelné s titulem. Je tam korelace, ale určitě vždy neplatí "titul z matfyzu → schopný" ani "žádný titul → neschopný".
Formalni vzdelani ma velice siroky zaber a v podstate pak clovek nemuze nikde primo najit uplatneni bez nejakeho dalsiho vzdelavani.
Ja bych si dokazal predstavit system, kde si proste predmety sestavis a vyuku si naprofilujes podle tve budouci chtene profese.
Aby byla co nejbliz k budoucimu zamestnani.

Formalni vzdelani je fakt precenovana vec.
Nedavno sem potkal na pobocce banky postavicku, ktere se honisila titulem, ale prace na prepazce pro ni byla podle skoro maximum schopnosti. Koukala jak kdyz ji nadloubete, nebyla schopna debaty na rozumne urovni, nerozumela produktum, ktere prodava.
Poslat navrh smlouvy pred podpisem na prostudovani? To pro postavicku byla vec, kterou vubec dosud neznala.

Srandovni zazitek. A potom i smutny.
Nejde o vzdělání jako takové, ale přístup. Kdo projde úspěšně VŠ, má na řešení problémů. Teoretické znalosti jsou hodně důležité, ale ne jediná potřebná věc.

abc

« Odpověď #93 kdy: 08. 02. 2017, 11:33:37 »
Plat po absolvovani - 30k ceskych. Plat v zahranici po 1 roku - 10k jurov. Vsetko v hrubom na HPP. Som iba lopata, znamosti nemam.
pardon, klikl jsem na spatnou citaci.... Ale nemusis byt nervozni jako sane v lete.... Ja jen rikam, ze je blbost 10 tisic ecek na pracovni pozice v AT a DE
Leda tak hovno. Rekni kdy a kde, jinak je tvoje odpoved bezpredmetna.

Tve rves jak Babis. Si najdi nabidky prace v A a DE a uvidis kolik se tam bere.

trosku kecas, ne trosku vic kecas ..... v AT a DE je maloktera nabidka na 10 litru ecek na HPP

Kde tam ctes, ze rikam, ze mluvi pravdu? Ja ti napsal, at nerves jak blbecek, ze chces dukazy a podivas se sam kolik se tam asi bere.
Tak si to zjistil.
Ja sem nikde netvrdil, ze se tam tolik bere nebo ze ma predchozi autor pravdu.
To sis ty vymyslel. Nevkladej mi do huby veci, ktere sem nepsal. Dik.

hu

« Odpověď #94 kdy: 08. 02. 2017, 12:05:18 »
Mě prachy moc nezajímaj, takže dělam za pár šupů to, co se mi zrovna chce.

lort

« Odpověď #95 kdy: 08. 02. 2017, 13:11:21 »
...
Nejde o vzdělání jako takové, ale přístup. Kdo projde úspěšně VŠ, má na řešení problémů. Teoretické znalosti jsou hodně důležité, ale ne jediná potřebná věc.
Mohl bych stejne tak rici, ze kdo prosel dobrou SS, ma take na reseni problemu. Priznejme si zcela realne, at uz VS vzdelani ci nikoliv, z obojiho padaji lide, kteru umi a pak ti druzi.
Forlamni VS vzdelani vam na prvni dobrou muze rict, ze clovek mel vuli zapadnout do systemu a splnit bez staveni se na zadni a otazek zadani, ktera dostal a vydrzet.

Ja zcela uprimne rikam, ze z meho pohledu komu cest tomu cest.
Jak rikam, na VS sem nesel, protoze me tam z bla nic nelakalo. Uvazuji o tom posledni rok a hledam neco o co bych mel zajem.
Jedine co nachazim je nejake pravni vzdelani.
Na IT do skoly nepujdu, protoze mi to nic co potrebuji neda, respektive mi to da neco, kde davno nejsem.

Kdyz nekdo povazuje formalni VS vzdelani, protoze "pravidlo", tak tam se nepotkame a kazdy jdeme vlastni cestou.
Naopak tam, kde prevazi praxe, zkusenosti atd., ktere muzu podlozit, tam si placneme rukou.

Je to jen zivot a netreba se trapit, aby clovek vyhovel kazdemu. Stale nechapu lidi, kteri jdou na VS a ani vlastne nevedi proc.
Nevedi co by chteli delat, nevedi co je chodit do zamestnani nebo se jim pracovat nechce, tak radsi studuji.
Nejbeznejsi duvod, ktery zaznamenavam je "no chodim tam, protoze bez toho se nehnu". Na to odpovidam a proc a kde se bez toho nehnes. Odpoved je vetsinou "no prece ... no ... vsude, dyt dneska to zacina byt vice samozrejmost/nutnost/atp.".

Jak z toho vzejde neco dobreho? Jak vam z VS vyleze neco pouzitelneho, kdyz si mysli, ze je to nutnost. Spousta lidi tam chodi, protoze proste "musi".
Co si odnesou? Oddrou titul. Budou to umet pouzit?

« Odpověď #96 kdy: 08. 02. 2017, 13:21:25 »
Kdybych chtěl jít do SV makat pro Big 4 za $300k (= nebýt lopata, lol), ten titul by se zatraceně hodil minimálně v procesu získávání víz.

lort

« Odpověď #97 kdy: 08. 02. 2017, 13:49:22 »
Kdybych chtěl jít do SV makat pro Big 4 za $300k (= nebýt lopata, lol), ten titul by se zatraceně hodil minimálně v procesu získávání víz.
Sni dal :D

Saap

« Odpověď #98 kdy: 08. 02. 2017, 14:00:05 »
Souhlas. U nás je řada excelentních vývojářů, kteří na VŠ nešli jednoduše proto, že žili programováním a jsou v tom opravdu dobří (C,C++). Na druhou stranu, určitá míra teoretických znalostí je třeba, a to především při vývoji různých specializovaných aplikací a algoritmů, o kryptografii ani nemluvím.
U skutečných QA (nemyslím klasické testery) je naopak terie velmi potřebná, protože oni musí domyslet dopad návrhu a implementačních rozhodnutí - například MD/MC pokrytí zdrojového kódu, multiple condition coverage, metriky OOP kódu a mitigace rizik...

