Nejméně zabugovaná desktopová distribuce

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Hlasuji pro WinXP!!!
« Odpověď #60 kdy: 09. 11. 2012, 19:22:26 »
To jsem nikdy v životě neviděl. Asi jsi tam měl nainstalovanou nějakou prasáckou aplikaci, za to ale OS nemůže. Krom toho, stačilo vědět, že MacOS podporuje víc IP na jednom rozhranní, čili si stačilo tu adresu nastavit ručně přes ifconfig jako druhou a s tou první ať si dělá prasácká aplikace co chce :)

To si tezko. Majitelka je totalni BFU a predpoklada, ze krome defaultnich aplikaci tam mela leda tak Skype.

Citace
Btw, co by udělal Gnome/KDE v takové situaci s prasáckou aplikací? Nic. Žádné okýnko by se nekonalo a adresa by se potichu změnila. To mi moc nepřijde jako ilustrace nevýhody MacOS :)

To nevim, ale v Linuxu bych si tu statickou adresu jednoduse naklikal a smytec. Nevim, co mi ma nejaka aplikace co kecat do nastaveni site.

« Odpověď #61 kdy: 09. 11. 2012, 19:29:57 »
To nevim, ale v Linuxu bych si tu statickou adresu jednoduse naklikal a smytec. Nevim, co mi ma nejaka aplikace co kecat do nastaveni site.
Zadnej smitec. Aplikace, ktera ma prava nastaveni site menit, ho menit muze. Kdyz je blbe napsana aplikace a bezi s patricnymi pravy, tak ti proti tomu zadny klikani nepomuze na zadnym systemu, ani na Linuxu.

Btw, manzelka ma na notasu ArchLinux. Pred chvili prisla, ze ji nefunguje internet. Zkousela to restartovat, nepomohlo. A jeste ke vsemu se ji po restartu po prihlaseni (XFCE) objevilo nejaky divny cerny okno. Byl to terminal. Window manager nenabehl. No nic, od doby bajecneho vymyslu DBus muze cokoli souviset s cimkoli, takze prvne vyresime sit. Po chvilce jsem zjistil, ze omylem zapnula RFKill, to bylo cely. Takze jsem ho vypnul a restartoval. Jenze ouha, wm opet nenabehl. Proc, babo sud. Nez se v tom hodinu stourat, radsi situace vyuziju ke kompletnimu upgradu a budu doufat, ze problem zmizi sam. Krome toho, ze spousta novych problemu jako po kazdem upgradu nastane. Ne, ze bych tim chtel neco tvrdit, jenom tak nejnovejsi udalosti z nasi domacnosti :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 09. 11. 2012, 20:17:48 »
Zadnej smitec. Aplikace, ktera ma prava nastaveni site menit, ho menit muze. Kdyz je blbe napsana aplikace a bezi s patricnymi pravy, tak ti proti tomu zadny klikani nepomuze na zadnym systemu, ani na Linuxu.

O zadne takove aplikaci u sebe nevim. Jedinou aplikacci, ktera smi lezt do nastavovani site, je Network Manager na jednom stroji a Wicd na jinem. Sit je systemova zalezitost a uzivatelske aplikaci do ni nic neni a neco, co bezi pod rootem, bych si musel nainstalovat a vedel bych o tom. Zretelne ne tak na Macu. Nebo jednoduse meli zabugovane klikatko na WiFi a zapomneli zkusit, jestli se da nastavit staticka adresa.

« Odpověď #63 kdy: 09. 11. 2012, 20:43:23 »
Nebo jednoduse meli zabugovane klikatko na WiFi a zapomneli zkusit, jestli se da nastavit staticka adresa.
LOOOL :)

nasson

Re:Nejméně zabugovaná desktopová distribuce
« Odpověď #64 kdy: 09. 11. 2012, 21:41:59 »
Tak jsem si pri te diskuzi vzpomnel na situaci asi pred asi 3 lety, kdy jsem chtel zkusit openSUSE misto Ubuntu. A nastavit statickou adresu se mi nepodarilo ani pres klikatko (porad vracel nejake svoje divne nastaveni) ani po googleni pres konfiguracni soubory (porad vracel nejake svoje divne nastaveni). Podotykam, ze system byl uplne cisty (zaprasit jsem ho nemohl, protoze mi nefungoval net).
PS: Dobre, ze jsem pri prechodu na linux necetl tuhle diskuzi, asi bych se do toho tehdy radsi ani nepoustel:).

