to gamer:
Ja treba VS nemam, a pri drtive vetsine pohovoru kde byla pozadovana VS jsem se dostal za personalistu. Nektere vysly, jine nikoliv, nicmene jako feedback, ktery se v zahranici dava uplne bezne na rozdil od nasich koncin, jsem nikdy jako duvod k odmitnuti nevidel, ze bych nemel VS.
to Mirek Prymek:
[quoe]Třeba se tady pořád vytahovalo, jak Google dává u pohovoru logické hádanky. A co se nestalo? Google si změřil korelaci mezi výsledkem v hádankách a praktickými výsledky v práci, zjistil, že korelace je prakticky nula, a tyhle testy zrušil. Ovšem jako urban legend už to zůstává...[/quote]
Ja pred par lety na toto tema cetl studii, kde vedeni velke firmy kompletne predelalo HR oddeleni s tim, ze jim dodava spatne zamestnance a po nejake dobe se zjistilo, ze vina nebyla v HR, ale v nizsim managementu, ktery proste nedokazal vyuzit dodany potencial a ty lidi defacto zahrabal az znicil.
Nejenom to. Ono i u toho BSc je dobré se podívat, jak to BSc na zahraničních univerzitách vypadá. Onehdy jsem si tak ze zájmu pouštěl pár veřejně dostupných kurzů z různých prestižních světových univerzit a neřekl bych, že bych tam viděl to, co se propaguje u nás ("hlavně teoretické základy, praxi se naučíte sami") - naopak, všechno pěkně na praktických příkladech, vysvětlené, aplikované. Úroveň teoretické onanie skoro nulová...
Kdyz jsem zil v Irsku hlasil jsem se na Limerick Institute of technology na program
http://www.lit.ie/Courses/LC239/default.aspx. V te dobe asi za trochu jinych podminek.
Prijimaci rizeni probihalo formou pohovoru rekl bych american style telocvicne, kde meli jednotlive katedry sve stolky se zastupci a ty postupne hovorili s uchazeci na tema proc jste se rozhodl pro nasi skolu, proc tento obor, jake mate zkusenosti, ceho chcete dosahnout etc. musim rici, ze mne velice prekvapila sdilnost vsech pritomnych. Pote si nas vzal vedouci technicke casti na prohlidku uceben a oproti tomu co jsem zazil u nas sem nestacil zirat. Velmi dobre vybavene laboratore s volnym pristupem i mimo vlastni hodiny po dohode s vedoucim ucebny vybavene v prevazne mire Cisco vyrobky vsech moznych druhu, virtualizovane prostredi (tusim ze to meli na ESXi) pro testovani OS na skolni VLAN atd.
Nicmene pointa je v tom, ze presne jak rika MP, cely obor byl zameren na praxi s absolutnim minimem teorie, na rozdil od nasich bc. programu a po vycerpavajicim rozhovoru s onim profesorem mi on sam doporucil, abych se na to vykaslal, ze s mymi zkusenostmi by bylo jen velice malo co by mne za ty 4 roky naucili. Pripoctu-li k tomu ze bych musel platit 2000 ecek za rok (ne neni to soukroma univerzita a ano plateji i domaci k velke nelibosti mistnich, kteri maji za to, ze vsude na svete je VS zdarma) tak jsem se na to vykaslal.