Nejméně zabugovaná desktopová distribuce

davkol

Re:Nejméně zabugovaná desktopová distribuce
« Odpověď #75 kdy: 24. 11. 2012, 21:20:43 »
Někdo tu doporučoval Mac OS X. S tím nemůžu moc souhlasit. Mám špatné zkušenosti s ovladači myši (hrozně zpomalený pohyb kurzoru bez ohledu na nastavení, na tom jejich 2560×1600 displeji to šíleně vynikne, přitom stejnou myš/trackball používám doma na GNU/Linuxu s displeji 3200×10xx a nemám problém), špatně mi tam funguje klávesnice (bez ohledu na přemapování) a to uživatelské rozhraní mi vůbec nesedí. Musel bych si kompletně překopat způsob ovládání, ale to mi za to prostě nestojí.

« Odpověď #76 kdy: 25. 11. 2012, 03:57:40 »
špatně mi tam funguje klávesnice (bez ohledu na přemapování)
Jak může klávesnice špatně fungovat? To jako zmáčkneš F a napáše se H?

a to uživatelské rozhraní mi vůbec nesedí. Musel bych si kompletně překopat způsob ovládání, ale to mi za to prostě nestojí.
Mac není imho moc vhodný na nějaké předělávání GUI. Buďto si zvykneš na to, jak to vymysleli a přijmeš tu logiku, nebo je lepší jít jinam.

davkol

« Odpověď #77 kdy: 25. 11. 2012, 11:35:39 »
špatně mi tam funguje klávesnice (bez ohledu na přemapování)
Jak může klávesnice špatně fungovat? To jako zmáčkneš F a napáše se H?
Velmi snadno. Počítače od Apple obvykle nemají PS/2, některé klávesnice (včetně té mojí) mají kontroverzní implementaci NKRO přes USB a implementace ovladače klávesnice v OS X je zřejmě nějak doprasená (jinak si to nedovedu vysvětlit, když ty klávesnice fungují nejen pod MS Windows, ale i Linuxem včetně embedded systémů). Důsledek je ten, že buď musím používat USB->PS/2->USB konvertor, nebo aplikovat nízkoúrovňový patch třetí strany, který potíže aspoň částečně řeší.

S TypeMatrix jsem měl také potíže, tam se některé klávesy interpretovaly dost zvláštně, ale nevěnoval jsem tomu velkou pozornost.

Když se přesunu k těm polohovacím zařízením, nepodařilo se mi OS X nastavit tak, aby byl můj trackball (Logitech TrackMan Wheel) nebo trackpoint (na thinkpadí klávesnici do USB) rozumně použitelný na tom 2560×1600 displeji. Měl jsem potíže i s ovladači herních myší... a ta jejich jablečná myš je špatný vtip (hlavní Mighty Mouse je něco příšerného). Ke všemu se mi nedeterministicky prohazoval směr posouvání při točení kolečkem na myši.

« Odpověď #78 kdy: 25. 11. 2012, 12:01:48 »
@davkol: takže  když to shrnu, máš nějakou divnou klávesnici, která s Win a Lin funguje. S MacOSem ne. Takže za to může MacOS. Přesně na tuhle argumentaci linuxáci nadávají - "ta grafika mi ale pod Win funguje!" atd.

Plus používáš nějaká zařízení vyžadující ovladače od výrobce. Ovladač je špatně napsaný, takže za to opět může MacOS.

:)

pedro

« Odpověď #79 kdy: 25. 11. 2012, 17:58:06 »
Pro Macisty: Tahle diskuse měla být o linuxových distribucích. MacOS není linuxová distribuce a autora dotazu stejně jako třeba mě jako návštěvníka chyceného na název threadu absolutně nezajímá jak je skvělý nebo jaké má nedostatky. Buďte prosím tak dobří a založte si thread jiný, tady už jste zaplevelili 5 stran.

K dotazu, já takovou distribuci také neznám. Možná nejblíže k tomu má openSuse, Debian nepovažuji za klasickou desktopovou distribuci (myšleno pro domácí používání). Na druhou stranu je dneska u velkých distribucí těch bugů a problémů určitě méně, než před 5-10 lety.

davkol

« Odpověď #80 kdy: 25. 11. 2012, 23:09:56 »
@davkol: takže  když to shrnu, máš nějakou divnou klávesnici, která s Win a Lin funguje. S MacOSem ne. Takže za to může MacOS. Přesně na tuhle argumentaci linuxáci nadávají - "ta grafika mi ale pod Win funguje!" atd.

Plus používáš nějaká zařízení vyžadující ovladače od výrobce. Ovladač je špatně napsaný, takže za to opět může MacOS.

:)

Ani jedno z těch zařízení ovladač od výrobce nepotřebuje (k většině ho výrobce ani nedodává), resp. jsem ho na GNU/Linuxu (a vesměs ani na MS Windows) nikdy nepotřeboval.

« Odpověď #81 kdy: 26. 11. 2012, 02:19:21 »
Pro Macisty: Tahle diskuse měla být o linuxových distribucích.
A jak jsi na to přišel? V dotazu slovo "Linux" vůbec nepadlo.

