Nejméně zabugovaná desktopová distribuce

dustin

Re:Hlasuji pro WinXP!!!
« Odpověď #45 kdy: 09. 11. 2012, 09:39:45 »
každý na to přijde, jakmile kuli linuxu "zadarmo" začne přicházet o peníze, protože ho místo své práce furt jenom opravuje

Zajímavé, na Ubuntu LTS 10.04 již roky nic neopravuji, před tím na 8.04 také nic výrazného, před tím jsem jel roky na debian testingu + KDE3, také nic zásadního. Win XP ve vboxu pro příležitostnou MS Office pro složité smlouvy od klientů (komentáře, změny) také v pohodě, ale  spouštím je tak jednou za měsíc.

Zatímco Ubuntu LTS 12.04 je docela boj.

Moje rodiče ubuntu LTS 10.04 roky bez mého zásahu, prostě o tom kompu ani nevím a používají jej každý den.

Mika

Re:Nejméně zabugovaná desktopová distribuce
« Odpověď #46 kdy: 09. 11. 2012, 10:02:03 »
Já bych za sebe doporučil Linux Mint 13 Maya s MATE. Instaloval jsem to hodně lidem. A tím myslím počítačově téměř negramotné uživatele, jako například moje sestra, kteří předtím znali jenom Windows ;) Zatím jsou všichni spokojeni. Nikdo mě neotravuje, že tohle či ono jim nefunguje. Navíc podpora, tuším, do roku 2017.

Jinak rodičům jsem na starej desktop nainstaloval Debian Stable s Xfce. Používá se pro přístup na Internet a občasný tisk. Jednou za čas jim pustím aktualizaci, ale jinak přes rok bez problémů.

Sám mám na notesu Debian Testing s KDE. Taky si nemůžu stěžovat. Velmi zřídka se něco pokazí, ale nic závážného.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 09. 11. 2012, 10:08:03 »
Já mám na hlavním dellu XP z 10.11.2006 bez reinstalce!, kolik linuxových pseudo operačních systémů jste za tu dobu protočili na svých desktopech?

Clovece, ze voni jsou agent-provokater? Prave mi byl hozen na krk stroj s XP. Vcera zacal byt silen pomaly az nakonec zcela vytuhnul. Tak ho majitel vypnul a dnes nenabehne. Behem inteligentni bootovaci obrazovky Microsoftu se jednoduse zresetuje a jede se znovu, az do aleluja. A clovek nema nejmensi moznost dozvedet se, co se posralo.

poiu

« Odpověď #48 kdy: 09. 11. 2012, 11:22:05 »
BTW, tohle oddělení upstreamu a distribuce je stejně dost pomýlené. Čekat na opravy v upstreamu je podle mě principielně správně - kdyby si každá distribuce neřešila vlastní patche vlastními silami, ale všichni by přispívali na jedno místo (upstream), netříštily by se tolik síly, kterých je v OSS nedostatek.
V Gentoo boli nejake moje problemy po nahlaseni opravene takmer okamzite (reakcia o oprave / praci na oprave do 1 dna), vysledok isiel do upstreamu - takze sa necakalo na nic a upstream bol tiez spokojny.
Naproti tomu sa mi v Ubuntu podarilo absolvovat nahlasenie bugu -> po troch mesiacoch mi bolo odporucene nahlasit to upstreamu (ok, zabudol som napisat, ze sa mi to vo verzii z upstreamu neprejavovalo) -> par mesiacov dohadovania s velkymi pauzami medzi odpovedami "kompetetnych", co sa skoncilo "vzdialenym bisectom" - niekto mi kazdy tyzden poslal balicek na otestovanie -> po otestovani sa prislo na to, ze som mal v hlaseni nahodou pravdu -> konstatovanie, ze je nova verzia blizko, takze sa oprava nebude zaradovat a mam to cakat v dalsej verzii (teda 2 releasy s bugom len tak). Nefunkcnost pre nejaku skupinu uzivatelov, ak je oprava "pod nosom" bez nejakeho zdovodnenia ako ze by to niekomu nieco rozbilo - toto je dovod, preco nemam rad pristup Ubuntu.

