Ovládání 220V pomocí Arduina

M.

Re:Ovládání 220V pomocí Arduina
« Odpověď #45 kdy: 02. 07. 2014, 13:52:34 »
Pokud si to kutí jak sám pro sebe soukromá osoba, tak může si dělat v podstatě co chce (ať stavět ovládátko, tak i měnit žárovky). Úplně stjeně to může tka dělat sousedovi jako občanská výpomoc. V podstat ěje jen pár věcí, které jsou v takové situaci vysloveně zakázány dělat (například stavět amatérsky atomové bomby nebo i jen elektrárny).

Situace se mění až by to dělal jako zaměstnanec nebo podnikatel. Pak už je legislativa nutící, že má mít papír (a to i v případě, že to bude jako zaměstanec dělat pro svoji firmu nebo jako podnikatel/OSVČ pro svoji podnikatelskou potřebu a ne jen vyloženě jako zakázku pro cizího).

txt

« Odpověď #46 kdy: 02. 07. 2014, 22:22:40 »
V tom je totiž naprosto zásadní problém. Pokud tazatel není osoba odborně způsobilá, tj. nemá kvalifikaci podle vyhlášky 50/78, nemá na elektrické zařízení, které nepracuje s bezpečným napětím, vůbec sahat.
Podle kterého zákona? A pokud podle té vyhlášky – který zákon mi nařizuje tou vyhláškou se řídit?
Problém bude, když nedodrží normy a někomu to způsobí úraz.

Ve firmách je podstatný rozdíl mezi proškolenou a neproškolenou mrtvolou.

ytrewq

« Odpověď #47 kdy: 03. 07. 2014, 11:02:33 »
Podle kterého zákona? A pokud podle té vyhlášky – který zákon mi nařizuje tou vyhláškou se řídit?

Podle zákona zdravého rozumu. I když, uznávám, jeho používání se dnes už moc nenosí.
Pokud totiž při svém experimentování něco zapálí, nebo někoho zraní či zabije, půjde sedět a ještě se tomu bude hrozně divit. Pokud zabije sebe, jemu už to, pravda, bude jedno, ale pozůstalí z jeho životní pojistky neuvidí ani korunu.
Proto by na síťové napětí měl sahat leda bastlíř, který je potrefený alespoň druhým ročníkem SOU elektro. Což zjevně není případ tazatele, protože takový bastlíř by se nepotřeboval na takovou věc ptát.
Pro všechny ostatní bylo vynalezeno bezpečné malé napětí a měli by si rozsvěcet žárovičku na dvanáct voltů.

Hášim Alí

« Odpověď #48 kdy: 03. 07. 2014, 15:46:57 »

Podle zákona zdravého rozumu. I když, uznávám, jeho používání se dnes už moc nenosí.
Pokud totiž při svém experimentování něco zapálí, nebo někoho zraní či zabije, půjde sedět a ještě se tomu bude hrozně divit. Pokud zabije sebe, jemu už to, pravda, bude jedno, ale pozůstalí z jeho životní pojistky neuvidí ani korunu.
Proto by na síťové napětí měl sahat leda bastlíř, který je potrefený alespoň druhým ročníkem SOU elektro. Což zjevně není případ tazatele, protože takový bastlíř by se nepotřeboval na takovou věc ptát.
Pro všechny ostatní bylo vynalezeno bezpečné malé napětí a měli by si rozsvěcet žárovičku na dvanáct voltů.

S výše uvedeným plný souhlas. Jinak vyhláška 50/19878 pojednává o kvalifikace pracovníků (seznámení, poučení, znalí, ... pro provádění revizí, ...), takže kdo kutí doma, činí tak na vlastní zodpovědnost včetně případného vyvraždění rodiny.
Jinak doporučuji se na onu vyhlášku podívat, napsaná jasně a jednoduše, takže každý, kdo si ji přečte, ví, co a jak; navíc je krátká. Kdyby se něco podobného mělo vydat dnes, bylo by slepenec všeho možného a nikdo by si nebyl ničím jist, neb od toho máme nezávislé soudy.

