Pojďme se na to podívat z druhé strany:
Mějme časový úsek 5 x 12 měsíců (nepočítám ty, co na dostudování pětiletého oboru potřebují šest a více let).
Středoškolák bez praxe si první rok může vydělat asi 12 tisíc čistého, druhý rok cca 16, třetí 18, čtvrtý 22, pátý 25.
Tj. 12*12 + 12*16 + 12*18 + 12*22 + 12*25 a jsem líný to počítat, udělám ve své tupé hlavě čáry máry fuk a mám 12*93 = 1 116 000,- Kč. Právě jsme zjistili, že SŠ za dobu studia vydělal něco přes mega. Jistě, student si náklady nahradí ze svého, ale saje mateřské peníze své matky a ten, kdo vydělává, třeba bydlí sám.
Neo-komunisto-CheGuevarovská vláda chce zpoplatnit studium VŠ, bavíme se tu o 200 tisících dluhu, který má VŠ student dostat jako dar do života. Plus řekněme dalších 50 tisíc dluhu, které studen na VŠ tak běžně naseká. Kdo po skončení školy dluží jen tak 20-30 táců, je dobrý.
SŠ: Vydělal 1 mega a může mít splacenou cca 1/2 hypotéky na menší byt
VŠ: Dluží 50~200 tisíc Kč a má holý zadek, hledá práci.
VŠ nastupuje za řekněme 18 hrubého v době, kdy SŠ pracuje už za 25 čistého, protože má praxi a vydělá na sebe. Vím, že to hodně z Vás vůbec nechápe, ale každý pracovník, kromě státní správy, na sebe musí vydělat.
Dále už to pro SŠ není tak příznivé, VŠ studenti bývají rychleji povyšováni a mají lepší předpoklady, se i s kebulí plnou psích hovínek, dostat do managementu.
Další výhodou jsou známosti, známosti mají velkou cenu, práce se dost často sežene třeba právě díky spolužákovi.
VŠ je jednoznačně výhoda, výhoda při přijímacích pohovorech, když se rozhoduje, kdo bude povýšen a je to jistý bonus, který Vás stál pět let života.
= Smysl má studovat jen DOBROU vysokou školu, která Vás něco naučí, studovat jen protože jste debilové a nemůžete se hned uživit, nemá smysl, jen Vás to stojí peníze. Těch pět let se dá strávit lépe.
Tak bych to já blbec se SŠ viděl
PS: VŠ si taky udělám, abych se dostal mezi Vás, v mnoha případech sice debily, ale zato elitní