IT vysoká škola

KapitánRUM

Re:IT vysoká škola
« Odpověď #60 kdy: 16. 12. 2012, 21:10:56 »
Ještě že jsi mi to připomněl, s Janem si to musím pěkně vyřídit, to jsme si totiž neujednali, že to všechno vykecá!
Když on tak vždycky svede hovor jinam, že jednoho úplně zblbne.

Ale k tématu práce:
Potřebuji někoho na rozsekávání a čtvrcení hříšníků, zájemců o práci u kotlů je dost, ale sekat a čtvrtit nechce nikdo, je to prostě poměrně hlučná práce, ale poslal jsem už poptávku do Mongolska potomkům Čingischána. Pak ještě nějaký krásný a šukézní baby, co mě budou obveselovat, ale protože podle nicku nejsi blond šukézní baba (i když to jako bůh mohu zařídit lusknutím prstu) tak nevím, jestli bych chtěl, aby mi společnost dělal transexuál ;D Takže to sekání a čtvrcení, hele u kotlů už je vážně plno, možná by se hodil ještě trubač na polnici a někdo k pekelným koním, ale ty hrozně smrdí. Jo a Satan říkal, že potřebuje někoho, aby mu leštil rohy, ale to už má myslím zamluvené Paroubek.

KapitánRUM

« Odpověď #61 kdy: 16. 12. 2012, 21:20:25 »
Božské TODO:
- Galounka předělat na ženskou, nevím proč, ale omylem se mi narodila jako chlap
- Prýmekovi sebrat 10 bodů IQ, někdy zbytečně moc přemýšlí a přidat mu ženskou (Nějakou volnou, se která mi chvíli předtím přijde pod ruku. Muhaha!)
- Dát Leninovi práci
- Nasadit do všech pecek v pekle OS od Apple
- Nechat strčit Bulmera s Jobsem do jednoho malého kotle a dát jim tam jen počítač s Linuxem
- Všechny co tlačili IPv6 strčit do jednoho kotle na věčné časy, ať si nestěžujou, že jsou za NATem
- Vynadat synáčkovi, že pořád pil to víno, vyráběl víno a na RUM kašlal!

bbbb

« Odpověď #62 kdy: 16. 12. 2012, 21:23:55 »
Božské TODO:
- Galounka předělat na ženskou, nevím proč, ale omylem se mi narodila jako chlap
- Prýmekovi sebrat 10 bodů IQ, někdy zbytečně moc přemýšlí a přidat mu ženskou (Nějakou volnou, se která mi chvíli předtím přijde pod ruku. Muhaha!)
- Dát Leninovi práci
- Nechat strčit Bulmera s Jobsem do jednoho malého kotle a dát jim tam jen počítač s Linuxem
- Všechny co tlačili IPv6 strčit do jednoho kotle na věčné časy, ať si nestěžujou, že jsou za NATem

:D a na lenina pan boh zabudol?

Many

« Odpověď #63 kdy: 16. 12. 2012, 21:30:13 »
Božské TODO:
- Dát Leninovi práci

HAWRAN MĚL PRAVDU!
ASI JE VÁŽNĚ BŮH!
TAKHLE PŘESNĚ SI PŘEDSTAVUJI KONEC SVĚTA!  :o

bbbb

« Odpověď #64 kdy: 16. 12. 2012, 21:43:47 »
- Dát Leninovi práci

:D a na lenina pan boh zabudol?
[/quote]

aha tak je tam :D

Many

« Odpověď #65 kdy: 16. 12. 2012, 21:53:42 »
aha tak je tam :D

Vidíš !!! Je BŮH ;D

neprihlaseny hawran

« Odpověď #66 kdy: 16. 12. 2012, 22:10:18 »
.... ale protože podle nicku nejsi blond šukézní baba ....

1. Janik napsal, co musel, :-)
2. Za nickem se muse skovavat kdokoli, ale opravdu nejsem sukezni bloncka. Kdybych byl, tak se pozvu k sobe domu a nutim si znackove jablecne a predvadim svou sbirku diapozitivu telegrafnich sloupu.
3. Ja su z lontu, mi kone nesmrdi!
4. Bloncky nejsou vsecko, znam i pekne tmavovlasky. A o nkekterych tmavovlasych spanelkach se mi bude urcite zdat i 22. prosince ...

neprihlaseny hawran

« Odpověď #67 kdy: 16. 12. 2012, 22:22:34 »
...
HAWRAN MĚL PRAVDU!
...

Nikoli, pouze turzin mel, ma a bude mit pravdu.

Zas na druhou stranu, neomylny je pouze baapez ...