Vo vsetkych tu opisovanych pripadoch bol opisany presny vyskyt chyby => teda "program X pada pri vykonani akcie Y - v src.c na riadku 77 sa dereferencuje NULL pointer". Gentoo malo este vyhodu, ze ak mi nieco neslo a nebol to bug, tak mi pomohli aj s netrivialnymi vecami.

poiu

« Odpověď #49 kdy: 09. 11. 2012, 11:33:00 »
Já mám na hlavním dellu XP z 10.11.2006 bez reinstalce!, kolik linuxových pseudo operačních systémů jste za tu dobu protočili na svých desktopech?
Ja mam na stolnom PC Ubuntu od 07.2006 bez reinstalace! Instalujem akurat updaty / release upgrade-y a funguje to - dokonca mi tam idu aj najnovsie verzie SW; naviac mam takmer zaruku, ze mam vsetky programy rozumne aktualizovane! A celu dobu to funguje s pripojenim na internet, dokonca jeden cas aj s verejnou IP priamo na tom PC bez firewallu!
Kolkokrat by bol Win XP za tu dobu v podobnej konfiguracii zavirovane a musel by si ho preinstalovavat?

« Odpověď #50 kdy: 09. 11. 2012, 11:33:06 »
V Gentoo boli nejake moje problemy po nahlaseni opravene takmer okamzite (reakcia o oprave / praci na oprave do 1 dna), vysledok isiel do upstreamu - takze sa necakalo na nic a upstream bol tiez spokojny.
To je sice fajn, ale principielně to není moc šťastná situace:
1. Každá distribuce má vlastní bugtracking.
2. U každého problému se musí zjišťovat, jestli je to důsledek patchů z distribuce, nebo se projevuje i na vanilla sw.
3. De facto existuje X verzí stejného sw - na každé distribuci je vlastně jiný sw (i když je vanilla stejná, stejné verze, jsou různé patche)
4. Různé distribuce se můžou rozhodnout stejný problém řešit různě - a jinak než upstream. Čili se něco opraví a v další verzi se to zase rozbije, protože upstream zvolil nekompatibilní řešení, čehož si správce balíku nemusí všimnout (a pokud je to složitější věc se složitějšími vazbami na další sw, zaručeně nevšimne).
5. Nikdo nerozumí konkrétnímu sw líp než jeho vývojáři - patche v distribucích můžou být špatně napsané.

Když už nic jiného, je tahle zmatená chaotická situace smrt pro jakékoliv nezávislé dodavatele sw. Navíc v takovém prostředí se prostě nedá udržet stabilní kvalita i kdyby se všichni na hlavu postavili. A z toho pak plynou ty obvyklé stesky na Linux: pořád se to mění, pořád se rozbíjí něco, co už fungovalo, není komerční soft.

« Odpověď #51 kdy: 09. 11. 2012, 11:34:29 »
Kolkokrat by bol Win XP za tu dobu v podobnej konfiguracii zavirovane a musel by si ho preinstalovavat?
Nemůžeš z hlediska útoků srovnávat OS s nějakým 90% podílem s OS s podílem v řádu jednotek procent.

poiu

« Odpověď #52 kdy: 09. 11. 2012, 11:50:05 »
4. Různé distribuce se můžou rozhodnout stejný problém řešit různě - a jinak než upstream. (...)
Ja porovnavam akurat Gentoo, kde je (aspon podla zbezneho pohladu) vacsina veci dost blizko* upstreamu, co odstranuje / obmedzuje aj dalsie tebou opisane problemy.

* co viem, tak vsetko ide automaticky aj do upstreamu a ked si upstream spravi nieco vlastne, co funguje dost dobre, tak sa to pouzije.

Nemůžeš z hlediska útoků srovnávat OS s nějakým 90% podílem s OS s podílem v řádu jednotek procent.
Rovnako ako nemozes dlzku pouzivania znameho OS nasadzovanom preto, aby "PC bezal" (z pohladu uzivatela) a OS, ktory si uzivatelia instaluju aj preto, aby sa pohrali / nieco sa naucili / nieco si skusili.
Ale ked uz ich z nejakeho dovodu staviame vedla seba, tak by sa zislo porovnavat vsetko, co je s tym spojene - tam patri aj pocet utokov.

dustin

« Odpověď #53 kdy: 09. 11. 2012, 12:17:09 »

Ale můžu srovnávat práci, kterou mám pak s odvirováním.

stewe

« Odpověď #54 kdy: 09. 11. 2012, 12:41:45 »
Centos 6.3 + pravidelne updateovat (co nie je tak casto). Prostredie Gnome 2. Ja som to nainstaloval a odvedy na mna nevyskocil ani jeden bug a ani raz mi to nezamrzlo. Je to uplny rock solid system.

