Už som do tejto témy ani nechcel písať, ale nedalo mi:
1. Včera po dlhom čase som išiel na root z mobilu a vyskočila na mňa reklama cez celý displej na nejakú kartu Diners Club alebo čo to bolo, ktorá bola navyše animovaná. Jedna hore, jedna dole. Alebo, rovnako veľká, reklama na povinné poistenie auta. Načítanie stránky to spomalilo. Pamätám si, že kedysi tam bol taký decentný prúžok s reklamou od Google. Ten prúžok od Google ma nerušil, toto hodnotím ako otrasné (a ako animovaná grafika to pravdepodobne zožralo viac dát). Dnes som to preklikol znova a je to tam furt, jedna obluda hore a jedna dole. Výsledok: z mobilu na roota už nebudem chodiť, nestojí mi to za ani za to, aby som to blokoval (ten prúžok od Google som nikdy nijako neriešil, ani na webových stránkach ani v aplikáciách), používal som to počas transportu, tak teraz budem počas transportu robiť/čítať niečo iné. Predtým boli zo mňa aspoň nejaké malé peniaze za zobrazenie mobilnej reklamy, teraz nebudú žiadne...
2. Je mi jasné, že nejaká reklama na roote byť musí. Platby od čitateľov skrátka nedokážu zafinancovať celé fungovanie root-a, to je fakt a beriem to na vedomie (aj keď dobrovoľné príspevky by mohli tvoriť nejaký bonus navyše, kým zamykanie článkov by podľa mňa bolo kontraproduktívne). Lenže zvýšené percento blokovačov na root-e je tiež fakt a to zase musí zobrať na vedomie iinfo. Teda oni to zjavne na vedomie zobrali, ale to čo sa s tým rozhodli urobiť (žltý prúžok), bolo len poštuchanie do osieho hniezda - pretože ten rozdiel medzi percentom blokujúcich návštevníkov roota a percentom blokujúcich návštevníkov iných stránok iinfo sú práve ľudia, ktorí tak konajú zámerne (ak si niekto nainštaloval Adblock/NoScript/Ghostery, tak to snáď bola reakcia na niečo, asi nikto z čitateľov root-a si neinštaluje rôzne doplnky do prehliadača len tak halabala)... a žltý prúžok ich neprinúti prehodnotiť ich rozhodnutie (ale môže ich to znechutiť natoľko, že na root prestanú chodiť - pomer blokovačov sa tým síce zníži, ale zisky z reklamy sa rozhodne nezvýšia, no ale možno aj toto niekto marketingovo vykomunikuje ako úspešný výsledok). A neprinúti ich ani to, že ich tuto v diskusii niekto demagogicky označí za čierneho pasažiera (šmejda, zlodeja, paranoika, atď).
Pár ľudí tu v diskusii síce napísalo, že reklamy na root-e po tejto výzve povolili. Ale to nie sú tí, ktorí ju blokujú zámerne a nekompromisne (teda nie práve z tej skupiny, ktorou sa odlišuje obecenstvo root-a od čitateľov iných serverov) a rovnako by povolili reklamu pre hocijaký iný server, ktorý by ich poprosil (či už žltým prúžkom, alebo inak).
3. Tiež si už nejakú dobu myslím, že root má mierne klesajúcu úroveň: správičky sú väčšinou taký techno-bulvár (ale áno, aj ja si to prečítam, ale vôbec by mi nechýbalo, ak by také neboli), z článkov sa síce tematicky dá vybrať, ale ich kvalita je silne kolísavá (hlavne články typu "čo prináša Ubuntu XY" alebo "novinky v browseri ABC", prípadne "zahrajte si hru KLM", kde občas bývajú aj užitočné informácie, ale často je to len vata s obrázkami) a do toho časté gramatické či štylistické chyby... na jednej strane je chvályhodné, že na root-e publikujú aj noví autori, ktorým to ešte až tak dobre nejde, ale s takými by (po jazykovej stránke) mala snáď viac pracovať redakcia a nepustiť nekvalitný článok do vydania.
Mohol by som si túto kritiku nechať pre seba... a doteraz som na kvalitu ani nepindal. Ale táto žltá lišta vo mne dotvorila pocit, že root sa nachádza v kríze, akoby hlavným cieľom redakcie už nebolo publikovať, ale čisto len tvoriť zisk (ktorý generuje práve reklama). Nič proti zisku, samozrejme. Každý sa nejako musí živiť a vôbec nič nie je zlé na tom, ak sa niekto živí (a tým samozrejme nemyslím holé prežívanie, ale normálny život) publikovaním. Ale keď niekto chodí do práce čisto len kvôli peniazom a inak ho to vôbec nebaví, tak aj výsledky tej práce potom tak vyzerajú, je to jednoducho cítiť.
Zaznelo to v rôznych formách, aj v tejto diskusii aj predtým. Teda evidentne nie som sám, v kom narastá ten pocit, že hlavným zmyslom root-a (už momentálne) nie je písať zaujímavé články (a uživiť sa tým), ale len zabezpečiť dobré miesto pre zobrazenie reklamy. A reklamné agentúry sú tým žralokom, ktorý zožerie väčšinu zisku takto vygenerovaného, redakcii podhodí pár ohlodaných koštiaľov a ide sa ďalej (v podstate identický mechanizmus, akým hypermarkety držia pod krkom drobných výrobcov potravín). A ešte je do toho reťazca zakomponovaný medzičlánok iinfo, ktorý zväčšuje tlak na root-a (tým, že porovnáva neporovnateľné, teda pomer blokovačov na jednotlivých serveroch), šéfredaktor root-a chodí na porady iinfo a potom namiesto obsahu rieši žlté lišty...
Nijako mi nepomôže, ak tomu žralokovi hodím viac mäsa. Root-ovi to možno krátkodobo pomôže, ale v dlhodobom horizonte nie, práve naopak, pretože žralok bude len silnejší, pažravejší, bezohľadnejší a agresívnejší (a bude mať väčšie zásoby pre prípad, že by sa viac ľudí naraz rozhodlo, že ho skúsi vyhladovať).
Skrátka sa mi zdá, že z nejakého rovnovážneho symbiotického stavu (redakcia má zisk, baví ju to a uživí sa, čitatelia si prečítajú, niekto si reklamu zablokuje, niekto nie, reklamné agentúry tiež majú nejaký zisk) je tu snaha sa dostať do stavu silne nerovnovážneho, kde profituje len jedna strana (redakcia bude prežívať len zo zotrvačnosti, stane sa len bábkou v rukách reklamných agentúr ktoré zhltnú väčšinu zisku, no a čitatelia budú úplne nepodstatní, hlavne aby ich bolo čo najviac takých, čo zobrazujú reklamu). A to sa mi nepáči nielen z môjho lokálneho pohľadu čitateľa (ako jednej zo zainteresovaných strán), ale ani z globálneho odosobneného pohľadu (kam tento trend smeruje).