Napsal jsem doslova, že "Výměnu žárovky může provádět každý, stejně jako zapojit spotřebič do zásuvky, to byste se právě dozvěděl z té vyhlášky a dalším elektro - vzděláním.". Takže oponujete něčemu, co jsem nenapsal, a vytrhujete věci z kontextu.
To jste to vylepšil. Takže abych se dozvěděl, že k výměně žárovky nepotřebuju znát vyhlášku a mít elektro vzdělání, potřebuju znát vyhlášku a mít elektro vzdělání.
Vyhláška č. 50/1978 Sb. nepopisuje ani jak vyměnit žárovku. Akorát praví, kdo ji může vyměňovat a jaké k tomu musí mít školení, vzdělání, praxi a orazítkovaný papír.
Ne, nepraví. Ta vyhláška praví, jaká musejí mít školení, papíry a vzdělání pracovníci, kteří to provádějí na něčí pokyn (např. zaměstnavatele). Nezapomínejte na to, že se to týká bezpečnosti práce (prací se nemyslí, že někdo něco dělá, ale práce jako zaměstnání nebo podobný vztah). Je to podobné, jako referentské zkoušky pro řízení firemních vozidel - ty také nemusíte mít, když si jedete soukromým autem na chalupu.
Osvědčení vyhlášky 50 vymysleli lidé, aby rychle rozpoznalo, kdo má vzdělání a praxi na výkon určité práce, a nemusela se třeba před každým nástupem do zaměstnání skládat zkouška.
Přesně tak. Primárně nejde o znalosti, ale kdo za co odpovídá. Předpokládá se, že dotyčný musí mít nějaké znalosti, aby mohl být odpovědný sám - ale neplatí opačná implikace, že když za něj podle vyhlášky musí odpovídat někdo jiný, on sám nic nezná.
Na druhou stranu, pokud je člověk tak dobrý, a má takovou praxi, proč by nezkusil získat alespoň výuční list, aby mohl vykonávat práci legálně?
Protože na to, aby si doma vyměnil vypínač nebo vyměnil osvětlení nepotřebuje výuční list.
Je to stejné, jako bych si nenechal vyoperovat slepák, i když by mi doktor tvrdil, že je vynikající zvěrolékař, a nejspíš by to i opravdu dokázal. Vzdělání a praxe se prostě dokazuje papíry, a ne čestným slovem.
Řekl bych, že praxe je rozmanitější. Nemocnice samozřejmě bude chtít od lékaře diplom, protože tím chrání sama sebe. Na malé říznutí si náplast dáte sám nebo někdo z rodiny, protože dokážete posoudit, že to není vážné a diplomovaný lékař k tomu není potřeba.