Proč to nejde používat s touchpadem, to nechápu, já to tak používám většinu času. Nevím, jaký jsi měl model, ale modely, které nejsou starší než několik let, mají touchpad imho výborný - citlivý, přesný, perfektně použitelný. Multitouch gesta se taky hodí, minimálně na scrollování (vertikálně i horizontálně!). Takovéto otáčení a zmenšování dvěma prsty vypadá na videu výborně, ale já to stejně nepoužívám (když už dělám něco s grafikou, použiju logicky myš).
MacBook Pro 3.1 z roku 2007. Ano, touchpad je velky, funguje celkem pekne. Ale naprosto nereaguje na poklep, takze clovek musi vsechno odklikavat. Nevim, jestli se to da nekde nastavit jinak, ale defaultne proste nereaguje na poklep. Dale ma jen jedno tlacitko, takze zadne kontextove menu, jako u mysi. To znamena, ze kvuli vsemu musim jet nahoru do menu, ktere s touchpadem muze byt straaaasne daleko. Kdyz mam okno dole, jedu s klidem pul a vice obrazovky zbytecne, protoze menu neni v okne aplikace.
BTW, co mi take pije krev je to, ze okna se daji natahovat jen za pravy dolni roh. Tedy k natazeni okna treba doleva nahoru ho musim posunout a pak natahnout doprava dolu. Prakticke, jak hrabe do postele.
S mysi je to o dost lepsi, ale clovek se tam najezdi, az prodre podlozku.
V čem přesně se to liší třeba od Gnome? Není to náhodou v tom, že klávesové zkratky Gnome znáš, ale u MacOS ne? 
Gnome neznam ani nahodou, pouzivam LXDE a klavesove zkratky tam moc nepouzivam. Clovek se najezdi proto, ze menu je daleko.
Podsvícení klávesnice je pro mě osobně bomba - není nad to, v noci hledat na nepodsvícené klávesnici nějakou klávesu a svítit si při tom displejem... Taky, jestli sis všiml, podsvícení se automaticky zapíná jenom ve tmě. Stejně tak jas displeje se automaticky upravuje podle množství světla venku. To jsou ty drobnosti, které jsou příjemné a všimneš si jich až po nějaké době používání.
Ano, to jsem si vsiml. Ne vzdy to funguje zrovna idealne, ale rekneme, ze se s tim da zit. Abych se priznal, nemam rad, kdyz mi nekdo neco nastavuje. Obvykle to neni presne tak, jak bych chtel. Umim si to nastavit sam lepe.
Ale ta klavesnice se nerozsveci za tmy, ale jiz za sera. Kvuli tomu, ze je stribrna a ze ma pismenka z nejakeho pruhledneho plastu, ma tak blby kontrast, ze jiz za sera je podsviceni treba. A podsviceni neni zadara, zere baterku. BTW, za tmy pocitac nikdy nepouzivam, dost blbe to unavuje oci. A kdyz uz, tak na bilou klavesnici s cernym popisem by stacila jedna ledka nad displayem, jako na nekterych ThinkPadech. Pravda, kdyz je klavesnice cerna, jako na ThinkPadu, tak jedna ledka neni nic moc.
Obecně bych řekl, že na Macu jsou nejpříjemnější vlastnosti, kterých si nevšimneš - a to proto, že se stroj chová přesně tak, jak bys od něj čekal. Prostě tě moc nepřekvapuje. Takže máš pocit, že vlastně žádné zvláštní vlastnosti nemá, ale teprve po delším používání si uvědomíš, že ve spoustě situací ti ušetřil práci a nervy prostě tím, že tě neotravoval něčím, čím by tě jiný systém otravoval.
Úplná drobnost jako ilustrace: spousta dialogů, které se na něco ptají, zmizí, pokud už k otázce není důvod (něco se mezitím stalo, otázka už nemá smysl). To je třeba taková jedna drobnost, kterými je MacOS GUI doslova nacpané. A tyhle nepostřehnutelné drobnosti pak v sumě ohromně šetří čas a nervy.
Vetsinou mozna. Ale treba na jednom Macu me malem polevali, kdyz se tam nedala nastavit staticka adresa site. Sice se to dalo naklikat, ale pak naskocilo okno s hlaskou, ze nejaka aplikace adresu zmenila (ktera, to nerekli). Clovek to musel odklepnout a nez stacil zavrit dialog konfigurace site, naskocilo to zase. Nakonec jsme to nejak odentrovali a honem odklepli dialog nastaveni site mysi, kterou jsme si predtim naraficili na spravne misto. A mam dojem, ze si ten dialog i ukradl fokus, takze se nedalo jit nikam jinam a kdybychom to nedokazali oblafnout, byvalo by to bylo na nucene vypnuti stroje.
Přiznejme si to upřimně: all OSs sucks...
Bohuzel.