Na tom něco bude. Ti co investují do mission critical systémů si půjčují prostředky od těch jejichž softwarové potřeby saturují informační systémy, BI, atp. (banky, fondy...). Na vysoké míře rizika ve výsledku profitují pojišťovny, které jsou v Java segmentu. Naštěstí škvára není všechno.
Všeobecně se tu tvrdí, že cpp je plné těch strašně critical věcí. Rád bych kdyby mě někdo dokázal přesvědčit, že je tomu tak v cpp více než v jiných jazycích. Myslím, že ESA používa cpp, ale to je spíš taková banda akademiků. V cpp se podle mě píší předevšim drivery pro hw, kodeky apod.
Co třeba taková ADA, nebo to, co mají zase rusáci pro kritické systémy, teď nevím, jak se to jmenuje.
Osobně si myslím, že oddělení technických částí softwaru od logických je dobrý nápad. c/cpp bude na ty low asi nejlepší. pár knihoven, do krerých nacpu bitmapy a oni mi vyblejou MPEG stream... a pod. Jsou široce užívané, dlouhodobě testované, ale stejně často kostičkujou.
A je jedno jestli bude nad c/cpp java, lua, python nebo cokoliv jiného. cpp a c to oboje míchá dohromady a je z toho akorád bordel podle mych zkusenosti.
Celkově je tohle přemýšlení o významu platů dost mimo. Proč bere malíř pokojů a zedník (low-level) méně než designér a architekt (high level). Sekretářka pobočkového vedoucího bude taky brát méně, než sekretářka generála, ačkoli obě dělají stejnou práci stejnou dobu.
Není to fér, nebude to fér.
its called low-level for reason...