Neni nějaká kniha linunux pro blbce? (S asi 6 000 000 stranami) Měla by mě naučit jak dělat ty vaše pětistrankové magické formule, které udělalají to co chci, způsobem, který si ní ani nedokážu představit.
Já těm vašim manuálum vůbec nerozumím. krucifix(-{a[b+-c]c[ca]}>-5-p*a to je vážně manual na houby, nebo pro nadané linuxmagy ovladajíci plynně linuxštinu. Co má jeden dělat, když umí jen česky a to ještě špatně?
(asi máme smůlu, respektivě jen možnosti zapnout widle a nezapnout)
Třeba taková zakladní věc.. Někteří Linuxaci tvrdí, že je linux zadarmo, ale to je lež. Respektivě chyba překladu. Linux je svobodný, pokud se ti nelíbi verze(v linuxštině nejspíše distribuce), kterou máš, zkusiš jinou. Když ti dojdou distribuce, můžeš pohledat i jejich jinou verzi (starši, novější) a tu si upravit.
Suma sumarum, za linux se neplatí za licenci, ale potem, krví a nervy. To co uděláš ve widlich třemi kliky po deseti minutách pokusu-omylu se dá na linuxu zvládnout po celodennim studiu řádkem textu. Co se dá udělat v linuxu řádkem textu, to ve widlich neuděláš ani za týden, i když náhodou víš jak.
Hlavní problém linuxu vidim v baličkováni. Je fajn, že to co chcete udělat (například rozjet grafickou kartu) už někdo chytřejší udělal dávno před vámi. Ale NAJIT to!
Další problém je v linuxackem myšlení. (Au, kde jste vzali tak narychlo takovou horu kameni?
) Neberte to špatně, ale skoro každý zapadá se svým způsobem myšlení do nějaké kategorie. Jen Chuck Norris je vyjimkou.
Příklad: Nainstaloval jsem si distribuci Xy, na svůj nový komp a nejela siťovka. Tak jsem něco početl (100+ stran) na internetu po krátkem hledáni pomocí googlu (120+ zobrazených stránek s odkazy) a napsal jsem si vlastní ovladače za pár hodin (týden, což běžnému uživateli trvá tak ManYear). Byl jsem tak hodný a hodil tento ovladač na své oblíbené forum o linuxu. The END.
Logická chyba: - Proč, když už je takovýto ovladač jednou napsan, neni prověřen někým chytrým, označen za prověřený patch a zaplacnut do nové verze distribuce Xy, případně všech? Že by práce navíc?
Linux je o svobodě, udělej si co chceš, když to umíš.
Jenže co my ostatní? Nenašla by se nějaká verze pro nás hloupé ovce? Proste distribuce pro tupce, kterou si nainstalují a ona jede. (A na ploše je odkaz na SROZUMITELNÝ návod jak začít s linuxem. Ne obvyklý RTFM.)
Ne každý je počitačově gramotný, trpělivý, dostatečně starý (např. osmiletí), chytrý a má chuť a čas něco řešit s OS.
Vim, že když jste začínali s linuxem vy, tak vám nikdo neporadil, nepomohl, všechno jste si museli nastudovat, přečíst, po nocích kompilovat jádro atd. Co takhle pomoct další generaci Linuxaku, aby jejich porod nebyl tak bolestivý?
Už se blíži doba, kdy bude tučňák rovnocenným soupeřem widlí. Ale nejspíše zůstane dělení OS podle IQ.
- Geniové, nerdi a správci serveru budou používat linux.
- BFU, děti, baby a důchodci budou používat widle.
- Američani a idioti budou kupovat nadále MAC.
Co si myslíte vy o Linuxu taky pro BFU?
-Nikdy
-ano, ale později, až ti chytří(vy) vytvoří pro linux pořádnou páteř
-jo, už je na to pravý čas