Skype „zahltí“ providerovi siť

Jimmy

Re:Skype „zahltí“ providerovi siť
« Odpověď #60 kdy: 05. 11. 2014, 07:51:36 »
Tak si tu smlouvu co máte se svým ISP dobře přečtěte. V běžné smlouvě pro domácnost žádné velké SLA mít nebudete, o náhradách škod tam nebude ani slovo a maximálně vám odpustí měsíční poplatek, tj. těch pár sek Kč měsíčně. Být na místě ISP, tak zákazníka, který mě hltí síť či dokonce skládá síť a ještě na mě mává smlouvou klidně odpojím a těch pár sek korun za poslední měsíc mu vrátím. ISP totiž připojit nikoho nemusí a pokud náklady na zákazníka výrazně převyšují výnosy, tak takového zákazníka s radostí přenechám konkurenci ať si taky užije.

Lokaje totiž nemusí dělat ani ten ISP. A upgradovat celou síť kvůli jedinému zákazníkovy, který platí stejně jako ostatní nikdo soudný nebude.

j

« Odpověď #61 kdy: 05. 11. 2014, 08:33:45 »
2Jimmy: Ja byt zakaznikem kteryho odpojis, tak zaridim, ze behem par dnu uz zadnym ISP nebudes. Provozujes totiz verejnou telco sit, a jako takovy nikoho odpojovat nemuzes (ze zakona). Naopak musis kazdyho pripojit. Mimochodem, flastr je tusim do 20M.

Ja totiz nijak neutocim na sit ani ji nijak neposkozuju, to jen ty ses naprosto neschopnej bridil, kterej prodava neco, co neumi provozovat.

M.

« Odpověď #62 kdy: 05. 11. 2014, 08:54:50 »
Ano, zmíněný zákon o elektronických komunikacích přímo definuje povinnosti pro ISP, včetně udržení integrity a provozuschopnosti sítě jako celku a k tomu mu dává určitá práva, včetně možnoti omezení/odpojení problémového klienta na nezbytně nutnou dobu (a bez nároku na náhraud škod danému klientovi, stejně jako zákon říká, že zákazníkovi nenáleží žádné odškodnění za nefunkční síť, pokud se sám dobrovolně ISP k takovému odškodňování nezaváže smluvně).
A pak tu máme i sítě neveřejné, kde to může vše zcela jinak. :-)

M.

« Odpověď #63 kdy: 05. 11. 2014, 09:10:29 »
Ještě k tomu:

Provozujes totiz verejnou telco sit, a jako takovy nikoho odpojovat nemuzes (ze zakona). Naopak musis kazdyho pripojit.

Tak to samozřejmě není, že musím kažého připojit. Veřejná síť je definována tak, že dopředu není nikdo vyloučen z připojení (na rozdíl od sítě neveřejné, kde si třeba stanovím, že budu připojovat jen pěstitele modrých růží). Pokud se pak ukáže, že se mi ten člověk nelíbí, je to drahé, ..., tak jej jako provozovatle veřejné tleekomunikační sítě po vyhodnocení situace odmítnu připojit naprosto s klidem.
Povinost připojit každého dopředu má uloženu jen provozovatel univerzální služby, která se týká jen hlasových hovorů a je to kupodivu O2, kterému je to kompenzováno finančně (a ani tam neplatí absolutně, že "musím každýho připojit").

Karel

« Odpověď #64 kdy: 05. 11. 2014, 10:15:31 »
2Jimmy: Ja byt zakaznikem kteryho odpojis, tak zaridim, ze behem par dnu uz zadnym ISP nebudes. Provozujes totiz verejnou telco sit, a jako takovy nikoho odpojovat nemuzes (ze zakona). Naopak musis kazdyho pripojit. Mimochodem, flastr je tusim do 20M.

Opravdu jste z dotazu došel k závěru, že tím ISP je některý z provozovatelů veřejných telco sítí? Já naopak dospěl k názoru, že tam žádný z nich není a službu tam dodává místní ISP. A ten žádnou takovou povinnost ze zákona nemá.

ByCzech

« Odpověď #65 kdy: 05. 11. 2014, 11:36:30 »
Koukám, že se Jimmy docela čílí, ale já to myslel tak, že když něco platím, mám na to nárok a jestli mě někdo chce odpojit, tak to může dle smlouvy nebo dle zákona a ne že zavolá: "ty útočíš, já tě típnu"...

lop

« Odpověď #66 kdy: 05. 11. 2014, 12:01:15 »
Lokaje totiž nemusí dělat ani ten ISP. A upgradovat celou síť kvůli jedinému zákazníkovy, který platí stejně jako ostatní nikdo soudný nebude.