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #65 kdy: 09. 11. 2012, 22:37:05 »
[JardaP.] Pochopitelně se u XP dá zjistit, proč se cyklicky restartují. Ovšem problém je většinou to opravit bez opravné instalace. Věřím, že XP mohou běžet bez problému od roku 2006, záleží na tom, jak se kdo k tomu systému chová a jak se o něj pečuje. Já jsem od nějaké 8.1. používal Mandrake, přes Mandrivu až k Mageie a to bez reinstalace, přestože se v začátcích doporučovala při upgrade čistá instalace. Dokonce za tu dobu proběhl tři krát i zásadní upgrade hardware a systém to rozdýchal, to u XP nemáš šanci, pokud si to předem nepřipravíš. Když odejde deska a není podobného ražení (hlavně řadič), tak bez reinstalace nemáš šanci.

Další věc je, že Mac Ti třeba nesedl, ovšem není to chyba toho železa a ani toho software a vlastně ani Tvá, že chceš používat věci jinak. Je to notmální a přirozené. Věci sami od sebe fungovat nebudou, bez patřičného stdování a pročítání fór a je jedno, co máš za systém. Pro každého je něco jiného a to co používá je pochopitelně pro něj subjektivně nejlepší a ostatní moc nemusí. Ale neznamená to, že ostatní za nic nestojí.

Já osobně preferuji Linux, nedělá mi problém používat kdejakou distribuci, ať je jakákoliv, ať je dobře, či špatně sestavená. To proč jsem založil toto vlákno je, že se chci podělit o své zkušenosti s Mageiou a zároveň slyšet názory uživatelů jiných distribucí. Ušetří mi to hromadu času, abych zkoušel X distribucí. Potřebuji to kvůli rozdělanému projektu a vím, že Mageia je nevhodná, tak jí přeci nebudu tlačit za každou cenu. To je přece nesmysl.

« Odpověď #66 kdy: 09. 11. 2012, 22:41:09 »
Další věc je, že Mac Ti třeba nesedl, ovšem není to chyba toho železa a ani toho software a vlastně ani Tvá, že chceš používat věci jinak. Je to notmální a přirozené.
Jenom pro formu: chtěl jsem jenom uvést na pravou míru některá tvrzení. To, že to někomu nevyhovuje, je úplně v pořádku, pokud je seznámen s tím, jak to bylo zamýšleno.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 09. 11. 2012, 22:47:44 »
[JardaP.] Pochopitelně se u XP dá zjistit, proč se cyklicky restartují. Ovšem problém je většinou to opravit bez opravné instalace.

Jo, kdyz si clovek slapne na F8, naskoci kompletni menu a tam se da vypnout automaticky reboot po krachu. Nasleduje modra obrazovka: UNBOOTABLE_BOOT_VOLUME. Stahnul jsem Hiren's CD, tam je jakesi silene pomale Mini XP, ze ktereho jsem pustil checkdisk. Ten vysypal hafo hlasek o tom, jak neco opravil a jinde vymazal. Ted se uvidi, v jakem stavu jsou data.

Trident

« Odpověď #68 kdy: 09. 11. 2012, 22:49:39 »
[jan123] A jaký operační systém doporučuješ?
Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, nejvyladěnější a nejpromyšlenější desktopový Unix je Mac OS.

Pokud člověk používá jenom omezenou skupinu programů (třeba jenom terminál :) ), může být lepší něco jiného, ale na typické desktopové použití (web, maily, video, pár her apod.) je Mac OS podle mě bezúdržbový ideál.
Jako nemam extremni jablickare rad a prechodem na PC platformu si to u mne tenkrat dost podelali(doufam ze casem prejdou na koncetinu jak to vypada), nicmene musim dat za pravdu. Maso ma gui nejvyladenejsi.
Ono je to dany tim, ze s tim gui primarne delaj lidi a ne jednozavitisticky programatori. Temhle lidem chybi kontakt s uzivateli,empatie,zakladni socialni schopnosti o zakladech nejaky ergonomie nemluve.
Pod pohnutkou priblizeni k uzivatelum vyplodi ze to muze "znejistet uzivatele". To bylo tenkrat gnome hovno roku. K tomu primichej tlupu nagelovanych metrousu - grafiku, kterym je nejaka prakticka pouzitelnost volna, ale hlavne ze je to hezky. Cely ten konglomerat uzaviraji tvurci kdysi nejdoladenejsiho desktop distra jenz prsknou jako primarniho manazera neco co se hodi jen na dotekace. Na opravu i vaznych chyb kali z vysoka.

Apple taky vrazi prachy do vyzkumu ergonomie a pouzitelnosti. Testuje na realnych opi... eee lidech.  Krom toho Jobs byl idealista a puntickar coz je mi blizke:), takze lidem slapal na krk aby nekravili.

