Legalita a reálnost licence u vyhodny-software.cz

Re:Legalita a reálnost licence u vyhodny-software.cz
« Odpověď #465 kdy: 17. 05. 2016, 11:33:53 »
Tak z hlediska prodeje rozmnozeniny se to naopak ukazuje jako vyhoda. Stejne z pohledu instalace na pocitac a z rady dalsich pohledu podle me taky. Papir (licence) snese vsechno a taky tam vsechno bylo.
Ta licence je ale součástí té rozmnoženiny. Sám jste správně napsal, že to nejde oddělit, nemůžete užívat rozmnoženinu bez licence nebo jinak než v souladu s licencí.

pedro

« Odpověď #466 kdy: 17. 05. 2016, 12:03:46 »
Tak z hlediska prodeje rozmnozeniny se to naopak ukazuje jako vyhoda. Stejne z pohledu instalace na pocitac a z rady dalsich pohledu podle me taky. Papir (licence) snese vsechno a taky tam vsechno bylo.
Ta licence je ale součástí té rozmnoženiny. Sám jste správně napsal, že to nejde oddělit, nemůžete užívat rozmnoženinu bez licence nebo jinak než v souladu s licencí.

Zalezi na tom, jak to chapes. Pokud se budeme spolu se soudem bavit o obchodu se SW v terminech obchodu s rozmnozeninami, tak z toho zda se pro nabyvatele rozmnozeniny plynou dodatecna prava. Nektere licencni podminky, ktere se bezne pouzivaly, nejsou nove prijatelne. Urcite minimalne zakaz prodeje licence/rozmnozeniny, pravdepodobne omezeni OEM licenci na unikatni pocitac a nejspis rada dalsich licencnich podminek.

A to nemluvim o srozumitelnosti. Jestli si konecny uzivatel nejakeho SW koupi rozmnozeninu, tak asi intuitivne vi, jak s ni nakladat. Jestli dneska nekde potvrdil nejakych par desitek stran pravniho textu "licence", tak to se preci vi, ze to nikdo necetl a i SW firmy tyto licence pouzivaly pouze jako FUD. Takze z myho hlediska jasny pokrok vpred.

« Odpověď #467 kdy: 17. 05. 2016, 12:54:52 »
tak z toho zda se pro nabyvatele rozmnozeniny plynou dodatecna prava
Ne, neplynou. Pokud ta práva neposkytne autor, mohl by to udělat jedině zákon. A ten žádná další práva nedává.

Urcite minimalne zakaz prodeje licence/rozmnozeniny
Na tom není nic nového. V případě rozmnoženiny to je ve směrnici explicitně napsané. Soud teď jenom vyložil, že úplně stejně to platí i pro samotnou licenci, protože způsob distribuce není podstatný.

pravdepodobne omezeni OEM licenci na unikatni pocitac a nejspis rada dalsich licencnich podminek.
To už je jen vaše ničím nepodložená spekulace.

A to nemluvim o srozumitelnosti. Jestli si konecny uzivatel nejakeho SW koupi rozmnozeninu, tak asi intuitivne vi, jak s ni nakladat. Jestli dneska nekde potvrdil nejakych par desitek stran pravniho textu "licence", tak to se preci vi, ze to nikdo necetl a i SW firmy tyto licence pouzivaly pouze jako FUD. Takze z myho hlediska jasny pokrok vpred.
Licence je součástí rozmnoženiny. Sám jste to psal, tak to také vezměte na vědomí. Neexistuje nic jako užívání rozmnoženiny bez licence.

pedro

« Odpověď #468 kdy: 17. 05. 2016, 15:31:09 »
Ne, neplynou. Pokud ta práva neposkytne autor, mohl by to udělat jedině zákon. A ten žádná další práva nedává.

A neni to nahodou tak, ze Oracle byl ten autor a ze tedy autor odpiral vlastniku rozmnozeniny pravo k prodeji a dalsimu uzivani novym nabyvatelem?

