Ovládání 220V pomocí Arduina

VK

Re:Ovládání 220V pomocí Arduina
« Odpověď #75 kdy: 13. 07. 2014, 10:53:57 »
Nesmysl. Neoprávněné podnikání definuje jako trestný čin Tr. Zák., §251 (Neoprávněné podnikání) a jako přestupek Živnostenský zákon, 455/1991 Sb., §61 odst. 3 písm. a - přičemž je potřeba znát definici živnosti z §2: Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.

Tak já nevím, jestli tohle ještě platí, nebo jakým způsobem se to vykládá, ale:

HLAVA II NEOPRÁVNĚNÉ PODNIKÁNÍ, §61
  • Neoprávněným podnikáním je provozování činnosti, která je předmětem živnosti, bez živnostenského oprávnění pro tuto živnost.
  • Za neoprávněné podnikání se považuje i jednorázové a nahodilé provozování živnosti po dobu jejího pozastavení podle § 58 odst. 2 až 4.

Možná to tedy platí jen tehdy, pokud člověk živnost měl, a potom ji pozastavil, ale jestli je to správný výklad...

Jinak pokud někdo prodá potenciálně nebezpečné elektrické zařízení, aniž by na to měl oprávnění, asi to nebude jen o daních a podobně, ale také o obecném ohrožení. Ale jinak se toho nebojte, a směle do podnikání. Nejlepší by bylo prodávat něco pro děti - jsou často navlhlé, mají tenkou kůži, takže dobře vodí :-)

Neznalost vyhlášky nikoho nezabije, ale zabije ho absence dalších znalostí. A pokud člověk nemá vyhlášku (a tudíž odpovídající vzdělání), tak je velká pravděpodobnost, že ty znalosti nemá.
Tohle slyším často a mám podezření, že je v tom trochu snaha elektrikářů chránit si, aby jim laici nelezli do zelí (což je legitimní a já to ve svém oboru dělám taky).

Zaprvé, vlastnit vyhlášku a příslušný paragraf není jen o vědomostech, ale také o praxi. Člověk může být Einstein, ale pokud nemá praxi, tak se třeba zapomene a špatně se opře, nevědomky sáhne kam nemá, nebo něco neprovede tak, jak by měl, protože se nesoustředil (zazvonil telefon atd.). Praxe většinu těchto věcí odstraní, protože je člověk udělá automaticky.

Zadruhé, i já jsem dlooouhou dobu pracoval bez vyhlášky, přežil jsem to (i ostatní) a myslel jsem si, co všechno umím. Myslet si, že dodržením 2-3 zásad jsem všechno vychytal, a nemůže se nic stát, je přesně ten druh sebevědomí, který nakonec vede k průseru (já měl alespoň koho se zeptat). Teprve v průběhu doplňování vzdělání jsem zjistil, že vlastně neumím skoro nic. Takže učení-se a následné získání vyhlášky rozhodně nebyl ztracený čas. Doufám, že si časem budete ještě jistější a uděláte si i elektroinstalaci v koupelně nebo v kuchyni, nebo dětem spravíte zdroj v počítači. Ono to opravdu žádné jaderné inženýrství není.

« Odpověď #76 kdy: 13. 07. 2014, 11:08:57 »
Možná to tedy platí jen tehdy, pokud člověk živnost měl, a potom ji pozastavil, ale jestli je to správný výklad...
Spíš je tam klíčové to "je předmětem živnosti". Náhodný přivýdělek předmětem živnosti není, proto ta citace ze Zákona o daní z příjmů.

Jinak pokud někdo prodá potenciálně nebezpečné elektrické zařízení, aniž by na to měl oprávnění, asi to nebude jen o daních a podobně, ale také o obecném ohrožení. Ale jinak se toho nebojte, a směle do podnikání.
Pokud máte nějaký správný názor a zdůvodňujete ho neplatnými argumenty, může někdo dojít k závěru, že je to neplatný názor. A právě proto ty věci pro děti prodávat. Což nikdo z nás nechce. Proto je potřeba argumentovat pravdivě a platně.

