Lišta o blokování reklamy

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Lišta o blokování reklamy
« Odpověď #525 kdy: 10. 06. 2014, 18:43:51 »
Agresivnější reklama za nižší cenu je cesta do pekla. Pro všechny kromě zadavatele. Dojedou na to čtenáři (nečitelnost), server (nižší návštěvnost, nasranost lidí), provozovatel (nižší návštěvnost, nižší příjmy). Zadavatel vydělá, protože prosadí do tý doby nepřípustnou reklamu a ještě za nižší cenu než platil za stávající reklamy...

Jestliže to půjde do zadeke i tady, tak je něco vážně špatně.

Skoro se přimlouvám za to, aby se třeba v podobě článku objevili ucelené informace od provozovatele (nějakej velkej šéf) a od Petra coby místního šéfredaktora - zvlášť info, co se probíralo na nějaké poradě/jebárně, která zjevně nejspíš proběhla.

Máme začít bombardovat provozovatele argumentama?

« Odpověď #526 kdy: 10. 06. 2014, 18:47:04 »
Já jsem třeba AdBlock vypnul (ale musel jsem si nainstalovat FlashBlock, to je pravda :-) ). A věřím tomu, že nejsem jediný - téma tohoto fóra a jeho styl láká spíš lidi, kteří jsou kvůli té žluté záležitosti nasraní, proto to vypadá, že jsou nasraní všichni. Uvidím, jak dlouho to "vydržím", zas tak hrozné to není.

Díky. Výsledky uděláme během několika dnů a uvidíme. Věříme tomu, že se najde dost lidí, kteří pochopí.

Nicméně stále jsem toho názoru, že kdyby reklamní společnosti dodržely pár základních zásad o málo rušivé a agresivní reklamě (jedna z verzí je např. tu https://adblockplus.org/en/acceptable-ads), žilo by se lépe.

Rozhodně souhlasím.

Tlak na vyšší agresivnost reklamy v současnosti je IMHO způsoben tím, že na předchzozí "generace", ač agresivní, jsou již lidé imunní a nereagují.

Určitě to tak je, souhlasím. Potíž je, že se obvykle vina svaluje na obsahové servery. Otázka zní, jak to vysvětlit zadavatelům reklamy. Asi by fungovalo, kdyby AdBlock nějak chytře zkontroloval konkrétní načtenou reklamu a pokud by vyhovovala pravidlům, zobrazil by ji. Pokud by ta pravidla byla veřejná, pak by to byla jistá výzva pro zadavatele a tvůrce reklamy dělat kampaň tak, aby se ukázala i uživatelům AdBlocku.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #527 kdy: 10. 06. 2014, 18:50:32 »
Určitě to tak je, souhlasím. Potíž je, že se obvykle vina svaluje na obsahové servery. Otázka zní, jak to vysvětlit zadavatelům reklamy. Asi by fungovalo, kdyby AdBlock nějak chytře zkontroloval konkrétní načtenou reklamu a pokud by vyhovovala pravidlům, zobrazil by ji. Pokud by ta pravidla byla veřejná, pak by to byla jistá výzva pro zadavatele a tvůrce reklamy dělat kampaň tak, aby se ukázala i uživatelům AdBlocku.

Tohle není špatný nápad. Jen otázka, jak to implementovat a jak zařídit, aby to ty nevychovanci (zadavatelé) neobcházeli... Samozřejmě, že když je reklama nerušivá, je pravděpodobnější, že ji čtenář "dá".

Obsahové servery svým způsobem za reklamu u sebe mohou - nemyslím ale autory nebo šéfredaktory, ale jejich obchoďáky (kteří vezmou cokoliv, za co někdo dá prachy). Je to ale boj, který nejde vyhrát. Nikdy se nikdo s nikým (servery) nedomluví, že budou odmítat šílené reklamy a donutí tak zadavatele myslet... Ale je to škoda.

« Odpověď #528 kdy: 10. 06. 2014, 18:51:08 »
Agresivnější reklama za nižší cenu je cesta do pekla. Pro všechny kromě zadavatele. Dojedou na to čtenáři (nečitelnost), server (nižší návštěvnost, nasranost lidí), provozovatel (nižší návštěvnost, nižší příjmy).