Mal som Fedoru ale ona sa po case "zasere", mne fedora uz pripomina pomaly windows ze to je za pol roka pomale ... Centos je free rhel takze tam to bude asi troska stabilnejsie ze ano

« Odpověď #55 kdy: 09. 11. 2012, 14:00:58 »
* co viem, tak vsetko ide automaticky aj do upstreamu a ked si upstream spravi nieco vlastne, co funguje dost dobre, tak sa to pouzije.
Co pujde nebo nepujde do upstreamu, to prece vyvojari Gentoo tezko ovlivni. Muou patch nabidnout, to je ale asi tak vsechno (a to snad delaji vyvojari vsech distribuci, ne?)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 09. 11. 2012, 17:41:39 »
Proč to nejde používat s touchpadem, to nechápu, já to tak používám většinu času. Nevím, jaký jsi měl model, ale modely, které nejsou starší než několik let, mají touchpad imho výborný - citlivý, přesný, perfektně použitelný. Multitouch gesta se taky hodí, minimálně na scrollování (vertikálně i horizontálně!). Takovéto otáčení a zmenšování dvěma prsty vypadá na videu výborně, ale já to stejně nepoužívám (když už dělám něco s grafikou, použiju logicky myš).

MacBook Pro 3.1 z roku 2007. Ano, touchpad je velky, funguje celkem pekne. Ale naprosto nereaguje na poklep, takze clovek musi vsechno odklikavat. Nevim, jestli se to da nekde nastavit jinak, ale defaultne proste nereaguje na poklep. Dale ma jen jedno tlacitko, takze zadne kontextove menu, jako u mysi. To znamena, ze kvuli vsemu musim jet nahoru do menu, ktere s touchpadem muze byt straaaasne daleko. Kdyz mam okno dole, jedu s klidem pul a vice  obrazovky zbytecne, protoze menu neni v okne aplikace.

BTW, co mi take pije krev je to, ze okna se daji natahovat jen za pravy dolni roh. Tedy k natazeni okna treba doleva nahoru ho musim posunout a pak natahnout doprava dolu. Prakticke, jak hrabe do postele.

Citace
S mysi je to o dost lepsi, ale clovek se tam najezdi, az prodre podlozku.
V čem přesně se to liší třeba od Gnome? Není to náhodou v tom, že klávesové zkratky Gnome znáš, ale u MacOS ne? :)

Gnome neznam ani nahodou, pouzivam LXDE a klavesove zkratky tam moc nepouzivam. Clovek se najezdi proto, ze menu je daleko.

Citace
Podsvícení klávesnice je pro mě osobně bomba - není nad to, v noci hledat na nepodsvícené klávesnici nějakou klávesu a svítit si při tom displejem... Taky, jestli sis všiml, podsvícení se automaticky zapíná jenom ve tmě. Stejně tak jas displeje se automaticky upravuje podle množství světla venku. To jsou ty drobnosti, které jsou příjemné a všimneš si jich až po nějaké době používání.

Ano, to jsem si vsiml. Ne vzdy to funguje zrovna idealne, ale rekneme, ze se s tim da zit. Abych se priznal, nemam rad, kdyz mi nekdo neco nastavuje. Obvykle to neni presne tak, jak bych chtel. Umim si to nastavit sam lepe.

Ale ta klavesnice se nerozsveci za tmy, ale jiz za sera. Kvuli tomu, ze je stribrna a ze ma pismenka z nejakeho pruhledneho plastu, ma tak blby kontrast, ze jiz za sera je podsviceni treba. A podsviceni neni zadara, zere baterku. BTW, za tmy pocitac nikdy nepouzivam, dost blbe to unavuje oci. A kdyz uz, tak na bilou klavesnici s cernym popisem by stacila jedna ledka nad displayem, jako na nekterych ThinkPadech. Pravda, kdyz je klavesnice cerna, jako na ThinkPadu, tak jedna ledka neni nic moc.

Citace
Obecně bych řekl, že na Macu jsou nejpříjemnější vlastnosti, kterých si nevšimneš - a to proto, že se stroj chová přesně tak, jak bys od něj čekal. Prostě tě moc nepřekvapuje. Takže máš pocit, že vlastně žádné zvláštní vlastnosti nemá, ale teprve po delším používání si uvědomíš, že ve spoustě situací ti ušetřil práci a nervy prostě tím, že tě neotravoval něčím, čím by tě jiný systém otravoval.

Úplná drobnost jako ilustrace: spousta dialogů, které se na něco ptají, zmizí, pokud už k otázce není důvod (něco se mezitím stalo, otázka už nemá smysl). To je třeba taková jedna drobnost, kterými je MacOS GUI doslova nacpané. A tyhle nepostřehnutelné drobnosti pak v sumě ohromně šetří čas a nervy.