« Odpověď #49 kdy: 11. 07. 2014, 08:22:45 »
Narazil jsem teď na věc, která by pro někoho mohla být zajímavější (a rozhodně bezpečnější ;) než si to bastlit sám:

https://community.ubnt.com/t5/mFi/Broken-dreams-mPower-doesn-t-work-stand-alone/td-p/710643

muifa

« Odpověď #50 kdy: 11. 07. 2014, 09:07:51 »
pre ukludnenie, samozrejem ze som na 220v nechcel aa ani neplanoval sahat. priolis sa toho bojim a velmi velmi dobre viem coho je to schopne. plan a bol (uz usutocneny) je pripravit veci tak ze pride elektrikar a zapoji to tam kam ma teda do zariadenia na ktore som sa pytal. to sa stalo. ja som to otestoval a fungovalo. Ja nijake kable a prepoje kam ide 220v chytat nebudem, nie som blazon

Yarda

« Odpověď #51 kdy: 11. 07. 2014, 13:55:39 »

Existuje pojem "Vyhrazená zařízení" (elektrická, plynová, tlaková, zdvihací) u kterých se předpokládá, že mohou způsobit úraz, úmrtí nebo škodu většího rozsahu (a pak ještě existují "vybraná zařízení" pro jaderná zařízení, aby se to nepletlo) a pro ně existují zvláštní předpisy.
Který zákon ti nařizuje, abys na červenou zastavil?

k1k1n

« Odpověď #52 kdy: 11. 07. 2014, 15:05:01 »
Který zákon ti nařizuje, abys na červenou zastavil?

Zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 sb., §70 odst. 2 pís. a)

« Odpověď #53 kdy: 11. 07. 2014, 16:36:40 »
a pro ně existují zvláštní předpisy.
Autor asi narážel na obecnou právní zásadu, že člověk nesmí být nucen dělat nic, co nenařizuje zákon (specificky zákon, takže podzákonné normy samy o sobě nemůžou občana jako takového k ničemu zavazovat).

čtenář

« Odpověď #54 kdy: 11. 07. 2014, 17:20:12 »
Já bych teda peníze za Arduino neutrácel. Mám doma starý mobily, tak bych dálkový spínání/vypínání řešil přes mobil.

M.

« Odpověď #55 kdy: 11. 07. 2014, 17:54:34 »
Já bych teda peníze za Arduino neutrácel. Mám doma starý mobily, tak bych dálkový spínání/vypínání řešil přes mobil.

V případě výhlášky 50 je to tka, že není zákon, který by přímo říkal, že vyhláška 50 (respektive byl, ale daný paragraf byl zrušen). Je to tak, že soušasný zákon o požadavcích na bezpečnost práce uvádí, že zaměstnanec musí mít odbornou kvalifikaci, vzdělání atd a to se dokládá postupem dle zvláštního prováděcího předpisu. Není jmenován jaký, ale jediný v oblasti elektro je ta vyhláška 50, takže se tak používá stále, přes duch ROH v ní....
Podobně v podstatě je to z pohledu živnostenského zákona u několika živností (a u řady s eto zase nechce, nicméně tam je potřeba oprávnění od TIČR a ten si ho stejně vydává s tím, že chce 50).

« Odpověď #56 kdy: 11. 07. 2014, 18:04:32 »
Je to tak, že soušasný zákon o požadavcích na bezpečnost práce uvádí, že zaměstnanec musí mít odbornou kvalifikaci, vzdělání atd a to se dokládá postupem dle zvláštního prováděcího předpisu.
To se ale týká jenom zaměstnanců, ne? Pokud si budu něco kutit doma pro svou potřebu, tak mi to nikdo nezakazuje, ne?

VK

« Odpověď #57 kdy: 11. 07. 2014, 18:58:24 »
To se ale týká jenom zaměstnanců, ne? Pokud si budu něco kutit doma pro svou potřebu, tak mi to nikdo nezakazuje, ne?

Přesně tak, stejně jako Ti nikdo nemůže zakázat sebevraždu. Doma si může dělat každý co chce, pokud tím nějak neohrožuje ostatní. Problém by nastal jen tehdy, kdybys to pak chtěl někomu dát nebo prodat.

muifa

« Odpověď #58 kdy: 11. 07. 2014, 23:46:52 »
tak samovrazda je u nas zakazana v trestnim zakonu ..

« Odpověď #59 kdy: 12. 07. 2014, 08:59:02 »
tak samovrazda je u nas zakazana v trestnim zakonu ..
[citation needed]