Souhlasím, ovšem řešení nevidím a na Rootu ho asi nevymyslíme. Bylo by potřeba být aktivní jinde.

Máme začít bombardovat provozovatele argumentama?

Není potřeba. Nevnímejte „provozovatele“ jako nějaké zlo v temných oblecích. Děláme a řešíme věcí společně, na tomhle postupu jsme se domlouvali asi půl roku. Lidé z vedení ty problémy samozřejmě vnímají úplně stejně jako vy a já. Ale mají úplně stejně svázané ruce.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #529 kdy: 10. 06. 2014, 18:53:59 »
Petře, ve vší vážnosti, kdo tedy ve společnosti má ty ruce volné? Jen majitel? Nebo jen zadavatelé reklam? Nemyslím to ironicky.

Pokud totiž vedení vidí situaci podobně jako my, tak doufám, že nemají v rukávu eso v podobě šílených reklam (neměli by mít, podle toho, co říkáte).

« Odpověď #530 kdy: 10. 06. 2014, 18:59:47 »
Petře, ve vší vážnosti, kdo tedy ve společnosti má ty ruce volné? Jen majitel? Nebo jen zadavatelé reklam? Nemyslím to ironicky.

V čem volné? Existuje několik zdrojů reklamy, liší se tím, jak se k nám dostanou a tím, kolik na nich utržíme. Je to poměrně složité, i já sám do toho vidím jen částečně. U některých „zdrojů“ můžeme rozhodovat, kam se budou reklamy na webu umisťovat. Tedy v případě automatických systémů. Nemůžeme ale ovlivnit obsah ani formu.

Pokud ale přicházejí přímé peníze od zákazníka (resp. jsou v tom ještě zamotané jejich zastupující agentury), pak je to na konkrétní dohodě a zákazník může říct, že dá XKKč za to, když mu dáme celostránkovou reklamu před titulní stranu. Může třeba říct, že o nic jiného zájem nemá. A co teď? Ve finanční situaci, která na trhu je, se dá hrát na hrdinu jen dost omezeně. Navíc grafiku dodává taky on. My můžeme jen odmítnout reklamu, která porušuje pravidla SPIR (třeba je zvuková).

adam

« Odpověď #531 kdy: 10. 06. 2014, 19:01:02 »
...mít povolené ukládání cookies, mít povolené scripty, mít povolený flash, povolit přehrávání zvuků či videa...
Tohle není pravda, z toho seznamu stačí jen JavaScript.
Však jsem psal, že se to ne úplně týká Roota. ;-)
Ale jak píšete: ten JavaScript úplně stačí. Nelze povolit jen pro "root.cz", ale jeden po druhém vyzobávat reklamní servery - a ty si pak "dělají co chcou" i na jiných stránkách, nehledě na to, že i na Root může "omylem" nějaká agresivní reklama naskočit.
Já osobně nemám problém povolit JS pro kterýkoliv web, kde mi přináší rozumnou funkčnost (i když si myslím, já staromilec, že obsah má být hlavně statický). Ale v téhle situaci mne to pomalu tlačí do stavu "zakázáno všude kromě reklamních serverů" - a to mi rozhodně napřipadá správné.

Nasránek

« Odpověď #532 kdy: 10. 06. 2014, 19:04:54 »
No a nešlo by to udělat podobně jako když si tu někteří lidé stěžovali na správce proxy serveru který jim zprostředkovává data z Internetu? Prostě nemají vliv na to jak nastavit to jak aby jim kód vašeho serveru přišel kompletní, včetně všech vašich zhovadilostí.

Prostě byste, klidně jen na oko, přešli pod redakční systém který má daná určitá pravidla a zásady které technicky uplatňuje. Reklamu byste si jako Root objednávali samostatně (ne společně s iInfo) s tím že byste si stanovili podmínky na kterých trváte (s případnou výmluvou na onoho poskytovatele redakčního systému či podobnou ptákovinu). Prostě to chce sednou a poptávat reklamu vám na míru, ať jsou ti obchodníci taky k něčemu užiteční.

