Skype „zahltí“ providerovi siť

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Skype „zahltí“ providerovi siť
« Odpověď #45 kdy: 04. 11. 2014, 12:23:42 »
@mca: Na druhou stranu, kdyz ja nekam zavolam a z druhe strany zacne utok (protoze to tak ted vypada), co ma ISP co volat me, ze mu vytezuji linku, kdyz mu ji vytezuje druha strana ve Volgogradu a jeste aby me prehazoval na nejakou omezenou linku? Ten ISP by mi leda tak mohl zavolat a pozadat me, abych informoval druhou stranu ve Volgogradu, ze asi maji zavirovany pocitac. Navic predstava, jak ISP vytizim linku pres ten uplink, ktery ISP domacim uzivatelum dava k dispozici, mi pripada dost smesna.

M.

« Odpověď #46 kdy: 04. 11. 2014, 13:01:54 »
Akorát ten ISP nemusí vždy poznat, že to není komunikace příchozí ke mě jako následek mé žádosti nebo útok.
A pokud toho bude hodně, tak ucpe ISPíkovi jeho celý příchozí směr a tomu se ISP může bránit jen tak, že požádá nadřazenou síť, aby toky dané toky do jeho sítě uřízla.

mca

• 181
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 04. 11. 2014, 13:29:19 »
JardaP: Z principu neverim uzivatelum a vlastne si myslim, ze tady se nejedna o zadneho lumika, ale jednu kamaradku, ktera nechape co ji druhy rika, nac ji upozornuje a o cem ji informuje. Tak cernobile to nebude a je dost dobre mozny, ze ten ISP jedna korektne.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 04. 11. 2014, 13:47:48 »
@mca: Ovsem proc se to deje jen kdyz vola do Volgogradu? Ze by tam cihal bot? Zavolam tam, bot to rekne ostatnim a uz to jede? Protoze i na druhe strane ma uzivatel omezeny uplink a jeden pocitac tezko zahlti linku ISP.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #49 kdy: 04. 11. 2014, 14:02:46 »
Původně jsem nechtěl reagovat.

Ale fakt by mě zajímalo, co to je za vesnici, v jakémpak to je místě, že tam neexistuje jiný ISP než ten co provozuje lokální WiFi sít.

To tam nevedou dráty od telecomu/O2 ? To tam nevidí síť Českých radiokomunikací ? To skutečně je v takovém zapadákově, že neexistuje jiná alternativa ?
Sám v takové budu brzy bydlet. O2 tam sice asi je, ale stojí za nic už ve vedlejší vesnici, od které jdou dráty k nám (pomalý, výpadky, ... a my jsme ještě další 3 km dál od ústředny).

Všude kolem je les, nic jinýho (wifi odjinud je nereálná). My máme dům v dolíku (wifi nereálná téměř zcela kompletně). A světe div se, je tam jediný provider (rozšíření nějakého sousedního "obec-netu"). Ten to nejspíš přes wifi "dostřílel" po kouskách až k nám a tam už jen udělal uzel a z něj to jede.

Druhá možnost je mobilní internet. No, netřeba říkat, že na odeslání SMS musím tři minuty běhat po zahradě a "hledat" signál.

Shrnuto a podtrženo - taky nemám na výběr. Naštěstí ten ISP je prej v pohodě (říkají důvěryhodní sousedi, já se připojím až tak za měsíc).

Pro tazatele: Zkoušels odvirovat PC? Pořád píšeš, že ISP říká, že máte zavirováno, ale nenapsal jsi (asi), že PC je čisté... Nicméně je to divné. Na první stránce jsem nechal pár možností, četl jsi je? Zkuste to. Pokud chce načisto, tak nějaký Live Linux a Skype z něj (a sledovat vytížení sítě a pak porovnat s Windows).

trubicoid2

« Odpověď #50 kdy: 04. 11. 2014, 14:25:43 »
Pro tazatele: Zkoušels odvirovat PC? Pořád píšeš, že ISP říká, že máte zavirováno, ale nenapsal jsi (asi), že PC je čisté... Nicméně je to divné. Na první stránce jsem nechal pár možností, četl jsi je? Zkuste to. Pokud chce načisto, tak nějaký Live Linux a Skype z něj (a sledovat vytížení sítě a pak porovnat s Windows).

nemaj wirus i (nebo jen) ve Volgograde? tam asi pujde hur PC kontrolovat nebo poustet live distro....

jinak to, ze zrusili supernoodu ve skype jsem nevedel, uz jsem ho dloouho nepustil  8)

j

« Odpověď #51 kdy: 04. 11. 2014, 17:14:31 »
....

I kdybych mel na PC spusteno 150 000 viru, tak to ISP nemuze sejmout sit. To je proste technicky nemozny. Tedy pokud to neni totalni dmnt. Jiste, mozna me muze ISP upozornit na nestandardni traffic, ale pokud mi zacne vyhrozovat, ze me odpoji, tak mu zajdu tu rit nakopnout zcela osobne.

flack

« Odpověď #52 kdy: 04. 11. 2014, 17:55:32 »
Napise prosim co je to aspon za ISP. Mozno ho tu niekto osobne poziada o pomoc a vyjadrenie aspon sa nikto nebude musiet nic domnievat ale budeme vediet na com sme.

M.

« Odpověď #53 kdy: 04. 11. 2014, 18:56:24 »
I kdybych mel na PC spusteno 150 000 viru, tak to ISP nemuze sejmout sit. To je proste technicky nemozny. Tedy pokud to neni totalni dmnt. Jiste, mozna me muze ISP upozornit na nestandardni traffic, ale pokud mi zacne vyhrozovat, ze me odpoji, tak mu zajdu tu rit nakopnout zcela osobne.

