Anonymita snad něco mění na validitě informace?
Samozřejmě. Protože kdybych já blokoval reklamu a pod svým jménem slíbil, že budu platit, iinfo zainvestuje do nějakého platebního řešení a já bych potom neplatil (takže výsledek by byla ještě větší ztráta), tak bych neměl tu drzost jít na příštím LinuxAltu s Petrem na pivo a dělat jakože nic. Ovšem jako anonym můžu slíbit cokoli, nedodržet nic a vůbec nic se neděje. Přinejhorším si změním nick no... Říká se tomu sociální kontrola a v rozumné míře je to pro společnost hodně důležitá věc.
Ostatně nevím o tom, že by někdo z majitelů webu vyzýval blokující k odchodu.
Však to jsem ani neřekl. Ty jsi vytáhl morální rovinu ("budu platit pro svůj dobrý pocit") a já jsem dodal, že
tak, jak jsou věci teď, existují dvě morálně čisté varianty: 1. číst a neblokovat 2. nečíst
Jestliže někdo čte a blokuje a ještě se tím chlubí a všemožně stupidně to obhajuje, tak prostě jedná amorálně - a já nemám sebemenší důvod mu věřit, že se zavedením platební brány najednou prožije osvícení a začne se vůči iinfo chovat morálně.
jsem nemorální člověk podle Mirka Prýmka
Nejsi nemorální
člověk. Ale konzumovat a přes opakované slušné prosby kašlat na toho, kdo obsah produkuje, je nemorální
čin. Což není žádná tragedie, i spravedlivý sedmkrát denně zhřeší. Spíš jde o to, jestli máš aspoň ždibec chuti se nějak rozumně domluvit, nebo na to kašleš a pojedeš si ve stejných kolejích dál i kdyby to mělo znamenat konec Roota...
Fakt mi to přijde vrcholně trapný na serveru, kde je slovo "komunita" použito víc než osm tisíckrát:
http://google.cz?q=site%3Aroot.cz+komunita