Par vterin Googlovani: http://www.math.muni.cz/~slovak/roughmath.pdf Rozdeleno na 2 casti: teoreticka a prakticka, take je to vysvetlovano na praktickych problemech (michani barev, reseni populacni matice pro autopujcovnu - co me zaujalo).
Jo, vypadá to hezky. BTW, na
http://www.math.muni.cz/~slovak/ je to odkazováno jako nástřel učebnice
pro informatiky. Takže ledy se (pomalu) hýbají, což je dobře. Jenom by mě jako starýho rejpala zajímala geneze, páč Slovák mě učil a nepamatuju se, že by oplýval nějak zvlášť lidským nebo inovativním přístupem. Jestli byl z PřF někdo ke mně jako informatikovi shovívavý a měl pochopení, tak to byl pan prof. Rosický. Btw, prý jedna z největších kapacit tamního ústavu. Zřejmě velký pes nepotřebuje štěkat a něco si dokazovat...
Že niektorí ľudia skrátka majú potrebu z nejakého mysteriozného dôvodu vysvetľovať jednoduché veci v matematike tým najdebilnejším a najkomplikovanejším spôsobom, ako sa len dá (buď nevedia vysvetľovať alebo si vyložene honia ego).
Na tom není nic mysteriózního, to snadno pochopíme právě se znalostí úvodu do sociologie

- udržovat si status mága a nedostižného gurua je přece moc prima. Jaký má guru zájem na tom, aby se ukázalo, že vlastně žádnou zas tak nedostižnou magii nedělá? Jaký zájem má na tom, aby bylo víc guruů a tím se jeho pozice devalvovala? Navíc z psychologie víme, že čím větší deprivant, tím víc se znaží si vydobýt postavení

(berte s humorem, není to útok na matematiky

)
Jen aby v tom nebyl například stejný rozdíl jako mezi Cantorovou intuitivní teorií množin a mnohem složitější Zermel-Fraenkelovou teorií množin.
To není fér, Kubo. Od toho jsou přece garanti, aby něco garantovali... A ona přece ta matika není zas tak tragicky složitá, aby se to fakt nedalo. Mně třeba fakt největší problém dělal ten styl výkladu - když na mě někdo předem vychrlí tisíce různých podmínek a vlastností, které netuším, jak spolu souvisí a k čemu se jima mám dobrat, tak mě to prostě zablokuje, páč chytnu neutuchající pocit, že mi to ten člověk dělá naschvál

Srozumitelnější výklad založený na známých didaktických postupech tohle eliminuje.
Otázka je právě, jestli vůbec je zájem, aby lidi tu matiku uměli (na nějaké realistické úrovni)...