Pokud nainstaluješ a zprovozníš 150.000 virů, tak spolehlivě sejmeš i hodně velké sítě nebo jejich části. Uvědom si, že většina sítí provoz lidí NATuje 1:N a zvláště ty menší, co jsou postavené na Mikrotikách a Ubiquity. Problém obvykle není celkový tok v Mb/s, ale počet paketů za sekunda a případně počet paralelních spojení. Zkrátka pokud otevřeš tisíce spojneí paralelně, tak zahltíš connection tracking cache a jde to do kopřiv, takže se pak přistupuje k omezování počtu současných spojení na jednoho klienta. A i když NATuji na větší bedně, kde toto není problém, tak pokud routuji po trase a otevřeš spojení na hromady cílů, tak se neustále vrací problém přetékání route cache a toho, že se občas zapomíná flushovat. A v menších routerech má třeba jen 16.384 záznamů, to je pak rychlá smrt...

j

« Odpověď #54 kdy: 04. 11. 2014, 19:25:37 »
Ale starou backoru, moje konektivita zcela jasne definuje i maximalni pkt/s. A je na providerovi, aby mel takovy HW, ktery to unese, to neni muj problem. Pokud mi provider proda 50Mbit, tak ja muzu (by woko) generovat max 330 kpkt/s. A je na tom, kdo mi prodal tech 50Mbit, aby mi byl schopen tech 50Mbit dodat.

A nat me uz vubec nezajima, to je opet problem providera. Ne muj. Nemluve o tom, ze blba krabka za par kil unese vpohode 100k konexi, coz domacnost nikdy nevygeneruje. Navic je to porad zcela koser vyuzivani konektivity, neni muj problem, ze si provider neni schopen opatrit Ipcka a zajistit mi realnou konektivitu.

McFly

• 607
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 04. 11. 2014, 19:53:09 »
Imho je to problém ISP, že jeden klient dokáže položit jeho síť. To si pak ani nic jiného nezaslouží...

M.

« Odpověď #56 kdy: 04. 11. 2014, 20:20:07 »
Já jen vysvětluji, že není problém reálnou menší síť složit jendím zákazníkem s ohledem na reálná zařízení, které se v těch sítích používají.
50 Mbps je něco těsne pod 100 kp/s. Jinak když vezmu, třeba řada menších sítí má jako páteřní router např Mikrotik CCR1036, ten dovolí 475.000 spojení na IPv4 pro NAT/stavový firewall. Takže je to pak o tom, na kolik lidí to dělí, pak nastupuje občas řezání počtu spojení, když to někdo přestřelí. A pokud to je nějaká větev sítě vedoucí do horní dolní, tak kapacita a možnosit té větve budou také někde o dost níže. Berte to tak, všechny ty sítě jsou dělány na best effort, nějaké průměrné vytížení a ne, že včichni jedou pořád na max.
Není problém stavět sítě, které ustojí hodně. Problém je, že to zákazníci pak nechtějí platit. Je to jen celé o poměru cena/výkon. :-)

Bla

« Odpověď #57 kdy: 04. 11. 2014, 21:57:16 »
Ty voe J, začínáš se chovat jako KapitánRUM  ;D ;D nebo Lenin, jsi nějakej přemoudřejel!
Nemáš čas taky táhnout ?  ;D ;D Co?

David1234

« Odpověď #58 kdy: 04. 11. 2014, 22:17:13 »
Já bych postupoval následovně:

• Vyzkoušet z jiného pc ve stejné síti ze stejného skype účtu volat na problémový kontakt a sledovat jestli se problém projeví
  • Vyzkoušet na kamarádky pc nabootovat live ubuntu/cokoliv na čem poběží Skype a zkusit zavolat z něj na daný kontakt
  • Vyzkoušet z jiného pc s jiným skype účtem (nejlépe právě založeným) zavolat na onen problémový kontakt a sledovat jestli se problém projeví

Zkusil bych sledovat pakety v síti pomocí nástroje typu tcpdump a sledovat rozdíl mezi hovorem na daný kontakt vs. jiný bezproblémový kontakt.

ByCzech

« Odpověď #59 kdy: 05. 11. 2014, 07:20:53 »
Zdravím!

Abych pravdu řekl, také by mě zajímalo co to je za providera a pak by mě zajímalo ještě, zda má dotyčná kamarádka smlouvu. Nemyslím si, že je úplně jednoduché legálně uživatele odpojit a nenést následky. Patřím sice k technicky dostatečně zdatným a stává se mi nezřídka, že omlátím o držku i složitější věci i velkým providerům a proto takové "problémy" řeším raději na technické úrovni a jak jsem řekl, dokázat, že se provider plete je často hodně účinné, u O2 už mě operátoři obvykle přepojují rovnou na techniky, ale v tomhle případě bych to řešil spíše "právně" - smlouva je právně závazný dokument a pokud by mě provider odpojil na základě takového kecu, pravděpodobně by to udělal poprvé a naposled.
S čím rozhodně nesouhlasím (a musím dát jiným v tomhle vláknu zapravdu) je dělat ze sebe lokaje a řešit situaci tak, že poníženě stáhnu ocas mezi nohy a raději budu držet hubu a krok, protože přece ten provider má prst na vypínači. Tudy (správná) cesta opravdu ani omylem nevede! Pán je v tomto případě platící zákazník a sloužící je provider. Prosím tedy také jeho jméno...