Chci se živit programováním - jak začít?

Jakub Galgonek

Re:Chci se živit programováním - jak začít?
« Odpověď #150 kdy: 23. 05. 2013, 12:34:49 »
Pocet lidi z praxe, kteri si mysli, ze teorie je celkem zbytecna, si ted nejak nevybavuju. Minimalne ale pet: ja, Kapitan, Lenin, j, Sten.

Mimochodem, mám dojem, že minimálně dva z toho výčtu za sebou VŠ nemají. Ale to jen ovlivňuje způsob/směr jejich argumentace.

Jakub Galgonek

« Odpověď #151 kdy: 23. 05. 2013, 12:40:40 »
Nevim, jestli neni chyba vubec v tom predpokladu, ze "standardni situace" je cosi, co vyzaduje podrobnou znalost algoritmu.

Pojmem "standardní situace" jsem myslel takové věci jako třeba jak udělat přihlašování na webu, jak oddělit aplikační logiku od prezentační a tak podobně.

« Odpověď #152 kdy: 23. 05. 2013, 12:43:45 »
Mimochodem, mám dojem, že minimálně dva z toho výčtu za sebou VŠ nemají. Ale to jen ovlivňuje způsob/směr jejich argumentace.
To je stejny, jakobys rekl, ze vsichni z druheho seznamu VS maji, takze to taky ovlivnuje opacnym smerem :)

Pojmem "standardní situace" jsem myslel takové věci jako třeba jak udělat přihlašování na webu, jak oddělit aplikační logiku od prezentační a tak podobně.
No tak to jsou typicke priklady, kde vubec zadnou teorii "matematickeho" typu nepotrebujes. To prvni mas uz vyresene ve frameworku a delat to rucne bez pekelne zavazneho duvodu by byla ukazka spatne prace. A u toho druheho hraje roli spis takovata "prakticka teorie" ;) typu navrhove vzory. Proti ni tady myslim nikdo nikdy nic nemel.

Jakub Galgonek

« Odpověď #153 kdy: 23. 05. 2013, 12:55:39 »
No tak to jsou typicke priklady, kde vubec zadnou teorii "matematickeho" typu nepotrebujes.

O ní jsem teď také nemluvil.

A u toho druheho hraje roli spis takovata "prakticka teorie" ;) typu navrhove vzory.

No právě. A mluví se o ní v nabídkách práce? Anebo je to jen "hledá se Java/.NET programátor"? Z toho, co se tu tak psalo, jsem došel k závěru, že asi moc nemluví.

Jakub Galgonek

« Odpověď #154 kdy: 23. 05. 2013, 12:58:04 »
To je stejny, jakobys rekl, ze vsichni z druheho seznamu VS maji, takze to taky ovlivnuje opacnym smerem :)

Prostě mezi názory "znám X, není potřeba" a "neznám X, není potřeba" dám vždy přednost tomu prvnímu :-)

« Odpověď #155 kdy: 23. 05. 2013, 13:00:13 »
No právě. A mluví se o ní v nabídkách práce? Anebo je to jen "hledá se Java/.NET programátor"? Z toho, co se tu tak psalo, jsem došel k závěru, že asi moc nemluví.
http://lmgtfy.com/?q=n%C3%A1vrhov%C3%A9+vzory+site%3Aitjobs.cz
https://www.google.com/search?btnG=1&pws=0&q=turing%C5%AFv+site%3Aitjobs.cz

;)

iwtu

« Odpověď #156 kdy: 23. 05. 2013, 13:03:18 »
2iwtu:

jiste, kazdy z 10M cechu se prece muze stat jadernym fyzikem, neurochirurgem ... hmm ... ze ona by ta praxe vypadala ponekud jinak ???

Je to presne totez, jako kdyz budouciho zednika budes ucit jak si ma zintegrovat pres cihlu a lopatu ... a vyleze mu z toho, kolik zrnek pisku potrebuje na postaveni baraku. Takovy lidi potrebujem mozna dva ... a i kdyz nebudem mit zadnyho, nikde se to nepozna. Zato kdyz z tech 10 000 zedniku umi lopatu vzit do ruky jeden ... tak je to poznat na kazdym rohu.
Prečo by som buducého zedníka učil integrovať? Podľa mňa blbosť, že sa limity a integrály učia na strednej, lebo úplne mizivé percento stredoškolákov vie napísať definíciu limity a o jej porozumení ani nehovorím. Nejak sem sa zle pochopili. Som za to, aby ten kto chce a venuje domu čas, stal sa neurochirugom. Nie som za to, aby zedník, aby mohol byť zedníkom, tak aby musel ísť na VŠ a študovať integrály. A nevidím najmeší dôvod to pre profesiu zedníka učiť.

@Mirek Nemyslím si, že učiť sa bežne naspať vyžaduje sústredenie na spočítanie v hlavne pár medzivýsledkov a potom ich v hlave zlučiť dohromady + orientácia na presný výsledok. Keď programujem, často musím mať v hlave veľa stavov, medzivýsledok a vedieť, ako to spojiť dohromady.. Ak chceš niečo porovnávať a zvášť ak chceš porovnávať nejaké formy učenia, tak sa dívaj, čo sa deje pritom v hlave.