MacOS není linuxová distribuce
MacOS je Unix. Chceš-li "distribuce unixu". Kdyby tady někdo doporučil PC-BSD, tak by ses taky takhle čertil?

a autora dotazu stejně jako třeba mě [...] absolutně nezajímá
Mluv za sebe.

« Odpověď #82 kdy: 26. 11. 2012, 02:21:39 »
Ani jedno z těch zařízení ovladač od výrobce nepotřebuje (k většině ho výrobce ani nedodává), resp. jsem ho na GNU/Linuxu (a vesměs ani na MS Windows) nikdy nepotřeboval.
Třeba by nebylo od věci zmínit, co za hw to bylo... Ale raději ne, když tady někteří nemůžou zmínku o MacOSu vydýchat...

davkol

« Odpověď #83 kdy: 26. 11. 2012, 16:20:06 »
Vždyť jsem to psal: Logitech TrackMan Wheel, Lenovo ThinkPad USB Keyboard with TrackPoint, TypeMatrix 2030, krom toho také Noppoo Choc Mini a několik herních myší převážně od Logitechu.

pedro

« Odpověď #84 kdy: 26. 11. 2012, 17:20:21 »
A jak jsi na to přišel? V dotazu slovo "Linux" vůbec nepadlo.
Ne, padlo tam jmeno linuxove distribuce Mageia. Nemluve o tom, ze jsme na Linuxovem portalu.

MacOS je Unix. Chceš-li "distribuce unixu".
Na desktopu je MacOS hlavne (prekvapive) desktop Aqua, stejne jako na Linuxu je to zpravidla Gnome nebo KDE podle volby uzivatele. Kdyz se na to divam z tohoto pohledu, tak jsou uplne jine.

Kdyby tady někdo doporučil PC-BSD, tak by ses taky takhle čertil?
Pokud by o tom popsal 5 stran, tak asi jo.

Mluv za sebe.
Nezkousej to na me. Radsi napis, ktera linuxova distribuce odpovida nejlepe pozadavkum a proc? Pokud tedy vedle MacOS pouzivas i Linux.

« Odpověď #85 kdy: 26. 11. 2012, 17:39:45 »
Ne, padlo tam jmeno linuxove distribuce Mageia.
V otázce nezaznělo, že to má být Linux.

Nemluve o tom, ze jsme na Linuxovem portalu.
Jednak by s takovou definicí Petr Krčmář nesouhlasil, jednak tady vycházejí (bohužel málo) i články o jiných OS, primárně unixových. I o MacOS tady byl seriál, takže nechápu, kde bereš právo Root.cz zužovat na Linux. A krom toho, OP se nohradil proti doporučení MacOSu.

Na desktopu je MacOS hlavne (prekvapive) desktop Aqua, stejne jako na Linuxu je to zpravidla Gnome nebo KDE podle volby uzivatele. Kdyz se na to divam z tohoto pohledu, tak jsou uplne jine.
A na Solarisu to ještě pře lety bylo CDE. A co jako? To jako když nějaký OS používá gnome/KDE, tak se o něm tady psát může a když něco jiného, tak nesmí? WTF?!

Nezkousej to na me. Radsi napis, ktera linuxova distribuce odpovida nejlepe pozadavkum a proc?
Pokud nebudu otázku brát doslovně, tak žádná. Všechny jsou zabugované jako prase. A nelepší se to. A není žádný důvod domnívat se, že se to lepšit bude.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #86 kdy: 26. 11. 2012, 19:24:49 »
Jezismarja, neni to jedno? Pokud je to aspon trochu zajimave, tak at je to treba o Macoxu.

zatycz

« Odpověď #87 kdy: 30. 11. 2012, 19:30:12 »
Pokud UNIX, tak urcite MacOSX. I kdyby se mi 100x nelibilo to gui, je to porad BSD UNIX.

Pokud Linux, tak z pohledu stability CentOS zadara nebo RHEL s podporou za penize. Pokud uz chci bleeding edge tak nejspise Arch. Sice rolling release, ale celkove je system velice jednoduchy na spravu a pokud clovek dela aktualizace s rozmyslem a je ochoten tomu venovat prumerne pul hodiny mesicne, nenarazi na neresitelny problem.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #88 kdy: 01. 12. 2012, 14:28:19 »
No MacOS padnul, protože na to není patřičné železo. No zkusil jsem OpenSuSe a musím konstatovat, že mne až překvapilo, co všechno může fungovat bez problému a co všechno jde jen "naklikat". Mageia je fakt neskutečně zabugovaná a mnohdy je těžké zprovoznit něco i z příkazové řádky, protože se zdlouhavě musí zjišťovat, co se musí doinstalovat atp. Bohužel se to týká i MCC, takže se to nedá zprovoznit ani přes jejich klikátka ... snad se z toho vylížou. Avšak na nějaké veřejné nasazování to není. To u OpenSuSe 12.2 bych se toho nebál.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #89 kdy: 01. 12. 2012, 14:48:16 »
Mageia je fakt neskutečně zabugovaná...

A takove docela hezke distro Mandrake kdysi byl. Opravdu skoda, ze to takle dokopali.