Legalita a reálnost licence u vyhodny-software.cz

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Legalita a reálnost licence u vyhodny-software.cz
« Odpověď #90 kdy: 15. 01. 2014, 09:32:00 »
Pokud si myslíte, že je v pořádku přistupovat na ceny SW, které neurčil jeho výrobce, ale diktuje je jakákoliv společnost, pak bych Vám přál být někým takovým, kdo si určuje svou licenční politiku a někdo jiný ji ovlivňuje a to bez Vašich souhlasů! ... Pokud si MS cení Win 7 Pro OEM v průměru 2400,- tak tu cenu mají a cokoliv jiného je podvod s osobním ziskem,což se dřve, nebo později někde promítne.
když tady zaměním "SW" za cokoliv jiného, opakovaně prodejného (auto, kniha, dům..), pak mi to smysl nedává. výrobce auta taky udává pouze prodejní cenu nového kusu (=tím si uhradí své náklady s výrobou) a cenovou politiku dalšího prodeje použitého zboží už může jen sledovat. zrovna u aut/knih/domů jde cena napřed dolů, pokud se ale dostane do kategorie veteránů či sběratelské kuriozity, jde zase nahoru, klidně nad tu původní výrobní = se ziskem pro posledního majitele. stejně tak, pokud zákazníkovi vyhovuje "jetá" věc za nižší cenu, koupí si právě takovou, pokud je v nabídce, a nikoli novou z výroby. (a takový výrobce by si mohl stěžovat, že mu to kazí prodej nových výrobků = "každý přece musí nakupovat jen nové, nepoužité výrobky za cenu danou výrobcem"??). a na tom přece nic špatného-neobvyklého není. proč by to nemohlo/nemělo fungovat i u toho "SW"? obecně, teď neřeším OEM verze..

A to je právě problém, protože se tu řeší to OEM. Jinak to funguje přesně tak, jak píšete. Když máte krabicovou verzi Windows, přestanete ji používat (odstraníte z počítače), prodáte ji, pak Vám nikdo neřekne ani popel. Máte notebook s Windows OEM, přestanete jej používat, zazálohujete si data, prodáte ho a nikdo Vám neřekne ani popel. Ale tady se řeší překupování samotných OEM licencí, které se tváří jako zcela oprávněné, což pochopitelně není!

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #91 kdy: 15. 01. 2014, 10:07:41 »
... vsetky OEM licencie predane na uzemi EU su neplatne, pretoze porusuju zakaz viazaneho predaja a pokial by jedna alebo druha strana chcela zmluvu vyhlasit za neplatnu, tak sa tak moze stat relativne jednoduchym pravnym krokom. Ulahcim vam vase uvazovanie - vsimnite si cast "pokial by jedna alebo druha strana" - tu cast tri krat podciarkujem a pisem kapitalkami.

OEM není vázaná na HW, ona je jeho součástí! A to trošku mění situaci ... Vy máte právo nepřijmout její licenci, vrátit jí a požadovat po výrobci kompenzaci. Jen tak mimochodem, zkuste si koupit telefon bez OS! Jediný rozdíl je, že na něm není nalepen štítek a nedávají k němu žádný médium. Jinak je to ta samá situace. OS je součástí výrobku! Takže s tou neplatností bych byl velmi, ale velmi opatrný!

Lol Phirae

« Odpověď #92 kdy: 15. 01. 2014, 11:53:00 »
Phirae, phirae, co s vami? Zvyraznujem specialne cast ...microsoft snazi DIKTOVAT cenu svojho...

Ano, a pekař si diktuje cenu svých rohlíků asi stejně jako MS. On vám taky nikdo nebrání si nakoupit vagón rohlíků za cenu, za kterou vám je pekař prodá. Jestli je následně budete prodávat za polovinu nebo rozdávat zadarmo, je vaše věc, nikdo vám žádnou cenu nediktuje.

Keby ste sa namiesto veci ktore neboli napisane zameral na veci ktore napisane boli v celom ich vyzneni

tak už byste tady dávno neměl co psát.  ::)

vsetky OEM licencie predane na uzemi EU su neplatne, pretoze porusuju zakaz viazaneho predaja a pokial by jedna alebo druha strana chcela zmluvu vyhlasit za neplatnu, tak sa tak moze stat relativne jednoduchym pravnym krokom. ... Ulahcim vam vase uvazovanie - vsimnite si cast "pokial by jedna alebo druha strana" - tu cast tri krat podciarkujem a pisem kapitalkami.

