Ha! Jádro pudla! Pokud učím klasickým způsobem, jsem rád, když se v průběhu jednoho semestru dostanu od teorie z roku 1936 k teorii z roku 1942. O poznatcích z roku 2010 nevím vůbec nic, protože to bych těch semestrů musel mít tak dvacet.
Moja skusenost s teoretickou IT je, ze z roku 1942 nie je co prednasat.
Na prednaskach z IT ma vzdy fascinovalo, ze sa vravelo o ludoch co ziju
To nikdy - z principu věci - nemůže být lehčí.... Formální vysvětlení nikdy nemůže být kratší než neformální, to dá rozum.
Princip je presne opacny. Ked budete chciet inzinierov co zvladnu siroku skalu akcii, tak potrebujete vela parcialnych vedomosti. Pri dostatocnom mnozstve sa oplati naucit teoriu miesto mnozstva izolovanych vedomosti.
Samozrejme, ak chcete uzko zameranych specialostov, ktori vedia par beznych veci, tak je teoria zbytocny prepych.
Je to o tej mnozine vedomosti ktoru pisem, ze bez jej specifikacie sa problem neda rozhodnut.
dal bych hodinku na vysvětlení motivace a pojmů (jazyk, rozpoznávání jazyka, apod.), hodinku až dvě na neformální vysvětlení konečných automatů, hodinku až dvě na bezkontextové gramatiky
Ma to dva aspekty: absolvent tohto kurzu nebude vediet nic. Jednoducho po beznom ubytku vedomosti nema co ostat.
Nehovoriac o fakte, ze sa studenti sa budu pozerat ako telce na nove vrata, pretoze nebudu mat nic z toho zazite.
Krasne to vidno na lubovolnych algebraickych (algebra, fojaky, etc) predmetoch v prvych semetroch. Su to trivialne veci, ale studenti este nemaju dost skusenosti, aby s tym vedeli pracovat.
Normalny student tak niekde v tretom rocniku pochopi, aka trivialita su konecne grupy, ci turingov stroj.
Druhy: absolvent stretne par vybranych prikladov zo zivota. Nie som si isty, ci je to rozumna baza, ktora ma stacit absolventovi do praxe. Tu samozrejme narazam na nekanonizovany zoznam potrebnych vedomosti pre absolventa.
No a světe div se, objevil jsem Ameriku... http://ocw.mit.edu/courses/electrical-engineering-and-computer-science/6-080-great-ideas-in-theoretical-computer-science-spring-2008/
"This course is designed for undergraduates in computer science..." nepride mi to ako kurz urceny pre robotnicke kadre v IT.
Skor mi to pride ako lahky uvod k serioznejsim prednaskam.