Chci se živit programováním - jak začít?

Re:Chci se živit programováním - jak začít?
« Odpověď #120 kdy: 23. 05. 2013, 00:31:39 »
V dobe kalkulaciek uplne neprakticka vec. Hej, lenze taky clovek ako ty, si uz neuvedomi, ze sa pri tom ucilo deti udrzanie pozornosti. Musis podla celeho procesu udrzat maximalnu pozornost. Ak pozornost stratis, musis zacat od zaciatku.. Kaslem na prakticke nasobenie cisiel v hlave. Ale naucit sa udrziat maximalnu pozornost je vlastnost na nezaplatenie a v programovani ani nehovorim..
Mám takový matný pocit, že jsem kdysi zaslechl, že v tradičních islámských školách se učí Korán nazpamět a že to je fantastické cvičení paměti.

Takže my chudáci, co jsme se Korán nazpaměť neučili, se nějakým tím světem holt budeme muset protlouct.

Hele, iwtu, a s logaritmickým pravítkem umíš?

Pupi

« Odpověď #121 kdy: 23. 05. 2013, 00:49:22 »
to iwtu:

1.) myslis, ze som troll pokial vyjadrim svoj nazor a podelim sa o vlastnu skusenost? hmm, potom sa teda nauc vyznam toho slova.

2.) vsade som nebol a neviem vela veci. Ale odkial mas ze som povedal, ze je prave to co tu riesime blbost? Jasne som sa vyjadril, ze urcite to niektori nevyuziju vo svojom profesijnom zivote, pretoze to nepotrebuju (ak mi ukazes sietara alebo administratora, ktory to bezne alebo niekedy vyuzije pri praci, tak beriem spat, podobne grafika. Uz vidim administratora, ktory riadi X serverov ako riesi formalizmy). Povedal som, ALE najdu sa aj taki, ktori to v zivote vyuzivaju kazdy den mozno a zide sa im to, mozno to vyuzije aj niekto len raz v zivote. Pokial ale nebudem s tym v praci robit nejak permanentne, tak po niekolkych rokoch to urcite zabudnem. To mas to iste, ucil som sa na gymnaziu biologiu/chemiu/geografiu a teraz si vela veci nepamatam, dovod? Asi preto, ze s tym v kontakte nie som. Proste myslim si, ze tak z 2-3 to vyuziju z 10. Nevrav nieco co som nepovedal ;)

3.) okej bol si na pohovore dostal si take zadanie a teraz co akoze? ja som pobehal asi 8 pohovorov, pracoval/brigadoval som pre 3 firmy a nikde som sa s tym nestretol. Takze som vychadzal z mojej vlastnej skusenosti.

4.) JA tvrdim, ze VS je nanic? Kamo nauc sa citat, pretoze to potrebujes viacej ako dake gramatiky. Ja som nikdy nic take nepovedal. Ak si najdes nejaky topic tu na roote, tak praveze skolu obhajujem, pretoze to da cloveku rozhlad, da mu to priatelov a nauci ho co by sa bez nej nikdy nenaucil. Ale zrejme ked som povedal, ze niektori ludia nevyuziju niektore veci zo skoly, tak vyvodzujes z toho, ze podla mna je VS nanic. Zaujimave tvrdenie.