Citace
Platbou za služby získáváte výhradně pro vnitřní obchodní účely nevýlučné, nepřevoditelné a bezplatné užívací právo na dobu neurčitou ke všem produktům a službám, které Oracle vyvíjí a zpřístupňuje Vám na základě této smlouvy.

A neni to nahodou tak, ze Oracle ten spor prohral? Tedy ze soud rozhodl v primem rozporu s tou uzasnou licenci Oraclu citovanou vyse?

Takze opravdu nevim o jakem pripadu si tady povidas... Ta situace je preci naprosto zjevne takova, jak jsem napsal...

pedro

« Odpověď #469 kdy: 17. 05. 2016, 15:33:25 »
Licence je součástí rozmnoženiny. Sám jste to psal, tak to také vezměte na vědomí. Neexistuje nic jako užívání rozmnoženiny bez licence.

A tohle taky neni pravda. Kde to soud tvrdi, odkaz?

pedro

« Odpověď #470 kdy: 17. 05. 2016, 15:36:21 »
pravdepodobne omezeni OEM licenci na unikatni pocitac a nejspis rada dalsich licencnich podminek.
To už je jen vaše ničím nepodložená spekulace.

Predstava, ze mi je povoleno licenci prodat dalsi osobe, ale sam si ji nemuzu nainstalovat na jiny pocitac neni uplne dosazitelna zdravym rozumem. Nicmene ano, o tomto ten rozsudek primo neni, tak si nemuzeme byt 100% jisti.

« Odpověď #471 kdy: 17. 05. 2016, 16:34:22 »
A neni to nahodou tak, ze Oracle byl ten autor a ze tedy autor odpiral vlastniku rozmnozeniny pravo k prodeji a dalsimu uzivani novym nabyvatelem?
To není úplně přesné. Oracle poskytoval jen licenci. Vyčerpání práv autora je ve směrnici explicitně zmíněné jen u rozmnoženin a Oracle argumentoval, že se to na daný případ tím pádem nevztahuje. Soud vyložil, že k vyčerpání práv autora dochází při libovolném převodu oprávnění, není podstatné, zda jde pouze o licenci nebo o licenci rovnou spojenou s rozmnoženinou.

A neni to nahodou tak, ze Oracle ten spor prohral? Tedy ze soud rozhodl v primem rozporu s tou uzasnou licenci Oraclu citovanou vyse?
Nebylo by lepší si přečíst ten rozsudek, než se tady v diskusi ptát, jak to vlastně dopadlo? Soud měl zodpovědět tři otázky, které se týkají především výkladu evropského práva, nejde tam primárně o spor dvou subjektů a o to, aby jeden vyhrál a druhý prohrál.

Výsledek sporu je ten, že když někdo nakoupí licence od Oracle a pak je přestane potřebovat, může je prodat dál – to je mínus pro Oracle, ale ne nijak výrazné. Další výsledek sporu je ten, že když někdo nakoupí licenci pro použití na dvaceti počítačích, a používá software jen na dvou počítačích, nemůže licenci rozdělit a licenci k použití na 18 počítačích prodat. To je pro Oracle velká výhra a výrazné mínus pro UsedSoft, protože to bylo něco, na čem měli založenou část svého byznysu.

Takze opravdu nevim o jakem pripadu si tady povidas... Ta situace je preci naprosto zjevne takova, jak jsem napsal...
Já píšu o případu UsedSoft vs Oracle. Odkaz na rozsudek je výše v této diskusi.

A tohle taky neni pravda. Kde to soud tvrdi, odkaz?

Tvrdí to v odstavcích 44 až 48:

Citace
V tomto ohledu je třeba podotknout, že stažení rozmnoženiny počítačového programu a uzavření uživatelské licenční smlouvy ve vztahu k této rozmnoženině tvoří nedílný celek.