Jako pouzitelne je IMHO na linuxu akort Xfce,gnome (s)hell na smatlaky a Window maker(co je dokonale netreba menit). Ale berte to jen jako muj osobni nazor - ten jediny a spravny:)

« Odpověď #69 kdy: 09. 11. 2012, 23:01:33 »
Apple taky vrazi prachy do vyzkumu ergonomie a pouzitelnosti. Testuje na realnych opi... eee lidech.  Krom toho Jobs byl idealista a puntickar coz je mi blizke:), takze lidem slapal na krk aby nekravili.
Mám pocit, že pořád je ještě docela poznat, že ty nejlepší GUI-myšlenky mají původ v NeXTSTEPu. To byl podle mě na svou dobu naprosto geniální systém (z hlediska GUI).

Windowmaker je má sice částečně taky, ale bez celého toho ekosystému kolem to není ono.

tadeas

« Odpověď #70 kdy: 09. 11. 2012, 23:17:55 »
Choděj na Root i ne-trollové?

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #71 kdy: 09. 11. 2012, 23:37:07 »
Tak já zrovna si nedokážu představit, že bych se vrátil k Gnome dvojkové řady, trojková mi prostě sedí lépe, práce mi jde rychleji, takže to je i odpověď na zmiňované CentOS, ano, je to skvělý systém a tleskám mu, leč pro mne osobně je to krokem zpět. Tím nechci říci, že by Gnome dvojkové řady bylo špatné, to rozhodně ne, jen mi trojka prostě lépe sedí. XFCE není špatné, ale také má své nedodělky. Ano, MacOS může mýt nejergnomičtější systém pro masu, to však neznamená, že nemůže někomu nevyhovovat. A v některých případech to kazí programy třetích stran, ostatně jako v jiných OS.

Tomas

« Odpověď #72 kdy: 21. 11. 2012, 15:01:49 »
Nekteri lide jdou s komunitama jako CentOs / RedHat, ci ubuntu.

Ja osobne preferuji Debian i kdyz proti vyse ci jakevkoli znamejsi distribuci nic nemam.
Pravda debian neni z mych zkusenosti delam s cilovou skupinou pracovni stanice. Ale mozna to je jen tim na jakem notebooku ho nyni pouzivam.
Nicmene, bud jdi do stable, nebo ja osobne pouzivam pokud to je mozne a smyslupune testing.
Jsou tam "novejsi" verze SW takze clovek neni uplne mimo dobu s nastroji/vlastnostmi/konfiguraci tech nastroju, ktere pouziva.

mkmm

« Odpověď #73 kdy: 22. 11. 2012, 01:02:32 »
Zvlastni, ze nikdo nezminil Slackware. Je na nej spoleh, nepada, neni zabugovany, proste radost.

davkol

« Odpověď #74 kdy: 24. 11. 2012, 21:12:55 »
Tahle otázka mě v poslední době napadla. Ale jednoznačná odpověď neexistuje. Záleží na stylu používání, aplikacích, hardwaru.

Už mnoho let používám převážně deriváty Ubuntu. V zásadě to funguje, ale setkávám se i s problémy. Spousta těch problémů je společná s Debianem (tady považuji za vhodné zmínit, že Debian stable se tak nejmenuje proto, že by neobsahoval chyby (AFAIK pokud na ně není CVE, neopravují se), nýbrž protože se nemění). Většina problémů, které se mě dotýkají, jsou rozbité balíčky (aplikace nefunkční hned po instalaci) nebo neaktuální verze s neopravenými chybami. Aktuálně mám na laptopu výše zmíněný Linux Mint LTS s MATE. V zásadě to funguje, ale stále je tu vousatá chyba v GNOME Panelu (teď přejmenovaném), že se občas neskrývá panel nebo se položky na něm náhodně rozsypou. To už asi nikdo nikdy neopraví, ale dá se s tím smířit a nějak přežívat.

To ovšem není můj styl. Proto se raději dívám po něčem, co vyvíjí a obsahuje aktuální KDE Plasma Workspaces, jež mi vyhovují. Loni jsem zkoušel Sabayon (neuvěřitelné množství zcela náhodných chyb), Fedoru (tak nějak fungovala, chystám se ji zkusit znovu) a Arch (vyhovuje mi, ale bohužel nemám čas sledovat novinky, jinak je ten systém úžasně rychlý, jednoduchý (KISS), obsahuje software s minimem úprav proti upstreamu a vůbec jsem si zamiloval AUR).

Momentálně mám na jednom počítači openSUSE a spokojený nejsem. Abych to mohl používat, musím mít přidaných mnoho komunitních repozitářů, z nichž ale často některý nefunguje, zypper je při aktualizaci strašně pomalý oproti tomu, nač jsem zvyklý, atd.