Nejméně zabugovaná desktopová distribuce

ghjk

Re:Nejméně zabugovaná desktopová distribuce
« Odpověď #15 kdy: 08. 11. 2012, 08:21:13 »
Nejméně zabugovaná desktopová distribuce je ta, která má nejmíň řádků kódu a je nejmenší(čti: toho umí nejmíň). :-) Jestli máš problémy se stabilitou na desktopu a hledáš hotové řešení, tak debian JE rozumný kompromis.

karel

« Odpověď #16 kdy: 08. 11. 2012, 08:25:38 »
Debian stable.
Souhlas je to naprosto bezúdržbový systém. Spravovat win XP je peklo, přece jenom je znát, že je to víc než 10 let starý systém. Pokud chceš gnome 3, tak být tebou jdu do debianu testing. Je už zmražený, takže se do něj dostanou jen opravy chyb a podle statistik počtu chyb http://www.schmehl.info/Debian/rc-stats/index.html, vyjde někdy po vánocích.

« Odpověď #17 kdy: 08. 11. 2012, 08:34:48 »
Debian stable. Ubuntu se poslední dobou docela hodně buguje  :)

karel

« Odpověď #18 kdy: 08. 11. 2012, 08:41:48 »
podle statistik počtu chyb http://www.schmehl.info/Debian/rc-stats/index.html
Teď koukám, že jsem se přehlíd a ty statistiky nejsou moc aktuální, takže možná vyjde i dřív.

slon

« Odpověď #19 kdy: 08. 11. 2012, 09:11:10 »
ghjk ma pravdu,
+ treba nahlasovat bugy a idealne vediet si ich opravit (c nie je v principe tazky jazyk)

« Odpověď #20 kdy: 08. 11. 2012, 09:33:59 »
[jan123] A jaký operační systém doporučuješ?
Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, nejvyladěnější a nejpromyšlenější desktopový Unix je Mac OS.

Pokud člověk používá jenom omezenou skupinu programů (třeba jenom terminál :) ), může být lepší něco jiného, ale na typické desktopové použití (web, maily, video, pár her apod.) je Mac OS podle mě bezúdržbový ideál.

Hmm

« Odpověď #21 kdy: 08. 11. 2012, 09:34:31 »
Povedal som si, po precitani tejto diskusie, ze si idem stiahnut Debian. Ale...8 DVD???  :o Preco preboha?

srigi

« Odpověď #22 kdy: 08. 11. 2012, 09:52:23 »
K Debianu si stiahni iba prve CD, dokonca je mozne si stiahnut net-install CD. Tak ci tak, nainstaluje sa ti minimalny system, na ktory si potom doinstalujes potrebne veci cez balickovac (doporucujem ti pouzivat aptitude, ma lepsi CLI interface).

srigi

« Odpověď #23 kdy: 08. 11. 2012, 10:00:04 »
ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, nejvyladěnější a nejpromyšlenější desktopový Unix je Mac OS.

Musim suhlasit, ja som switchoval z Archu na Mac OS v dobe, ked do Archlinux dorazilo Gnome 3. Trvalo par mesiacov, kym som dokazal skombinovat moje zvyky z linuxu s filozofiou Mac OS. A dnes to povazujem za najlespi unixovy desktop system na trhu.

Je to velmi dobre navrhnute UI, ktoremu v crevach bezi velmi dobry a stabily unix (BSD jadro, mikrokernel, tusim). Vychytany je balickovaci system homebrew, vdaka ktoremu si doinstalujete aj klasicke GNU nastroje, ktore dodrzuju POSIX (v Apple sedi niekto velmi rozumny, kto rozhodol aby ho Mac OS dodrziaval tiez)

« Odpověď #24 kdy: 08. 11. 2012, 11:15:35 »
Povedal som si, po precitani tejto diskusie, ze si idem stiahnut Debian. Ale...8 DVD???  :o Preco preboha?

To je jedna z vlastnosti debianu ze mas dostupne vsetky baliky aj offline - osobne som vsetky stahoval iba raz ked som potreboval instalovat na stroj s velmi pomalym (citaj ziadnym) internetom.

Pokial stroj kam ho chces nainstalovat ma pripojenie tak ti bohato staci iba 1. (postaci aj CD, nemusi byt DVD), alebo netinstall, ten si stiahne co potrebuje priamo pocas instalacie.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #25 kdy: 08. 11. 2012, 14:26:57 »
[Mirek Prýmek] No MacOS neí špatný systém, leč má onu (ne)výhodu, že je vázán na omezený druh železa, který si ne každý může pořídit. Přeci jen,když koupíš někam 25 starších ThinkPadů, tak jsi na úplně jiné ceně, než když to postavíš na Macu. V těchto ohledech je cena dosti rozhodující. No našel bych asi i jiné nevýhody, ale nemá cenu je vzhledem k té hlavní (a tou je cena železa) zmiňovat.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #26 kdy: 08. 11. 2012, 14:31:54 »
[Standa Hoferek] i když máš všechny aktualizace nainstalované, tak některé distribuce stále obsahují "zvláštní" chování, že se snaží dělat věci po svém a na standartní konfiguraci neberou zřetel a pak se dějou takové věci, že něco, co by mělo fungovat, tak nefunguje. Ano, je důležité hlásit bugy, ale také je důležitá rychlost oprav týmu sestavovatelů.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #27 kdy: 08. 11. 2012, 14:36:06 »
Jinak díky za názory, debian si po dlouhé době zase zkusím, kdysi jsem ho používal a poměrně dlouho, ale štvala mne nutná přeinstalace grafické karty po každé změně jádra, a tak jsem hledal distribuci, která to má zautomatizované.

« Odpověď #28 kdy: 08. 11. 2012, 15:26:44 »
mozna budu "proti proudu", aktualne se tak nejak preklapim od win do linuxu protoze cim dal vic nastroju ktery pouzivam jsem musel resit cygwinem apod. A sedlo mi jak Ubuntu 12.04 s Unity tak i Mint s Cinnamonem.

(vyvoj php webu v netbeanech)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #29 kdy: 08. 11. 2012, 16:04:29 »
[Mirek Prýmek] No MacOS neí špatný systém, leč má onu (ne)výhodu, že je vázán na omezený druh železa, který si ne každý může pořídit. Přeci jen,když koupíš někam 25 starších ThinkPadů, tak jsi na úplně jiné ceně, než když to postavíš na Macu. V těchto ohledech je cena dosti rozhodující. No našel bych asi i jiné nevýhody, ale nemá cenu je vzhledem k té hlavní (a tou je cena železa) zmiňovat.
Ty rozdíly v cenách nejsou tak nebetyčné, ve finále je to skoro jedno - viz např. http://lawyerist.com/macbook-thinkpad-precision/

Chápu, že ve firmách může při velkých nákupech rozhodovat každá stovka, ale myslel jsem, že je řeč o OS pro potřeby linuxáka, ne o nákupu laptopů pro oddělení lidských zdrojů :)