Nesmysl. Neoprávněné podnikání definuje jako trestný čin Tr. Zák., §251 (Neoprávněné podnikání) a jako přestupek Živnostenský zákon, 455/1991 Sb., §61 odst. 3 písm. a - přičemž je potřeba znát definici živnosti z §2: Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.
Tak já nevím, jestli tohle ještě platí, nebo jakým způsobem se to vykládá, ale:
HLAVA II NEOPRÁVNĚNÉ PODNIKÁNÍ, §61
- Neoprávněným podnikáním je provozování činnosti, která je předmětem živnosti, bez živnostenského oprávnění pro tuto živnost.
- Za neoprávněné podnikání se považuje i jednorázové a nahodilé provozování živnosti po dobu jejího pozastavení podle § 58 odst. 2 až 4.
Možná to tedy platí jen tehdy, pokud člověk živnost měl, a potom ji pozastavil, ale jestli je to správný výklad...
Jinak pokud někdo prodá potenciálně nebezpečné elektrické zařízení, aniž by na to měl oprávnění, asi to nebude jen o daních a podobně, ale také o obecném ohrožení. Ale jinak se toho nebojte, a směle do podnikání. Nejlepší by bylo prodávat něco pro děti - jsou často navlhlé, mají tenkou kůži, takže dobře vodí :-)
Neznalost vyhlášky nikoho nezabije, ale zabije ho absence dalších znalostí. A pokud člověk nemá vyhlášku (a tudíž odpovídající vzdělání), tak je velká pravděpodobnost, že ty znalosti nemá.
Tohle slyším často a mám podezření, že je v tom trochu snaha elektrikářů chránit si, aby jim laici nelezli do zelí (což je legitimní a já to ve svém oboru dělám taky).
Zaprvé, vlastnit vyhlášku a příslušný paragraf není jen o vědomostech, ale také o praxi. Člověk může být Einstein, ale pokud nemá praxi, tak se třeba zapomene a špatně se opře, nevědomky sáhne kam nemá, nebo něco neprovede tak, jak by měl, protože se nesoustředil (zazvonil telefon atd.). Praxe většinu těchto věcí odstraní, protože je člověk udělá automaticky.
Zadruhé, i já jsem dlooouhou dobu pracoval bez vyhlášky, přežil jsem to (i ostatní) a myslel jsem si, co všechno umím. Myslet si, že dodržením 2-3 zásad jsem všechno vychytal, a nemůže se nic stát, je přesně ten druh sebevědomí, který nakonec vede k průseru (já měl alespoň koho se zeptat). Teprve v průběhu doplňování vzdělání jsem zjistil, že vlastně neumím skoro nic. Takže učení-se a následné získání vyhlášky rozhodně nebyl ztracený čas. Doufám, že si časem budete ještě jistější a uděláte si i elektroinstalaci v koupelně nebo v kuchyni, nebo dětem spravíte zdroj v počítači. Ono to opravdu žádné jaderné inženýrství není.