Ale v IT obecně jsou to skilly, pak až škola.

donnie

« Odpověď #99 kdy: 08. 02. 2017, 14:04:39 »
Me prijde trochu usmevne ze lide kteri zde maji nejvetsi pochybnosti o vzdelani jsou predevsim ti kteri to vzdelani nemaji :).

Take si nemyslim ze VS je samospasna, nicmene zvlast pokud clovek nechce byt prave ta "lopata" jak tu tak krasne zazniva, pak nejake formalni vzedlani rozhodne na skodu neni.

Vidim to spis tak, ze malokdo dela dostatecne zajimavou praci aby se mu tam takove vzdelani skutecne hodilo. Nicmene to uz neni problem vzdelani samotneho.

lort

« Odpověď #100 kdy: 08. 02. 2017, 14:24:01 »
Me prijde trochu usmevne ze lide kteri zde maji nejvetsi pochybnosti o vzdelani jsou predevsim ti kteri to vzdelani nemaji :).

Take si nemyslim ze VS je samospasna, nicmene zvlast pokud clovek nechce byt prave ta "lopata" jak tu tak krasne zazniva, pak nejake formalni vzedlani rozhodne na skodu neni.

Vidim to spis tak, ze malokdo dela dostatecne zajimavou praci aby se mu tam takove vzdelani skutecne hodilo. Nicmene to uz neni problem vzdelani samotneho.

Samozrejme. Nemaji praci, aby jim to k necemu bylo = pro praci zbytecne.

Ja nerikam, ze VS je na hovno. Ja rikam, ze vetsine lidem je na hovno a za 5 let v praci by se naucili pro svoji profesi vice nez ve skole.

Muzu rict, ze VS obhajuji vsichni, kdo ji maji. To je stejne jako tvuj argument o tom, ze kazdej kdo ji nema, rika, ze je k nicemu. :D

Az si udelam titul v necem co me zajima, stejne budu rikat, ze je to k nicemu, protoze to nepotrebuju :) Ty to asi potrebujes, tak rikas, ze je to dobre. Ok. Kdyz ti to k necemu je, super.
Me to je k nicemu.

Polymath

« Odpověď #101 kdy: 08. 02. 2017, 14:40:29 »

Teď dostal hřebíček po hlavičce. On zedník taky nepotřebuje VŠ, aby stavěl, kdežto architekt už se neobejde bez vysokoškolské fyziky (statiky) atd. V IT holt většina lidí dělá jednotvárnou jednoduchou práci, tak nějaké teoretické znalosti neocení. Pro výzkum (například vymýšlení nových algoritmů) ale už potřebují hluboké znalosti a dovednosti, které bez VŠ získají těžko. Ne každý má tyto ambice (naštěstí).

jpu

« Odpověď #102 kdy: 08. 02. 2017, 14:56:25 »
už potřebují hluboké znalosti a dovednosti, které bez VŠ získají těžko. Ne každý má tyto ambice (naštěstí).
tak otazka je, kde sa uplatnia s tym. ak ostanu na akademickej pode, tam to je super a vyuziju to. alebo ak najdu specializovanu firmu, kde sa im to hodi. lenze drviva vacsina tie znalosti zo skoly nevyuzije. Dokonca si dovolim tvrdit, ze nevyuziju ani poznatky zo softveroveho inzinierstva - vyvoj softveru, vyvojovy diagram, testovanie, atd., pretoze niektore firmy to ani nevyuzivaju. Zatial sa mi nepodarilo pracovat vo firme, kde by sa islo podla nejakych metodik zo soft. inzinierstva. Dokonca jedna firma (kedysi garazovka), kde som posobil ako student, uvadza na svojich ponukach prace, ze vyuzivaju agilne metodiky, co je samozrejme klamlive, a mam pochybnosti, ze majitel firmy vie, co je to agilny vyvoj

lort

« Odpověď #103 kdy: 08. 02. 2017, 15:23:20 »
už potřebují hluboké znalosti a dovednosti, které bez VŠ získají těžko. Ne každý má tyto ambice (naštěstí).
tak otazka je, kde sa uplatnia s tym. ak ostanu na akademickej pode, tam to je super a vyuziju to. alebo ak najdu specializovanu firmu, kde sa im to hodi. lenze drviva vacsina tie znalosti zo skoly nevyuzije. Dokonca si dovolim tvrdit, ze nevyuziju ani poznatky zo softveroveho inzinierstva - vyvoj softveru, vyvojovy diagram, testovanie, atd., pretoze niektore firmy to ani nevyuzivaju. Zatial sa mi nepodarilo pracovat vo firme, kde by sa islo podla nejakych metodik zo soft. inzinierstva. Dokonca jedna firma (kedysi garazovka), kde som posobil ako student, uvadza na svojich ponukach prace, ze vyuzivaju agilne metodiky, co je samozrejme klamlive, a mam pochybnosti, ze majitel firmy vie, co je to agilny vyvoj
dneska se z agile udelal buzzword stejne jako devops :D

« Odpověď #104 kdy: 08. 02. 2017, 15:44:15 »
Sni dal :D
Už jsem odmítl stipko na PhD a pár nabídek (kolem $150k) z NYC. ;)

Někdo bez titulu (libovolného) má možnosti o poznání omezenější.