Ovládání 220V pomocí Arduina

v

Re:Ovládání 220V pomocí Arduina
« Odpověď #60 kdy: 12. 07. 2014, 10:53:44 »
tak samovrazda je u nas zakazana v trestnim zakonu ..
  • Trestní zákon nic nezakazuje, ale definuje trestné činy a jak bude pachatel potrestán.
  • Trestná je účast na sebevraždě (jiného!) (§ 230).

Yarda

« Odpověď #61 kdy: 12. 07. 2014, 14:02:07 »
To se ale týká jenom zaměstnanců, ne? Pokud si budu něco kutit doma pro svou potřebu, tak mi to nikdo nezakazuje, ne?
Není žalobce, není soudce. Pokud si to skutečně kutíš pro svou potřebu a budeš to mít doma a nic se nestane, tak ti to asi nikdo nezakáže. Ale pokud se něco stane, tak to začne zajímat jak cajty (mám zkušenost, jednou jsem jako svědek podával vysvětlení - vypovídal jsem, že když se ta událost stala, jel jsem s traktorem a cajt se mne okamžitě ptal, jestli mám řidičák na traktor) jednak pojišťovnu, aby se mohla vykroutit z vyplacení pojistky.

« Odpověď #62 kdy: 12. 07. 2014, 14:51:23 »
Není žalobce, není soudce. Pokud si to skutečně kutíš pro svou potřebu a budeš to mít doma a nic se nestane, tak ti to asi nikdo nezakáže. Ale pokud se něco stane, tak to začne zajímat jak cajty (mám zkušenost, jednou jsem jako svědek podával vysvětlení - vypovídal jsem, že když se ta událost stala, jel jsem s traktorem a cajt se mne okamžitě ptal, jestli mám řidičák na traktor) jednak pojišťovnu, aby se mohla vykroutit z vyplacení pojistky.
Jenže pro řízení traktoru ze zákona potřebujete řidičák ("Řídit motorové vozidlo může pouze osoba, která je držitelem řidičského  oprávnění"). Ve smlouvě s pojišťovnou zase určitě máte ustanovení, že musíte udělat vše, co je v lidských nebo jiných silách, abyste škodě předešel. Ale celá tahle poddiskuse o "padesátce" vznikla z mého dotazu, který zákon mi jako soukromé osobě nařizuje řídit se "padesátkou" jako soukromé osobě třeba při té výměně žárovky. Tak nějak očekávám, že ta odpověď bude obsahovat číslo zákona, lomítko, rok vydání zákona ve Sbírce zákonů a zkratku "Sb.", podobně jako správná odpověď na otázku "Který zákon přikazuje zastavit na červenou" byla "361/2000 Sb.". Ale takovou odpověď jsem zatím nezaznamenal (přestože odpovědí bylo dost, i když jsem doufal, že odpověď na můj dotaz bude jedna nebo žádná, a v diskusi bude dál převládat téma ovládání 230 V pomocí Arduina, které mi připadá zajímavější).

M.

« Odpověď #63 kdy: 12. 07. 2014, 16:23:34 »
Odpověď na padesátku je o stranu zpět. Zákonem je nucena jen zaměstnancům a podnikajicím. Soukromá osoba si muže kutit doma co chce, může to dělat sousedovi jako výpomoc nebo i své dílo prodat a nikdo neřekne ani popel. Když se stane průser, tak to celé dělá na svoji odpovědnost. Zaměstnanec nebo osvč je na tom stejně, akorát má průser i v případě, že to dělá a nemá splnění kvalifikační požadavky dle padesátky. A je to i stejné z pohledu legislativy o bezpečném výrobků, legislativy o uvádění výrobků na trh a dalších...
Vynechávám některé specifické oblasti, beru jen běžnou elektrikařinu..

VK

« Odpověď #64 kdy: 12. 07. 2014, 18:46:55 »
Nevím, jestli to už někdo nenavrhoval, ale pokud to charakter zátěže dovolí, možná by lepší než relé bylo použití dvojice optotriak - triak a pod.
A ještě k té padesátce - něco by mělo být v zákoně 174/1968Sb. Ale hledat to nebudu...

« Odpověď #65 kdy: 12. 07. 2014, 19:27:40 »
A ještě k té padesátce - něco by mělo být v zákoně 174/1968Sb. Ale hledat to nebudu...
Ten zákon se ale nevztahuje na soukromé osoby.

v

« Odpověď #66 kdy: 12. 07. 2014, 20:54:59 »
"Řídit motorové vozidlo může pouze osoba, která je držitelem řidičského  oprávnění"

Ten zákon se jmenuje "Zákon o provozu na pozemních komunikacích" a týká se (kupodivu) jen provozu na pozemních komunikacích. Mimo ně nemá vůbec žádnou působnost.

