Platy C/C++ vs Java vs .Net

OMG

Re:Platy C/C++ vs Java vs .Net
« Odpověď #45 kdy: 09. 09. 2014, 12:16:01 »
v kterem komentari obhajuji jediny jazyk? jen shrnuta situace javy a situace c++ nez jste to tu zacinali zasypavat offtopicy jako cobol a SAP.
moje pozice v tomhle vlakne je sazka ktery jazyk pujde z kola ven driv do pozice SOUCASNEHO cobolu. C++ nebo Java.

Nevím, jestli tu někdo říká, že obhajujete jediný jazyk. Já říkám, že si berete nějaké příznaky, které platí pro více jazyků - a vyvozuješ z nich nějaké důsledky, které pro všechny ty jazyky ale neplatí.
Proto jsem zmínil SAP a proto jsem psal o cobolu. Abych ukázal protipříklad, který neodpovídá vašim závěrům. A mimochodem cobol jste tu sice nezmínil první - ale přímo téma platu cobolistů jste zvedl vy, takže moc nechápu, proč si stěžujete, že sem někdo tahá offtopic.

Ano - vaše pozice je, že píšete, že C++ půjde z kola ven. A já se snažím opakovat, že to není podstatné pro platy vývojářů v tom jazyce. Podstatné je, že v těch nejlépe placených projektech už C++ z kola ven dávno vystoupilo - proto tam nejsou nejlepší platy.

-> nesnížená poptávka po C++ programátorech? Tady se ztrácím. Jako projekt v C++ stojí více mandayů než v Javě?

ne. pocatecni individualni naklady na vzdelani programatora. kdy firma predpoklada nutnost zaskolit i na tyhle nekomfortni nastroje, ktere opicka neobjevi sama zbesilym klikanim, kdyz nedostane banan.

Trollujete, nebo

asi uz vidim, kterou cast nechapete.
nesnizena poptavka... kazdy trh - zdravy - ma dynamiku jak projekty vstupuji do ruznych fazi. proto je ten trh zajimavy a laka prilezitosti do nej vstoupit spravnym nacasovanim. tohle prilis neplati o nakupu opciek na Cobol ani na SAP. A C++ je teto situaci nepomerne bliz nez pred rozsirenim Javy.

Bohužel stále nechápu, co se snažíte říct. SAP je živý jazyk a znamená výborné platy. Cobol je dávno mrtvý jazyk a znamená výborné platy. PHP je živý jazyk, stále se vyvíjející, stále se v něm začínají nové projekty - a přesto znamená špatné platy (a bylo to tak vždy a i kdyby PHP zítra umřel, tak to jiné nebude).

omg

« Odpověď #46 kdy: 09. 09. 2014, 13:00:54 »
zivost trhu. a trend v ci prospech je zrovna nastaven a jak dlouhou periodu ma. a jake jsou poplatky za obchodovani a jejich navratnost z pohledu obou stran. i tech opic co se snazi prodat. tak tech co opice nakupuji.

omg

« Odpověď #47 kdy: 09. 09. 2014, 13:08:36 »
Tyhle jazyky tu budou ještě hodně dlouho.

cobol tu taky porad jeste je. pripada vam dostatecne zivy? a berme to z libovolne perspektivy, zamestnavatel, zakaznik, zivnostnik, zamestnanec...

Krysa1

« Odpověď #48 kdy: 10. 09. 2014, 15:48:04 »
JAVA je podle mě placená víc protože zatímco v c a cpp se dělá technika, tak v javě se dělá byznys. Javista je pak jednoduše blíže místům, kde se prachy přehazují vidlemi. A takhle to podle mých zkušeností funguje ve všech profesích včetně státní zprávy, tam přítomnost tabulkových platů suplují "provize" a speciální odměny.