Ale poviem ti jednu vec. U nas na skole sa vobec neuci OOP. Projekty, ktore robis je vlastne jedno ako urobis, ci to mas strukturovane alebo nemas je to viacmenej jedno. Ucitel aby sa pozrel do toho? Mozno tak zbezne, i ked v informaciach o hodnoteni projektu sa aj pise, ze sa hodnoti kvalita kodu - silno o tom pochybujem. Vyhodnoti to akurat skript, ktory si ucitel napise sam. Potom projekt predhodi skriptu, ktory vyhodnoti svoje vystupy s vystupmi programu. Zhoduju sa - ok dostanes body, nezhoduju - smola 0b, ostava reklamacia. Kazdy ti kasle nato ci to mas krasne objektovo riesene alebo to mas napraskane v Main a k tomu mas par pridavnych procedur. V minulom semestri sa mi stalo to, ze robili sme jeden sietovy projekt klient-server. Udaje pre server sa nacitali zo suboru. Mal som tam akurat jednu chybicku, ze port na ktorom bezal server nebol konfigurovatelny, ale bol napevno zadany. Projekt fungoval na 100%. Ucitel ked to predhodil skriptu, tak samozrejme to nezbehlo takze nasledne mi v IS zasvietilo 0b. Pisal som ucitelovi, ako mi to funguje a nic povedal ze mu to nejde. Takze nakoniec som sa previezol do Brna aby som to vyreklamoval, nakoniec to islo a strhol mi 1b. Takze takto to funguje. Skript hodnoti projekt, nie ucitel.
Co som tym chcel povedat? Je sice pekne, ze niekto vie XYZ teoretickych veci, formalizmov a principov, ale pokial ma nulove vedomosti o OOP a uchadza sa o taky flek kde to je treba(ano vela ludi sa uchadza o taku profesiu, nie kazdy skonci ako vedecky pracovnik), tak s tymi XYZ vedomostami nepochodi. Firma nepotrebuje cloveka, ktory ovlada XYZ veci, pokial im bude pisat prasacky kod, ktory bude tazko udrzovatelny a len s tym stazi pracu dalsim ludom, ktori na tom budu pracovat po jeho odchode.

5.) Priemerne prace? Aaaa mame tu cloveka, ktory si mysli, ze je nieco viac. Pre inych ludi nemoze byt praca zaujimava i ked nemaju take znalosti z teorie, ten kto taku pracu vykonava je obycajny priemer? Podla teba je priemerna praca, ak robi clovek administratora, veduceho projektu, teamleadra, analytika, QA? Kamarat, taky clovek moze mat ovela ovela vyssi plat ako mozno ty, kde vyuzijes to svoje. Podla mna tvoja praca moze byt takisto priemerna. Pokial budes robit v CERNe, vymyslis nieco prevratne a dostanes uznanie, tak ti poviem, ze mas super upper job, ktory nie je priemerny.

6.) ja rad poznavam nove veci, viem ze IT je o celozivotnom vzdelavani. Ale vzdelavam sa v tom, co potrebujem pre svoju pracu + mozno nieco co robim vo volnom case. Ale ty si si vyvodil, ze sa nechcem vzdelavat dalej a staci mi titul, lebo mi to pride zbytocne. Fakt mam pocit, ze najskor sa nauc pracovat s textom (na hodinach literatury nas s tym ucili robit, nemal som to v laske). Ako som pisal vyssie su veci, ktore niekto vyuzije a niekto nie. Po case sa moze stat, ze tieto veci zabudnes. Hej obohatia cloveka vnutorne, chcem vidiet cloveka, ktory vystudoval IT aby si zobral do ruky medicinsku literaturu a zacal to studovat pre vnutorne uspokojenie :-D , fakt mi takeho ukaz.

7.) gymnazium ma bavilo, bol som dobry student, ziadne utrpenie. Naucil som sa dost veci, ale co si z nich pamatam teraz? mozno 10-20%. Urcite v takej literature by som pohorel a pohori tak dalsich X ludi, ktori su zo skoly 20 rokov mimo, nevravim taku chemiu, kde si pamatam tak akurat znacky prvkov. Takze z toho vyplyva, ze nejake vnutorne obohatenie sa vytrati, pretoze ten rozhlad uz mat taky nebudes, lebo si nic pamatat nebudes. Ak ano tak potom prepac, si jeden z mala. :)

8.) aj mne bolo na pohovore povedane, ze takeho cloveka ako som ja potrebuju. celkom mi to zalichotilo. ponukli mi plat, ktory mozno dostane absolvent skoly, cim ja nie som este. Na jednom pohovore sa vrtali v OOP, tam som mal nejake nedostatky, ale doucil som sa ich. Ale isto sa nevyvysujem nad ludi, ktori su dobri. Poviem si, ze mam co dohanat.

