Podle mne pravda na straně pana Jirsáka a Pavla "Tigera" Růžičky.
------------------------ citace pana Jirsáka -----------------------------
S vyhodny-software.cz to pak celé souvisí tak, že Microsoft (alespoň v dob, kdy mne to zajímalo) neprodával OEM licence na 1. nainstalovaný počítač, ale na počítač, se kterým byla licence zakoupena. Prodat takovou licenci samozřejmě je možné, ale pořád tím získáte oprávnění k užívání jen na tom počítači, se kterým byla zakoupena -- který je bůhví kde.
-------------------------------------------------------------------------
No a pamatuji doby kdy se dalo OEM koupit s pevným diskem nebo základní deskou, ale vždy s kusem konkrétního HW.
Pokud dnes je možné koupit OEM licenci bez jakéhokoliv HW, tak jednak by mě zajímalo jak to ustojí ten prodejce, ale pořád tu máme ještě ten štítek co jsem povinen nalepit na nějaký konkrétní HW.
- A to, že jsem nějaký SW koupil a někdo mi ho prodal opravdu ještě neznamená, že jej používám nebo jsem s ním naložil v souladu s licenčními podmínkami.
Navíc tady by přeci měli být lidé, které by samotné štvalo pokud by si jejich program množili ( rozmnoženina je nádherné slovo ) lidi bez ohledu na případnou licenci nebo prodejní cenu. Stejně jako mě štve, že mám dvě hry kde je ten skvělý STEAM, který se chová jako virus nebo částečný okupant mého PC, jenom proto že se hry kradou.
Dokonce se domnívám, že některý z diskutujících si někdy v životě řekl, nebudu vyvíjet ten software protože mi jej zaplatí max. 10 lidí a ostatní si to zkopírují, neboť nejsem schopen to zabezpečit.
Případně se zabezpečení proti kopírování chová samo o sobě tak, že pokud by člověk to nechtěl používat např. hrát musel by se zamyslet co si to vlastně do počítače instaluje.
A ještě jedna věc. lucorp se zřejmě často soudí a dokázal by před soudem ledacos smést ze stolu.
Pokud totiž MS to něčím ve své době vyhrál tak podle mne například tím, že byl schopen své programy vč.operačních systémů lokalizovat i třeba do ČR. Neboť pamatuji v roce 1991 školení na Lotus 1-2-3, který byl komplet v Angl. Pokud tedy 10 milionů potenciálních zákazníků nestálo Lotusu za lokalizaci celého menu, časem jí problémů s prodejem tabulkového procesoru MS úplně nebo lokálně zbavil.
- To, že MS prohrál nějaký spor ohledně dominantního postavení na trhu, či s programátory o tom, že oni nemohou vyvíjet programy pro MS operační systém nedává nikomu více argumentů k domněnce, že zrovna on u soudu roztrhá právníky MS ČR na kousky.
Svého času v letech devadesátých jsem si sám psal obchodní smlouvy. Zřejmě ne úplně špatně, když si mě nikdo nedovolil tahat po soudech. A že byli tehdy různí vykukové co měli akorát ramena a řeči, ale ani nevěděli kde a zda vůbec se podepsat.