Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - Mintaka

Stran: [1] 2 3 ... 9
1
Bazar / Re:Daruji Cisco 2951
« kdy: 27. 03. 2024, 12:09:59 »
Zdravím.

Já to rád nechám někomu kdo to využije víc než my, tedy ať slouží.

2
Bazar / Re:Daruji Cisco 2951
« kdy: 24. 03. 2024, 11:41:06 »
Jestli to někdo jiný využije produkčně, tak mu dám přednost.

Jaké pro to máte využití?




3
Bazar / Re:Daruji Cisco 2951
« kdy: 23. 03. 2024, 00:55:19 »
Ahoj

Pokud by to pro to neměl nikdo produkční využití, tak bych to uplatnil při výuce studentů.
Běželo by to ale jen pár dnů v roce.
Kdyby si na tom někdo ze studentů postavil projet, tak by se to využilo více.

Odvoz bych zařídil podle Tebe, aby s tím bylo co nejméně starostí.
Sídlím v Plzni, ale párkrát ročně jezdím kolem Brandýsa vlakem.



4
Bazar / Re:Prodám BeagleBone Black
« kdy: 04. 03. 2024, 00:32:14 »
Ahoj

Jestli se k tomu nikdo nehlásí, tak já bych ho vzal.
Máme ve škole pár kusů Arduin a RPi sbírku minipočítačů, s tímhle by mohli zkusit nahradit LEGO EV3 45500, ve kterém je  Texas Instruments Sitara AM1808 na 300MHz s 64MB RAM a ovládat s tím třeba soutěžní autíčko.


5
Distribuce / Re:GrapheneOS - dostupnost aplikací
« kdy: 18. 01. 2024, 13:19:11 »
Díky za info.

Pokud by "nepodpora Google Play" znamenala, že těch max 5 aplikací, které tam používám, musel párkrát za rok dohledat a stáhnout ručně jako .apk  tak bych se s tím asi naučil žít.

Co asi u DiveOS nedám je "please for your own sake avoid devices with the following: Less than 6GB of RAM"
Můj aktuální šmatlafoun má sotva 2GB.


 

6
Bazar / Re:Elektro všeho chuť
« kdy: 15. 01. 2024, 12:12:28 »
Jo 5¼",  8" nebo 3" mechaniky bych bral. Zato 3½" mám na rozdávání.
Kdyby někdo chtěl, tak v Plzni můžu pár věnovat do dobrých rukou.

7
Distribuce / Re:GrapheneOS - dostupnost aplikací
« kdy: 15. 01. 2024, 06:51:33 »
Na Graphene mě odrazuje malá podpora zařízení https://grapheneos.org/faq#supported-devices a "krátká podpora". Mě mobil, když ho nepostihne nehoda, vydrží i 10 let. Zároveň nejsem náročný na aplikace, "zatím" žádné bankovnictví, sociály, hry ani zásilkovnu, ale občas používám mapy, jízdní řády, nákup jízdenek od ČD, počasí, wifi-radar.

Hledal jsem nějaký OSS OS na cca ..7 let starý dotykáč, ale mám problém zjistit, zda mi tam bude fungovat těch pár potřebných Androidích aplikací. Měli byste tip? Šlo by to otestovat spuštěním přes emulátor (virtualbox, kvm/qemu ?)

8
Distribuce / Re:Distro na starý šrotonotebook
« kdy: 15. 01. 2024, 06:27:43 »
Tomu bych neříkal šrot, ale noťas na sklonku produktivního věku, stále plný sil.

Za Covidu jsme tu uschopňovali noťasy Pentii M, Centrýny a Core Duo s 2 / 1GB RAM i na 512MB došlo. Pokud je možnost přidat aspoň malé SSDčko, jako hlavní disk pro OS a /home, tím lépe a do rámečku místo dvd, třeba ten starý rotačák.
Vyloženě chcíplodiní byly spíš netbooky a Atomem, ale ty byly chcíploidní už když byly nové.

Na ty noťasy normálně Lubuntu, Xubuntu, Min (ale experimentovat se dá s lečím, třeba s BunsenLabs).
(Samozřejmě poladit FF, jsou desítky možných nastavení, jak ho zrychlit.)
Na ty netbooky třeba Puppy.

Jen pro připomenutí, není to tak dávno, kdy se celý OS včetně driverů vešel do 50MB, pro něj a pro tisíce programů stačilo 32MB RAM a CPU jelo na 133MHz. (Nostalgickým pohledem k poblíž ležícímu Commodore 64 a Casio databace s 11KB paměti, mi ty našláplé kompy z devadesátek přijdou, jako by by to bylo předloni.)

9
Já ti vám nevím. Samozřejmě, ta možnost psát velká s Caps Lockem by měla fungovat, ale žáky učím psát bez Caps Locku.

Těch znaků s diakritikou na začátku slov je minimum. Pokud potřebujete mít všechno ve velkém, tak textové editory mají běžně funkci pro kapitálky nebo rovnou upper case.

Navíc jsem si po posledních aktualizacích Mintu (21.2) všiml pěkné parádičky. Při psaní znamének v terminálu (ˇ´˚) to znaménko napíše, ale neposune kurzor a počká, co si pod něj přidáte za znak.

