Jenze ten vendor-lock taky vede k tomu, ze Apple veci funguji.
Nazvat nemožnost nahrát si hovor termínem "fungují" je úsměvné.
Nazvat nemožnost používat telefon pro NFC platby je úsměvné.
Takhle můžeme pokračovat. Apple se prostě rozhodl, že něco prostě fungovat bude a něco fungovat nebude. Můžete to obhajovat "bezpečností" nebo třeba "strategickým obchodním rozhodnutím". Velká část nemá s funkčností nic společného. Prostě místo univerzálního řešení typu sluchátka vytvoříme vendor-lock, aby přioteklo zase o trochu víc výpalného.
BTW podívejte se na stránky kterékoli banky. Uživatele tám nadávají bankám (!), že chtějí platit pomocí mobilu. Přitom banky milostivě čekají na to, až jim to Apple milostivě dovolí, protože z platební aplikace třetích strany by neměl co.... no výpalné. Typický příklad jak Apple "funguje" a mentality jeho uživatel, jak za tio můžou všichni ostatní.
Proste nikdo netvrdi, ze Apple je pro socky, neni, ty at si koupi PC a v lidlu at si nakupuji toceny salam.
Děkuji za potvrzení, že pro velkou část uživatel je vlastnictví Apple otázkou společenského statusu. Analogii s točeným salámem neberu. Já si v tom obchodě nakoupím to, co považuji za kvalitní. Vy sežerete třeba výrobní salám, do kteréo namleli psy i s boudama, protože ten salám dsotanete jen ten jeden, který Apple rozhodne, že máte jíst.
Ty si muzes nahrat hovor, ale ne s default aplikaci od Applu. A nekteri lidi, jako treba ja, si Apple kupuji prave proto, ze tam jsou ty vendor-lock sluchatka - ikdyz o jakych vendor-lock sluchatkach se vlastne bavime, tam zadne nejsou. Ale kdyby byly, tak ja bych to bral jako plus. Vis proc? Protoze vim, ze ty sluchatka budou perfektni (to Apple dela) a ze to bezdratove spojeni bude bez chybick fungovat i s dalsimi vendor-lock vecmi jako je mys a klavesnice. Ani nebudu muset procitat socanske recenze na heurece jestli je to vlastne dobry, proste vim, ze to dobry je, protoze to udelal Apple. Ze mi bude na prd fungovat s macem nejaka cinska mrdka od Logitechu (a to je jeste ten lespi pripad) to me vubec nezajima.
A kdyz se vynorim z toho stupidniho vendor-lock paradigmatu, tak Apple vyrabi zarizeni jako spojeny celek. Je to jediny vyrobce, ktery ti doda pocitac se vsim vsudy: pocitac, OS, mobil, tablet, periferie, hodinky, externi repracek. iPhone nebo iPad to nejsou dve izolovana zarizeni, je to soucast Mac ekosystemu se vsim vsudy. To je presne to co Apple dela, ze dodava veci jako celek, a to potom nasledne funguje pro definovane use-case, uzivatel nemusi resit bejkarny. A proto je tak uspesny.
Takze proste treba iPhone nema definovany usecase ze nahrava hovory, protoze je to v 9 z 10 pripadu podpasovka. Jestli to chces, tak si porid aplikaci v appstoru. A kdyz rikam porid, tak tim myslim Kup, protoze to neni pro socky, kteri chteji vsechno zadarmo a naoplatku maji rozbitou aplikaci, ve ktere je otravujou reklamy.
Samozrejme nez tady v socanove na to lidi prijdou, ze to je vlastne dobry, tak to par let potrva a pujde to ruku v ruce ne s tim, jak se snad stavaji lidi moudrejsi, ale s tim, jak prestanou obracet kazdou korunu.
A jeste zaverem pro patlaly, nevim jak vy hosi, ale mi moje zarizeni slapou jako hodinky a ani jsem pro to nehnul prstem. Tak si dal sedte na te vasi rozbite lego hromadce