Na implementaci složitých firemních procesů do ještě složitejších firemních systémů se java hodí lépe. Navíc kolem ní vyniklo velké množství kvalitnícj opesource i placených knihoven a nástrojů, které vztvořily natolik silné prostředí pro plnění těchto úkolům že s ním cpp nemůže na tom poli soupeřit. Nemalou výhodou je i snadnější portace na různé platformy.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #49 kdy: 10. 09. 2014, 16:42:17 »
Tyhle jazyky tu budou ještě hodně dlouho.
cobol tu taky porad jeste je. pripada vam dostatecne zivy? a berme to z libovolne perspektivy, zamestnavatel, zakaznik, zivnostnik, zamestnanec...

COBOL má letos novou verzi :-) Ale je fakt, že už se používá míň, alespoň soudě podle nabídek práce (i když placené to bude slušně).

C++ by teoreticky mohlo být vytlačeno jazykem, který se vykašle na kompatibilitu, bude stavět na zelené louce a vezme si z C++ jen to dobré a moderní. Nějaké pokusy tu dokonce jsou… Jenže:

1) ten jazyk nebude mít knihovny, bude potřeba napsat různé obaly nebo překladače nad knihovnami pro C++ nebo dokonce C
2) C++ stejně neumře, protože je v něm dost existujících aplikací

A Javě už vůbec nehrozí vyhynutí, protože jednak nemá důstojného nástupce a jednak je v ní napsáno tolik kódu, že to fakt nikdo přepisovat nebude.

txt

« Odpověď #50 kdy: 10. 09. 2014, 20:28:53 »
JAVA je podle mě placená víc protože zatímco v c a cpp se dělá technika, tak v javě se dělá byznys. Javista je pak jednoduše blíže místům, kde se prachy přehazují vidlemi. A takhle to podle mých zkušeností funguje ve všech profesích včetně státní zprávy, tam přítomnost tabulkových platů suplují "provize" a speciální odměny.
Na tom něco bude. Ti co investují do mission critical systémů si půjčují prostředky od těch jejichž softwarové potřeby saturují informační systémy, BI, atp. (banky, fondy...). Na vysoké míře rizika ve výsledku profitují pojišťovny, které jsou v Java segmentu. Naštěstí škvára není všechno.

Krysa1

« Odpověď #51 kdy: 10. 09. 2014, 21:58:50 »
Na tom něco bude. Ti co investují do mission critical systémů si půjčují prostředky od těch jejichž softwarové potřeby saturují informační systémy, BI, atp. (banky, fondy...). Na vysoké míře rizika ve výsledku profitují pojišťovny, které jsou v Java segmentu. Naštěstí škvára není všechno.
Všeobecně se tu tvrdí, že cpp je plné těch strašně critical věcí. Rád bych kdyby mě někdo dokázal přesvědčit, že je tomu tak v cpp více než v jiných jazycích. Myslím, že ESA používa cpp, ale to je spíš taková banda akademiků. V cpp se podle mě píší předevšim drivery pro hw, kodeky apod.
Co třeba taková ADA, nebo to, co mají zase rusáci pro kritické systémy, teď nevím, jak se to jmenuje.

Osobně si myslím, že oddělení technických částí softwaru od logických je dobrý nápad. c/cpp bude na ty low asi nejlepší. pár knihoven, do krerých nacpu bitmapy a oni mi vyblejou MPEG stream... a pod. Jsou široce užívané, dlouhodobě testované, ale stejně často kostičkujou.

A je jedno jestli bude nad c/cpp java, lua, python nebo cokoliv jiného. cpp a c to oboje míchá dohromady a je z toho akorád bordel podle mych zkusenosti.

Celkově je tohle přemýšlení o významu platů dost mimo. Proč bere malíř pokojů a zedník (low-level) méně než designér a architekt (high level). Sekretářka pobočkového vedoucího bude taky brát méně, než sekretářka generála, ačkoli obě dělají stejnou práci stejnou dobu.

Není to fér, nebude to fér.

its called low-level for reason...

