Primarni problem neni nikdy ze tomu dostatecne nerozumime, ale ze to proste nechceme delat.
Tak jasně, ale to je to, co jsem říkal - tohle je rovina, kterou vykládáme dětem. Nesmíš nikomu brát nic, co je jeho, poslouchej lidi, kteří jsou zkušenější než ty nebo za tebe mají zodpovědnost, nelži, nepodváděj, mluv pravdu, chovej se férově, neponižuj se ani nepovyšuj, zastaň se slabšího a pomoz mu... Jasně, k tomu, aby člověk tohle z bible pochopil, nemusí zkoumat kdovíco. A nemusí ani číst bibli, protože to jsou víceméně všelidské hodnoty, které by asi stejně dobře mohl načerpat i z Koránu nebo nějaké buddhistické literatury.
Z mýho pohledu ale trochu něco jinýho nastává, když začnu
věřit (to není něco, co bych mohl chtít nebo nechtít dělat, to se prostě stane nebo nestane. Stejně jako nemůžeš říct, ze se někomu "nechce zamilovat") Když začnu věřit a chci se veřejně přihlásit k jakémusi spolku jakýchsi lidí, tak chci vědět docela podrobně, co kdy a proč dělali, co jak kdy mysleli, proč věřili něčemu, čemu už dneska nikdo nevěří - prostě jak se ten příběh
zápasu s Bohem (izra-el) vyvíjel. Na téhle rovině mě už žádné "nelži a nepodváděj" moc neuspokojí... Nehledě na to, že v téhle pozici už mám taky spoluzodpovědnost za předávání obsahu víry dalším generacím - a k tomu je prostě nějaký to studium potřeba, jinak se z toho stane plytká omáčka, která zajímá jenom zoufalce.
Mimochodem, jak ty sám se vypořádáváš s těma pasážema, o kterých píšeš že "tohle už nikdo nedělá"? Hledáš nějaké vysvětlení, proč to dělat má nebo nemá, nebo si vystačíš s tím, že by to prostě dělat měl, protože je to v Bibli? A jestli ti to stačí, jak se vypořádáváš s platností nebo neplatností té spousty různých příkazů ze Starého zákona? (tímhle tě nechci někam tlačit, jenom tak mě to zajímá)