Jedna nebo druhá ne. Pouze jedna. Neplatnosti právního jednání se nemůže dovolávat ten, kdo ji sám způsobil, viz § 579 odst. 1 OZ:

Citace
Způsobil-li někdo neplatnost právního jednání, nemá právo namítnout neplatnost nebo uplatnit z neplatného právního jednání pro sebe výhodu..

Ale jinak, go for it, a dejte nám vědět, jak jste pochodil. Jen upozorňuju, že pak skončíte bez licence, to si asi moc nepomůžete. A jinak mám neodbytný pocit, že se dobýváte do otevřených dveří. U starších verzí Woken už holt ty podmínky nikdo měnit nebude.

lucorp

« Odpověď #93 kdy: 15. 01. 2014, 13:20:53 »
Jedna nebo druhá ne. Pouze jedna. Neplatnosti právního jednání se nemůže dovolávat ten, kdo ji sám způsobil, viz § 579 odst. 1 OZ:

hmm, takze podla vasej uvahy moze licencnu zmluvu porusit iba jedna strana? Ale to snad nie o.O

Ku zvysku sa nema vyznam ani vyjadrovat

lucorp

« Odpověď #94 kdy: 15. 01. 2014, 13:24:46 »
Jen tak mimochodem, zkuste si koupit telefon bez OS...

Mobilne OS sa na rozdiel od windowsov nedaju kupit v kazdom obchode s elektronikou ako samostatny artikel. Je nemozne aplikovat logiku viazaneho predaja na nieco co sa samostatne nepredava.

Lol Phirae

« Odpověď #95 kdy: 15. 01. 2014, 13:34:53 »
hmm, takze podla vasej uvahy moze licencnu zmluvu porusit iba jedna strana? Ale to snad nie o.O
Ku zvysku sa nema vyznam ani vyjadrovat

Už zase? Přestaňte diskutujícím cpát do huby něco, co vůbec neřekli. Reagoval jsem na vaše tvrzení, že

Citace
pokial by jedna alebo druha strana chcela zmluvu vyhlasit za neplatnu, tak sa tak moze stat relativne jednoduchym pravnym

ještě doplněné (abyste si víc naběhl) oním

Citace
vsimnite si cast "pokial by jedna alebo druha strana" - tu cast tri krat podciarkujem a pisem kapitalkami.

načež jsem vás upozornil, že ten, kdo neplatnost způsobil, tak se jí nemůže dovolávat, takže to celé vaše třikrát podtržené je v daném případě nesmysl. Že jste si z toho ve svém mozku vyvodil, že "licencnu zmluvu porusit iba jedna strana" není můj problém, nic takového jsem neřekl, takže jste si mohl další svůj komentář, který jen zasírá diskusi bez jakékoliv hodnoty, laskavě ušetřit.

A tím s vámi skutečně definitivně debatu končím, vymyslet si nesmyslné tvrzení a pak si ho vyvrátit můžete i sám. Nejlépe, když si tuhle samomluvu povedete na localhostu a přestanete zaplevelovat diskusi, která jinak většinou byla celkem k věci.

lucorp

« Odpověď #96 kdy: 15. 01. 2014, 13:59:53 »
načež jsem vás upozornil, že ten, kdo neplatnost způsobil, tak se jí nemůže dovolávat...

ak sa bude ms s kymkolvek sudit ze bola porusena licencna zmluva - dotycny ho moze zmiest zo stola jednoducho tym, ze vyhlasi licencnu zmluvu za neplatnu, kvoli jej porusovaniu zakona, dajte si tuto problematiku prosim niekym dovysvetlit. Niekedy mi diskusia s vami pride ako diskusia so skolkarom, ktory sa naucil doma par vulgarnych slov a teraz ich velmi rad pouziva v beznej diskusii. Myslienku to udrzat nedokaze, ale invektiv, sr*ciek a h*vien ma plnu papulu. Zostavam s pozdravom a diskusiu s vami koncim. Pekny den

Lol Phirae

« Odpověď #97 kdy: 15. 01. 2014, 14:15:31 »
ak sa bude ms s kymkolvek sudit ze bola porusena licencna zmluva - dotycny ho moze zmiest zo stola jednoducho tym, ze vyhlasi licencnu zmluvu za neplatnu, kvoli jej porusovaniu zakona, dajte si tuto problematiku prosim niekym dovysvetlit.

