Platy programátorů absolventů - jaká je realita?

lort

Re:Platy programátorů absolventů - jaká je realita?
« Odpověď #135 kdy: 09. 02. 2017, 13:18:14 »

Nevim jak to presne funguje ve vzdelavacim systemu zdravotnictvi, ale dokazu si teoreticky predstavit, ze obvodak znalosti pro svou profesi muze ziskat za 3 roky studia Bc.

tak to sa mylite. za 3 roky studia sa neda naucit vsetko o ludskom tele. nehovoriac, ze su tam aj ine predmety ako fyzika, chemia. tu ide uz o zdravie. ak by mal doktor len 3 roky studia a zle vam diagnostikuje chorobu, tak sa necudujte. vsetci lekari, odhliadnuc od toho ci su obvodaci, chirurgovia atd., sa ucia vsetko a az potom sa specializuju. pri lekaroch je ta skola naozaj potrebna, ale porovnavat profesiu lekara a iteckara je nemozne
Ja to spis pouzil jako priklad. Ale myslim, ze si rozumime co chceme obca rici.

lort

« Odpověď #136 kdy: 09. 02. 2017, 13:20:08 »
V IT jsou soukromé školy trochu v lepší pozici - vím o několika korporacích, kde vedoucí pozice mají lidé,kteří mají soukromou VŠ...ale tam šlo prostě o machry s letitou praxí, kteří si dodělali titul kvůli formální potřebě. Výhoda IT je, že když člověk chce a baví ho to, může se naučit prakticky všechno sám, včetně teorie..
Jasně, zrušme VŠ, chirurg se taky může naučit všechno sám. Sebevzdělaný architekt taky může stavět mrakodrapy. Jenže nikdo s aspoň špetkou rozumu by nikoho takové ničím nepověřil.
Proc do toho tahas vysoce kvalifikovanou a odbornou praci?
Tady byla hlavni debata o IT :D

Btw, ja si dokazu predstavit, ze chirurg musi bejt fakt spicka v oboru co se tyka vzdelani, atestaci atp.
Ale proc by obvodak, kterej celej zivot dela "doktorsky podradnou" praci, se mel ucit takove kvantum veci jako napriklad chirurg.
Nevim jak to presne funguje ve vzdelavacim systemu zdravotnictvi, ale dokazu si teoreticky predstavit, ze obvodak znalosti pro svou profesi muze ziskat za 3 roky studia Bc.

Nebo podobnou situaci.
Obecne mi zkratka prijde, ze se pro svoji profesi ucime zbytecne moc veci, ktere nevyuzijeme.
Tak jasně, na lepení webů není potřeba ani Bc. (i když pak to podle toho na webu vypadá). Nicméně pro vývoj samořiditelných aut nebo softwaru pro ISS už člověk musí být špička. No a pak je něco mezi, kde je největší konkurence a ti vzdělaní mají navrch.

Nejsme ve sporu.

« Odpověď #137 kdy: 09. 02. 2017, 16:07:26 »
Jen k těm hláškám: "formálním požadavkem je VŠ" a "Máš titul, nebo ne?"

kdysi jsem zaslechl krásně pravdivou hlášku:
Máš vysokou?  Nene, já se s vysokoškolákama umím bavit jen v KFC....  když jim říkám, jestli chci k hranolkám kečup, nebo tatrku.

abc

« Odpověď #138 kdy: 09. 02. 2017, 16:17:21 »

Máš vysokou?  Nene, já se s vysokoškolákama umím bavit jen v KFC....  když jim říkám, jestli chci k hranolkám kečup, nebo tatrku.
akze byste se mel zamyslet nad sebou a neco s tim mistem udelat.... zkusit treba McDonaldika

pb

« Odpověď #139 kdy: 09. 02. 2017, 22:07:25 »
200 tisíc pro jednoho člověka není problém, pokud jeho řešení přinese odpovídající výsledek a je fakt jedno jaký má papír. Bude se ale jednat o nositele know-how, nikoliv člověka plnící tabulky.
200 tisic dostane v jine zemi i lepic protobufu.