@pupi stazujes sa tu, ze si dostal na nejakom fore ban. nie je to trollovanie? Sorry, ale to info ma nijak neobohatilo ani nema zmysel o tom diskutovat. Co mi na vadi a tusim to povedal Jakub, ze na zakladne nejakej brigady a toho, ze mas 1 znameho co robi nieco 7 rokov, tak vyvodzujes obecne zavery, ze teoria je k nicomu a vyvodzuje to pocit, ze teoriu je zbytocne ucit. Neviem, ci toto chces skutocne vyjadrit, ale takto to vyznieva a podla vsetkeho nie iba na mna. Inac, povedz, a akej si vysky, nech ju mozem v zivotopisoch ignorovat, lebo toto co pises o OPP na Tvojej skole je uplne strasne. Prasacke kody nikto nikdy citat nebude. A ked sa uz nieco prasi, tak sa to prasi kvoli rychlosti behu, kde sa beru do uvahy registre CPU, L cache, pristup na disky, implementacia filesystemu.. To je jedine pripustne prasanie..

Mozno som nezvolil najspravnejsie slova, ale ist o mojho pochopenia textu... Napadlo Ta, ze mozno hovoris to, co v skutocnosti myslis? :)

Vravis funkcionalne programovanie? http://www.jobs.cz/pd/386981762/?rps=233&section=positions :) A to je iba jobs.cz kde ludi zhanaju personalisti. Firmy, ktore ktore funguju na funkcionalnom programovani, maju svoj vlastny trh na ludi. Jeden znamy programuje v Erlang, druhy v F# priamo v Microsoftu..

Mozno som cele zle pochopil, co si chcel povedal a mam aj netrivialnu nadej, ze to nie je moja vina :) Prosim, zhrni, co si chcel v tejto diskusii povedat a preco tuna riesis teoriu a preco mam pocit, ze svoje vcelku male skusenosti ides zovseobecnovat, ze platia pre vsetky alebo pre trh. Trh nie je iba jeden a aj ten si mozes vybrat..

« Odpověď #157 kdy: 23. 05. 2013, 13:05:50 »
@Mirek Nemyslím si, že učiť sa bežne naspať vyžaduje sústredenie na spočítanie v hlavne pár medzivýsledkov a potom ich v hlave zlučiť dohromady + orientácia na presný výsledok. Keď programujem, často musím mať v hlave veľa stavov, medzivýsledok a vedieť, ako to spojiť dohromady.. Ak chceš niečo porovnávať a zvášť ak chceš porovnávať nejaké formy učenia, tak sa dívaj, čo sa deje pritom v hlave.
No vidis - a kdyby ses navic ucil nazpamet Koran, nemusel bys ani hledat v dokumentaci, protoze by sis to vsechno zapamatoval.

Tim jsem dokazal, ze je potreba se ve skole ucit Koran nazpamet.

slonik

« Odpověď #160 kdy: 23. 05. 2013, 13:22:43 »
Mirek všimol si si vo faq na tom pracovnom portáli?

Citace
ITJOBS.CZ: FAQ: Proč mne po pohovoru ve firmě zamítli?
....Zde uvádíme nejčastější důvody neúspěchu při pohovoru:
nedostatek znalostí ze studia

Na margo trolla Pupi:

ak mi najdes v nejakom z prispevkov ze som napisal: "formalne jazyky su  nahovno, zbytocne a je to odpad, nepouzitelny v praxi", tak potom pis, ze seriem na formalne jazyky. To by si ale musel najskor porozumiet co som pisal. Vsak?

Citace: Pupi
...ked som povedal, ze podla mna sa take regularne jazyky, automaty, gramatiky v praxi moc nevyuziju...

...ale ze vacsina to aj tak nevyuzije...

...na skole je dost teoretickych predmetov a mozno aj zbytocnych, ktore sa tazko vyuziju v praxi...

« Odpověď #161 kdy: 23. 05. 2013, 13:25:50 »
Mirek všimol si si vo faq na tom pracovnom portáli?
Citace
ITJOBS.CZ: FAQ: Proč mne po pohovoru ve firmě zamítli?
....Zde uvádíme nejčastější důvody neúspěchu při pohovoru:
nedostatek znalostí ze studia
Máš pravdu. Nepochybně tím maji namysli "nedostatecna znalost dukazu Druhe vety o neuplnosti".

Nikoho by ani nenapadlo, ze by tim mohli myslet "nedostatecna znalost aktualnich sitovych technologii".

« Odpověď #162 kdy: 23. 05. 2013, 13:28:31 »

« Odpověď #163 kdy: 23. 05. 2013, 13:39:38 »
No ale pánové, tohle už je opravdu vrchol:

https://www.google.cz/search?q=matematika+site%3Aitjobs.cz

Ještě štěstí, že státní vysoké školy tu nejsou proto, aby někoho připravovaly na to, co zaměstnavatelé potřebují, ale mají daleko šírší - takový rakouzsko-uherský - jemně nakrájený - ÚKOL!

Citace
Firemní vysoké školy mohou být podřízeny potřebám „reálného světa,“ protože slouží jako učiliště pracovníků s potřebnou kvalifikací pro konkrétní místa, která firma potřebuje obsadit. Univerzity jsou místa, kde se rozvíjí kultura společnosti a pěstuje bádání rozšiřující lidské vědění jako generacemi osvědčený prostředek, který často plodí největší užitek tam, kde to nikdo nečekal a ani nemohl zakomponovat do svých úřednických měření.
http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-zlatuska.php?itemid=4298

« Odpověď #164 kdy: 23. 05. 2013, 13:45:49 »
Jeste si neodpustim jeden postreh a pak uz jsem zticha :)

Jestlipak jste si na blogu pana profesora vsimli tohodle grafu: http://blog.aktualne.centrum.cz/media/195/20080819-Vztah%20univerzitniho%20a%20prumysloveho%20VaV.jpg ?

Schvalne, vidite tam tu velmi decentni ... hm, jak to nazvat ... ale jo: manipulaci? Ale ne, radeji: dukladnou prezentaci informaci?

:)