Lišta o blokování reklamy

Komo

Re:Lišta o blokování reklamy
« Odpověď #285 kdy: 06. 06. 2014, 16:46:42 »
Ako obycajne, od clanku ktory zacal s problemom ci je 2+2 naozaj 4 sme sa dostali k vzniku vesmiru  ::)

noname

« Odpověď #286 kdy: 06. 06. 2014, 16:48:28 »
Máme v plánu do konce roku zkusit rozjet nějakou novou bránu, která by umožnila příspěvky posílat. Zatím nemůžu nic slíbit, konkrétní termíny už vůbec ne, ale dělá se na tom. Sami jsme z redakce navrhovali, že po neúspěšném Flattru to chce zkusit tu věc znovu a jinak. Tak uvidíme, jak to pak bude vypadat v praxi s dychtivostí přispívat.
Super. Hlavně, když tam bude číslo účtu (případně VS a SS). V tomhle jsem nenáročný.

noname

« Odpověď #287 kdy: 06. 06. 2014, 16:52:15 »
Když už splňujete pravidla SPIR, myslím, že by bylo nejlepší splnit pravidla Adblock Acceptable Ads a usilovat o zařazení do whitelistu Adblocku.

Já mám whitelist Adblocku od počátku zapnutý a doufám, že většině uživatelů nedělá problém totéž.
Tohle je dobrý příspěvek.

snajpa

« Odpověď #288 kdy: 06. 06. 2014, 17:20:36 »
Tak, to je dobre videt, ze se o tom placenem pristupu uvazuje. Hlavne prosim vas po mne nechtejte si zas nekde delat dalsi ucet (Flattr) a nechtejte po mne delat rozhodnuti zaplatit/nezaplatit za konkretni clanky, protoze tim si primo rikate, ze zaplatim tak za jeden, max za dva rocne. Ja chci proste prispet flat-fee co nejrychleji a neresit nic vic.

IMHO Rootu chybi vize, tzn. predstava, kde ma Root byt za rok, dva, pet, deset let. Proste se to porad jenom vali nejak dopredu pred sebou, obcas se zkusi neco noveho, ale konzistence moc neni. Natoz aby takova predstava byla komunikovana ctenarum.
Sakra ono to ma duvod, proc RedHati a dalsi cpou penize do vyvoje v Cechach a ne jinde. A kdo ty podminky pomaha vytvaret? No preci prave Root (a dalsi).
Nevidet to a neodrazit se od toho, je IMHO docela skoda.

Antiklama

« Odpověď #289 kdy: 06. 06. 2014, 17:29:01 »
Také si myslím že odkaz na AdBlock Acceptable ads je dobrý začátek. jen si dovolím ještě trochu zpřesnit ten odkaz https://adblockplus.org/en/acceptable-ads#criteria

A dovolím si i něco překopírovat:

Which ads are "acceptable"?

We currently have the following requirements:
•Static advertisements only (no animations, sounds or similar)
•Preferably text only, no attention-grabbing images
• Ad placement:◦ Ads should never obscure page content (e.g. require users to click a button to close the ad before viewing the page).
◦ For pages featuring a reading text ads should not be placed in the middle, where they interrupt the reading flow. However, they can be placed above the text content, below it or on the sides. The same applies to search results pages: paid search results cannot be mixed with organic results.
◦ When ads are placed above the content of a main page, they should not require the user to scroll down. The available vertical space is likely to be at least 700 pixels. Advertising should not occupy more than one-third of that height. Paid search results on search pages are allowed to occupy more space, but they should never outnumber organic results.
◦ When placed on the side ads should leave enough space for the main content. The available horizontal space can be expected to be at least 1000 pixels, and advertising should not occupy more than a third of that width.