Citace
zákazník společnosti Oracle, který stáhne rozmnoženinu dotčeného počítačového programu a který s touto společností uzavře uživatelskou licenční smlouvu týkající se uvedené rozmnoženiny

Citace
je transakce spočívající ve stažení rozmnoženiny počítačového programu […] od transakce spočívající v uzavření licenční smlouvy […] z hlediska nabyvatele neoddělitelná

Predstava, ze mi je povoleno licenci prodat dalsi osobe, ale sam si ji nemuzu nainstalovat na jiny pocitac neni uplne dosazitelna zdravym rozumem.
Co je na tom nelogického? Licence umožňuje používání na daném počítači. Když mám počítač já, můžu na něm software používat. Když počítač prodám, prodám s ním i licenci, a nový vlastník zase může daný software na tom počítači používat. Je to zcela v souladu se zdravým rozumem, na rozdíl od zde často prezentovaného výkladu, že prodejem licence získá kupující víc práv, než měl prodávající.

j

« Odpověď #472 kdy: 17. 05. 2016, 17:17:13 »

Predstava, ze mi je povoleno licenci prodat dalsi osobe, ale sam si ji nemuzu nainstalovat na jiny pocitac neni uplne dosazitelna zdravym rozumem. Nicmene ano, o tomto ten rozsudek primo neni, tak si nemuzeme byt 100% jisti.
Si ji prodas sam sobe, coz zcela jiste muze .... ;D, pripadne ji prodas treti osobe a obratem odkoupis zpet, coz muzes taky ... ;D, jen Jirsak to porad nedokaze pochopit.

A jen tak mimochodem, prave mam pred sebou win 10 OEM .... na obalu je napsano doslova, ze OEM ujednani se vztahuje na tzv System Buildera = toho, kdo ten pocitac postavi a ty widle na nej pripadne nainstaluje. V zadnem pripade se nevztahuje na uzivatele - vyslovene od M$

Citace: "Chcete-li software v teto sade distribuovat, musite byt sestavovatelem systemu a prijmout tuto licenci ..."

Vubec se to nevztahuje na uzivatele/zakaznika ... divny Jirsak co? Mel by sis ty zakony a licence nejdriv precist, nez zacnes zvanit ...

pedro

« Odpověď #473 kdy: 17. 05. 2016, 18:29:57 »
Vicemene at si o tom mysli kazdy co chce. Oracle v licenci vyslovne zakazuje prevod, soud to vyslovne povoluje. Soud mluvi o vlastnictvi k rozmnozenine a kdo zna obsah terminu vlastnictvi, tak cela rada umelych omezeni vlastnickych prav k rozmnozenine je od pocatku neplatna uplne stejne jako je neplatny zakaz prevodu v licenci Oraclu.

Logik

• 1 047
    • Zobrazit profil
« Odpověď #474 kdy: 17. 05. 2016, 18:41:30 »
Citace
"Další výsledek sporu je ten, že když někdo nakoupí licenci pro použití na dvaceti počítačích, a používá software jen na dvou počítačích, nemůže licenci rozdělit a licenci k použití na 18 počítačích prodat. To je pro Oracle velká výhra a výrazné mínus pro UsedSoft, protože to bylo něco, na čem měli založenou část svého byznysu"
To ovšem platí, pokud to bylo prodáno jako multilicence. Usedsoft ale neprodává multilicence, ale samostatné licence určené k jednotlivému prodeji.