Zaprvé, vlastnit vyhlášku a příslušný paragraf není jen o vědomostech, ale také o praxi.
Ok, to beru. Potom ale opět: neargumentujme "vyhláškou", argumentujme praxí.

nebo něco neprovede tak, jak by měl, protože se nesoustředil (zazvonil telefon atd.)
Nevím, jestli proti tomuhle nějaká vyhláška pomůže...

Myslet si, že dodržením 2-3 zásad jsem všechno vychytal, a nemůže se nic stát, je přesně ten druh sebevědomí, který nakonec vede k průseru
Já jsem se na to PTAL. Byla to otázka: jestliže jsou podmínky takové a takové a dodržím zásady takové a takové, v čem je riziko? Bylo by fajn, kdybyste mohl odpovědět konkrétně, co v tom seznamu chybí. Nekonkrétní řeči "vede to k průseru" jsou o ničem a nikomu nepomůžou.

Doufám, že si časem budete ještě jistější a uděláte si i elektroinstalaci v koupelně nebo v kuchyni, nebo dětem spravíte zdroj v počítači. Ono to opravdu žádné jaderné inženýrství není.
To je ale třeba na svépomocných stavbách naprosto běžné - elektrikář řekne, co se má udělat, z jakého materiálu, ukáže, jakým způsobem a laik si to udělá sám. Opět: aniž bych chtěl mít přehnané sebevědomí, když to trochu zlehčím: nevím, co je v domovní instalaci tak zásadně složitého - opět jde víceméně jenom o to, spojovat dohromady vždycky jenom dráty stejné barvy a u zásuvky nedat hnědý drát na svorku N...

VK

« Odpověď #77 kdy: 13. 07. 2014, 11:14:15 »

Výměnu žárovky může provádět každý, stejně jako zapojit spotřebič do zásuvky, to byste se právě dozvěděl z té vyhlášky
Takže znalost vyhlášky je potřeba, abych věděl, proč ji znát nepotřebuju? (Jinak to v té vyhlášce samozřejmě není, ta vyhláška řeší prakticky jen delegování odpovědnosti při práci na elektrických zařízeních.)

Napsal jsem doslova, že "Výměnu žárovky může provádět každý, stejně jako zapojit spotřebič do zásuvky, to byste se právě dozvěděl z té vyhlášky a dalším elektro - vzděláním.". Takže oponujete něčemu, co jsem nenapsal, a vytrhujete věci z kontextu.

Ale znovu: aby úplně nezapadlo původní téma, ví někdo, jestli se dá k Arduinu koupit nějaký ten "triac shield"? Návodů je všude dost, ale nikdo to zdá se neprodává? Nebo možná špatně hledám.

Trident

« Odpověď #78 kdy: 13. 07. 2014, 11:33:04 »
To se ale týká jenom zaměstnanců, ne? Pokud si budu něco kutit doma pro svou potřebu, tak mi to nikdo nezakazuje, ne?
Není žalobce, není soudce. Pokud si to skutečně kutíš pro svou potřebu a budeš to mít doma a nic se nestane, tak ti to asi nikdo nezakáže. Ale pokud se něco stane, tak to začne zajímat jak cajty (mám zkušenost, jednou jsem jako svědek podával vysvětlení - vypovídal jsem, že když se ta událost stala, jel jsem s traktorem a cajt se mne okamžitě ptal, jestli mám řidičák na traktor) jednak pojišťovnu, aby se mohla vykroutit z vyplacení pojistky.
Ridicak na traktor neni predmetem rizeni a on si to muze zjistit. Jina vec by byla kdyby k dane udalosti doslo v souvislosti s tim ze jsi ridil traktor.
At si to zjisti sam pokud ho to zajima, pripadne pojistovnu. Jet traktorem neznamena automaticky ridit traktor. A udat osobu blizkou ktera byla ridicem taky po tobe nemuze chtit, nebot v souvislosti s tim nedoslo ke spachani prestupku. Stejne si potrebna opravneni zjisti pokud to bude chtit aby zjistil jestli mu nekecas, nebot za lzivou vypoved te plnym pravem muze dale popotahovat.