čumil

« Odpověď #140 kdy: 09. 02. 2017, 22:29:51 »
V IT jsou soukromé školy trochu v lepší pozici - vím o několika korporacích, kde vedoucí pozice mají lidé,kteří mají soukromou VŠ...ale tam šlo prostě o machry s letitou praxí, kteří si dodělali titul kvůli formální potřebě. Výhoda IT je, že když člověk chce a baví ho to, může se naučit prakticky všechno sám, včetně teorie..
Jasně, zrušme VŠ, chirurg se taky může naučit všechno sám. Sebevzdělaný architekt taky může stavět mrakodrapy. Jenže nikdo s aspoň špetkou rozumu by nikoho takové ničím nepověřil.
pán nám prská :D to že máš diplom tě nedělá lepšim blbečku :)

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #141 kdy: 10. 02. 2017, 00:08:23 »
Já - vývoj embedded - HW, SW (Cortex-M3, ATmega, Android, ...), východní Čechy 10 let praxe - necelých 30k.

Dcera známého v Praze - SW v bankovnictví, nebo něco podobného - řekla si o 50k, sami jí na to odpověděli, že by si měla říct o víc a dali jí 60k.

Syn bývalého kolegy - Brno - kreslení plošných spojů nástupní plat po škole - 30k (programátoři snad mají v té firmě víc)

tajny

« Odpověď #142 kdy: 10. 02. 2017, 07:53:52 »
pocas skoly som pracoval part-time a mal som 6e/h (cca. 160kc to mohlo vtedy byt) a ziadna prax. praca z domu. v dalsej firme part-time tiez 6e/h. pocas posledneho rocnika som presiel na ICO a mal som 12e/h. teraz ked si to spocitam, to moze byt cca. 16e/h a prax tak necele 3 roky, ked spocitam aj tie part-time jobs.

MPS

« Odpověď #143 kdy: 10. 02. 2017, 08:36:59 »
Já dělám testera v NCR, 55K, Praha. 3 roky praxe, VŠ.

Varel

« Odpověď #144 kdy: 10. 02. 2017, 10:49:17 »

akze byste se mel zamyslet nad sebou a neco s tim mistem udelat.... zkusit treba McDonaldika

Vy zas neoplíváte zrovna exaktní schopností pochopit psaný text ;)

Javastor

« Odpověď #145 kdy: 11. 02. 2017, 11:23:25 »
Jak to tak čtu, mám mít depresi z toho, že dělám 16ctý rok Java programátora na HPP a mám 31 hrubého?

javaman ()

« Odpověď #146 kdy: 11. 02. 2017, 11:33:38 »
Mzda se neurčuje praxí, ale tím, co nabízíš. Asi budeš pěkná lopata. Sám jsi tu viděl, že jsou lidi, kteří dělají sračkovou JEE v bance za 140 na švarc po dvou letech praxe. Chceš dělat blbečka v bance na stoletých java sračkách? Každý asi ne.

Ale taky záleží na městě. Někde na vesnicích typu Ostrava s tím můžeš vyžít v pohodě. V hnusné Praze ti ani ta stovka nestačí na normální bydlení.

Javastor

« Odpověď #147 kdy: 11. 02. 2017, 12:54:42 »
Co myslíš lopatou? Za tu dobu jsem vytvořil asi 12 komplexních podnikových agend, nasazených ve stovkách podniků. Jen se bojím požádat o zvýšení platu (jsem plachý asociál), celých 16 let zoufale čekám, až mi firma sama zvedne plat. Zatím to bylo 2x o několik tisíc. Z Prahy nejsem, jsem z menšího města.

javaman ()

« Odpověď #148 kdy: 11. 02. 2017, 13:09:43 »
Že to asi neumíš. Nebo máš nějakou charakterovou vadu. Snad jsi viděl kolegy, ne? Já třeba přijdu do týmu a vidím, že jsem tam nejlepší. Tak samozřejmě chci nejvíce peněz. Pokud bych bral jako nějaký blbeček vedle, co nic neumí, tak hned odcházím.

Takže kámo, pokud říkáš pravdu a jsi dobrý, tak máš cenu tak 60 tisíc v menším městě a tak stovku ve větším. Nedělej nikomu vola. Máš na to! Pokud je to nějaké PHP a podobné nesmysly, tak raději přejdi na Javu.

jpu

« Odpověď #149 kdy: 11. 02. 2017, 13:54:12 »
Já třeba přijdu do týmu a vidím, že jsem tam nejlepší.
myslis najlepsi psychopat? javaman, ty si to mylis. ze ty mas na mysli spolocensku miestnost na psychiatrickej liecebni?
Citace
Mzda se neurčuje praxí
a cim sa urcuje? u teba sa to urcuje podla zavaznosti tvojej psychickej diagnozy.
Citace
Jak to tak čtu, mám mít depresi z toho, že dělám 16ctý rok Java programátora na HPP a mám 31 hrubého?
toto sa mi akosi nepozdava ;)