Baterie pro Raspberry Pi

rpi

Re:Baterie pro Raspberry Pi
« Odpověď #45 kdy: 08. 04. 2015, 14:52:35 »
Čili sériové zapojení vyhrává.
Když to shrneme :

Mám akumulátor 7.4 V / 5 000 mAH
Rapberry pi A + s 3.5 LCD.
Reálná výdrž by tedy mohla být cca 12 h ?

Tady je ještě zajímavé srovnání : http://raspi.tv/wp-content/uploads/2014/11/A-power-table2.png

« Odpověď #46 kdy: 08. 04. 2015, 15:45:11 »
Co se týká li-něco baterií tak ano. Ale tato baterie potřebují vhodnou nabíječku a je třeba zajistit jejich včasné odpojení protože podvybití je pro ně smrtelné.

rpi

« Odpověď #47 kdy: 08. 04. 2015, 16:11:42 »
Co se týká li-něco baterií tak ano. Ale tato baterie potřebují vhodnou nabíječku a je třeba zajistit jejich včasné odpojení protože podvybití je pro ně smrtelné.

A na co se teda zaměřit u té nabíječky ? Na to odpojení jsem úplně zapomněl, dobrá pooznámka.

OT : http://refresher.cz/25531-Ohebna-a-levna-baterie-ktera-se-dobije-za-jedinou-minutu-Stane-se-nastupcem-tech-dnesnich

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #48 kdy: 08. 04. 2015, 16:18:02 »
rpi: 7.4V/5000mAh v sobě má 37 Wh. Pokud RPi vezme 10W (5V/2A), máš výdrž na 3.7 hodiny. Pokud vezme je 5W (5V/1A), jsi na dvojnásobku, tedy 7 a něco hodin. Počítáme stále v teorii, bez ztrát, ideální kapacita atd. atd.

Podvybití: RPi může hlídat pomocí odporovýho děliče napětí baterie a když klesne pod určenou mez (např. 3.3V na článek, tedy 6.6V na celý baterii), tak se prostě vypne. Nebo nahlásí nízkej stav a vypne se při 3.25V na článek (to je záležitost softwaru, napiš si na to program :-) Možná už ale něco existuje).

Kolemjdouci

« Odpověď #49 kdy: 08. 04. 2015, 16:21:36 »
Většína kvalitních Li- něco baterií (3,7V) mají ochranný obvod (přepětí při nabíjení, odpojení při vybíjení, proudové přetížení)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #50 kdy: 08. 04. 2015, 16:24:14 »
Většína kvalitních Li- něco baterií (3,7V) mají ochranný obvod (přepětí při nabíjení, odpojení při vybíjení, proudové přetížení)
Často i ty nekvalitní (resp. pofidérní, Čína apod.) ten ochranný obvod mají ;-) Nicméně vhodnou nabíječku tak jako tak potřebujou, nejdou nabíjet nabíječkou na AA NiMH a ani čistýma 5V z nabíječky k mobilu... Je tam potřeba ten mezikus. Naštěstí i to umí Číňani vyrobit za pár šupů :-P

Kolemjdouci

« Odpověď #51 kdy: 08. 04. 2015, 16:25:21 »

A na co se teda zaměřit u té nabíječky ? Na to odpojení jsem úplně zapomněl, dobrá pooznámka.

OT : http://refresher.cz/25531-Ohebna-a-levna-baterie-ktera-se-dobije-za-jedinou-minutu-Stane-se-nastupcem-tech-dnesnich

Mrkni se na nabíjecí cyklus li-něco baterií. Kdybys měl hodně času a chuti, dá se to postavit i doma, integrované obvody co to řeší jsou k mání za pár desetikorun a člověk se tím hodně naučí o nabíjení baterií.

rpi

« Odpověď #52 kdy: 08. 04. 2015, 16:28:53 »
rpi: 7.4V/5000mAh v sobě má 37 Wh. Pokud RPi vezme 10W (5V/2A), máš výdrž na 3.7 hodiny. Pokud vezme je 5W (5V/1A), jsi na dvojnásobku, tedy 7 a něco hodin. Počítáme stále v teorii, bez ztrát, ideální kapacita atd. atd.

Jasně že je to jenom teorie, ale chtěl jsem si to nějak připravit a srovnat jestli se to vůbec vyplatí a do čeho konkrétně ty peníze investovat. Kdybych věděl kolik mA si bere to LCD, tak by mi to taky ve výpočtu pomohlo. Každopádně, jak jsem psal, můj cíl byl okolo 10 h, což se mi s trochou štěstí snad podaří.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #53 kdy: 08. 04. 2015, 16:41:35 »
rpi: Vezmi RPi, připoj k němu LCD, vezmi multimetr a proměř kolik si to celý bere z adaptéru (budeš si muset vytvořit mezikus, na kterym to budeš měřit nebo přeštípnout kabel). Méně invazivní a také méně přesná metoda by byl wattmetr do zásuvky.

Protože ale RPi má na sobě pojistku na 2A, znamená to, že RPi + LCD se musí vejít do 10W.