Ridicak na traktor nemusis mit vzdy! V pripade ze je ti pristaven na soukromy pozemek jako napr. pole mimo pozemni a ucelove komunikace(tady bacha, radu soukromych pozemku krizuji), tak traktor ridis legalne.
Samozrejme pak je to jine s odpovednosti za skody, nehlede na to ze se na tebe stale jako na ridice(byt mimo pozemni komunikace) vztahuje zakon o

Krom toho pokud jde o male zahradni traktory/ridery tak netreba specialni ridicske opravneni nebot ani nejsou urcene k provozu na pozemnich komunikacich. Takze bych se radsi ani neprasknul;)

VK

« Odpověď #79 kdy: 13. 07. 2014, 11:34:12 »
Ok, to beru. Potom ale opět: neargumentujme "vyhláškou", argumentujme praxí.

Legální získání osvědčení vyhlášky = praxe.

nebo něco neprovede tak, jak by měl, protože se nesoustředil (zazvonil telefon atd.)
Nevím, jestli proti tomuhle nějaká vyhláška pomůže...

Jak jsem psal, člověka s praxí by to nerozhodilo, protože spoustu věcí dělá automaticky.

Myslet si, že dodržením 2-3 zásad jsem všechno vychytal, a nemůže se nic stát, je přesně ten druh sebevědomí, který nakonec vede k průseru
Já jsem se na to PTAL. Byla to otázka: jestliže jsou podmínky takové a takové a dodržím zásady takové a takové, v čem je riziko? Bylo by fajn, kdybyste mohl odpovědět konkrétně, co v tom seznamu chybí. Nekonkrétní řeči "vede to k průseru" jsou o ničem a nikomu nepomůžou.

Ono se nepomůže ptát, protože člověk neví na co (když nemá znalosti). Nejlepší je, když to člověku někdo zkušený předvede. Napsal jsem, že jsem se měl koho zeptat, ale ve skutečnosti jsem myslel tohle.

Doufám, že si časem budete ještě jistější a uděláte si i elektroinstalaci v koupelně nebo v kuchyni, nebo dětem spravíte zdroj v počítači. Ono to opravdu žádné jaderné inženýrství není.
To je ale třeba na svépomocných stavbách naprosto běžné - elektrikář řekne, co se má udělat, z jakého materiálu, ukáže, jakým způsobem a laik si to udělá sám. Opět: aniž bych chtěl mít přehnané sebevědomí, když to trochu zlehčím: nevím, co je v domovní instalaci tak zásadně složitého - opět jde víceméně jenom o to, spojovat dohromady vždycky jenom dráty stejné barvy a u zásuvky nedat hnědý drát na svorku N...

Na těch stavbách to nakonec kontroluje revizák. Pokud si něco zbastlíte, zvete si revizního technika?

VK

« Odpověď #80 kdy: 13. 07. 2014, 11:36:25 »
Mělo tam být: Legální získání osvědčení vyhlášky a příslušného paragrafu = praxe.

A bude mít někdo příspěvek k tomu triac shieldu?

« Odpověď #81 kdy: 13. 07. 2014, 11:37:38 »
Ono se nepomůže ptát, protože člověk neví na co (když nemá znalosti). Nejlepší je, když to člověku někdo zkušený předvede. Napsal jsem, že jsem se měl koho zeptat, ale ve skutečnosti jsem myslel tohle.
Ok, takže konkrétní odpověď, co je k těm základním zásadám potřeba navíc, se nedozvím. Beru na vědomí. Ostatně jsem to čekal :)

Na těch stavbách to nakonec kontroluje revizák. Pokud si něco zbastlíte, zvete si revizního technika?
Přečtěte si pozorně[ji], na co jsem reagoval.

