Ovládání 220V pomocí Arduina

Re:Ovládání 220V pomocí Arduina
« Odpověď #90 kdy: 13. 07. 2014, 13:19:08 »
Napsal jsem doslova, že "Výměnu žárovky může provádět každý, stejně jako zapojit spotřebič do zásuvky, to byste se právě dozvěděl z té vyhlášky a dalším elektro - vzděláním.". Takže oponujete něčemu, co jsem nenapsal, a vytrhujete věci z kontextu.
To jste to vylepšil. Takže abych se dozvěděl, že k výměně žárovky nepotřebuju znát vyhlášku a mít elektro vzdělání, potřebuju znát vyhlášku a mít elektro vzdělání.

Vyhláška č. 50/1978 Sb. nepopisuje ani jak vyměnit žárovku. Akorát praví, kdo ji může vyměňovat a jaké k tomu musí mít školení, vzdělání, praxi a orazítkovaný papír.
Ne, nepraví. Ta vyhláška praví, jaká musejí mít školení, papíry a vzdělání pracovníci, kteří to provádějí na něčí pokyn (např. zaměstnavatele). Nezapomínejte na to, že se to týká bezpečnosti práce (prací se nemyslí, že někdo něco dělá, ale práce jako zaměstnání nebo podobný vztah). Je to podobné, jako referentské zkoušky pro řízení firemních vozidel - ty také nemusíte mít, když  si jedete soukromým autem na chalupu.

Osvědčení vyhlášky 50 vymysleli lidé, aby rychle rozpoznalo, kdo má vzdělání a praxi na výkon určité práce, a nemusela se třeba před každým nástupem do zaměstnání skládat zkouška.
Přesně tak. Primárně nejde o znalosti, ale kdo za co odpovídá. Předpokládá se, že dotyčný musí mít nějaké znalosti, aby mohl být odpovědný sám - ale neplatí opačná implikace, že když za něj podle vyhlášky musí odpovídat někdo jiný, on sám nic nezná.

Na druhou stranu, pokud je člověk tak dobrý, a má takovou praxi, proč by nezkusil získat alespoň výuční list, aby mohl vykonávat práci legálně?
Protože na to, aby si doma vyměnil vypínač nebo vyměnil osvětlení nepotřebuje výuční list.

Je to stejné, jako bych si nenechal vyoperovat slepák, i když by mi doktor tvrdil, že je vynikající zvěrolékař, a nejspíš by to i opravdu dokázal. Vzdělání a praxe se prostě dokazuje papíry, a ne čestným slovem.
Řekl bych, že praxe je rozmanitější. Nemocnice samozřejmě bude chtít od lékaře diplom, protože tím chrání sama sebe. Na malé říznutí si náplast dáte sám nebo někdo z rodiny, protože dokážete posoudit, že to není vážné a diplomovaný lékař k tomu není potřeba.

andy

« Odpověď #91 kdy: 13. 07. 2014, 13:21:30 »
Co tu blbnete. Ved urobim si zapojenie a dam niekomu kuknut na to. Viem ze to nikomu nebudem predavat, tak mam na salame. To by pri tychto zakonoch clovek nemohol mat pomaly ziadne hoby. Poziar sa da zalozit aj s nizkym napatim, tak srat na to.
Stavim sa, ze keby sa v tom niekto zacal vrtat, tak dojde na nejake nariadenie podla ktoreho nemoze ani pestovat zeleninu na zahradke...

ps:tie droty..kolovala na nete taka fotka predlzovacky z obchodu..

VK

« Odpověď #92 kdy: 13. 07. 2014, 13:43:46 »
Já osobně proti domácímu kutilství nic nemám, naopak, a pokud člověk může způsobit škodu, zranit nebo zabít jen sám sebe, tak ať kutí. Někdy to ale dělají lidé z důvodu, aby ušetřili, aniž by měli o obor nějaký zájem nebo hlubší vědomosti. A to není moc chytré, protože tím že překročí svoje kompetence nakonec způsobí, že pojišťovna nic nezaplatí, dostanou přísnější trest, a věc se prodraží několikanásobně oproti tomu, kdyby věc dělal profík. Takže pokud chce někdo kutit, ať to nedělá kvůli penězům.

Trident

« Odpověď #93 kdy: 13. 07. 2014, 13:55:28 »
1) Proste si porid nejaky u nas schvaleny relebox, ktery ti nekdo odborne nainstaluje treba i do zarizeni nebo ozvadece a ten bude mit galvanicky oddelene vyvedene spinaci vyvody na bezpecne napeti/proud na na napeti nebo sbernici do ktere uz muzes zasahovat.

2) Porid si levne spinane zasuvky v cesku a schovej si fakturu kdybys vyhorel. Bezdratovy spinac rozeber a pripoj na nej arduino. Bude to zcela elektricky oddelene a spinaci zasuvka by mela(jako u nas prodavany vyrobek) splnovat normy. Pokud vyhoris tak si to pojistovna vyridi s prodejcem a ses cisty. Vysilac ktery neni primo spojen se zarizenim nikdo resit nebude. A i kdyby ho nasli nelze dokazat pricinnou souvislost.

3) Nebo si porid spinane zasuvky od barevneho exotickeho operence, ktery vse ocertifikovane ma a prave je proto tak drahy.

Tyhle shieldy jsou tak dobre pro zeme ktere nemaji moc striktni zakony a pravidla. Pripadne je delal nekdo kdo se v tom moc nevyzna. Ja osobne bych je do domovni instalace nedaval. Relatko ti vyhori, chytne od toho zbytek a namisto usetrenych 5kkc budes mit skodu za dva melouny. Nebo se to smahne a cestou to nekoho prizabije.