Citace

Citace
V tomto ohledu je třeba podotknout, že stažení rozmnoženiny počítačového programu a uzavření uživatelské licenční smlouvy ve vztahu k této rozmnoženině tvoří nedílný celek.
...
je transakce spočívající ve stažení rozmnoženiny počítačového programu […] od transakce spočívající v uzavření licenční smlouvy […] z hlediska nabyvatele neoddělitelná

Vždyť ty citace, co sem dáváš, dokazují opak. Právě to, že soud tvrdí, že A je nutně spojeno B, tedy že stažením došlo k uzavření licenční smlouvy, jasně ukazuje, že A a B jsou dvě různé věci. To, že soud konstatoval, že v tomto konkrétním případě nastávají nutně spolu přeci nijak neimplikuje, že nastávají současně VŽDY. Naopak dikce soudu to vylučuje, protože to by netvrdil, že A a B nastávají současně, ale že A je B.

To, že je to neoddělitelné V TOMTO KONKRÉTNÍM PŘÍPADĚ je jasně patrné z toho, že na to, abych nabyl licenci, nemusím nic stahovat - mohu si třeba koupit CD. A dokonce si mohu zcela evidentně koupit rozmnoženinu, ANIŽ BYCH získal jakoukoli licenci - např. na čínském tržišti.
Při koupi počítače s nainstalovanými oem windowsy jsem také vlastníkem rozmnoženiny daleko dříve, než uzavřu licenční smlouvu - tu uzavřu až odklepnutím toho dialogu při spuštění.

Citace

Citace
Závazky z licenční smlouvy, které zákon nedovoluje ujednat, jsou neplatné.

Vázat použití software na konkrétní hardware zákon nebrání. I kdyby to ustanovení bylo neplatné, musí o jeho neplatnosti rozhodnout soud, ne jen tak někdo v diskusi na webu.

To se pleteš. Pokud jde o trestněprávní rovině, musí soud rozhodnout O PLATNOSTI té smlouvy a z ní vyplývající trestnosti mého jednání. Do té doby, než to učiní, jsem nevinen.

Pokud jde o občanskoprávní rovinu, tak tam jsi už vůbec mimo - tam soud rozhoduje pouze věci, které některá ze stran navrhne. Takže do té doby, než se jedna strana začne dovolávat platnosti toho ustanovení, tak je to soudu putna. A v okamžiku, kdy se začne dovolávat, tak v případě rozporu se zákonem jde o neplatnost absolutní, tedy pokud soud rozhodne o neplatnosti, má se za to, že to ustanovení smlouvy nebylo platné nikdy.

Podle tvojí interpretace by pokud si myslím, že nějaký bod smlouvy je neplatný, tak bych musel k soudu, jinak se jím musím řídit. To je prostě blbost. Klidně se jím řídit nemusím. Pokud mě druhá strana zažaluje, prokážu neplatnost tohoto bodu smlouvy a vyhraju.

« Odpověď #475 kdy: 18. 05. 2016, 08:44:02 »
Oracle v licenci vyslovne zakazuje prevod, soud to vyslovne povoluje.
Ano, přičemž pro naši debatu je to úplně jedno, protože nejde o to, kdo licenci vlastní, ale co ta licence povoluje. Ostatně tohle téma bylo znovu oživeno tématem, ve kterém k žádnému převodu vlastnictví licence nedochází. Takže celý ten soud je k tomuhle tématu bezpředmětný.

Soud mluvi o vlastnictvi k rozmnozenine a kdo zna obsah terminu vlastnictvi, tak cela rada umelych omezeni vlastnickych prav k rozmnozenine je od pocatku neplatna uplne stejne jako je neplatny zakaz prevodu v licenci Oraclu.
Vlastnictví rozmnoženiny znamená, že v ruce držíte tu plastovou placku (DVD). To nijak „uměle“ omezováno není. Ale to, že máte v ruce DVD, vám nedává žádná práva k užití díla na něm nahraného.

« Odpověď #476 kdy: 18. 05. 2016, 09:10:24 »
Vždyť ty citace, co sem dáváš, dokazují opak. Právě to, že soud tvrdí, že A je nutně spojeno B, tedy že stažením došlo k uzavření licenční smlouvy, jasně ukazuje, že A a B jsou dvě různé věci. To, že soud konstatoval, že v tomto konkrétním případě nastávají nutně spolu přeci nijak neimplikuje, že nastávají současně VŽDY. Naopak dikce soudu to vylučuje, protože to by netvrdil, že A a B nastávají současně, ale že A je B.

