Baterie pro Raspberry Pi

rpi

Re:Baterie pro Raspberry Pi
« Odpověď #75 kdy: 09. 04. 2015, 07:10:33 »
Obvod na fotce je s největší pravděpodobností pouze na ochrany, ne na nabíjení. Je to tam kvůli tomu, když to nějaký inteligent nosí v kapse a zkratují mu to klíče, tak aby nebyla ohrožena jeho funkce rostlináře
https://www.youtube.com/watch?v=HJckTCa7Mo0

Ne, je to ono a taky je to tam kvůli BSI. Ale je fakt, že některé ty levné shity to nemají. Ovšem tvrdit, že naprostá většina to nemá je nepodložená volovina.

rpi

« Odpověď #76 kdy: 09. 04. 2015, 07:25:54 »
Když tak nad tím přemýšlím, tak na baterkách do mobilů jsou ty obvody všude, na baterkách do tabletů jsou všude a na baterkách do notebooků jsou taky všude.
Co ještě zbývá ? Mě právě přijde, že tohle je drtivá většina zařízení, kde se ty baterky používají, nebo ne ?

« Odpověď #77 kdy: 09. 04. 2015, 07:43:36 »
Když tak nad tím přemýšlím, tak na baterkách do mobilů jsou ty obvody všude, na baterkách do tabletů jsou všude a na baterkách do notebooků jsou taky všude.
Co ještě zbývá ? Mě právě přijde, že tohle je drtivá většina zařízení, kde se ty baterky používají, nebo ne ?
No tak to přemýšlíš špatně. Na baterkách do mobilu je většinou jen tepelná ochrana A nabíjeí řídí telefon.

rpi

« Odpověď #78 kdy: 09. 04. 2015, 08:04:49 »
No tak to přemýšlíš špatně. Na baterkách do mobilu je většinou jen tepelná ochrana A nabíjeí řídí telefon.

A k čemu jsou všechny ty součástky okolo ? Jen se ptám. Pochybuju totiž, že řeší tepelnou ochranu pře dva šváby a dalších deset součástek.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #79 kdy: 09. 04. 2015, 08:29:15 »
Pánové, našel jsem tady 2 baterky ze starých notesů. Má cenu se s tím zabývat ? Bez testru stejně prd změřím.

Voltmetr a nejakou zarovku z auta nemate?

rpi

« Odpověď #80 kdy: 09. 04. 2015, 08:35:46 »
Pánové, našel jsem tady 2 baterky ze starých notesů. Má cenu se s tím zabývat ? Bez testru stejně prd změřím.

Voltmetr bych měl. Auto bohužel nevlastním, leda se zeptám otce. Proč zrovna žárovku do auta ?

Kolemjdouci

« Odpověď #81 kdy: 09. 04. 2015, 08:53:53 »
Co se týká li-něco baterií tak ano. Ale tato baterie potřebují vhodnou nabíječku a je třeba zajistit jejich včasné odpojení protože podvybití je pro ně smrtelné.
Většína kvalitních Li- něco baterií (3,7V) mají ochranný obvod (přepětí při nabíjení, odpojení při vybíjení, proudové přetížení)
Většina, drtivá většina, baterií-článků pochopitelně nic takového nemá. O nabíjení se stará nabíječka a o vybíjení zařízení ve kterém je instalovaná. nemaji to modelářské baterie, nemaji to telefony a nemaji to ani notebooky.

Jinak bejt váma koupim nějaké hotové řešení protože jak to čtu tak tu moc lidí šanci nemá.
http://www.gme.cz/akumulator-lithiovy-nexcell-ics503040-600mah-3-7v-p540-450

rpi

« Odpověď #82 kdy: 09. 04. 2015, 09:00:50 »
to Kolemjdoucí : Jo, ty s tou lepenkou to mají, ale tyhle asi ne. : http://www.3dsystem.ru/images/stories/news/2012/02/03/li-pol.jpg

Kolemjdoucí

« Odpověď #83 kdy: 09. 04. 2015, 09:20:41 »

Myslet znamená hovno vědět. Sežeň solidní fotografii použitého čipu tak aby šlo přečíst co to je zač a můžeme se bavit o tom co tam je a není.

rpi

« Odpověď #84 kdy: 09. 04. 2015, 09:27:02 »
Co tak z ostra. Jen jsem řekl svůj názor.

"S Li-ion akumulátory se setkáte buď ve formě jednotlivých článků, nebo tzv. „akupaků“ pro mobilní přístroje. Jednotlivé články používají nejčastěji modeláři ve špičkových modelech. Akupaky pak nalezneme v mobilních telefonech, přenosných počítačích a videokamerách. Akupaky bývají vybaveny ochranným obvodem, který zamezuje zničení, případně i explozi článku při nesprávné manipulaci nebo závadě napájeného přístroje či nabíječky. Ochranný obvod zpravidla hlídá minimální a maximální napětí článku, případně i maximální vybíjecí a nabíjecí proud. Pokud je překročen maximální proud nebo povolený rozsah napětí, obvod článek odpojí. Několik zapojení ochranných obvodů je na na obr. 2 až 4. Z uvedených zapojení je zřejmé, že vývody akupaku nejsou připojeny k článku přímo. Ochranný obvod odebírá z článku trvale proud řádu jednotek až desítek mikroampér. Akupaky dále bývají osazeny termistorem, který informuje nabíječku o teplotě článku."

Kolemjdoucí

« Odpověď #85 kdy: 09. 04. 2015, 09:37:56 »
Už tomu začínáš rozumět :) V akupacku je někdy termistor, někdy ochranný obvod, někdy vývody pro balancer. Nabíječka je téměř vždy mimo akupack. Z toho vyplývá, že nějaký druh nabíječky musíš obstarat. Něco pro takové domácí bastlení je zde: http://www.aliexpress.com/item/Tp4056-1A-Lipo-Battery-Charging-Board-Charger-Module-Lithium-battery-DIY-Mini-USB-Port-Free-shipping/32226073891.html

rpi

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 09. 04. 2015, 10:09:59 »

Voltmetr bych měl. Auto bohužel nevlastním, leda se zeptám otce. Proč zrovna žárovku do auta ?

Protoze zarovka na 220 V ma moc velky odpor a ten clanek moc nezatizi. Zarovka z reflektoru ma tak 55 W, je na 12 V, takze pri napeti clanku bude predstavovat slusnou zatez. Mozna az moc slusnou, zarovky maji pri teplote nizsi, nez pracovni, o dost nizsi odpor nez nazhavene. Na mensi clanky muzete zkusit zarovku z blinkru. Take by sla pouzit halogenka z lampicky nebo bodovych svetel na 12 V. Ty byvaji 20 nebo tusim 50 W.

rpi

« Odpověď #88 kdy: 09. 04. 2015, 10:18:10 »
Kouknu na to, nějaký bodovky mám určitě.

Kit

« Odpověď #89 kdy: 09. 04. 2015, 10:19:20 »

Ten článek je nutné při měření jeho napětí nějak zatížit a žárovka se pro tento účel hodí docela dobře. Možná by byla vhodnější motožárovka na 6V nebo třeba i trpasličí žárovka do svítilny na 3.5V