OMG

« Odpověď #52 kdy: 10. 09. 2014, 22:51:30 »
Celkově je tohle přemýšlení o významu platů dost mimo. Proč bere malíř pokojů a zedník (low-level) méně než designér a architekt (high level).

Srovnávat plat vyučeného řemeslníka s VŠ architektem, to nemá cenu komentovat. A tvářit se, že to odpovídá low level/high level programování - to už ale překonává hranici kdy pitomost začne být zábavná :-)

Sekretářka pobočkového vedoucího bude taky brát méně, než sekretářka generála, ačkoli obě dělají stejnou práci stejnou dobu.
Ale tady si to kazíš srovnáním, které má hlavu a patu. Bohužel nemám tušení, jestli náhodou sekretářka pobočkového vedoucího normálně bohaté firmy nebude brát náhodou více, než sekretářka v naší armádě (tipuji, že na to budou tabulky a civilní zaměstnanec nebude žádné terno, ani kdyby sekretářkovala v generálním štábu).

Krysa1

« Odpověď #53 kdy: 10. 09. 2014, 23:42:22 »
Pravda, malíř  pokojů bylo špatné přirovnání. Co takhle řidič autobusu - taxikář - řidič limuzín. Zkuste vymyslet lepší. kdo je blíž k výsledku, penězům, projektu, lámání chleba. Je jedno, jak kvalifikovanou práci dělá.

generálem jsem mylel generálního ředitele. omlouvám se, u nás se tohle používá běžně.

zajímalo by mě spíš jak se díváte na tu bežně, dle mého názoru, mylně presentovanou pravdu, že aplikace v cpp jsou nějakým způsobem více mission critical než aplickace v jiných jazycích, protože se tam přímo pracuje s pamětí a je to tak moc nerd, cool, až na ty propocené slipy.

lowlevel

« Odpověď #54 kdy: 11. 09. 2014, 00:06:16 »
Naštěstí škvára není všechno.

Jasný, bydlet se dá i pod mostem nebo v parku a do práce můžeš chodit pěšky :D Ale jde přece o spokojenost a ta bude maximální. Hlavně manželka ocení neustále čerstvý vzduch v baráku a děti si můžou hrát s klackem.

OMG

« Odpověď #55 kdy: 11. 09. 2014, 00:12:38 »
Pravda, malíř  pokojů bylo špatné přirovnání. Co takhle řidič autobusu - taxikář - řidič limuzín. Zkuste vymyslet lepší. kdo je blíž k výsledku, penězům, projektu, lámání chleba. Je jedno, jak kvalifikovanou práci dělá.
A proč vymýšlet různá přirovnání, která z principu vždy dříve nebo později selžou? Proč se nebavit přímo?
A to, že javisté berou více, protože dělají na lépe placených projektech pro bohatší zákazníky - to je přesně to, co tu tvrdím od začátku.
Pokud ale trváte na příměru, pak právě musíte vymyslet povolání, kde je ta práce stejně kvalifikovaná - protože jinak porovnáváte současně kvalifikaci a něco jiného a je to guláš.
A jenom k těm sekretářkám - sekretářky vyšších ředitelů jsou běžně kvalifikovanější. Umí více jazyků, jsou reprezentativnější (to je také kvalifikace sekretářky), mají více titulů z lepších škol. Což u vývojářů neplatí, že by C/C++ vývojáři byli méně schopní a méně kvalifikovaní, než jejich JAVA/.NET kolegové.

generálem jsem mylel generálního ředitele. omlouvám se, u nás se tohle používá běžně.
Omlouvám se já. Generála už jsem nějakou dobu neslyšel. Už jsem zvyklý, že malé firmy mají prostě ředitele bezpřívlastkového a velké mají cí-í-ou :-)

zajímalo by mě spíš jak se díváte na tu bežně, dle mého názoru, mylně presentovanou pravdu, že aplikace v cpp jsou nějakým způsobem více mission critical než aplickace v jiných jazycích, protože se tam přímo pracuje s pamětí a je to tak moc nerd, cool, až na ty propocené slipy.
Nevím, jak to myslíte, ale řekl bych, že otáčíte implikaci. V každém případě je vývoj v javě/.netu jednodušší a levnější, tak pokud se rozhodnete vyvíjet v c/c++, tak musíte mít nějaký důvod, musíte mít na aplikaci nějaké zvláštní požadavky. A mezi ty zvláštní požadavky patří i mission critical nasazení.