To, že je to neoddělitelné V TOMTO KONKRÉTNÍM PŘÍPADĚ je jasně patrné z toho, že na to, abych nabyl licenci, nemusím nic stahovat - mohu si třeba koupit CD. A dokonce si mohu zcela evidentně koupit rozmnoženinu, ANIŽ BYCH získal jakoukoli licenci - např. na čínském tržišti.
Při koupi počítače s nainstalovanými oem windowsy jsem také vlastníkem rozmnoženiny daleko dříve, než uzavřu licenční smlouvu - tu uzavřu až odklepnutím toho dialogu při spuštění.
Takže abych to shrnul, v tomto případě je rozmnoženina a licence neoddělitelná. Na tom se všichni tři shodneme.

To se pleteš. Pokud jde o trestněprávní rovině, musí soud rozhodnout O PLATNOSTI té smlouvy a z ní vyplývající trestnosti mého jednání. Do té doby, než to učiní, jsem nevinen.

Pokud jde o občanskoprávní rovinu, tak tam jsi už vůbec mimo - tam soud rozhoduje pouze věci, které některá ze stran navrhne. Takže do té doby, než se jedna strana začne dovolávat platnosti toho ustanovení, tak je to soudu putna. A v okamžiku, kdy se začne dovolávat, tak v případě rozporu se zákonem jde o neplatnost absolutní, tedy pokud soud rozhodne o neplatnosti, má se za to, že to ustanovení smlouvy nebylo platné nikdy.
V občanskoprávní rovině je ta smlouva platná, dokud soud nerozhodne jinak. Takže když se jedna ze stran jen tak sama od sebe rozhodne, že smlouva je částečně neplatná a přestane svou část smlouvy dodržovat, porušuje tato strana smlouvu.

Podle tvojí interpretace by pokud si myslím, že nějaký bod smlouvy je neplatný, tak bych musel k soudu, jinak se jím musím řídit. To je prostě blbost. Klidně se jím řídit nemusím. Pokud mě druhá strana zažaluje, prokážu neplatnost tohoto bodu smlouvy a vyhraju.
Tou smlouvou se samozřejmě řídit nemusíte, ale pak je to z vaší strany jednoznačně porušení smlouvy. Pokud vás druhá strana zažaluje, vy určitě prohrajete to, že jste porušil smlouvu – a vedle toho možná druhá strana prohraje to, že je příslušné ustanovení neplatné.

Kdyby to fungovalo podle té vaší teorie, byly by smlouvy úplně k ničemu. Já bych uzavřel kupní smlouvu, dostal bych zboží, pak bych se sám rozhodl, že ustanovení o mém závazku je neplatné a nic bych nezaplatil. Z mé strany je to zatím výhra. Protistrana by mne nejspíš dala k soudu. Podle vaší teorie by soud buď rozhodl, že je příslušná část smlouvy neplatná – moje výhra, nebo by rozhodl, že je příslušná část smlouvy platná a já že mám tedy zboží zaplatit, ale za porušení smlouvy bych nijak potrestán nebyl – tedy je to remíza, já jsem nic neprohrál. Nebo-li při porušení smlouvy bych neměl co ztratit, mohl bych maximálně získat. Kdo by pak nějakou smlouvu vůbec dodržoval?