« Odpověď #82 kdy: 13. 07. 2014, 11:39:47 »
Legální získání osvědčení vyhlášky a příslušného paragrafu = praxe.
vyhláška = praxe: FALSE
vyhláška -> praxe: TRUE
praxe -> vyhláška: FALSE

ocel = kov: FALSE
ocel -> kov: TRUE
kov -> ocel: FALSE

Mirek

« Odpověď #83 kdy: 13. 07. 2014, 12:05:01 »
Legální získání osvědčení vyhlášky a příslušného paragrafu = praxe.
vyhláška = praxe: FALSE
vyhláška -> praxe: TRUE
praxe -> vyhláška: FALSE

ocel = kov: FALSE
ocel -> kov: TRUE
kov -> ocel: FALSE

Radoby poutave prezentovane. Ale nesedi to s realitou. Vypada to, ze nemas konkretni predstavu o tom, jaka je vazba konkretnich paragrafu vyhlasky a praxe a rozsahu cinnosti, ktere jsi opravnen vykonavat.

« Odpověď #84 kdy: 13. 07. 2014, 12:07:40 »
Radoby poutave prezentovane. Ale nesedi to s realitou. Vypada to, ze nemas konkretni predstavu o tom, jaka je vazba konkretnich paragrafu vyhlasky a praxe a rozsahu cinnosti, ktere jsi opravnen vykonavat.
Chtel jsem jen naznacit, ze pokud to, co rozhoduje o (ne)bezpecnosti, je praxe, tak potom praxi muze mit i clovek, ktery nema vyhlasku.

VK

« Odpověď #85 kdy: 13. 07. 2014, 12:17:20 »
Příl.1 Nejkratší praxe požadovaná pro pracovníky uvedené
a) v § 6 činnost vzdělání praxe11) na elektrických do 1000 V vyučení, SO, ÚSO, VŠ 1 rok zařízeních nad 1000 V vyučení, SO, ÚSO, VŠ 2 roky na hromosvodech zaškolení 6 měsíců vyučení, SO, ÚSO, VŠ 3 měsíce
b) v § 7 činnost vzdělání praxe11) na elektrických do 1000 V vyučení, 2 roky zařízeních SO, ÚSO, VŠ 1 rok nad 1000 V vyučení 3 roky SO, ÚSO, VŠ 2 roky na hromosvodech zaškolení 1 rok vyučení, SO ÚSO, VŠ 6 měsíců
c) v § 8 činnost vzdělání praxe na elektrických do 1000 V vyučení, SO 6 roků zařízeních ÚSO 4 roky VŠ 2 roky nad 1000 V vyučení, SO 7 roků ÚSO 5 roků VŠ 3 roky na hromosvodech vyučení 2 roky SO, ÚSO, VŠ 6 měsíců
d) v § 9 činnost vzdělání praxe12) v objektech třídy A B C na elektrických strojů vyučení, SO 4 7 - zařízeních přístrojů ÚSO 3 5 5 a rozvaděčů VŠ 2 3 3 do 1000 V vyučení, SO 7 9 - včetně ÚSO 5 7 7 hromosvodů VŠ 3 5 5 bez omezení vyučení, SO 8 9 - napětí včetně ÚSO 6 7 7 hromosvodů VŠ 4 5 5 na hromosvodech vyučení, SO 3 5 5 ÚSO, VŠ 1 2 2 ------------------------------------------------------------------ 11) Z celkové praxe musí být absolvován alespoň jeden rok na elektrických zařízeních příslušného druhu a napětí (§ 13 odst. 1). Pokud je požadovaná praxe pro činnost na hromosvodech kratší než 1 rok, stačí tato kratší praxe. 12) Z celkové praxe musí být absolvována alespoň polovina u elektrických zařízení, u kterých je požadována nejvyšší odborná kvalifikace pro provádění revizí. Je-li tato polovina delší než dva roky, stačí tyto dva roky.

