Bohužel stat před černou obrazovkou, a koukat na nějaké nahodně poskladané pismena, ktere něco (snad) dělají po entru, nejde. ![Smutek :(](http://forum.root.cz/Smileys/default/sad.gif)
Jde, ale doporučuju si k tomu sednout :-) a má to výhodu, nebolí z toho tolik oči :-D
Distribuce:
Redhat bych nebral (jen jsem slyšel, že není ke stažení, musí se koupit na plackách - možná je to drb, možná ne, nevím)
Debian je těžkopádnej, pokud jsi normální uživatel
Ubuntu je user-friendly Debian :-)
OpenSUSE je děsně nafouklej (jako "zbytečnýma" věcma)
Knoppix jsem neměl
Pokud chceš volit mezi těmahle, tak SUSE by do začátku nemusely bejt marný, i správa programů (balíků) je tam celkem slušná. Ubuntu zase má výhodu, že je v ČR kolem něj vělká komunita (plný forum lidí, spoustu věcí už řešili a vyřešili, ...)
Grafický rozhraní není problém, je součástí víceméně každý distribuce.
Proti virům je to odolný všechno nastejno (proti hlouposti uživatele ale ani jedno = můžeš si tam dostat rootkit - říkejme tomu vir - pokud nebudeš respektovat bezpečnostní politiku systému (root jakožto superuživatel, prostě admin + ostatní uživatelé, který nemají ta velký práva, třeba vůbec nesmí měnit systémový věci - díky tomu se právě viry nechytají)
Aktualizovat samozřejmě nemusíš. Dokonce to občas přinese potíže (nekompatibilita nový verze programu s něčim jinym v systému apod.), ale i tak to doporučuju. Třeba SUSE (konkrétně jejich Yast) si sám řeší závislosti, celkem i dobře. V praxi to znamená, že mu jen řekneš "Chci aktualizovat" a on zjistí co je novýho (celosystémově) a všechno udělá sám... (maximálně se zeptá na konflikty mezi balíkama - chceš novej mplayer, ten ale nefachá se starou knihovnou, jsou dvě možnosti: 1. nechat starej, 2. mít novej, ale nepůjde přehrávat jeden typ videa -> je to vymyšlenej příklad).
Pokud jsi co se Windows týče nadšenec a rád se hrabeš v systému (registr, různý ochcávky apod.), možná bys rád naskočil přímo do nějaký hardcore distribuce... Pak je tu třeba Gentoo (mám) nebo Arch Linux (neznám). Tam začneš ráno s prázdným diskem, CD se 100MB a síťovým připojením a večer končíš s funkčním systémem :-D
Tady jsem to trochu nadnesl, na dobrym PC se zkušenym linuxákem se dá Gentoo rozject za 4 hodinky i s KDE (jedno z víc načančaných grafických prostředí). Když neumíš/nevíš, tak to bude trvat víkend. Ale to Ti dá hodně, protože pak opravdu víš, kde co v systému je, proč zrovna tam, proč se to mění tuhle a ne támhle, k čemu jsou všechny ty složky, jak nastavíš jednotlivý služby, jak probíhá synchronizace času, jakej máš přesně HW v PC a jak ho monitorovat apod. Gentoo mě teprve naučily něco o Linuxu, SUSE jsem používal skoro jako BFU :-) Ale i tak jsem rád, že jsem přes ně prošel.