• Advertising should be clearly marked as such with the word "advertising" or its equivalent, and it should be distinguishable from page content, for instance via a border and/or different a background color.
• Marking and placement requirements do not apply for hyperlinks with affiliate referrer IDs embedded in the content of the page. Additional criteria for hyperlinks with affiliate referrer IDs: ◦ Redirects originating from the hyperlink should not present any other webpage than the destination page.
◦ In texts, not more than 2 percent of the words can be hyperlinked for monetization purposes.
◦ Hyperlinks should not be formatted or behave differently than other links.
◦ Hyperlinks should not be misleading, in either content or placement.

These criteria are not necessarily final; we are always working at improving them. In particular, we want to require that every user's privacy is respected (e.g. mandatory Do Not Track support). However, we are not yet in a position to enforce that requirement.

Will all "acceptable" ads be unblocked? No...

noname

« Odpověď #290 kdy: 06. 06. 2014, 18:01:54 »
Tak, to je dobre videt, ze se o tom placenem pristupu uvazuje.

Přesně tak. Jen by stálo za to mrknout, jak to dělají stránky, které s něčím podobným mají již delší dobu zkušenosti (většinou neziskovky, ale najdou se i částečně sponzorované zájmové weby částečně sponzorované weby). Marketingově propracované tlačítka s částkami na zaplacení, nějaký bargraf (třeba s porovnáním, kolik se vybralo minulý měsíc oproti stávajícímu), který bude vypadat motivačně... A vymyslet by si to mohlo obchodní oddělení, ať je taky za něco placené  ;). (Že já musím být provokatér)...
A hlavně číslo účtu pro takové, jako jsem já  :).

« Odpověď #291 kdy: 06. 06. 2014, 18:55:19 »
Proč ne? Root.cz není dohled nad jaderným reaktorem, i kdyby celý den nejel, tak sere pes.
Tak to pak jo. Hele, já bych to dal rovnou na RasPI. Tam je housing za 3 eura měsíčně. Adminovat to budeš ty, za 2 eura měsíčně a obsah bude dodávat Petr, dáme mu na to 10 euro měsíčně. To by v tom byl čert, aby nám nějaký blokování reklam zlomilo vaz! :)))

A stále ze sebe budeme dělat blbečky, tvářit se, že všechno běží redundantně na deset hvězdiček a že všechno musí stát stovky milionů, že :-)

Možná byste se divili co všechno a na čem běží nebo běželo (tím ale neříkám, že je to vždy dobře).

jouda

« Odpověď #292 kdy: 06. 06. 2014, 20:03:13 »
Tak jsem listu uspesne hidnul (a nestydim se za to), procetl si forum, proklikal par stranek a mel bych nekolik navrhu jak celou akci zlepsit:
- Chapu-li dobre, z veci z butiku (o kterem jsem do dneska vubec nevedel, jen ze jsou nejaka trapna tanga u vtipku) ma server penizky, pak by bylo hezke nejaky primejsi odkaz ktereho si clovek hned vsimne, neco jako "Podporte root.cz koupi tricka" (klikat na linky jako"Butik" nebo "Vitalita" apod. by me ani nenapadlo a asi tu nebudu sam). A pak by bylo hezke kdyby butik podporoval i karty a/nebo paypal.
- Chapu, ze by ucetni nemela radost z prijmu "podpora webu", nicmene si nemyslim ze by mela problem s "platba za sluzbu Premiovy ucet", za kterou by clovek ziskal to, ze kdyz se logne (1 php stranka, 1 tabulka s setcookie), tak se mu nebudou zobrazovat zadne reklamy (jedno if pres zobrazenim reklamy, ktere nejaka funkce overi ze cookie jeste plati a je podepsana serverem (takze netreba ani pristup do db) v phpcku kolem kazde reklamy). Sice mame adblock, ale clovek by se nemusel bat pak jednou dvakrat do roka kouknout na roota i z korporatniho IEcka, co na nej zase vyskoci za humus.
- Neprezente to cenou, 50kc za clanek opravdu neni dobry napad
- Opravdu si myslite, ze v komunite kolem rootu je pristup "zapnete si prosim bonzovani abysme to meli za co provozovat, jinou alternativu pro vas nemame, ale zato mame listu za kterou by se nemusela stydet vymahacka agentura" ten nejlepsi?