Odhad: Budeme vycházet z toho, že LCD samotný žere minimum a podsvícení je z nežravých LED diod. Osobní tip: 150mA

Kolik žere RPi. 2W za RPi, maximálně 1W za LCD a jsi na těch cca 12 hodinách. Pozor, vypnutí RPi bere prej 0.26W, což není málo (vzhledem ke spotřebě v zapnutym stavu).

rpi

« Odpověď #54 kdy: 08. 04. 2015, 16:57:09 »
@ Pavouk106: Díky, tipoval jsem to LCD taky na nějakých 200 mA. Vypínat ho budu minimálně, spíš to vyřeším přes vypínaní LCD, abych aspoň něco ušetřil.
Takže to důležité jsme v podstatě vyřešily. Teď ještě to nabíjení. Asi budu muset o tom něco nastudovat. Chtělo by to totiž nějakou levnější náhradu za ten PowerBoost 500, kterej stojí 15 dolarů, což mi přijde opravdu hodně za takovou věc.

Kit

« Odpověď #55 kdy: 08. 04. 2015, 17:20:29 »

Jenom pokud články mají balancing. Bez něho je rychle odepíšeš.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #56 kdy: 08. 04. 2015, 17:28:06 »
Z méně než 5V na 5V (osobně vyzkoušeno, ale ne s RPi, při proudu nad 1A se zahřívá)
Z více než 5V na 5V (nevyzkoušeno)
"Nabíječka" Li-Ion baterií (osobně vyzkoušeno, při proudu ze zdroje nad cca 800mA se zahřívá)

Jak říká Kit: Bez balancingu je to naprd. Balancing (pokud se nepletu) znamená, že se musíš postarat o každej z článků zvlášť (nenabíjet je seriově, ale pěkně každej solo). Kdyžtak mě opravte.

rpi

« Odpověď #57 kdy: 08. 04. 2015, 17:29:03 »

Jenom pokud články mají balancing. Bez něho je rychle odepíšeš.

Ehm, jsem si to slovo musel hodit do googlu. Takže zase nic. Co mi teda zbývá ? Jedna baterie s napětím 7.4 V?

Kit

« Odpověď #58 kdy: 08. 04. 2015, 17:42:03 »
Jak říká Kit: Bez balancingu je to naprd. Balancing (pokud se nepletu) znamená, že se musíš postarat o každej z článků zvlášť (nenabíjet je seriově, ale pěkně každej solo). Kdyžtak mě opravte.

Můžeš je nabíjet sériově, ale pokud na některém z článků napětí stoupne nad povolenou mez, musí se automaticky na ten článek zapojit umělá zátěž, která ten článek ochrání. Většinou se jedná o jeden MOSFET a pár odporů - pro každý článek. Dal jsem si do Googla "lipol balancing" a hned jsem dostal pár zajímavých odkazů. Není to příliš nákladné, určitě se to vyplatí.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #59 kdy: 08. 04. 2015, 17:51:26 »
Čistě teoreticky: Pokud dáš baterie paralelně (tj. 3.7V, 10000mAh), tak balancing nepotřebuješ, baterky mezi sebou ponesou stejný napětí a budou se mezi sebou balancovat vlastně samy... Využiješ tak kapacitu všech zapojených baterií na maximum. Velmi laicky řečeno ;D Navíc nejsem v tomhle směru ani amatér, natož někdo, kdo může radit...

Vlastně je to asi takhle: Když si představíš 5l a 2l láhev (obě stejně vysoký) plný vody (který mají nějakej divnej mechanizmus, kterej odpojí lahev po vyčerpání veškerý vody, co v ní byla ;D ), který spojíš u dna hadičkou a budeš z jedný z nich odčerpávat vodu bude klesat hladina v obou stejně rychle (protože jsou spojený) a odčerpáš 7 litrů vody, než to ten divnej mechanizmus zavře. Takhle je to s paralelně zapojenýma baterkama. Kdybys ale ty lahve dal za sebe a vytahoval z nich vodu postupně, tak po 4 litrech končíš (protože 2l láhev se "zavřela") a v 5l máš pořád 3l, který nevyužiješ. To je hodně divoký srovnání ;D

Prostě - paralelně můžeš použít různě velký baterky (válečky, placky, z mobilů, ...) a nestarat se o kapacitu každý z nich, jen o napětí (aby byly všechny stejnýho typu). U seriově zapojených potřebuješ baterky, který mají co nejpodobnější kapacitu a navíc je musíš při nabíjení hlídat, aby byla nabitá každá na stejný napětí jako ostatní (tzn. nelze nabíjet "hloupě" seriově)

V tomhle ohledu je pro experimenty lepší spíš z nižšího napětí dělat vyšší i za cenu ztráty energie kvůli nižší účinnosti převodníku. Bude to pro Tebe jednodušší na sestavení. Pokud bys nechtěl ten step-up z dx.com, najdi si na webu návod na vlastní a sestroj si ho (aby byl dimenzovanej na vyšší proud) nebo si najdi na dx.com nebo ebay.com nějakej jinej. Nevěř tomu, co je napsaný, ale svýmu úsudku, kdy se podíváš na jejich konstrukci.

Mezitím napsal Kit svou reakci. Ta v reakci na něj: Asi bych do toho nešel, pokud bych nenašel na netu nějakej modul, kterej stojí pár šupů (typicky méně než baterie) a umí to sám -> stačí připojit baterie. Radši bych zvolil paralelní zapojení (pokud je to tak, jak píšu výše).