VK

« Odpověď #67 kdy: 12. 07. 2014, 21:31:08 »
Ten zákon se ale nevztahuje na soukromé osoby.

Čísla jiných zákonů, než to co jsem uvedl, sice neznám, ale pokud by někdo chtěl svůj domácí elektrický výtvor prodávat, tak to bude neoprávněné podnikání, za což jsou slušné peněžité tresty (u vázané živnosti jsou sankce tuším 2x vyšší než u volné), a snad až 8 let natvrdo (a to jenom za podnikání, ne za nějakou újmu na zdraví).
Pokud to dotyčný jen někomu daruje, a toho to zabije, tak bych hádal na nějaké ublížení na zdraví s následkem smrti nebo tak nějak. No a pokud dotyčného jeho vlastní výtvor přizabije nebo zabije, to se asi zákonem neřeší, to asi řeší jenom pojišťovny ve smlouvě.

« Odpověď #68 kdy: 12. 07. 2014, 21:52:17 »
pokud by někdo chtěl svůj domácí elektrický výtvor prodávat, tak to bude neoprávněné podnikání
Podnikání by to bylo jedině tehdy, pokud by šlo o opakovanou nebo soustavnou činnost. A nemusí jít jen o výtvor, ta vyhláška se - pro ty, na které se vztahuje - týká i obyčejné výměny žárovky, ne?

Pokud to dotyčný jen někomu daruje, a toho to zabije, tak bych hádal na nějaké ublížení na zdraví s následkem smrti nebo tak nějak. No a pokud dotyčného jeho vlastní výtvor přizabije nebo zabije, to se asi zákonem neřeší, to asi řeší jenom pojišťovny ve smlouvě.
Nemyslím, že by neznalost zmíněné vyhlášky automaticky vedla k tomu, že by to lidi zabíjelo. Znám pár lidí, kteří už výměnu žárovky přežili.
V žádném případě netvrdím, že by se v elektrice měl někdo vrtat, aniž by tušil, co dělá. Zvlášť v takovémhle případě, kdy chce mít na jedné straně bezpečné napětí, je nutné vědět, za jakých podmínek to oddělení bezpečného napětí a 230 V funguje. Ale tvrdit, že je nutné mít zkoušku pomalu i na to, aby člověk mohl připojit spotřebič do zásuvky, to ničemu nepomůže.

VK

« Odpověď #69 kdy: 12. 07. 2014, 22:35:46 »
Ale tvrdit, že je nutné mít zkoušku pomalu i na to, aby člověk mohl připojit spotřebič do zásuvky, to ničemu nepomůže.

Neoprávněné podnikání je to i tehdy, když se jedná o jednorázovou záležitost, ale samozřejmě se přihlíží k délce provozování činnosti a k závažnosti. Ale protože se v tomto případě porušuje živnost vázaná, a jedná se o dost nebezpečnou věc, tak trest určitě malý nebude.

Neznalost vyhlášky nikoho nezabije, ale zabije ho absence dalších znalostí. A pokud člověk nemá vyhlášku (a tudíž odpovídající vzdělání), tak je velká pravděpodobnost, že ty znalosti nemá. Výměnu žárovky může provádět každý, stejně jako zapojit spotřebič do zásuvky, to byste se právě dozvěděl z té vyhlášky a dalším elektro - vzděláním. Já bych radil přistupovat k tomu s pokorou.

Ale aby úplně nezapadlo téma, ví někdo, jestli se dá k Arduinu koupit nějaký ten "triac shield"? Návodů je všude dost, ale nikdo to zdá se neprodává? Nebo možná špatně hledám.

« Odpověď #70 kdy: 13. 07. 2014, 09:10:14 »
Neoprávněné podnikání je to i tehdy, když se jedná o jednorázovou záležitost
Nesmysl. Neoprávněné podnikání definuje jako trestný čin Tr. Zák., §251 (Neoprávněné podnikání) a jako přestupek Živnostenský zákon, 455/1991 Sb., §61 odst. 3 písm. a - přičemž je potřeba znát definici živnosti z §2: Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.

Jednorázové a příležitostné výdělky se řídí Zákonem o dani z příjmů, 586/1992 Sb., §10, odst. 1 písm. a: Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména: a) příjmy z příležitostných činností

Neznalost vyhlášky nikoho nezabije, ale zabije ho absence dalších znalostí. A pokud člověk nemá vyhlášku (a tudíž odpovídající vzdělání), tak je velká pravděpodobnost, že ty znalosti nemá.
Tohle slyším často a mám podezření, že je v tom trochu snaha elektrikářů chránit si, aby jim laici nelezli do zelí (což je legitimní a já to ve svém oboru dělám taky).