Vetsinou mozna. Ale treba na jednom Macu me malem polevali, kdyz se tam nedala nastavit staticka adresa site. Sice se to dalo naklikat, ale pak naskocilo okno s hlaskou, ze nejaka aplikace adresu zmenila (ktera, to nerekli). Clovek to musel odklepnout a nez stacil zavrit dialog konfigurace site, naskocilo to zase. Nakonec jsme to nejak odentrovali a honem odklepli dialog nastaveni site mysi, kterou jsme si predtim naraficili na spravne misto. A mam dojem, ze si ten dialog i ukradl fokus, takze se nedalo jit nikam jinam a kdybychom to nedokazali oblafnout, byvalo by to bylo na nucene vypnuti stroje.

Citace
Přiznejme si to upřimně: all OSs sucks...

Bohuzel.

« Odpověď #57 kdy: 09. 11. 2012, 18:20:21 »
si nemyslim ze to % je podstatne. uz jen protoze na tom mizivym zastoupeni linuxu bezi mnohem zajimavejsi cile...
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #58 kdy: 09. 11. 2012, 18:35:15 »
si nemyslim ze to % je podstatne. uz jen protoze na tom mizivym zastoupeni linuxu bezi mnohem zajimavejsi cile...
Co je zajimavejsi cil? Dobre zabezpeceny server, ktery musim rucne hackovat, nebo miliony pocitacu, na ktere staci poslat bota?

-----------------------
@JardaP: tak to vypada, ze jsem se trefil, jsou to problemy onoho druhu :)
Ale naprosto nereaguje na poklep, takze clovek musi vsechno odklikavat. Nevim, jestli se to da nekde nastavit jinak, ale defaultne proste nereaguje na poklep.
Defaultne to tak opravdu je, ale to je prvni vec, kterou bych okamzite zmenil.

Dale ma jen jedno tlacitko, takze zadne kontextove menu, jako u mysi. To znamena, ze kvuli vsemu musim jet nahoru do menu, ktere s touchpadem muze byt straaaasne daleko. Kdyz mam okno dole, jedu s klidem pul a vice  obrazovky zbytecne, protoze menu neni v okne aplikace.
Kontextove menu se vyvolava bud klikem dvema prsty (novejsi MacBooky s multitouch), nebo ctrl+klik. Nikam jezdit pochopitelne nemusis, to by samozrejme desiva otrava byla.

BTW, co mi take pije krev je to, ze okna se daji natahovat jen za pravy dolni roh. Tedy k natazeni okna treba doleva nahoru ho musim posunout a pak natahnout doprava dolu. Prakticke, jak hrabe do postele.
To je pravda, ale ja treba okna skoro vubec nenatahuju - budto je maximalizuju, nebo pouziju krasnou featurku, o ktere mozna taky nevis - aplikace umí často zvětšit okno tak, aby se do něho obsah vešel. Např. ve Finderu stačí poklepat na tu dvojčárku na šoupátku - a hned máš okno tak akorát. Jak říkám: k nějakému honění oken moc nemám důvod (narozdíl od Win/Kde/Gnome) - mj. kvůli jiné krásné Macosácké featurce původem z NeXTSTEPu: vedlejší okna, která zmizí při ztrátě focusu. Na ploše je tak daleko víc místa, není potřeba tolik okna honit.

Umim si to nastavit sam lepe.
Pokud s laptopem často střídáš prostředí, neumím si představit, že by sis po každém přejíti do jiného koutu ladil jas monitoru a ještě považoval za výhodu, že to musíš dělat ručně :)

Vetsinou mozna. Ale treba na jednom Macu me malem polevali, kdyz se tam nedala nastavit staticka adresa site. Sice se to dalo naklikat, ale pak naskocilo okno s hlaskou, ze nejaka aplikace adresu zmenila (ktera, to nerekli).
To jsem nikdy v životě neviděl. Asi jsi tam měl nainstalovanou nějakou prasáckou aplikaci, za to ale OS nemůže. Krom toho, stačilo vědět, že MacOS podporuje víc IP na jednom rozhranní, čili si stačilo tu adresu nastavit ručně přes ifconfig jako druhou a s tou první ať si dělá prasácká aplikace co chce :)

« Odpověď #59 kdy: 09. 11. 2012, 18:38:08 »
Asi jsi tam měl nainstalovanou nějakou prasáckou aplikaci, za to ale OS nemůže.
Btw, co by udělal Gnome/KDE v takové situaci s prasáckou aplikací? Nic. Žádné okýnko by se nekonalo a adresa by se potichu změnila. To mi moc nepřijde jako ilustrace nevýhody MacOS :)