9.) Takze to zhrniem: VS nie je nanic. Su veci, ktore zo skoly vyuzijes a niektore nie.(ak mas potrebu sa o tom dohadovat, tak niektori tu pritomni uz pisali, ako co a kde vyuzili.). To mas ako, ucili sme sa HW 3 semestre, nikdy som nepochopil naco sa to tolko ucime(asi je to take dolezite). Ale fajn bral som to, ze som sa nieco priucil, naucil som sa nieco o pamatiach, procesore, atd. Lenze, ked sa nebudem uberat smerom HW, tak po case to zabudnem na 100%, mozno si sem tam na nieco matne spomeniem. Na magistrovi je predmet Manazerska informatika. Povinne predmety su: Paralelne algoritmy, Funkcionalne programovanie, Matematicke struktury a Teoreticka informatika. Vysvetli mi prosim ta, ako clovek, ktory sa vybral na tento obor vyuzije funkcionalne programovanie - haskell, prolog?
Ano VS skola bavi, ale ako co, nie vzdy kazdeho vsetko/kazdy predmet bavi.

« Odpověď #122 kdy: 23. 05. 2013, 01:52:40 »
Ohledně Michala Kolesy. Nevím zda si to uvědomujete vy jenž se mu snažíte poradit nebo pouze shodit jeho touhu po papíru a práci. Jste poměrně dost vedle všichni. ÚP mu je schopen rekvalifikací opravdu nějaký papír zajistit, samozřejmě že na něm nebude programátor ( i když i tady by jste se divili, že někdo měl na smlouvě programátor analytik po týdenním základním kurzu na PC ). Ovšem jeho šance s průmyslovkou získat zaměstnání na 2 hodiny z domova ( pakliže dodržíme to co psal Sten o 30 % zbylé práce schopnosti )
v nějakém občanské sdružení, zejména pokud si troufne na vzdálenou správu a web nějakého občanského sdružení zaměstnávajícího OZP. Jeho mzda ( úplné mzdové náklady ) bude sdružení zaměstnávajícímu více než 50 % OZP ze 75 % vrácena kvartálním příspěvkem. ( Ovšem bude zřejmě na úplně jiných číslech než si představuje. ) Pokud by do té práce docházel na pracoviště zaměstnavatele, což se dá právně řešit i v bytě u M.Kolesy ovšem je to ekonomicky o ústa, bude jeho zaměstnavatel mít možnost čerpat další 2000 vynaložených nákladů měsíčně. Vše § 78 zákona o zaměstnanosti. § 76 řeší jiný případ, kdy zaměstnavatel zaměstnává méně než 50 % OZP. V rámci § 75 by mohl M.Kolesa získat příspěvek na podnikání, kterým by mohl zaplatit některé potřebné věci. Vše v rámci aktivní politiky zaměstnanosti OZP. 

Samo litr, pokud se však zhlédl v inzerátech typu přijmeme programátora Javy, C, C++, databází atd. s nabízeným platem 30 tis. je velmi vedle pan Kolesa.
Podle mne bude problém, aby ÚP uznal jeho zbytkovou pracovní schopnost a to, že jeho rekvalifikace k něčemu bude, úplně beznadějně to ale nevidím. Jen bych se vystříhal na ÚP slova programátor. Pro začátek by bylo lepší třeba tvůrce webových stránek nebo ŽL automatizované zpracování dat, poskytování software apod. 

Jakub Galgonek

« Odpověď #123 kdy: 23. 05. 2013, 02:08:49 »
pracoval/brigadoval som pre 3 firmy

Že jsem tak smělý, byly to pouze brigády anebo i něco dlouhodobějšího?

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #124 kdy: 23. 05. 2013, 07:29:14 »
Na magistrovi je predmet Manazerska informatika. Povinne predmety su: Paralelne algoritmy, Funkcionalne programovanie, Matematicke struktury a Teoreticka informatika. Vysvetli mi prosim ta, ako clovek, ktory sa vybral na tento obor vyuzije funkcionalne programovanie - haskell, prolog?
Ano VS skola bavi, ale ako co, nie vzdy kazdeho vsetko/kazdy predmet bavi.