Pokud bych chtěl jako laik do nějaké silnoproudé instalace zasahovat, nestačí mi prostě ten zmiňovaný respekt - tj. nedělat nic, u čeho si nejsem jistý, že to dělám správně, a dodržení základních zásad?

V podstatě když nebudu obvody vytvářet (tam bych musel vědět, jaké mají být vzdálenosti kontaktů, síla vodičů apod.), tak mi stačí:
1. věc odpojit od proudu, když do ní šahám
2. několikrát si ověřit, co je živý vodič, co zem a co nulák - a několikrát si ověřit, že jsem každý vodič připojil na správnou svorku
3. používání svorek/relátek/vodičů atd., které jsou určené na daný proud
4. dvakrát ověřit, že je všechno dobře upevněné a že jsem věc správně zakrytoval

Jakou jinou tak zásadní informaci mi dá zkouška z padesátky (z hlediska bezpečnosti)?

(v žádném případě nechci práci se silnoproudem zlehčovat, je potřeba na to myslet, že je to smrtelné nebezpečí, ale zas na druhou stranu to není žádný jaderný inženýrství...)

« Odpověď #71 kdy: 13. 07. 2014, 09:18:20 »
Neoprávněné podnikání je to i tehdy, když se jedná o jednorázovou záležitost
Není. Živnostenský zákon: Živností je soustavná činnost...

Neznalost vyhlášky nikoho nezabije, ale zabije ho absence dalších znalostí. A pokud člověk nemá vyhlášku (a tudíž odpovídající vzdělání), tak je velká pravděpodobnost, že ty znalosti nemá.
Na to, jak má vypadat běžný rozvod v bytě nebo rodinném domě, není potřeba velkých znalostí.

Výměnu žárovky může provádět každý, stejně jako zapojit spotřebič do zásuvky, to byste se právě dozvěděl z té vyhlášky
Takže znalost vyhlášky je potřeba, abych věděl, proč ji znát nepotřebuju? (Jinak to v té vyhlášce samozřejmě není, ta vyhláška řeší prakticky jen delegování odpovědnosti při práci na elektrických zařízeních.)

Jakou jinou tak zásadní informaci mi dá zkouška z padesátky (z hlediska bezpečnosti)?
Že elektrický proud může zabíjet, takže máte dělat jen to, na co vám stačí znalosti, případně pod dozorem a podle pokynů někoho, kdo ty znalosti má.

« Odpověď #72 kdy: 13. 07. 2014, 09:20:37 »
Že elektrický proud může zabíjet, takže máte dělat jen to, na co vám stačí znalosti, případně pod dozorem a podle pokynů někoho, kdo ty znalosti má.
To jsem psal nad tím: "nedělat nic, u čeho si nejsem jistý, že to dělám správně"

pkgng

« Odpověď #73 kdy: 13. 07. 2014, 09:58:17 »
Hele, když už se tu řeší ta odborná způsobilost, pamatujete si ješte na starý časy, kdy v PC AT byl na čelním panelu vypínač napájení 220V? Tehdy "dělat hardware" mohla jen "vyvolená" skupina ajťáků, kteří měli to správné vzdělání a "vyhlášku". Ostatní, kteří byli původní profesí třeba matematici, na to sahat nesměli, takže instalovali MS-DOS a programovali ve FoxPro nebo Clipperu.

Trident

« Odpověď #74 kdy: 13. 07. 2014, 10:40:14 »
Hele, když už se tu řeší ta odborná způsobilost, pamatujete si ješte na starý časy, kdy v PC AT byl na čelním panelu vypínač napájení 220V? Tehdy "dělat hardware" mohla jen "vyvolená" skupina ajťáků, kteří měli to správné vzdělání a "vyhlášku". Ostatní, kteří byli původní profesí třeba matematici, na to sahat nesměli, takže instalovali MS-DOS a programovali ve FoxPro nebo Clipperu.

Resilo se to praci pod dohledem a podepsanim papiru. Tusim paragrafy 3 nebo 4 vyhlasky 50. Na 5 uz musel byt vyucnak.
Chtel jsem si i udelat normalni 50, ale tehdy na to byly strasne opruzy jako delat si dalsi stredni skolu nebo dodelat nedodelanou VS. Dneska uz to snad jde cestou rekvalifikace->zkouska.