MHD je zhusta dotovaná a někde by to bylo levnější, kdyby byla "zdarma" (bez jízdenek). Infrastruktura kolem jízdenek a revizorů (a všimného) také něco stojí a tím efektivitu výběru jízdného snižují. (Bez ohledu na to, že pražské MHD dodnes nefunguje systém na zveřejňování smluv.)
Nevím jak to máte v Praze, ale s jiho Moravským integrovaným "dopravním systém" (uvozovky často docela na místě) se to mělo zhruba tak:
- jezdili komerční dopravci a vše jakž tak fungovalo pro lidi za přijatelnou cenu
- došlo k "integraci" a podřízení centrálnímu řízení, přišly dotace a zdražilo se lidem jízdné (občas někde z počátku i kleslo)
- jízdné se stále zdražuje, to co fungovalo uspokojivě dnes funguje mizerně
-- tam kde jsem dříve cestoval do hodiny jedním spojem dnes cestuji dvěma-třemi spoji, cesta mi někdy zabere i dvě hodiny
-- někdy čekám na spoj i půl hodiny, navazování spojů je spíše pokus o to nás rozbrečet
-- podvečerní a večerní nedělní spoje se zrušili nebo omezili - jezdíme tedy namačkaní jak zvířata
-- velmi často chodím radši pěšky kvůli špatně vyřešené klimatizaci mnohých městských autobusů (ty ostatně většinou navrhoval idiot, protože v nich často nejde ani sedět ani stát) i ceně (nebudu nikomu platit za řekněme dvě minuty jízdy což je asi do kilometru 30 Kč, už jsem viděl i extrém s touhle cenou za jednu zastávku - ujetá vzdálenost asi 200 m, dnes jsou možná jiné jízdenky)
-- navštívit větší město bez jejich předplacenky znamená nechat jejich dopravnímu podniku několik set korun každý den (záleží i na rozložení zón, ale třeba Brno mne sere neskutečně)
Když bych dnes neměl házené klacky pod nohy a vzal dva-tři minibusy a řidiče, kteří by jezdili na otočku do města tak by se uživily, vydělali a zákazníků by měli jistě dost a rozhodně spokojenějších než jaké vytváří IDS jMK. Ale můžete dnes něco takového bezproblémů provozovat? Ne!
Takže jak vidíte mám názor na dopravu přesně opačný jako je ten váš, a přesto můžeme mít oba pravdu, proč tomu tak je? Protože dotace deformují podstatu a zatemňují oči a mysl!
Je mi jasné že jsem nezmínil vše, například infrastrukturu, ale vzpomeňte jak to bylo řešeno v minulosti a vzpomeňte na své nedávné rozčilování nad tím "jak se někteří tváří že server musí být neustále a 100% online a kolik milionů to musí stát aby to za něco stálo..."