ISP především nesmí lhát že poskytuje internet a přitom se zmohl pouze na NAT. Kdyby ISP poskytoval opravdický internet, nevznikla by vůbec tato diskuze.

brk

« Odpověď #67 kdy: 06. 11. 2014, 06:44:24 »
Kamarád: Ano, to sice muze, jenze ja si nemystlim, respektive mi prijde velmi nepravdepodobne, aby to ISP nemel osetrene a nedokazal sdelit podstatu problemu. Strucne receno, neverim, ze je to az takovy lumik, nybrz si myslim, ze se ho vlastne na nic nikdo neptal, nasadila se mu psi hlava a pritom on dokonce mohl upozornit dotycneho, co se z jeho strany deje, jenze to nikdo nepochopil nebo se tim ani nezabyval. Muze za tim byt malware i botnet, ale misto popisovani neceho od uzivatele, kterym proste nemuzes verit uz z podstaty, nikdy, se ho proste zeptej. Podklady mit bude.

Já tomu věřím. Známý provozuje WiFi síť v malé obci. Začal kdysi jako většina, že velmi drahou konektivitu, asi ADSL, nasdílel pár lidem ze sousedství a jak se přidávali další, tak se počet zákazníků pohybuje řádově ve stovkách. Jeden, dva MikroTiky a posledních pár let začal měnit dřívější modlu Ovislink za Nanostation. Od dodavatele konektivity má masku /29 a těch pár veřejných IP mu stačí pro nejdůležitější místa. Velmi poctivě NATuje.

V lokalitě je ještě jeden WiFinář, ale ten není moc oblíbený. Ceny plus mínus autobus stejné, ale když něco nefunguje, tak má prý velké reakční doby. Jeho hlavní lokalita je jinde a tohle má jen jako přílepek, na kterém mu moc nezáleží.

Toho mého známého mají lidé naopak povětšinou rádi, protože nekončí tím, že konektivita na barák vám jede a cestou z práce, tohle není jeho hlavní příjem, je to elektrikář, pomůže i s problémy v domácnostech a když někdo zlobí torrenty, tak udělá bububu a hříšníka omezí.

ADSL tam funguje snad ještě hůř. DSL se v dané lokalitě cení 4Mbps za 8 tisíc. Jiný WiFinář tam nemá moc šanci, protože tihle dva obsadili rozumně vysoké stavby a jsou tam zaháčkovaní, aby se tam nedostal nikdo další.

Osobně si umím představit, že kdyby daná kamarádka bydlela ve stejné obci, tak to bude velmi podobný příběh.

« Odpověď #68 kdy: 06. 11. 2014, 17:26:11 »
Českých radiokomunikací
Sám v takové budu brzy bydlet. O2 tam sice asi je, ale stojí za nic už ve vedlejší vesnici, od které jdou dráty k nám (pomalý, výpadky, ... a my jsme ještě další 3 km dál od ústředny).

Všude kolem je les, nic jinýho (wifi odjinud je nereálná). My máme dům v dolíku (wifi nereálná téměř zcela kompletně). A světe div se, je tam jediný provider (rozšíření nějakého sousedního "obec-netu"). Ten to nejspíš přes wifi "dostřílel" po kouskách až k nám a tam už jen udělal uzel a z něj to jede.

Pavouku. Opravdu být tebou zkusím info na České radiokomunikace. Jejich síť jede v jiném pásmu, dokonce provozují i ještě CDMA, a mnohdy pokrývají i místa kde není ADSL/DLS, či nikdo jiný.
Pouze to veřejně nenabízí, a co vím, není instalace až tak levná.

Ale poslední místo (mimochodem, byl tam i ADSL, ale WiFi nikdo žádný směr) které bylo osazeno od Českých Radiokomunikacích jelo velmi dobře a stabilně.
Tuším, že měsíčně to bylo snesitelných cca 1000Kč za tuším 8/8Mbps vyhrazené
Jen instalace stále asi 25tis.... za 3 roky provozu ani jeden výpadek, tedy nepočítám-li ňoumu co kangem přesekl datový kabel mezi anténou a modemem, vzal k tomu i 220V.... luxus.... a aby to ještě umocnil, tak když nešla elektrika tak začal kladivem přibíjet cosik na zeď. A jeden z hřebíků prošel tím datovým kabelem ještě jednou po trase....

--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---