Nezlobte se, ale dovedeno ad absurdum to je jako kdyby nejaky sexshop prodaval zadarmo vibratory s povinnosti si pri pouziti zapnout webku ke ktere ma prodejce pristup a navic by z nej pri zjisteni vyssi vodivosti prostredi vyskocil ufoun a zacal kvakat o stovce tabletu zdarma ;-), a zakaznikum kteri by si radi onen vibrator koupili za poctive penize bez techto uzasnych "featurek" by odpovedeli, ze sorry platba kreditkou je slozita, ale odlepte si z webku nalepku nebo to nepujde priste zapnout.

Takze zaverem: To ze 50% ctenaru blokuje reklamy a trasovani o necem vypovida, asi k tomu maji nejaky duvod. Nehazte ale prosim klacky pod nohy te (byt male) casti z nich, ktera by i rada neco zaplatila, zvlast kdyby mela jednoduchou moznost jak to udelat.

Jakub Galgonek

« Odpověď #293 kdy: 06. 06. 2014, 21:02:35 »
Snažil jsem se to naznačit, vím co to je spravovat server o návštěvnosti (do) 100k unikátních a vím, kolik to stojí (a hlavně vím, kolik by to mohlo stát, kdyby se to dělalo optimálně) a taky vím, kolik se potom říká, že to stojí. Server, který to utáhne (kdyby se opravdu chtělo) nestojí víc než 1000kč měsíčně (a tohle je zaokrouhlení nahoru na celé tisíce, ono by se to dalo zvládnout ještě levněji, ale muselo by se chtít víc). A pod to se klidně podepíšu.

Na jak velký úvazek jsi to spravoval a jak velká byla tvoje cena?

« Odpověď #294 kdy: 06. 06. 2014, 21:07:10 »
To Jouda:

Jak jsem už psal, butik je mrtvý a bude se rušit. Stejně to nikdy nebyl výdělečný podnik, dělali jsme to spíš proto, že to před deseti lety lidi zajímalo a bavilo. I kdyby si denně koupilo něco deset lidí, pořád se bavíme řádově o desetikorunách zisku. Na tomhle se vydělat nedá.

Už jsem tu taky zmiňoval, že připravujeme platební bránu pro dobrovolné příspěvky. Přesto to jistě nebude žádná sláva a nemůžeme čekat, že to vydělá nějaké významné peníze. Spíš to budou bonusy pro autory, ale hlavní peníze vždycky potečou z reklam. Žádné běžné médium (které není placené z grantů nebo si ho nedrží nějaká firma jako firemní časopis) se neumí v Česku uživit předplatným nebo dary. Všem tvoří největší část příjmů reklama.

« Odpověď #295 kdy: 06. 06. 2014, 21:24:21 »
Proč ne? Root.cz není dohled nad jaderným reaktorem, i kdyby celý den nejel, tak sere pes.
Tak to pak jo. Hele, já bych to dal rovnou na RasPI. Tam je housing za 3 eura měsíčně. Adminovat to budeš ty, za 2 eura měsíčně a obsah bude dodávat Petr, dáme mu na to 10 euro měsíčně. To by v tom byl čert, aby nám nějaký blokování reklam zlomilo vaz! :)))

A stále ze sebe budeme dělat blbečky, tvářit se, že všechno běží redundantně na deset hvězdiček a že všechno musí stát stovky milionů, že :-)

Možná byste se divili co všechno a na čem běží nebo běželo (tím ale neříkám, že je to vždy dobře).
Náklady na technický provoz serveru jsou naprosto marginální v porovnání s náklady na obsah.

Každý z článků, který napíšu, mě stojí přibližně jeden den práce. Jistě, ostatní autoři to nejspíš umí rychleji (Pavel Tišnovský nepochybně :) ). Měsíčně jich musí vyjít aspoň 20, to máme zhruba 20 člověkodnů. Pokud mají bát autoři kvalitní, měli by se být schopni psaním uživit, takže bychom jeden člověkoden nákladově měli ocenit aspoň 2000 Kč. Takže běz několika desítek tisíc měsíčně se neobejdeme. Jestli pořídíte RPi za 100 Kč měsíčně, nebo housing za jednotky tisíc, vás tolik nevytrhne. A nepochybně bude potřeba mít i jiný personál než autory.

