Baterie pro Raspberry Pi

Kolemjdoucí

Re:Baterie pro Raspberry Pi
« Odpověď #60 kdy: 08. 04. 2015, 18:05:42 »
Prostě - paralelně můžeš použít různě velký baterky (válečky, placky, z mobilů, ...) a nestarat se o kapacitu každý z nich, jen o napětí (aby byly všechny stejnýho typu). U seriově zapojených potřebuješ baterky, který mají co nejpodobnější kapacitu a navíc je musíš při nabíjení hlídat, aby byla nabitá každá na stejný napětí jako ostatní (tzn. nelze nabíjet "hloupě" seriově)

U sériového zapojení se nesmí překročit napětí článku, to je jasné.
U paralelního zapojení je jiný problém a to že se nesmí překročit maximální nabíjecí proud. Jestliže u toho nebude nějaká další elektronika, pak se může nabíjet jenom proudem pro nejslabší článek.

Kolemjdoucí

« Odpověď #61 kdy: 08. 04. 2015, 18:09:44 »
Většína kvalitních Li- něco baterií (3,7V) mají ochranný obvod (přepětí při nabíjení, odpojení při vybíjení, proudové přetížení)

Většina Li-něco 3,7 V obsahuje se štěstím nanejvýš termistor, například pro fotoaparáty. Určitě existují i sofistikovanější, ale není to standardem.

Kit

« Odpověď #62 kdy: 08. 04. 2015, 19:23:00 »
Mezitím napsal Kit svou reakci. Ta v reakci na něj: Asi bych do toho nešel, pokud bych nenašel na netu nějakej modul, kterej stojí pár šupů (typicky méně než baterie) a umí to sám -> stačí připojit baterie. Radši bych zvolil paralelní zapojení (pokud je to tak, jak píšu výše).

Měl jsem na mysli hlavně hotový balancer, který stojí pár šupů.

rpi

« Odpověď #63 kdy: 08. 04. 2015, 19:33:10 »
Pánové, našel jsem tady 2 baterky ze starých notesů. Má cenu se s tím zabývat ? Bez testru stejně prd změřím.

Kit

« Odpověď #64 kdy: 08. 04. 2015, 21:05:40 »
Pánové, našel jsem tady 2 baterky ze starých notesů. Má cenu se s tím zabývat ? Bez testru stejně prd změřím.

Určitě se ti budou hodit. Tester si můžeš vyrobit.

rpi

« Odpověď #65 kdy: 08. 04. 2015, 21:33:01 »

Určitě se ti budou hodit. Tester si můžeš vyrobit.

Tak jsem vykuchal první. 4 ze šesti mají 3.8 V. Dobrý začátek. Koukám, že až ten projekt dokončím, můžu založit firmu na výrobu baterií.
No jo tester si můžu vyrobit, ale baterku koneckonců taky  :D Kouknu na to, uvidíme, jestli je to v mých silách.

Kolemjdoucí

« Odpověď #66 kdy: 08. 04. 2015, 21:56:26 »
Na hraní ano, posléze si koupíte nové.
Z napětí akumulátoru se stáří nezjistí, potřebujete znát vnitřní odpor.

rpi

« Odpověď #67 kdy: 08. 04. 2015, 22:08:48 »

Tomu rozumím, ale ty, co měli 3 V apod. jsou nepoužitelné ne ?

Kit

« Odpověď #68 kdy: 08. 04. 2015, 22:14:02 »

To není tak jisté. Mohou být jen vybité a kvůli zmetkům v sérii s napětím 3.8V třeba jen nešly nabít.

rpi

« Odpověď #69 kdy: 08. 04. 2015, 22:26:48 »
To není tak jisté. Mohou být jen vybité a kvůli zmetkům v sérii s napětím 3.8V třeba jen nešly nabít.
To je vlastně pravda, já už z toho mám nafouklou hlavu. No nechám to zatím stranou a budu hledat dál. Až půjdu do práce, zkusím je na Cadexu.

Kolemjdoucí

« Odpověď #70 kdy: 08. 04. 2015, 22:27:55 »

Povolené minimální napětí je 3,0 V nebo 2,5 V podle druhu elektrody. Pokud je napětí pod 3,0 V musí se nabíjet menším proudem a některé se chytnou. Pokud mají pod 2,5 V, rovnou je dejte do sběrného dvora.

Kit

« Odpověď #71 kdy: 08. 04. 2015, 22:40:13 »
To je vlastně pravda, já už z toho mám nafouklou hlavu. No nechám to zatím stranou a budu hledat dál. Až půjdu do práce, zkusím je na Cadexu.

Jen jsem tím chtěl dát najevo, že měření napětí článku naprázdno je úplně zcestné a nedají se z toho dělat závěry. Měření vnitřního odporu napoví mnohem víc, ale bylo by dobré ten článek nejprve nabít. To znamená přiložit napětí 4.2V s omezením proudu. Nejprve poroste napětí a pak bude klesat proud. Nabíjecí napětí nesmí překročit 4.2V, jinak hrozí exploze.

« Odpověď #72 kdy: 08. 04. 2015, 23:08:16 »
Co se týká li-něco baterií tak ano. Ale tato baterie potřebují vhodnou nabíječku a je třeba zajistit jejich včasné odpojení protože podvybití je pro ně smrtelné.
Většína kvalitních Li- něco baterií (3,7V) mají ochranný obvod (přepětí při nabíjení, odpojení při vybíjení, proudové přetížení)
Většina, drtivá většina, baterií-článků pochopitelně nic takového nemá. O nabíjení se stará nabíječka a o vybíjení zařízení ve kterém je instalovaná. nemaji to modelářské baterie, nemaji to telefony a nemaji to ani notebooky.

Jinak bejt váma koupim nějaké hotové řešení protože jak to čtu tak tu moc lidí šanci nemá.

rpi

« Odpověď #73 kdy: 08. 04. 2015, 23:32:36 »
Většina, drtivá většina, baterií-článků pochopitelně nic takového nemá. O nabíjení se stará nabíječka a o vybíjení zařízení ve kterém je instalovaná. nemaji to modelářské baterie, nemaji to telefony a nemaji to ani notebooky.

Jinak bejt váma koupim nějaké hotové řešení protože jak to čtu tak tu moc lidí šanci nemá.

Jestli má na mysli tenhle obvod, tak ty dražší li-polky ho opravdu mají a li-onky taky : https://renerento.files.wordpress.com/2012/10/bl-5j-dissassembled.jpg

Kolemjdoucí

« Odpověď #74 kdy: 09. 04. 2015, 06:56:08 »
Jestli má na mysli tenhle obvod, tak ty dražší li-polky ho opravdu mají a li-onky taky : https://renerento.files.wordpress.com/2012/10/bl-5j-dissassembled.jpg

Obvod na fotce je s největší pravděpodobností pouze na ochrany, ne na nabíjení. Je to tam kvůli tomu, když to nějaký inteligent nosí v kapse a zkratují mu to klíče, tak aby nebyla ohrožena jeho funkce rostlináře
https://www.youtube.com/watch?v=HJckTCa7Mo0