Ziji a pracuji v Nemecku (NRW) uz ca 7 let. Obor Linux- a Sitovi- administrator. Ca. 15 let zkusenosti.
Nevim jak jinde v Nemecku, ale pokud jsi jen trochu schopny, tak v Düsseldorfu najdes praci bez problemu.
Samozrejmosti je nemcina, alespon na zakladni urovni a ochota se ji rychle naucit.
"Deutsche Leute essen Deutsche Banane."
Ja jsem se realne s platem dostal nejvysse na 3000 EUR cisteho mesicne. Ale urcite je mozne i vic, zalezi co, pro koho a kde to budes delat. V hrubem to bylo 4800 EUR, at mas predstavu jak vysoke jsou odvody.
Praci jsem vetsinou hledal a nasel pres StepStone.
Maly byt pro jednoho v Düsseldorfu a blizkem okoli se da sehnat i okolo 500 EUR mesicne se vsim vsudy, ale musis byt rychly. Po bydleni je velka poptavka a omezena nabidka.
Pokud by si chtel vedet konkretni jmena firem pis SZ.
No nožná bys mohl rochu víc popovídat jak práci hledáš, aby tvoje chyby nikdo neopakoval. Mít v německu s patnáctilety praxe 4800E hrubého je fakt smutné ... idkyž je fat, že pod sí´tovým administrátorem se může shovávat měnič myší.
Menic mysi nejsem. Je pravda, ze jsem se v tomhle dycky ke sve skode podcenoval a neodvazoval si rict o vic.
Praci jsem dycky hledal pres stepstone nebo monster. Pripadne jsem posilal zivotopis primo do firem.
Z mych zkusenosti:
Zprava webove farmy jedne nejmenovane televize:
FreeBSD
Ubuntu Server
Rozsahle migrace
Zavedeni managementu pomoci puppet
Automaticka instalace serveru (zlepseni instalace noveho serveru do farmy z jednoho dne na ca. 40 minut)
Performance tuning, Squid jako reverzni proxy, lighttpd
Load Balancery F5 od nejnizsi rady po vipriony. - Konfigurace, updaty, ladeni, psani jednodusich irules.
Sprava firewallu nejruznejsich znacek. Vetsinou v HA konfiguraci a na L7. (Cisco PIX, ASA, Checkpoint, Kernun, ...)
IPSec
OpenVPN
MySQL v Master-Slave replikaci.
Nebudu sem psat cely zivotopis. Za ty leta se toho nastradalo dost. Nektere znalosti uz jsou dost zastarale (Novel netware
). Nektere jsou novejsi. Dycky sem se ucil hlavne to, co zakaznik potreboval. Takze, kdyz uz se sprava farmy nedala zvladat manualne, nastudoval sem si od nuly puppet a zavedl ho.
Dycky sem spis kaslal na certifikace a ucil se rovnou praxi.
Kolik byste si rekli vy, kdybyste meli podobne zkusenosti?