Zdroj: http://www.tzb-info.cz/pravni-predpisy/vyhlaska-c-50-1978-sb-ceskeho-uradu-bezpecnosti-prace-a-ceskeho-banskeho-uradu-o-odborne-zpusobilosti-v-elektrotechnice

Teď mne napadlo, udělám si hromosvod. Je to jenom takový pokroucený drát, nic na tom není :-)

Ale vážně, mohl by napsat někdo k tématu "Ovládání 220V pomocí Arduina", respektive k tomu, zda se dá koupit "triac shield"?

Yarda

« Odpověď #86 kdy: 13. 07. 2014, 12:27:36 »
Jen pro informaci - pro ty co se s tím nesetkali:
Vyhláška č. 50/1978 Sb. nepopisuje ani jak vyměnit žárovku. Akorát praví, kdo ji může vyměňovat a jaké k tomu musí mít školení, vzdělání, praxi a orazítkovaný papír.
Třeba tady:
http://www.tzb-info.cz/pravni-predpisy/vyhlaska-c-50-1978-sb-ceskeho-uradu-bezpecnosti-prace-a-ceskeho-banskeho-uradu-o-odborne-zpusobilosti-v-elektrotechnice
Konkrétně jak udělat ovládání 220 (resp 230)V z arduina se tam nedočtete. Že to zařízení musí mít určitou elektrickou pevnost, izolační odpor atd. aby mohlo být považované za bezpečné se musí nastudovat jinde. O EMC nemluvě, ale to je zase podle něčeho jiného.

« Odpověď #87 kdy: 13. 07. 2014, 12:32:33 »
Teď mne napadlo, udělám si hromosvod.
Nebo malý jaderný reaktor.

No nic, věcná debata zjevně už nehrozí :(

VK

« Odpověď #88 kdy: 13. 07. 2014, 13:03:21 »
Triac shield se neuchytil, tak už asi ne.

Takže už jen shrnu předchozí debatu - můj názor je následující: Osvědčení vyhlášky 50 vymysleli lidé, aby rychle rozpoznalo, kdo má vzdělání a praxi na výkon určité práce, a nemusela se třeba před každým nástupem do zaměstnání skládat zkouška. Neznamená to automaticky, že by takový člověk věděl nebo uměl něco víc, než člověk bez něj. Na druhou stranu, pokud je člověk tak dobrý, a má takovou praxi, proč by nezkusil získat alespoň výuční list, aby mohl vykonávat práci legálně? Proto se na takového člověka dívám s (myslím pochopitelnou) nedůvěrou. Je to stejné, jako bych si nenechal vyoperovat slepák, i když by mi doktor tvrdil, že je vynikající zvěrolékař, a nejspíš by to i opravdu dokázal. Vzdělání a praxe se prostě dokazuje papíry, a ne čestným slovem.

« Odpověď #89 kdy: 13. 07. 2014, 13:12:56 »
pokud je člověk tak dobrý, a má takovou praxi, proč by nezkusil získat alespoň výuční list, aby mohl vykonávat práci legálně?
Nebavíme se přece vůbec o tom, kdo se tím může živit. Bavíme se o tom, jaké riziko hrozí člověku, který hnědý drát připojí do svorky L, modrý do svorky N, žlutozelený do svorky se značkou uzemnění, pak tu věc zakrytuje a připojí do zásuvky.

Je to stejné, jako bych si nenechal vyoperovat slepák, i když by mi doktor tvrdil, že je vynikající zvěrolékař, a nejspíš by to i opravdu dokázal. Vzdělání a praxe se prostě dokazuje papíry, a ne čestným slovem.
Není to stejné, je v tom víc rozdílného než podobného.