PS: nevim jak ostatni, ale ja mezi ocima nos NEMAM!

davkol

« Odpověď #68 kdy: 16. 12. 2012, 23:47:35 »
Titul z dobré školy je samozřejmě výhoda, ale pokud dostanu dva kandidáty a jeden má dobrou školu, ale žádné portfolio, které může ukázat a druhý horší nebo žádnou školu, ale velmi dobré portfolio, beru toho s tím lepším portfoliem. Pokud mám dva, co jsou až na školu úplně stejní a přitom nemají žádné portfolio, až teprve potom vezmu toho s tou lepší školou. 

Pak ovšem jsou situace, kdy vezmete někoho s lepší školou, protože se tím může například chlubit.
Kamarád má MIT a vzali ho jen k vůli té škole, protože jako absolvent MIT má v jednání se zákazníkem větší respekt.
Ostatně mu to na rovinu i řekli.

Člověk z ČVUT z MFF nebo MU mi vyjmenuje slavná jména profesorů, kteří mu to tam přednášeli. A kteří píší učebnice (tedy texbooks, anglicky psané knihy ze kterých se na světových univerzitách učí studenti) A potom sice méně slavná jména lidí, kteří vedli jeho cvičení a dělali mu vedoucího diplomky - ale já ta jména znám, protože publikují ve špičkových časopisech v oboru.
A co mi vyjmenuje člověk z ČZU, nebo UPOL, nebo něčeho podobného? Řekne mi, že je to učil někdo, kdo napsal akorát tak skripta, nebo si tady vydal knihu, která nikoho nezajímá. A potom mi bude jmenovat asistenty, kteří mu vedli cvičení a diplomku, které ale já znát nebudu - protože píší do lokálních a nezajímavých časopisů.

Víš o té škole něco? Slyšel jsi někdy o duu prof. Radim Bělohlávek a doc. Vilém Vychodil?

H-index 12 a 9 - klobouk dolů, určitě výborní lidé, co bych dal zato, abych byl takto úspěšný. Ale pokud to mají být ti nejlepší na škole, tak to je ve srovnání s těmi nejlepšími školami prostě slabé.
A za další - kdo je tam kromě nich? Tohle je typická situace na menších a horších školách - vždy je tam nějaké jedno dvě pracoviště, kde je perpektivní tým, který publikuje a je schopen vychovávat kvalitní diplomanty a doktorandy - ale pak je tam zbytek školy. Jak jsou na tom ostatní týmy na ostatních katedrách?
Netvrdím, že na těch nejlepších školách v Česku je kvalita lidí vyrovnaná - to ani omylem. Ale ti co publikují v kvalitních časopisech tam nepůsobí vůči ostatním jako ostrůvek pozitivní deviace - což na těch malých a horších školách je typický standard.

Informatika má svoji katedru a drtivou většinu předmětů učí právě lidé z této katedry, pouze některé matematické předměty se "outsourcují" u sousedních kateder (např. algebru učil prof. Ivan Chajda). Na informatice jako takové je dohromady sotva dvacet lidí včetně doktorandů a v současné době nevím v podstatě o nikom z nich, že by byl vysloveně špatný a současně učil podstatné předměty.

Přírodovědecká fakulta jako celek se chlubí velmi dobrými výzkumnými výsledky. Myslím, že za tím stojí kromě chemiků a optiků také právě katedra informatiky a asi i matematici.

koyotko

« Odpověď #69 kdy: 17. 12. 2012, 00:48:37 »
neprihlaseny_hawran: tak jestli jde o clanek nebo reference, tak se podepisu pod to co napsal "nestudent". ovsem mel bych k tomu vyhrady.

1. pokud se tak clovek rozhodne, tak by mel prece jen najit lepe padnouci skolu.

2. pokud preskoci skolu, tak nebuziska dost kontaktu

3. pokud nebude mit titul nema do zivota plan "B"

4. pokud nema ambice talent na to, aby se postavil na vlastni nohy jako majitel vlastni firmy, tak se definitivne odepsal.

otazka je pokud skutecne nehodla jit do zivota pro plan "B", tak proc ztracet 4-6 let zivota, kdyz by skolu mohli studovat jeho zamestnanci.

koyotko

« Odpověď #70 kdy: 17. 12. 2012, 01:12:33 »
Jinak zpetne - 10 let praxe castecne pri skole a k tomu hotovo skola.

na skole me nebavilo hlavne nepouzitelne ceske nazvoslovi. pred vysokou vsechny studijni materialy v anglictine z bbs a pocatku internetu. a ve skole do me zkouseli vpacit ceske nazvoslovi, ktere sem dodnes nevyuzil, protoze nikdo z oboru si ho 1. nepamatuje a 2. nepouziva. bylo to jedno velke zmateni jazyku - nad skriptama premyslet jak pri prekladani ciziho textu a pritom to byla cestina. navic si tu ceskou mrdku clovek nevybavoval, protoze mel zazity cizy terminy, na doplnovacich testech, kde to opravovali studenti mel opravujici podobny problem zmateni jazyku, protoze nenasli klicova slova na ktere rychloctenim prohledavali text a chodit se porad nekde hadat na lamparnu na to bych se mohl vis ty co. v praci jsem pak rekl, ze budu delat to ceho se ostatni stiti a ani nasadou od kostete by se klavesnice nedotkli ovsem za priplatek 40% nad prumerem. no a tak po 12ti letech zatinani zubu muz smele prohlasit, ze vim co je to syndrom vyhoreni - to, kdyz clovek dela prilis dlouho to co se od nej ceka.