« Odpověď #533 kdy: 10. 06. 2014, 19:05:20 »
Nelze povolit jen pro "root.cz", ale jeden po druhém vyzobávat reklamní servery - a ty si pak "dělají co chcou" i na jiných stránkách, nehledě na to, že i na Root může "omylem" nějaká agresivní reklama naskočit.
...

Ale v téhle situaci mne to pomalu tlačí do stavu "zakázáno všude kromě reklamních serverů" - a to mi rozhodně napřipadá správné.

Když napíšu, že souhlasím, situaci to nevyřeší. My tu můžeme nadávat na to, jak je ten svět špatný, ale reálného výsledku pro Roota dosáhneme tím, že se pokusíme takto slušně požádat blokovače o pomoc. Pak může někdo jít na konferenci o internetové reklamě a tam přednést svůj plamenný projev k zadavatelům reklamy, kteří třeba změknou a řeknou si: „Nojo, safra.“ Nebo taky ne.

« Odpověď #534 kdy: 10. 06. 2014, 19:07:17 »
Prostě to chce sednou a poptávat reklamu vám na míru, ať jsou ti obchodníci taky k něčemu užiteční.

Vždyť to je taky jedna z jejich hlavních rolí. Ovšem není to taková legrace, jak to může vypadat. Jsou to stovky schůzek, jednání, hrátky s ceníky a nakonec z toho vyjde jen setina. Třeba. Bohužel třeba linuxácké firmy se do podpory serverů nějak razantně nehrnou. Rozhodně nám před redakcí nestojí fronty s kufry naditými penězi.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #535 kdy: 10. 06. 2014, 19:10:09 »

V čem volné? Existuje několik zdrojů reklamy, liší se tím, jak se k nám dostanou a tím, kolik na nich utržíme. Je to poměrně složité, i já sám do toho vidím jen částečně. U některých „zdrojů“ můžeme rozhodovat, kam se budou reklamy na webu umisťovat. Tedy v případě automatických systémů. Nemůžeme ale ovlivnit obsah ani formu.

Pokud ale přicházejí přímé peníze od zákazníka (resp. jsou v tom ještě zamotané jejich zastupující agentury), pak je to na konkrétní dohodě a zákazník může říct, že dá XKKč za to, když mu dáme celostránkovou reklamu před titulní stranu. Může třeba říct, že o nic jiného zájem nemá. A co teď? Ve finanční situaci, která na trhu je, se dá hrát na hrdinu jen dost omezeně. Navíc grafiku dodává taky on. My můžeme jen odmítnout reklamu, která porušuje pravidla SPIR (třeba je zvuková).

Vše důležité řečeno (zodpovězeno). Automatické systémy jsou ok, reklamy od nich beru. Zatím na ěm nic šíleného nevyskočilo, podsouvá mi to (podle toho systému) věci, o které mám enormní zájem. Usmívám se nad tím (jak je to nedokonalé ;D ). Horší jsou určitě ty "jednorázovky" od konkrétního subjektu, který prostě přijde a nasype haldu peněz a teď se rozhodněte. Takové situace Vám nezávidím...

Jeden příklad ze života - pamatuju si Mladou frontu DNES, která kdysi byla "zabalena" do reklamy formátu A2 na křídovém papíře a na reklamě byl tuším nový Superb. To muselo Škodu stát doslova majlant, protože ty noviny na stánku na první pohled vlastně nebyly. Pokud to Škodu nestálo majlant, tak jsou v Mladé frontě blbci.

Pokud někdo přijde s hromadou peněz a jasným požadavkem "pořádné" reklamy, vlastně to je jako by se vás ptal, na kolik si ceníte sami sebe...