OMG

« Odpověď #56 kdy: 11. 09. 2014, 00:16:35 »
Naštěstí škvára není všechno.

Jasný, bydlet se dá i pod mostem nebo v parku a do práce můžeš chodit pěšky :D Ale jde přece o spokojenost a ta bude maximální. Hlavně manželka ocení neustále čerstvý vzduch v baráku a děti si můžou hrát s klackem.

Takže zpátky na začátek, na tu statistiku na mesec.cz

C/C++ vývojář (5+ let praxe)    50–80
VS
Java vývojář (5+ let praxe)    60–90 (obé Praha)

Takže 50-80 je na bydlení pod mostem a děti hrající si s klackem? A manželka nejspíš uteče za javistou, který bere v průměru o 10 více, že? :-D

Krysa1

« Odpověď #57 kdy: 11. 09. 2014, 00:40:09 »
Takže zpátky na začátek, na tu statistiku na mesec.cz

C/C++ vývojář (5+ let praxe)    50–80
VS
Java vývojář (5+ let praxe)    60–90 (obé Praha)

Takže 50-80 je na bydlení pod mostem a děti hrající si s klackem? A manželka nejspíš uteče za javistou, který bere v průměru o 10 více, že? :-D

Je třeba si uvědomit, že tyto statistyky se týkají těch "šťastných", kteří svou výhodnou pozici našli, nebo si ji udrželi. Znám ze svého okolí mnoho cpp programátorů, i bývalých spolužáků, kteří před 40íkou už tuto pozici nenašli a museli se dát na admina za 35+-,  a věřte, že i Vaše reductum ad absurdum s manželkou se často vyplnilo. A ne jen kvůli penězům.
A tito lidé ze statistik platu cpp programátorů jednoduše vypadli. Už nejsou cpp programátory, tak je nepočítáme. Potom věřím i té statistice.
Jsem přesvědčen, že v javě je to jinak.
Osobně jsem prošel pascalem, c, cpp a teď java. Přechodu na javu rozhodně nelituji, protože jsem jej udělal včasně a přesně tento přechod mi umožnil posunout se na potravním řetězci, získat ty správné kontakty a do budoucna se dívám s optimismem. Každý to může mít jinak. Smutné je když někdo, kdo se chtěl zabývat cpp a byl v tom i celkem dobrý byl v průběhu krize  středního věku v podstatě nuceně degradovám. Opravdu s těmito lidmi soucítím a popravdě cítím určité provinění.

Jestě k těm statistikám. Podobné to je se zdravotním stavem obyvatelstva a kvalitou zdravotní péče. Země s nízkou úrovní péče mají lepší zdravotní stav obyvatel. Protože ti nemocní a prostě umřou.

Trollik

« Odpověď #58 kdy: 11. 09. 2014, 03:18:24 »
Citace
Jsem přesvědčen, že v javě je to jinak.
Jsem presvedcen, ze nikoliv.

Citace
Země s nízkou úrovní péče mají lepší zdravotní stav obyvatel. Protože ti nemocní a prostě umřou.
Ale ale, nemocni umrou a druhy den jsou vsichni slunickove zdravi? Nemyslim si, nemocnych bude +- porad stejne %, rodi se nove kusy, ty budou taky nemocne.

Krysa1

« Odpověď #59 kdy: 11. 09. 2014, 04:23:53 »
Ale ale, nemocni umrou a druhy den jsou vsichni slunickove zdravi? Nemyslim si, nemocnych bude +- porad stejne %, rodi se nove kusy, ty budou taky nemocne.
http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Health