Posun k cílené reklamě je posun od obtěžujícího monologu k aspoň potenciálně zajímavému dialogu - a to je jednoznačně super, dokud je to založeno na plošných datech, kde se nikdo nešťourá v tom, že Prýmek zrovna včera googlil mast na hemoroidy... (a tohle riziko je podstatně menší právě u těch údajných "velkých bratrů" - daleko víc bych se bál, že osobní sledování bude dělat admin malého lokálního ISP, protože se prostě v práci zrovna nudí nebo jsem ho na rootu něčím nasral).
Jenže to nešťourání není nikým zaručeno, naopak se ukazuje, že se podobných databází rádo využívá. Každý, kdo jen trochu sledoval informace vypuštěné Snowdenem to ví. Nebezpečí těchto velkých "šmíráků" je v množství dat, které mají. Vlastní totiž informace nejen z tohoto, ale také ze všech ostatních serverů, které jste navštívil, takže o Vás ve výsledku ví daleko více, než admin z Horní - Dolní, který se Vám navíc těžko nemá důvod mstít, jak naznačujete. Pokud někdo má rád reklamu a nechává se rád sledovat - prosím, ale čekat, že se kvůli tomu nechám sledovat jen proto, abych viděl reklamu, která by mě zaujala, je dost naivní. Navíc na takto názorově vyhraněném webu je jasné, kdo jej navštěvuje, takže je možné reklamu cílit bez jakýchkoliv sofistikovaných metod. Navíc znám lidi, kteří reklamu neblokují a vím, co jim všechno vyskakuje. Jsou sledovaní všude možně a přesto jim nikdo nedokáže v reklamě doporučit něco v oblasti jejich zájmu. Takže mi přijde sledování při vyhodnocování reklamy spíše neužitečné co se cílení týče a na takto zaměřeném serveru ve své podstatě zbytečné. Navíc mám dojem, že je takovýto sběr dat vytvářený spíše za účelem jejich získání a dalšímu využití, než pro zobrazení reklamy právě na tomto serveru, kde je cílení díky vyhraněnosti návštěvníků zbytečné.
Navíc mě dost namíchlo, když jste se vyjádřil o lidech, kteří naznačili ochotu platit, že to říkají de facto jen tak. Když někdo je ochoten ocenit něčí snahu penězi, měli by si jej lidi vážit a ne jej předem podezírat z údajného neplacení, které může existovat maximálně v něčí hlavě, pokud nezná výsledek. Navíc poukazujete na čtyři lidi a naznačujete, že je to málo. Jenže kolik do tohoto fóra přispělo unikátních uživatelů? I kdyby to bylo 40 (což asi nebude) tak to je deset procent lidí ochotných poslat nějaké peníze, což je při 150 000 uživatelích dost lidí na to, aby ve výsledku zaplatili zajímavou částku nejen pro tento web, takže nadávání uživatelům, kteří si na rozdíl od automatických konzumentů reklamy uvědomují, že každá práce má svou cenu je především hloupé. V tomto ohledu spíše záleží na tom, jestli je obchodní oddělení skutečně za něco placené a dokáže vymyslet dostatečné motivující a zároveň výdělečný model (i člověku, který z marketingem nemá příliš mnoho zkušeností je jasné, že minimální příspěvek by měl být na 100,- a zbytek už záleží na dalších vstupech. Navíc je potřeba lidi nějak pozitivně motivovat k platbě jak po grafické tak po faktické stránce, ale od toho mají obchodníci určité vzdělání, aby byli v tomto ohledu schopní přinášet nějakou hodnotu. Osobně bych takové věci, jako nefungující tlačítko Flatr (nebo jiné způsoby hodnocení obsahu penězi) otřískal obchoďákům o hlavu, protože je především jejich práce, motivovat lidi k placení a oni by měli sakra dobře vědět, jak na to jít. Pokud použijí myš a klávesnici, naleznou na internetu celý přehršel stránek, kde je takový model zavedený a funguje. To ale někdo musí vědět nejen jak takový model vytvořit, ale taky jak se o něj dlouhodobě starat.