« Odpověď #536 kdy: 10. 06. 2014, 19:14:13 »
Anonymita snad něco mění na validitě informace?
Samozřejmě. Protože kdybych já blokoval reklamu a pod svým jménem slíbil, že budu platit, iinfo zainvestuje do nějakého platebního řešení a já bych potom neplatil (takže výsledek by byla ještě větší ztráta), tak bych neměl tu drzost jít na příštím LinuxAltu s Petrem na pivo a dělat jakože nic. Ovšem jako anonym můžu slíbit cokoli, nedodržet nic a vůbec nic se neděje. Přinejhorším si změním nick no... Říká se tomu sociální kontrola a v rozumné míře je to pro společnost hodně důležitá věc.

Ostatně nevím o tom, že by někdo z majitelů webu vyzýval blokující k odchodu.
Však to jsem ani neřekl. Ty jsi vytáhl morální rovinu ("budu platit pro svůj dobrý pocit") a já jsem dodal, že tak, jak jsou věci teď, existují dvě morálně čisté varianty: 1. číst a neblokovat 2. nečíst

Jestliže někdo čte a blokuje a ještě se tím chlubí a všemožně stupidně to obhajuje, tak prostě jedná amorálně - a já nemám sebemenší důvod mu věřit, že se zavedením platební brány najednou prožije osvícení a začne se vůči iinfo chovat morálně.

jsem nemorální člověk podle Mirka Prýmka
Nejsi nemorální člověk. Ale konzumovat a přes opakované slušné prosby kašlat na toho, kdo obsah produkuje, je nemorální čin. Což není žádná tragedie, i spravedlivý sedmkrát denně zhřeší. Spíš jde o to, jestli máš aspoň ždibec chuti se nějak rozumně domluvit, nebo na to kašleš a pojedeš si ve stejných kolejích dál i kdyby to mělo znamenat konec Roota...

Fakt mi to přijde vrcholně trapný na serveru, kde je slovo "komunita" použito víc než osm tisíckrát: http://google.cz?q=site%3Aroot.cz+komunita

« Odpověď #537 kdy: 10. 06. 2014, 19:24:01 »
Btw, je dost zajímavý, že se tady neobjevil žádný příspěvek typu "Ok, Petře, chápu tísnivou situaci. Čtu Root několik let s blokovanou reklamou, takže je čas vyrovnat účet - můžu někam poslat dar v řádu několika málo tisíc?" Pořád jenom nějaké návrhy typu "pošlu vám 50kč ročně, když mi vyperete spodky a pověsíte záclony". Hlavně že 75kkč není v IT nijak zvláštní plat...

Btw, tak mě napadá řešení, které by mohlo vyhovovat úplně všem: ať si prostě ti placení-lační diskutéři reklamu na Rootu koupí - můžete si tam dát úplně krásnou neobtrusivní reklamu, třeba obdélník v barvě pozadí. Ať se vám Root dobře čte.

« Odpověď #538 kdy: 10. 06. 2014, 19:24:50 »
Horší jsou určitě ty "jednorázovky" od konkrétního subjektu, který prostě přijde a nasype haldu peněz a teď se rozhodněte. Takové situace Vám nezávidím...

Ono je to zase vyváženo tím, že třeba jedna reklama týden točená na titulní straně umí vydělat třeba na měsíc provozu. Na to se ty automatické reklamní systémy skládají po drobných částkách. Samozřejmě ani jejich role není zanedbatelná a naopak teď s časem stoupá. Třeba hodně inzerentů se přesouvá na RTB, protože je pro ně nejvýhodnější. To taky nemůžeme ignorovat.

Tohle je jen drobný náhled na celou problematiku, která je značně komplikovaná, je v ní mnoho subjektů, reklamních systémů a vzájemně protichůdných zájmů. Není to jen „vy si za to můžete, dáváte sem reklamu“. A to je taky důvod, proč má naše reklamní oddělení pět lidí a užilo by jich ještě víc.

« Odpověď #539 kdy: 10. 06. 2014, 19:26:26 »
Btw, tak mě napadá řešení, které by mohlo vyhovovat úplně všem: ať si prostě ti placení-lační diskutéři reklamu na Rootu koupí - můžete si tam dát úplně krásnou neobtrusivní reklamu, třeba obdélník v barvě pozadí. Ať se vám Root dobře čte.

He, to je moc pěkné a účetně čisté řešení :D