Vy jste ale kus blba... No to si pomůže, smlouva je neplatná, takže užíval dílo bez licence a tudíž neoprávněně.  ;D ::)

Ano, nechte si to prosím vás někým dovysvětlil, a do té doby hlavně nikomu neraďte, nějaký chudák by ty vaše kraviny mohl vzít vážně a pak by se taky mohl sakra divit. (Rozebírat takové věci, že neplatná by samozřejmě nebyla celá smlouva, ale jen ta část, která odporuje kogentním ustanovením právní úpravy, je ve vašem případě házením perel sviním, ono to tam je dokonce napsané, i když např. u nás to vyplývá ze zákona, stejně jako v celé řadě jiných zemí, viz tzv. severability klauzule, cituji letmo z jedné z MS EULA " If any provision of this EULA is held to be void, invalid, unenforceable or illegal, the other provisions shall continue in full force and effect."

Mimochodem, hlavně tyhle vaše "odborné" rady neposkytujte nikomu za úplatu. V takovém případě totiž (alespoň u nás) nesete od 1.1.2014 právní odpovědnost za způsobenou škodu, viz § 2950 OZ.

« Odpověď #98 kdy: 15. 01. 2014, 14:28:42 »
Podle mne pravda na straně pana Jirsáka a Pavla "Tigera" Růžičky.

------------------------ citace pana Jirsáka -----------------------------
S vyhodny-software.cz to pak celé souvisí tak, že Microsoft (alespoň v dob, kdy mne to zajímalo) neprodával OEM licence na 1. nainstalovaný počítač, ale na počítač, se kterým byla licence zakoupena. Prodat takovou licenci samozřejmě je možné, ale pořád tím získáte oprávnění k užívání jen na tom počítači, se kterým byla zakoupena -- který je bůhví kde.
-------------------------------------------------------------------------

No a pamatuji doby kdy se dalo OEM koupit s pevným diskem nebo základní deskou, ale vždy s kusem konkrétního HW.
Pokud dnes je možné koupit OEM licenci bez jakéhokoliv HW, tak jednak by mě zajímalo jak to ustojí ten prodejce, ale pořád tu máme ještě ten štítek co jsem povinen nalepit na nějaký konkrétní HW.
- A to, že jsem nějaký SW koupil a někdo mi ho prodal opravdu ještě neznamená, že jej používám nebo jsem s ním naložil v souladu s licenčními podmínkami.

Navíc tady by přeci měli být lidé, které by samotné štvalo pokud by si jejich program množili ( rozmnoženina je nádherné slovo ) lidi bez ohledu na případnou licenci nebo prodejní cenu. Stejně jako mě štve, že mám dvě hry kde je ten skvělý STEAM, který se chová jako virus nebo částečný okupant mého PC, jenom proto že se hry kradou.

Dokonce se domnívám, že některý z diskutujících si někdy v životě řekl, nebudu vyvíjet ten software protože mi jej zaplatí max. 10 lidí a ostatní si to zkopírují, neboť nejsem schopen to zabezpečit.
Případně se zabezpečení proti kopírování chová samo o sobě tak, že pokud by člověk to nechtěl používat např. hrát musel by se zamyslet co si to vlastně do počítače instaluje.

A ještě jedna věc. lucorp se zřejmě často soudí a dokázal by před soudem ledacos smést ze stolu.
Pokud totiž MS to něčím ve své době vyhrál tak podle mne například tím, že byl schopen své programy vč.operačních systémů lokalizovat i třeba do ČR. Neboť pamatuji v roce 1991 školení na Lotus 1-2-3, který byl komplet v Angl.  Pokud tedy 10 milionů potenciálních zákazníků nestálo Lotusu za lokalizaci celého menu, časem jí problémů s prodejem tabulkového procesoru MS úplně nebo lokálně zbavil.
- To, že MS prohrál nějaký spor ohledně dominantního postavení na trhu, či s programátory o tom, že oni nemohou vyvíjet programy pro MS operační systém nedává nikomu více argumentů k domněnce, že zrovna on u soudu roztrhá právníky MS ČR na kousky.

