Takže abych to shrnul, v tomto případě je rozmnoženina a licence neoddělitelná. Na tom se všichni tři shodneme.
Ne - v případě, že si stahuješ od oracle rozmnoženinu, zároveň tím neoddělitelně získáváš licenci. Toť vše, co z rozhodnutí soudu plyne. Nijak z toho neplyne neoddělitelnost této licence od rozmnoženiny - např. když si ji nějakej zaměstnanec program zkopíruje, získá rozmnoženinu, ale nikoli licenci.
V občanskoprávní rovině je ta smlouva platná, dokud soud nerozhodne
jinak. Takže když se jedna ze stran jen tak sama od sebe rozhodne, že
smlouva je částečně neplatná a přestane svou část smlouvy dodržovat,
porušuje tato strana smlouvu.
1) Zdaleka to není tak jednoduché. Zjisti si něco o relativní a absolutní neplatnosti. Pokud je ze zákona něco absolutně neplatné, tak to neplatí ze zákona, soud pouze "konstatuje realitu". Viz např.
http://business.center.cz/business/pojmy/p1352-absolutni-neplatnost.aspx. Tam je to jasné zcela bez debat.
Ani u relativní neplatnosti to není tak, jak tvrdíš. Pokud by tomu tak bylo, tak by pro Tebe nutně muselo ustanovení smlouvy platit až do rozhodnutí soudu. Vzhledem k tomu, že soudy evidentně rozhodují o neplatnosti i zpětně, tak evidentně smlouva byla neplatná již dříve - a tedy ji nezneplatnil soud, ale byla neplatná sama o sobě díky zákonům - jinak by šlo o retroaktivitu, která není v legislativně povolena. Relativní neplatnost se od absolutní liší tím, že neplatnost smlouvy nevzniká automaticky, ale musí se člověk "ozvat". Nikoli tím, že ji rozhoduje soud.
Pleteš si roli soudů. Soud v občanských sporech zpravidla nemění realitu (pominu-li řízení např. o svěření dětí do péče). Soud je od toho, aby říkal, jaká realita je.
Na základě čeho tvrdíš, že neplatnost smlouvy stanovuje soud? Na základě jakého paragrafu? Nikde v zákoně nic takového totiž není. Je tam např. (§580 OZ)
Neplatné je právní jednání, které se příčí dobrým mravům, jakož i právní
jednání, které odporuje zákonu, pokud to smysl a účel zákona vyžaduje.
Tedy nikoli - soud na návrh jedné ze stran prohlásí za neplatný takové právní jednání. Nikde tam není o soudu ani žblebt. Prostě pokud právní jednání, "se příčí dobrým mravům, či které odporuje zákonu, pokud to smysl a účel zákona vyžaduje" je prostě neplatné, nezávisle na tom, zdali to nějaký soud konstatuje, či nikoli.
Pouze v případě, že dvě strany se nemohou shodnout na tom, zdali něco platí či nikoli, tak se obrátí na soud a ten řekne, kde je pravda. Ne, že jednáním soudu se změní platnost té smlouvy.
Protistrana by mne nejspíš dala k soudu. Podle vaší teorie by soud buď
rozhodl, že je příslušná část smlouvy neplatná – moje výhra, nebo by
rozhodl, že je příslušná část smlouvy platná a já že mám tedy zboží
zaplatit, ale za porušení smlouvy bych nijak potrestán nebyl – tedy je
to remíza, já jsem nic neprohrál.
Soud konstatuje, že smlouva je platná a tedy že jsem porušil platnou smlouvu. Tedy druhá strana může a bude vymáhat veškeré škody, které jí porušením smlouvy vznikly. Kde tam vidíš remízu? Čím by se vlastně tento případ lišil od toho, kdyby soud opravdu neplatnost smlouvy stanovoval až soud? Vždyť by se to naprosto ničím nelišilo - v obou případech jsem porušil platnou smlouvu.
Pokud furt nevěříš, tak si přečti třeba toto - potažmo §69 zákonníku práce
http://kariera.ihned.cz/c1-52770450-soud-o-zneplatneni-vypovediCituji:
Dal-li zaměstnavatel zaměstnanci neplatnou výpověď nebo zrušil-li s
ním zaměstnavatel neplatně pracovní poměr okamžitě nebo ve zkušební
době, a oznámil-li zaměstnanec zaměstnavateli bez zbytečného odkladu písemně, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával, jeho pracovní poměr trvá i nadále a zaměstnavatel je povinen poskytnout mu náhradu mzdy nebo platu.“
Zákon vyloženě mluví o neplatném právním úklonu, přičemž o neplatnosti toho právního úkonu žádný soud nerozhodl. Prostě výpověď může být neplatná sama o sobě. Se smlouvou je to naprosto stejné.
Pokud by tomu tak nebylo - tak si představ situaci, kdy napíšeš smlouvu s neplatným ustanovením (nebo ti dá někdo neplatnou výpověď). Ty druhému namítneš neplatnost ustanovení/výpovědi, druhej ji uzná.
V tvojí popletený interpretaci práva by to znamenalo, že ustanovení/výpověď stejně platí, i když jste se oba shodli, že nemá - a stejně byste museli jít k soudu, aby tu neplatnost prohlásil. Protože do té doby podle Filipa Jirsáka výpověď/smlouva prostě platí a lidi se jí mají držet. Magořina, co?