krom toho tu zaznela od airneco hnojarna, ze ma i psychologii a pravo. takze to vypada na vedouci obor. moc se nepredre. nabor, zhodnoceni osobnosti, odpovednost a kdo vi co jeste. mozna prinosem i jako prvni stupinek na ceste k vlastni firme. jednoznacne to zpetne vypada jako lepsi volba. dost ceskych vysokych skol se snazi vychovat vyzkumniky jako budouci generator prijmu univerzity - kolikrat i na ukor uchazece samotneho.

koyotko

« Odpověď #71 kdy: 17. 12. 2012, 01:26:54 »
KapitánRUM: portfolio je vysada (pod)prumerne placenych programatoru.

vyrazne nadprumerne placeny clovek na potrfolio nema cas a jeho kod je neverejny, veskera prava prevedl v exkluzivni licenci na zadavatele a vazany dolozkou mlcenlivosti.

KapitánRUM

« Odpověď #72 kdy: 17. 12. 2012, 01:44:38 »
KapitánRUM: portfolio je vysada (pod)prumerne placenych programatoru.
vyrazne nadprumerne placeny clovek na potrfolio nema cas a jeho kod je neverejny, veskera prava prevedl v exkluzivni licenci na zadavatele a vazany dolozkou mlcenlivosti.

Máš pocit že Carmack nebo Bernstein nemůže ukázat žádné svoje portfolio?
Jsou tedy (pod)průměrně placení protože to portfolio mají?
Ale ty tvrdíš, že portfolio je výsada "(pod)prumerne placenych programatoru." a že těch hvězd se to tedy netýká.

Jistě to může být čas od času pravda, ale člověka, co tě hravě strčí do kapsy, s trochou praxe poznáš.
Chybějící portfolio obvykle značí neschopnost, protože co si budeme povídat, po světě chodí víc různých vobejdů než Carmacků a Bernsteinů. Stejně tak představa, že dobrý programátor jen sedí na zadeki a dělá jen svojí práci je myslím úsměvná, pokud je to opravdu hvězda, pak má touhu se realizovat a buď má doporučení z minulé firmy nebo prostě něco umí předvést.

Přesto několik takových lidí znám, kteří nemají svoje portfolio, bohužel TO jsou ti průměrní programátoři, byť často velmi dobře placení.

KapitánRUM

« Odpověď #73 kdy: 17. 12. 2012, 01:56:52 »
Ještě bych tu rád doplnil poznámku k té doložce o mlčenlivosti.
Programátor si opravdu obvykle nemůže odnášet kód nebo vyzrazovat "firemní know-how", ale takové položky do portfolia zařadí jako "dělal jsem to a to, používala se taková a taková technologie, Vaší firmě přinesu to a to". Samozřejmě jsem viděl člověka, co začal šéfovi strkat flashku, ať se na to koukne, že to udělal, ale na to v zásadě není prostor, možná si pod slovem portfolio představuješ něco jiného, než mám namysli. Portfolio jsou úspěšné projekty, na kterých se daný programátor podílel a dobré je, pokud se ten program dá najít na webu. To s tím, jestli na někoho převedl práva nebo jestli podepsal doložku o mlčenlivosti, nemá nic společného.
Uvedením pravdivých faktů o sobě doložku ani práva porušit nemůžete.
Jistě, až na několik výjimek pracujících pro CIA/FBI a pod.
A co se týká zdrojáků, které zaměstnavatelé chtějí vidět, pokud žádný nemůžeš ukázat, pak nejspíš budeš psát test.
Nicméně co jsem byl v řadě společností, tak test vždy psal Junior, co nebyl dostatečně přesvědčivý.

koyotko

« Odpověď #74 kdy: 17. 12. 2012, 02:11:25 »
portfolio jak ho chapou dost casto naborari jsou kusy kodu k nahlednuti. idealne pod verejnou licenci. ocividne cili na uplne jine lidi. i kdyz pokud maji prebytecnych deset milionu dolaru, tak by si mohli dovolit poridit dve polozky z portfolia jak ho chapes ty a dokonce si zazadat o tu mensi cast kodu podlehajici opensource licenci. ovsem k naboru jde clovek fakticky s praznyma rukama a s emaily bez priloh a bez odkazu do repozitaru. a to je to podle ceho v prumerne ceske firme vybira prumerny cesky naborar nebo prumerny cesky vedouci.