Svého času v letech devadesátých jsem si sám psal obchodní smlouvy. Zřejmě ne úplně špatně, když si mě nikdo nedovolil tahat po soudech. A že byli tehdy různí vykukové co měli akorát ramena a řeči, ale ani nevěděli kde a zda vůbec se podepsat.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #99 kdy: 15. 01. 2014, 14:31:12 »
Jen tak mimochodem, zkuste si koupit telefon bez OS...

Mobilne OS sa na rozdiel od windowsov nedaju kupit v kazdom obchode s elektronikou ako samostatny artikel. Je nemozne aplikovat logiku viazaneho predaja na nieco co sa samostatne nepredava.

To je pochopitelně nesmysl, když budu chtít od Googlu licenci pro Android, tak mi jí prodá, stejně jako MS. Že s tím nezásobují každý krámek je naprosto nepodstatné.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #100 kdy: 15. 01. 2014, 14:54:10 »
A ještě jedna věc. lucorp se zřejmě často soudí a dokázal by před soudem ledacos smést ze stolu.

Já bych chtěl vidět ty právníky, kteří hned všechno smetou ze stolu, hlavně, když jsou placeni od hodiny. Je v jejich vlastním zájmu, aby soud trval co nejdéle a v takovém případě je výsledek kauzy vždycky nejistý. Kdyby měl MS všechno prohrávat, tak si rozhodně nebude držet své právní oddělení.

lucorp

« Odpověď #101 kdy: 15. 01. 2014, 15:05:09 »
ja sam vsetkym z hlbky svojej nehodnej duse ospravedlnujem ze som sa odvazil zamiesat do vasej odbornej debaty. Nabuduce budem radsej tisko suchat nohami a pocuvat s otvorenymi ustami ked sa budu rozpravat odbornici ako vy :D

Lol Phirae

« Odpověď #102 kdy: 15. 01. 2014, 15:44:52 »
Já bych chtěl vidět ty právníky, kteří hned všechno smetou ze stolu

;D

Kdyby měl MS všechno prohrávat, tak si rozhodně nebude držet své právní oddělení.

Za chvíli sem naběhnou headhunteři a dotyčného hned jmenujou nejmíň ředitelem legal dept.  :D

pedro

« Odpověď #103 kdy: 15. 01. 2014, 17:11:07 »
Podle mne pravda na straně pana Jirsáka a Pavla "Tigera" Růžičky.

------------------------ citace pana Jirsáka -----------------------------
S vyhodny-software.cz to pak celé souvisí tak, že Microsoft (alespoň v dob, kdy mne to zajímalo) neprodával OEM licence na 1. nainstalovaný počítač, ale na počítač, se kterým byla licence zakoupena. Prodat takovou licenci samozřejmě je možné, ale pořád tím získáte oprávnění k užívání jen na tom počítači, se kterým byla zakoupena -- který je bůhví kde.
-------------------------------------------------------------------------

Není, protože: 1) OEM licence není svázána s konkrétním HW v okamžiku "výroby", dokonce ani v okamžiku koupě licence; 2) vyhodny-software tvrdí, že prodává nevyužité OEM licence (tj. takové. které nikdy nebyly svázány s žádným HW). Správný závěr je tedy takový, že OEM licence od vyhodny-software je uplne stejna jako jakakoliv jina OEM licence, kterou si koupim treba na alza.cz.

« Odpověď #104 kdy: 15. 01. 2014, 18:05:45 »
OEM licence není svázána s konkrétním HW v okamžiku "výroby", dokonce ani v okamžiku koupě licence

Microsoft na to má jiný názor:

Citace: Microsoft
Nákup softwaru s počítačem (OEM)
Trvalá licence, které je však součástí počítače/ zařízení, s kterým byla dodána. V případě vyřazení počítače/ zařízení zaniká také licence. Pouze jedna licence pro konkrétní počítač (jedna kopie), s kterým byl software pořízen. Software nebo licenci není možné použít na více zařízeních/počítačích nebo přenést na jiný počítač.

Licenční smlouva také říká opak:

Citace: Microsoft
Licenční podmínky Windows 7 Home Premium

Jedna kopie pro jeden počítač. Licence k softwaru je trvale přiřazena počítači, s nímž je software distribuován. Takový počítač je pak „licencovaným počítačem“. Licencovaný počítač. Software smíte v licencovaném počítači používat nejvýše na dvou procesorech současně. Není-li v těchto licenčních podmínkách stanoveno jinak, nesmíte software používat v žádném jiném počítači.