Jestli  myslíš magisterské obory na FITu ... tyvole to někdo bere vážně??? Jinak funkcionální programování je pro manažery důležité, aby se dozvěděli, že něco takového existuje a že se s tím dají elegantně řešit určité druhy problémů - nicméně tohle člověk ocení až uvidí kód plnej locků, semaphorů, threadů, kterej v produkčním prostředí hází chyby a v testovacím ne. O tom, co za programovací techniku a jaký jazyk se použije, rozhoduje právě manažer a pokud o tom nic neví, je těžké ho přesvědčit o tom, že bych si chtěl tady napsat skriptík v F#. Samozřejmě ale to funkcionální programování nesmí být takovým stylem, jakým se učí právě na FITu, neb tam Ti to tak leda znechutí (BTW ještě furt platí, že se na zkoušce "programuje na papír", bez jakýchkoliv materiálů, popíšeš dvě A4 kódem a strhávají se body za každou chybějící uzavírací závorku v LISPu?)

JS

« Odpověď #125 kdy: 23. 05. 2013, 09:12:43 »
Pupi:
...
Najme si uvedom, ze nevies vsetko a ze preto, ze ty asi nikdy nijaku teoriu potrebovat nebudes, tak to neznamena, ze to pre vela ludi z praxe nie je denno-denny chleba. Ty si vybral taku pracu, kde nebudes potrebovat teoriu o ktorej hovoris. Ok.

Iwtu, souhlasim se vsim, co jsi tu napsal (i v tech bodech).

Je to presne totez, jako kdyz budouciho zednika budes ucit jak si ma zintegrovat pres cihlu a lopatu ... a vyleze mu z toho, kolik zrnek pisku potrebuje na postaveni baraku. Takovy lidi potrebujem mozna dva ... a i kdyz nebudem mit zadnyho, nikde se to nepozna. Zato kdyz z tech 10 000 zedniku umi lopatu vzit do ruky jeden ... tak je to poznat na kazdym rohu.

Tohle je silene kratkozraky pohled. V 18. stoleti bylo mozne rict, ze nam staci par lidi, kteri umi cist a psat, a pokud takovi vubec nebudou existovat, nikde se to nepozna. Cilem neni naucit to vsechny, cilem je naucit to maximum lidi, kteri maji na to to umet. Protoze jen tak se posuneme nekam dal.

Najdete se treba co dela Google X a proc. Libi se mi tento citat:

A very senior Microsoft developer who moved to Google told me that Google works and thinks at a higher level of abstraction than Microsoft. "Google uses Bayesian filtering the way Microsoft uses the if statement," he said.

Do takove kultury je potreba ty lidi dostat. Ja tam nejsem, a vadi mi to.

Mám takový matný pocit, že jsem kdysi zaslechl, že v tradičních islámských školách se učí Korán nazpamět a že to je fantastické cvičení paměti.

Samozrejme jen trollujes, ale nebyl jsi to ty, kdo tu prosazoval, aby se ucil ITIL a podobne modni nesmysly? Pro cloveka z islamske spolecnosti se znalost Koranu zatracene hodi, protoze to je proste kultura, v ktere zije. Nicmene veda a matematika jsou prece jen o necem jinem, nez jen o uceni se neceho zpameti - jsou to veci, ktere se empiricky osvedcily a popisuji realny svet.

« Odpověď #126 kdy: 23. 05. 2013, 09:32:55 »
Samozrejme jen trollujes, ale nebyl jsi to ty, kdo tu prosazoval, aby se ucil ITIL a podobne modni nesmysly? Pro cloveka z islamske spolecnosti se znalost Koranu zatracene hodi, protoze to je proste kultura, v ktere zije. Nicmene veda a matematika jsou prece jen o necem jinem, nez jen o uceni se neceho zpameti - jsou to veci, ktere se empiricky osvedcily a popisuji realny svet.
ITIL není žádný módní nesmysl. Je to na technologii nezávislý obecný (teoretický) rámec, jak abstraktně uvažovat o IT službách.

Když se naučíš myslet v ITIL, tak si tím trénuješ mozek a třeba programovat v C už se pak naučíš levou zadní.

A když se všech těch 6 nebo kolik bichlí ITILu naučíš nazpaměť, tak budeš mít takovou paměť, že se budeš divit.