Takze nevim co resis...

VK

« Odpověď #94 kdy: 13. 07. 2014, 14:15:06 »
Trident: musím uznat - konečně rozumné řešení.

Trident

« Odpověď #95 kdy: 13. 07. 2014, 15:22:53 »
Není žalobce, není soudce. Pokud si to skutečně kutíš pro svou potřebu a budeš to mít doma a nic se nestane, tak ti to asi nikdo nezakáže. Ale pokud se něco stane, tak to začne zajímat jak cajty (mám zkušenost, jednou jsem jako svědek podával vysvětlení - vypovídal jsem, že když se ta událost stala, jel jsem s traktorem a cajt se mne okamžitě ptal, jestli mám řidičák na traktor) jednak pojišťovnu, aby se mohla vykroutit z vyplacení pojistky.
Jenže pro řízení traktoru ze zákona potřebujete řidičák ("Řídit motorové vozidlo může pouze osoba, která je držitelem řidičského  oprávnění"). Ve smlouvě s pojišťovnou zase určitě máte ustanovení, že musíte udělat vše, co je v lidských nebo jiných silách, abyste škodě předešel. Ale celá tahle poddiskuse o "padesátce" vznikla z mého dotazu, který zákon mi jako soukromé osobě nařizuje řídit se "padesátkou" jako soukromé osobě třeba při té výměně žárovky. Tak nějak očekávám, že ta odpověď bude obsahovat číslo zákona, lomítko, rok vydání zákona ve Sbírce zákonů a zkratku "Sb.", podobně jako správná odpověď na otázku "Který zákon přikazuje zastavit na červenou" byla "361/2000 Sb.". Ale takovou odpověď jsem zatím nezaznamenal (přestože odpovědí bylo dost, i když jsem doufal, že odpověď na můj dotaz bude jedna nebo žádná, a v diskusi bude dál převládat téma ovládání 230 V pomocí Arduina, které mi připadá zajímavější).
Hrozne mne stve kdyz nekdo vytrhava neco z kontextu. Snizuje se tim na uroven novinaru casopisu Plesk! a nebo TV Noha. Z ktereho zakona je ta citovana veta? Paragraf 3 - Základní podminky ucasti na provozu na pozemních komunikacich. To pozemnich komunikacich je dulezite.
Jak jsem psal nize, tak za urcitych podminek nemusi mit ridicak k orbe ani traktorista. A pokud si budu blbnout s autem nebo motorkou na mem pozemku ,tak na to take nemusim mit ridicak. Vubec zadny. Jakmile vyjedu na ale vyjedu pozemni komunikaci tak mam ovsem pruser. Toto dava prostor autickarum plne se vyblbnout na okruzich,letistich, soukromych cestach. To dava prostor blbnout v motokarach ktere ani nejsou schvaleny k provozu na pozemnich komunikacich;)
Uz ani nebudu rozebirat to ze ne kazde vozidlo vybavene motorem je automaticky motorove vozidlo.

« Odpověď #96 kdy: 13. 07. 2014, 16:16:37 »
Jak jsem psal nize, tak za urcitych podminek nemusi mit ridicak k orbe ani traktorista.
S kým/čím a proč polemizuješ? Že si i bez řidičáku můžeš jezdit s motorkou na svým dvorku, to asi ví každej, ne? Akorát taková představa moc nedává smysl, nebo ty znáš někoho, kdo to dělá? A znáš nějaké ZD, které by najalo člověka bez řidičáku na řízení traktoru, přičemž by ho po silnici na pole a zpátky pokaždé dovezl někdo s řidičákem?

VK

« Odpověď #97 kdy: 13. 07. 2014, 16:28:30 »
A znáš nějaké ZD, které by najalo člověka bez řidičáku na řízení traktoru, přičemž by ho po silnici na pole a zpátky pokaždé dovezl někdo s řidičákem?

Doufám, že už to nikdo nečte. Jinak je Česká republika zas "bohatší" o pár imigrantů, a pár traktoristů bez práce.

Trident

« Odpověď #98 kdy: 13. 07. 2014, 19:42:02 »
Jak jsem psal nize, tak za urcitych podminek nemusi mit ridicak k orbe ani traktorista.
S kým/čím a proč polemizuješ? Že si i bez řidičáku můžeš jezdit s motorkou na svým dvorku, to asi ví každej, ne? Akorát taková představa moc nedává smysl, nebo ty znáš někoho, kdo to dělá? A znáš nějaké ZD, které by najalo člověka bez řidičáku na řízení traktoru, přičemž by ho po silnici na pole a zpátky pokaždé dovezl někdo s řidičákem?
Na okruzich nebo na letistich se normalne drandi. Na vlastni zodpovednost. Nektere dvorky jsou sakra velike takze mas moznost se v leccems projet. Odvazni rodice nechaji jezdit adolescenty v aute v uzavrenem arealu byvaleho JZD a podobne. Na dvorku take dava smysl obsluha bagriku pod dohledem bagristy(krasna prace, zadni kreteni jako v IT).
S tim traktorem. Tys nikdy nebyl na vesnici? Kdy tata pujci synovi traktor? Nebo sousedska vypomoc. Ono prave odsud je vetsina tech historek o traktoristech bez ridicaku. Pepek zapomene ze nema ridicak a vjede pokud mozno jeste ozraly na silnici.

« Odpověď #99 kdy: 13. 07. 2014, 19:43:04 »