Ne, ta vaše teorie neplatí, když já sám poruším nějakou část smlouvy, byť i proto, že si myslím, že je neplatná, je to z mé strany porušení smlouvy a plynou z toho pro mne důsledky spojené s porušením smlouvy. Bez ohledu na to, jestli se dodatečně prokáže, že ta část smlouvy byla opravdu neplatná. Bez následků pro mne by to bylo jedině v případě, kdyby se ukázalo, že by plnění té smlouvy z mé strany mělo vážné důsledky a tu smlouvu jsem nepodepsal svobodně.

pedro

« Odpověď #477 kdy: 18. 05. 2016, 09:21:18 »
Oracle: "Platbou za služby získáváte výhradně pro vnitřní obchodní účely nevýlučné, nepřevoditelné a bezplatné užívací právo na dobu neurčitou"

Soud: "Z toho vyplývá, že podle tohoto ustanovení [čl. 4 odst. 2 směrnice 2009/24] a nehledě na existenci smluvních ujednání zakazujících následný převod již nemůže nositel dotčeného práva bránit dalšímu prodeji této rozmnoženiny."

Jirsák: "nejde o to, kdo licenci vlastní, ale co ta licence povoluje"

:o

pedro

« Odpověď #478 kdy: 18. 05. 2016, 09:43:48 »
Ne, ta vaše teorie neplatí, když já sám poruším nějakou část smlouvy, byť i proto, že si myslím, že je neplatná, je to z mé strany porušení smlouvy a plynou z toho pro mne důsledky spojené s porušením smlouvy. Bez ohledu na to, jestli se dodatečně prokáže, že ta část smlouvy byla opravdu neplatná. Bez následků pro mne by to bylo jedině v případě, kdyby se ukázalo, že by plnění té smlouvy z mé strany mělo vážné důsledky a tu smlouvu jsem nepodepsal svobodně.

Jasne, to vis ze jo. Treba ten UsedSoft a jeho zakaznici porusovali neplatna ustanoveni licencni smlouvy Oraclu. Zavolej si do Bohnic  ;D

« Odpověď #479 kdy: 18. 05. 2016, 09:55:23 »
Oracle: "Platbou za služby získáváte výhradně pro vnitřní obchodní účely nevýlučné, nepřevoditelné a bezplatné užívací právo na dobu neurčitou"

Soud: "Z toho vyplývá, že podle tohoto ustanovení [čl. 4 odst. 2 směrnice 2009/24] a nehledě na existenci smluvních ujednání zakazujících následný převod již nemůže nositel dotčeného práva bránit dalšímu prodeji této rozmnoženiny."

Jirsák: "nejde o to, kdo licenci vlastní, ale co ta licence povoluje"

:o
Čemu na tom nerozumíte? Nejde o to, kdo licenci vlastní – jak soud potvrdil, vlastnictví té licence lze převádět. Z hlediska používání software ale není podstatné, kdo tu licenci vlastní, ale co ta licence povoluje. Když ta licence povoluje používat Oracle SQL Server na 20 počítačích držitele licence, převodem té licence na jiný subjekt ta práva zaniknou původnímu držiteli a získá je nový držitel – bude mít právo používat Oracle SQL Server na 20 počítačích. Přece se převodem těch práv na jiný subjekt nemůžou ta práva změnit, není možné, aby prodávající prodal práva k užívání Oracle SQL Serveru na 20 počítačích, a kupující nákupem téhle licence získal práva na užívání Microsoft Office na všech počítačích v organizaci.

Treba ten UsedSoft a jeho zakaznici porusovali neplatna ustanoveni licencni smlouvy Oraclu. Zavolej si do Bohnic  ;D
O neplatnosti smluvního ujednání může rozhodnout pouze soud, nemůže o tom sama rozhodnout jedna ze smluvních stran. Jak už jsem psal, je triviálně odvoditelné, že v takovém případě by smlouvy byly k ničemu. V Bohnicích možná smlouvy používají místo toaletního papíru, všude jinde jsou smluvní ustanovení závazná pro obě strany do té doby, dokud se nedohodnou jinak nebo dokud jinak neurčí soud, a pokud některá ze stran smluvní ujednání poruší, má druhá strana právo na uplatnění sankcí, které jsou pro případ porušení smlouvy stanovené.