Oproti obojímu je nějaká matematika hraní si na písku s 3letými dětmi.

j

« Odpověď #127 kdy: 23. 05. 2013, 09:44:34 »
Koukam ze vysokoskolsti trolove se tu zacli slejzat jak swabi na pivo ... ;D

Tak se hosani zeptejte kazdej aspon 10 zamestnavetelu, co by si predstavovali, ze ten absolvent ma umet, a jaky umelci z tech skol vylejzaj. 9 z nich vam rekne, ze znacna cast absolventu ma pocit, ze sezrali vsechnu moudrost sveta, ze automaticky dostanou 100k na ruku ... a vubec nic neumej. Jim je totiz jedno, ze ten absolvent umi spocitat let na Mars ... oni potrebujou jen nekoho, kdo navrhne jak se spocita vejplata, pripadne, jak se zauctuje faktura.

... co myslis, v realu, pocita se elektronicky obvod? Ale kdeze ... ono to totiz spocitat nejde - narozdil od skoly ... v realu jaksi neexistuje "idealni zdroj" ... ani "idealni koule" ... v praxi se to "nejak" realizuje a pak se zmeri, jestli to takto ma vyhovujici parametry. A samo, pak takovej klasickej vysokoskolak (stejne jako kamos) narazi na zcela praktickej pruser ... ze totiz zapomel brat pri tom navrhu a mereni v potaz, ze se ten obvod nebude pouzivat v CR, ale na rovniku ... kde jaksi panuji ponekud jine klimaticke podminky. Takze si holt udela vejlet k zakaznikovi pres 1/2 zemekoule aby to tam opravil.

A to je presne ten rozdil mezi teorii a praxi.
Mimochodem ... pak me strasne bavi, jak ti uzasne vzdelani vysokoskolaci, kteri maji ty naprosto nezbytne znalosti vsemoznych teorii, sedi na pracaku, protoze praci si sehnat neumi ... a lopatou prece hazet nebudou, na to sou prece prilis vzdelani ... pripadne ruzne po netu breci, ze sice maji VS a znaji vsechny ty teorie, ale nikdo jim za to jaksi nechce dat tech 100k na ruku.

Pupi

« Odpověď #128 kdy: 23. 05. 2013, 10:40:42 »
to Jakub Galgonek:

brigadoval som, dokopy to bolo cca. 1 rok. Ale v jednej firme mam znameho a ten tam robil veelmi dlho a nic take nevyuzival. Teda neviem ci mal o tom vobec nejake vedomosti.

to eMko:

no jako myslim, ze ked si dam na nejaky obor/specializaciu, tak sa zameriam hlavne nato a nie aby mi pchali do hlavy vedomosti, ktore len tak nevyuzijem. Ja este 2.stupen nestudujem(planujem ho urobit na FI MU. pevne verim, ze tam budu aj normalni ludia :), u ktorych nebudes pocut: "tvl do 5 do rana som busil kod", ktory vlastne aj tak vyhodnoti skript a nie ucitel ), ale viem ake su tam osnovy a viem, ze podaktori uz byvali studenti sa na toto stazovali. Mozno to funkcionalne programovanie je dolezite pre manazerov, ale zas to ber z takej strany, kolko pracovnych ponuk mas takych, kde sa s tymto stretavaju? brazdim pracovne portaly a vsade: Java, .Net/C#, C/C++, PHP, Objective-C. Nikde ziaden Lisp/Prolog. Mali sme to v jednom semestri - umela inteligencia, dnes si z toho nepamatam ani makke F. A jasne na FITu je momentalne IN programovat na papier z hlavy. Ziadna novinka :D . Dokonca aj Assembler.

Ako som uz pisal, chyba mi tu aby sme sa ucili nejake aj modernejsie veci a dokonca aj take zakladne ako OOP a nie 3 predmty z HW alebo nejaka teoria obvodov, na ktoru z vysoka seriem, nezaujimam sa o elektrinu a nestravim s tym zbytok zivota. To, ze je Cecko viem uz niekolko rokov. To, ze je tu JAVA asi nevedia u nas. Je to povinne volitelny predmet alebo mas potom na vyber C++. Vsetko chcu kodit v C/C++. Fajn super. C#? To snad by som chcel moc. Je to volitelny predmet na jeden semester. Na FI MU maju minimalne 3 seminare zamerane na JAVU, par seminarov na .Net. Dokonca, co nechapem ani u nas, preco to tak nie je, tak na FI maju aj seminare zamerane na Unix, jeho spravu apod. Od IT skoly ako je FIT by som si myslel, ze nieco take tam nesmie chybat(nie ze osobne mam o to zaujem, ale najde sa ucite vela ludi co ano). Je to akurat tak v predmete OS a potom sa stretavate s linuxom vtedy, ked musite robit projekty, aby to slo prelozit aj ucitelom alebo na skolskych serveroch, ktore bezia pod tymto systemom.

