Neoprávněné podnikání je to i tehdy, když se jedná o jednorázovou záležitost
Nesmysl. Neoprávněné podnikání definuje jako trestný čin Tr. Zák., §251 (Neoprávněné podnikání) a jako přestupek Živnostenský zákon, 455/1991 Sb., §61 odst. 3 písm. a - přičemž je potřeba znát definici živnosti z §2: Živností je
soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.
Jednorázové a příležitostné výdělky se řídí Zákonem o dani z příjmů, 586/1992 Sb., §10, odst. 1 písm. a: Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména: a) příjmy z příležitostných činností
Neznalost vyhlášky nikoho nezabije, ale zabije ho absence dalších znalostí. A pokud člověk nemá vyhlášku (a tudíž odpovídající vzdělání), tak je velká pravděpodobnost, že ty znalosti nemá.
Tohle slyším často a mám podezření, že je v tom trochu snaha elektrikářů chránit si, aby jim laici nelezli do zelí (což je legitimní a já to ve svém oboru dělám taky).
Pokud bych chtěl jako laik do nějaké silnoproudé instalace zasahovat, nestačí mi prostě ten zmiňovaný
respekt - tj. nedělat nic, u čeho si nejsem jistý, že to dělám správně, a dodržení základních zásad?
V podstatě když nebudu obvody vytvářet (tam bych musel vědět, jaké mají být vzdálenosti kontaktů, síla vodičů apod.), tak mi stačí:
1. věc odpojit od proudu, když do ní šahám
2. několikrát si ověřit, co je živý vodič, co zem a co nulák - a několikrát si ověřit, že jsem každý vodič připojil na správnou svorku
3. používání svorek/relátek/vodičů atd., které jsou určené na daný proud
4. dvakrát ověřit, že je všechno dobře upevněné a že jsem věc správně zakrytoval
Jakou jinou tak zásadní informaci mi dá zkouška z padesátky (z hlediska bezpečnosti)?
(v žádném případě nechci práci se silnoproudem zlehčovat, je potřeba na to myslet, že je to smrtelné nebezpečí, ale zas na druhou stranu to není žádný jaderný inženýrství...)