Kdysi na Win jsem přepínal mezi českým a anglickým rozložením, ale na Linuxu používám primárně české rozložení a ostatní znaky píšu přes pravý alt (@#$%^&*( ...) Především se mi líbí, že je píšu přes klávesy, na kterých je ten znak vidět a nemusím si pamatovat obskurnosti jako ve Win. Třeba pajpa na alt+w, hastag win+x, alt+92(64). (masakr: https://pc.poradna.net/questions/3053079-w10-jak-psat-pismena-dtn)

Třeba to na Win s novou klávesou pro kopilota půjde snadno. Řeknete asistentovi, aby ten znak napsal za vás :) (https://www.chip.cz/poprve-od-roku-1994-prida-microsoft-na-pc-klavesnice-novou-klavesu-copilota)


10
Bazar / Re:Elektro všeho chuť
« kdy: 15. 01. 2024, 05:47:47 »
Tak jak říká Petr.
Aspoň naskládat na podlahu a vyfotit....

Mě by třeba zajímaly některé procesory, které ještě nemám ve sbírce.

11
Používal jsem na to vlastní prográmek, který mi udělal malou modální lištu cca 20x200 pixelů u horního okraje. Ale šlo to přepnou z modální na normální okno a přesunout si ji kamkoliv jinam.
Mohl jsem jet v režimu buď časovače a odečítání, nebo klasické přičítání času.
Měl jsem tam i režim, kdy to každých pár sekundu udělalo screenshot a pak jsem to vyexportoval jako animaci, aby měl zákazník "představu" co to obnášelo.


Tyhle tlačítka tam byly:


Kód: [Vybrat]
        self.widgets = ( ["b_set",          Button,   "S",        self.set_clock,   ],   # nastaví výchozí čas
                         ["b_running",      Button,  self.PAUSED,     self.run_pause_clock,   ],           # časovač přičítá/odčítá  // Časovač stojí
                         ["b_count_up_down",Button,  self.INCREMENT,   self.count_up_down,     ],# časovač přičítá čas / na začátku nastavuje čas 0 // časovač
                         ["b_add_time",     Button,  self.INCREASE,  self.add_time, ],          # jednorazově přidá k času určenou hodnotu
                         ["b_take_time",    Button,  self.DESCREASE, self.take_time, ],          # jednorazově přidá k času určeenou hodnotu
                         ["b_amount_switch",Button,  self.AMOUNT,self.amount_switch, ],          # přepíná množství pro přidávání / ubírání
                         ["l_clock",        Label,   "****",     self.add_time,] ,                                # label pro zobrazeni hodin
                         ["b_time_format",  Button,  ":",        self.switch_time_format,],             # přepíná zobrazeni času
                         ["b_start_shots",  Button,  self.SCREENSHOTS_OFF,  self.switch_screenshots,],             # přepíná aktivaci screenshotovani po 15 se
                         ["b_menu",         Button,  "ʘ",        self.show_hide_menu,],                  # zobrazení / skrytí rámu okna a tlačítek
                        )

12
/dev/null / Re:Cena modrého Turrisu
« kdy: 01. 01. 2024, 21:39:33 »
Řekl bych, že je to o úhlu pohledu.

Považuji se za příznivce projektu Turrisu, fandím CZ.NICu v jeho snahách v tomto směru. Pár Turrisů  vlastním. Ale, že bych potřeboval někoho hejtit, když se rozhodl Modráka "vydražit", to by mě nenapadlo.

Klidně si můžeme vyříkat svůj pohled, ale bylo by fajn, kdyby to bylo v duchu tolerance a bez fanatismu.

Páč, kdybych to přehnal do extrému, tak kdo nám dává "právo" cokoliv vlastnit a prodávat?
Vždyť jsme tu společně na kusu šutru, který letí vesmírem. Za tu "Zážitkovku" a vše co k ní patří jsme nezaplatili ani tu korunu. Tak jaképak vlastnictví...

PS: (Začínám si myslet, že příspěvku týkající se Turrise jsou začarované a nepochopitelným způsobem sbírají desítky příspěvků a tisíce shlédnutí.)

13
Bazar / Re:Prodám Turris 1
« kdy: 31. 12. 2023, 01:09:33 »
Nestyďte se přidat. Je to Legenda.

Také jednu mám.

A až si to budete posílat, tak si dobře domluvte způsob. Posledně z toho byla diskuze na cca 80 příspěvků.

14
Bazar / Re:Prodám svůj retro arzenál Commodore 64
« kdy: 20. 12. 2023, 11:52:19 »
Ahoj

Já bych se těch historiků s radostí ujal.
V dobách dávných měli tyhle mašinky jen příbuzní a kamarádi. Když se poštěstilo, tak jsem si je i na pár dnů půjčil. Tak jsem měl přístup k IQ 151, Gumákovi, Comodoru, Didaktiku, Atari 800, Amize, i nějakým přehřívajícím se šílenostem ze Slušovic, ale majstrštych byl přístup k 386ce s VGA monitorem v roce 1987 (jak vidět, embarga na vojensky využitelné technologie měly díry už tehdá).

Napíšu Ti na email.
Min

15
Něco z těch "kriminálek" je nesmysl, spousta věcí nesmysl není, ale bývá to bývá podáno "uměleckou zkratkou"

V realitě je toho možného dokonce mnohem víc, než ukazují ve filmech/seriálech a je to o znalostech a vybavení.

V domácích podmínkách by minimálně stál za pokus rychlý hw restart (pokud na to nemáte tlačítko, tak by mohly být piny na základovce), nabootování do nějakého minimalistického Linuxu a odtud dump paměti někam na externí disk.
Pokazit by to mohl BIOS, kdyby dělal kontrolu a vynulování RAM. Novější počítače už to, hádám, nedělají, ale volba typu "Fast Boot" a podobné by tomu měly napomoci.

Pro Linux bych hledal něco ke čtení z /dev/mem

Pro Widle je nějaký návod zde:
https://knowledge.broadcom.com/external/article/179911/create-a-full-memory-dump.html

Stran: [1] 2 3 ... 9