to JS:

no neviem ci zrovna ITIL je nezmysel. Myslim, ze je to schvalene britskym kabinetom, je to vo svete uznavane, takze asi to nezmysel nebude ;)

backup

« Odpověď #129 kdy: 23. 05. 2013, 10:41:14 »
.... sedi na pracaku, protoze praci si sehnat neumi ... a lopatou prece hazet nebudou,

temahle blafama ses ale hodne diskvalifikoval, jinak to na zacatku nebylo vubec spatny.

Jakub Galgonek

« Odpověď #130 kdy: 23. 05. 2013, 10:53:14 »
brigadoval som, dokopy to bolo cca. 1 rok.

Před nějakým časem jsem se jako brigádník účastnil jednoho archeologického průzkumu. Člověče, oni se mne vůbec neptali, kolik toho vím o archeologii nebo historii. Jediné, co chtěli vědět, bylo to, zda už mám občanku a zda vím, jak se drží lopata ;)

Pupi

« Odpověď #131 kdy: 23. 05. 2013, 10:57:43 »
to je sice fajn, ale ak narazas nato ze som robil nejakeho brigadnika, co zapinal/vypinal pocitac, pisal dokumentaciu a testoval nieco, tak si na omyle. Stal som sa vznikom jednej intranetovskej aplikacie pre spravu licencii, potom som sa podielal na vyvoji systemu pre bezpecnostne kamery a potom nejake tie prace na IS pre spravu dokumentov. Takze k tomu som potreboval aj nejake znalosti, nie obcanku a to ci viem zapnut/vypnut pc. :)

Jakub Galgonek

« Odpověď #132 kdy: 23. 05. 2013, 11:11:41 »
to je sice fajn, ale ak narazas nato ze som robil nejakeho brigadnika [...]

Narážím na to, že dělat závěry o tom, co je a není využitelné v praxi, na základě tří brigád je docela odvážné. V podstatě ti to tak trochu zastírá "výhled". Hodnotíš běžnou praxi na základě firem, které si sw nechají psát brigádníky. Nabízí se ale otázka, dělají tohle běžné IT firmy?

« Odpověď #133 kdy: 23. 05. 2013, 11:19:57 »
Narážím na to, že dělat závěry o tom, co je a není využitelné v praxi, na základě tří brigád je docela odvážné.
A hodnotit, co je a není využitelné v praxi na základě svých dvou tříletých pracovních zkušeností a zkušeností svých pěti kamárádů by nebylo odvážné?

Asi tak nejrozumnější běžně dostupná velká data jsou nabídky práce. A tam moc často nevidím, že by byl požadavek třeba na řešení diferenciálních rovnic :)   

Pupi

« Odpověď #134 kdy: 23. 05. 2013, 11:22:24 »
Asi sa nerozumieme. Ja vravim, ze co som vyuzil ja v praxi a nestretol som sa zatial s tym. A znamy takisto pre jednu firmu pracoval asi 7 rokov a dost pochybujem, ze ma o teorii automatov nejaku vedomost, ktoru asi ani nevyuzil. Dokonca ten znamy obhajuje to, ze skola je pre titul a vsetko potrebne sa clovek nauci v praxi, co ja s nim nesuhlasim az tak. Ten projekt pre tu nemecku firmu bola zalezitost na 4 mesiace. Bolo to vyhodne aj pre mna-platovo/skusenosti aj pre nich. A bol som pod dohladom ludi co maju 10 a viac rocne skusenosti, len tak by mi to robit nedali. Ci chces vraviet, ze ine firmy nemaju brigadnikov alebo taka firma je nieco menej? Praveze tieto firmy ponukaju moznosti mladym, otvaraju im cestu.