U blokování reklamy nejde o to, že by její blokovači snad přetížili server, jde hlavně o to, že dostanou přidanou hodnotu v podobě obsahu, který prokazatelně něco stojí, aniž by měli tu slušnost se nějak odplatit. Můžete argumentovat tím, že u reklamy v televizi odcházíte pryč, v časopise inzertní stránky přetáčíte a na billboardy se nedíváte z principu. Jenže na rozdíl od internetové, tyto reklamy nikdo tak přesně nedokáže měřit, tak je inzerenti platí více či méně paušálem.

Je to vlastně stejné jako třeba v MHD. Znám několik lidí, kteří jezdí „na statistiku“ tedy bez jízdenky s tím, že při přepravní kontrole zaplatí pokutu. Mají názor, že když je nikdo nekontroluje, nemá cenu platit. A stejně jako v této diskuzi by mohli argumentovat tím, že ta tramvaj tam přece stejně jede a náklady, které způsobí jeden cestující navíc jsou zcela zanedbatelné.

Férový člověk ale přijímá službu tak jak je nabízena, nebo jí nepoužívá.
Férový člověk upozorní pokladní v obchodě, když mu omylem vrátí víc peněz, než má.
Férový člověk platí, i když ho nikdo nekontroluje.

Ti ostatní nechť si žlutou lištu zablokují* a kradou dál. Kdyby jim zbyla aspoň kapka sebereflexe, nechají si informaci o tom, proč lištu zablokovali, pro sebe. Chápu ale, že výkřik „lištu blokuji a jsem na to hrdý“ zpětně pomáhá v ujištění se, že na to dotyčný má morální právo.

*) Všimli jste si, že žádný z návodů, jak odstranit žlutou lištu, odsud nezmizel?

Lol Phirae

« Odpověď #296 kdy: 06. 06. 2014, 21:32:12 »
Jak jsem už psal, butik je mrtvý a bude se rušit.

To jako že už nebudou u komiksu tanga?! Tak to jste mě teda pěkně namíchli, se čtením komiksů končím!  >:(

L

« Odpověď #297 kdy: 06. 06. 2014, 21:45:22 »
dvacet stran debaty o kusu zluteho nesmyslu :) Listu proste neresim, vlastne ji uz ani nevnimam. Zkusil jsem adblock vypnout pro root, ale vysledek se mi nelibil. Tak jsem ho opet zapnul a beru to tak, ze root.cz si muze delat s vlastnim serverem, co chce. Az zvetsi listu na pul obrazovky, ziskam jen kus casu denne tim, ze sem nepolezu. Nejak mi neprijde ok varianta, ze bych ji zablokoval a dal konzumoval obsah.

pavele

« Odpověď #298 kdy: 06. 06. 2014, 21:55:23 »
Vydělávat na úzce specializovaném webu v českém jazyce, který čte jen malá skupina lidí z této skupiny?  ;D
Půjdu raději na zahraniční fóra a weby.
Tam se nesnaží likvidovat poslední zbytky návštěvníků.
Tento web mi, na rozdíl od ábíčka, nikdy nepomohl.

« Odpověď #299 kdy: 06. 06. 2014, 22:02:12 »
Vydělávat na úzce specializovaném webu v českém jazyce, který čte jen malá skupina lidí z této skupiny?

Překvapivě se nám to daří už déle než patnáct let. Jen v poslední době se to zhoršuje, protože zadavatelé reklamy přitvrzují, ceny reklamy klesají a ještě do toho 48 % blokovačů. Nedají se na tom vydělat těžký prachy, nikdo ve firmě nemá auto za milion (ani vedení ne). Chceme jen dál uživit provoz.